V období Velikonoc se obklopujeme řadou delikates a často pak máme potřebu stravu trochu odlehčit.
Ideální volbou pro odlehčení stravy jsou saláty.
S nastupujícím jarem můžeme plně využít vlastní fantazie a možností, které poskytují dostupné suroviny včetně jarní zeleniny.
Vybrali pro vás 5 vynikajících receptů na velikonoční saláty, na kterých si pochutná celá rodina.
Všechny jsou dobře stravitelné a jednoduché.
Pojďte se s námi pustit do jejich přípravy.
Velikonoční vajíčkový salát
Připravte si ze zbylých vajec tento luxusní salát, který lze využít i jako pomazánku na chlebíčky. Dle chuti můžete přidat jarní zeleninu či vařené brambory.
INGREDIENCE
- 6 uvařených vajec
- 1/2 hrnku celeru nastrouhaného nahrubo
- 1/4 hrnku majonézy nebo jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 menší červená cibule nasekaná najemno
- sůl
- pepř
POSTUP
- Nejprve si připravte zálivku smícháním majonézy a citronové šťávy.
- Vejce pokrájejte na kostičky a dejte do větší mísy.
- Přisypte i celer a cibuli.
- Přelijte zálivkou a promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte.

Vyzkoušejte i naše další originální recepty na vaječný salát 6krát jinak. Pochutnáte si!
Salát z rukoly s citrónovou zálivkou
Tento živý a jednoduchý salát s citrónovou zálivkou, čerstvým parmazánem a praženými mandlemi se skvěle hodí jako příloha k velikonoční večeři a navíc ho zvládnete připravit za méně než 15 minut!
INGREDIENCE
Na salát:
- 140 g rukoly
- ¼ šálku strouhaného parmazánu nebo dle chuti
- ½ šálku loupaných mandlí
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Na zálivku:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička medu nebo agávového sirupu
- 1 lžička dijonské hořčice
- ⅛ lžičky soli
POSTUP
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni.
- Po zahřátí přidejte nasekané mandle.
- Pražte 3–4 minuty za občasného míchání, dokud nezezlátnou.
- Do malé sklenice nebo mísy přidejte olivový olej, citronovou šťávu, bílý vinný ocet, citronovou kůru, med, dijonskou hořčici a sůl.
- Pokud používáte sklenici, zavíčkujte ji a protřepejte, aby se směs spojila.
- Pokud používáte mísu, vše šlehejte, dokud se ingreience dobře nespojí.
- Přidejte rukolu do velké servírovací mísy.
- Zalijte ji zálivkou a promíchejte.
- Navrch dejte opražené mandle a čerstvě nastrouhaný parmazán.
- Ozdobte trochou černého pepře.
- Salát si nejlépe vychutnáte ihned.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Velikonoční bramborový salát
Vyzkoušejte tento bramborový salát bez majonézy s čerstvým koprem a majoránkou a na Velikonoce už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného!
INGREDIENCE
- 12-14 malých červených brambor
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 plátky tlustě nakrájené slaniny
- olivový olej dle potřeby
- 1/2 žluté cibule, podélně rozpůlené a nakrájené napříč na tenké plátky
- 2 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky nasekané čerstvé majoránky
- 1/2 lžičky mleté hořčice
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 lžíce kopru a více na ozdobu
- čtyři natvrdo vařená vejce, nakrájená
- lanýžový olej (volitelně)
POSTUP
- Brambory dejte do velkého hrnce, zalijte osolenou vodou a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a přikryjte, vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
- 4 vejce vložte do malého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
- Vypněte sporák, dejte na hrnec pokličku a nastavte časy na 15 minut.
- Když jsou vejce hotová, ponořte je do ledové vody.
- Dejte stranou.
- Ve velké pánvi orestujte slaninu do křupava, asi šest minut.
- Upečenou slaninu vyjměte děrovanou lžící z tuku a nechte okapat na papírové utěrce.
- Dejte stranou.
- Nechte si tři lžíce tuku ze slaniny na orestování řapíkatého celeru a cibule.
- Na středním plameni rozehřejte tuk ze slaniny a přidejte cibuli a řapíkatý celer.
- Restujte, dokud nezačnou měknout, asi 3 minuty.
- Přidejte ocet, majoránku, kopr, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a mletou hořčici a prošlehejte.
- Přidejte hovězí vývar a promíchejte.
- Brambory nakrájené na kousky o velikosti sousta spolu se slaninou opatrně vložte do pánve.
- Vařte, opatrně ochutnávejte, dokud dresink nezhoustne a neobalí brambory.
- Přidejte nakrájená vejce podle chuti.
- Pokud chcete, přidejte do salátu dvě velké lžíce lanýžového oleje a jemně promíchejte.
- Salát nandejte do servírovací mísy a ozdobte čerstvým koprem.
- Podávejte teplé.

Máme pro vás i další nejlepší recepty na saláty z brambor v klasické i dietní úpravě 7x jinak. Inspirujte se!
Krémový brokolicový salát
Tento salát z brokolice je tak neuvěřitelně svěží, barevný a chuťově vynikající, že mu málokdo odolá! Doplňte jím svou velikonoční tabuli a uvidíte, že ze stolu zmizí jako první.
INGREDIENCE
- 5 šálků nakrájené čerstvé brokolice
- 500 g slaniny
- 1 šálek zlatých rozinek
- 1 šálek majonézy
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce bílého vína
- ocet
- 1 červená cibule, nakrájená
- 1 šálek slunečnicových semínek
POSTUP
- Osmažte několik proužků slaniny na středně vysokém plameni dohněda.
- Nakrájejte na malé kousky a dejte stranou.
- Brokolici okrájejte tak, aby vám zbyly jen růžičky.
- Ty pak nakrájejte na sousta
- Do mísy dejte brokolici, slaninu, semínka, rozinky a cibuli.
- Na dresink smíchejte majonézu, cukr, víno a ocet.
- Nalijte ho na brokolicový salát a promíchejte.
- Ihned podávejte!

Velikonoční Cobb salát
Tento vynikající salát je dokonalým středobodem vašeho velikonočního stolu. Skvěle vypadá a ještě lépe chutná a navíc je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu!
INGREDIENCE
Na zálivku:
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 šálku bílého vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky cukru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2/3 šálku olivového oleje
Na salát:
- 1 svazek chřestu, ořezaného
- 5 středních ředkviček
- 5 natvrdo uvařených vajec, oloupaných
- 140 g mladé kapusty
- 3/4 šálku jemně nastrouhaného čedaru
- 1 šálek mražených kukuřičných zrn, rozmražených a osušených
- 3/4 šálku mrkve, nakrájené na sirky
- 1 a 1/2 šálku šunky nakrájené na kostičky
POSTUP
- Česnek nastrouhejte najemno do půllitrové sklenice s uzavíratelným víčkem.
- Přidejte vinný ocet, citronovou šťávu, cukr, dijonskou hořčici a olej.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Uzavřete a dobře protřepejte, aby se vše spojilo.
- Uspořádejte chřest do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.
- Přidejte 2 lžíce vody a zakryjte odvětrávaným plastovým víkem.
- Ohřívejte v mikrovlnné troubě 2 minut, nebo dokud nebude chřest křupavý.
- Odkryjte, sceďte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte podélně na cca 2,5 cm kousky.
- Ředkvičky oloupejtee a nakrájejte na tenké plátky.
- Vejce nakrájejte na kostičky.
- Na velký oválný talíř naaranžujte mladou kapustu.
- Posypte většinou chřestu, asi třetinu si vyhraďte na ozdobu.
- Uspořádejte ředkvičky, vejce, čedar, kukuřici, mrkev, chřest a šunku na mladou kapustu a chřest podle obrázku níže.
- Podávejte se zálivkou servírovanou bokem.

Možná se vám budou hodit naše recenze vařičů vajec. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Představili jsme vám 5 receptů na velikonoční saláty, které přijdou k chuti.
Saláty můžeme upravovat dle vlastních preferencí.
Dochucujeme čerstvými bylinkami jako je petrželka, bazalka, rozmarýn, medvědí česnek a další.
Mezi jarní zeleninu, která se v salátech dobře vyjímá, patří především ředkvičky, pórek, jarní cibulka, chřest, hrášek, hlávkové a další saláty.
Fantazii se meze nekladou.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!