5 jednoduchých salátů do velikonočního období. Vyzkoušejte je všechny!

V období Velikonoc se obklopujeme řadou delikates a často pak máme potřebu stravu trochu odlehčit.

Ideální volbou pro odlehčení stravy jsou saláty. 

S nastupujícím jarem můžeme plně využít vlastní fantazie a možností, které poskytují dostupné suroviny včetně jarní zeleniny.

Vybrali pro vás 5 vynikajících receptů na velikonoční saláty, na kterých si pochutná celá rodina.

Všechny jsou dobře stravitelné a jednoduché.

Pojďte se s námi pustit do jejich přípravy.

Velikonoční vajíčkový salát

Připravte si ze zbylých vajec tento luxusní salát, který lze využít i jako pomazánku na chlebíčky. Dle chuti můžete přidat jarní zeleninu či vařené brambory.

INGREDIENCE

  • 6 uvařených vajec
  • 1/2 hrnku celeru nastrouhaného nahrubo
  • 1/4 hrnku majonézy nebo jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 menší červená cibule nasekaná najemno
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Nejprve si připravte zálivku smícháním majonézy a citronové šťávy.
  2. Vejce pokrájejte na kostičky a dejte do větší mísy.
  3. Přisypte i celer a cibuli.
  4. Přelijte zálivkou a promíchejte.
  5. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Podávejte.
Salát z vajec v míse ozdobený čestvými bylinkami a vedle položená rozpůlená vejce natvrdo.
www.littlebitsof.com

Vyzkoušejte i naše další originální recepty na vaječný salát 6krát jinak. Pochutnáte si!

Salát z rukoly s citrónovou zálivkou

Tento živý a jednoduchý salát s citrónovou zálivkou, čerstvým parmazánem a praženými mandlemi se skvěle hodí jako příloha k velikonoční večeři a navíc ho zvládnete připravit za méně než 15 minut!

INGREDIENCE

Na salát:

  • 140 g rukoly
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu nebo dle chuti
  • ½ šálku loupaných mandlí
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Na zálivku:

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ⅛ lžičky soli

POSTUP

  • Rozpalte velkou pánev na středním plameni.
  • Po zahřátí přidejte nasekané mandle.
  • Pražte 3–4 minuty za občasného míchání, dokud nezezlátnou.
  • Do malé sklenice nebo mísy přidejte olivový olej, citronovou šťávu, bílý vinný ocet, citronovou kůru, med, dijonskou hořčici a sůl.
  • Pokud používáte sklenici, zavíčkujte ji a protřepejte, aby se směs spojila.
  • Pokud používáte mísu, vše šlehejte, dokud se ingreience dobře nespojí.
  • Přidejte rukolu do velké servírovací mísy.
  • Zalijte ji zálivkou a promíchejte.
  • Navrch dejte opražené mandle a čerstvě nastrouhaný parmazán.
  • Ozdobte trochou černého pepře.
  • Salát si nejlépe vychutnáte ihned.
  • Užijte si to!
Salát s citrónovou zálivkou, čerstvým parmazánem a praženými mandlemi na talíři s vidličkou a polovinou citronu.
www.cozypeachkitchen.com

Velikonoční bramborový salát

Vyzkoušejte tento bramborový salát bez majonézy s čerstvým koprem a majoránkou a na Velikonoce už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného!

INGREDIENCE

  • 12-14 malých červených brambor
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 plátky tlustě nakrájené slaniny
  • olivový olej dle potřeby
  • 1/2 žluté cibule, podélně rozpůlené a nakrájené napříč na tenké plátky
  • 2 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky nasekané ​​čerstvé majoránky
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 2 lžíce kopru a více na ozdobu
  • čtyři natvrdo vařená vejce, nakrájená
  • lanýžový olej (volitelně)

POSTUP

  • Brambory dejte do velkého hrnce, zalijte osolenou vodou a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a přikryjte, vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
  • 4 vejce vložte do malého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
  • Vypněte sporák, dejte na hrnec pokličku a nastavte časy na 15 minut.
  • Když jsou vejce hotová, ponořte je do ledové vody.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké pánvi orestujte slaninu do křupava, asi šest minut.
  • Upečenou slaninu vyjměte děrovanou lžící z tuku a nechte okapat na papírové utěrce.
  • Dejte stranou.
  • Nechte si tři lžíce tuku ze slaniny na orestování řapíkatého celeru a cibule.
  • Na středním plameni rozehřejte tuk ze slaniny a přidejte cibuli a řapíkatý celer.
  • Restujte, dokud nezačnou měknout, asi 3 minuty.
  • Přidejte ocet, majoránku, kopr, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a mletou hořčici a prošlehejte.
  • Přidejte hovězí vývar a promíchejte.
  • Brambory nakrájené na kousky o velikosti sousta spolu se slaninou opatrně vložte do pánve.
  • Vařte, opatrně ochutnávejte, dokud dresink nezhoustne a neobalí brambory.
  • Přidejte nakrájená vejce podle chuti.
  • Pokud chcete, přidejte do salátu dvě velké lžíce lanýžového oleje a jemně promíchejte.
  • Salát nandejte do servírovací mísy a ozdobte čerstvým koprem.
  • Podávejte teplé.
Salát z brambor, vajec a bylinek v míse.
www.insolenceandwine.com

Máme pro vás i další nejlepší recepty na saláty z brambor v klasické i dietní úpravě 7x jinak. Inspirujte se!

Krémový brokolicový salát

Tento salát z brokolice je tak neuvěřitelně svěží, barevný a chuťově vynikající, že mu málokdo odolá! Doplňte jím svou velikonoční tabuli a uvidíte, že ze stolu zmizí jako první.

INGREDIENCE

  • 5 šálků nakrájené čerstvé brokolice
  • 500 g slaniny
  • 1 šálek zlatých rozinek
  • 1 šálek majonézy
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžíce bílého vína
  • ocet
  • 1 červená cibule, nakrájená
  • 1 šálek slunečnicových semínek

POSTUP

  • Osmažte několik proužků slaniny na středně vysokém plameni dohněda.
  • Nakrájejte na malé kousky a dejte stranou.
  • Brokolici okrájejte tak, aby vám zbyly jen růžičky.
  • Ty pak nakrájejte na sousta
  • Do mísy dejte brokolici, slaninu, semínka, rozinky a cibuli.
  • Na dresink smíchejte majonézu, cukr, víno a ocet.
  • Nalijte ho na brokolicový salát a promíchejte.
  • Ihned podávejte!
Salát se zeleninou v míse.
www.insanelygoodrecipes.com

Velikonoční Cobb salát

Tento vynikající salát je dokonalým středobodem vašeho velikonočního stolu. Skvěle vypadá a ještě lépe chutná a navíc je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu!

INGREDIENCE

Na zálivku:

  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 šálku bílého vinného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2/3 šálku olivového oleje

Na salát:

  • 1 svazek chřestu, ořezaného
  • 5 středních ředkviček
  • 5 natvrdo uvařených vajec, oloupaných
  • 140 g mladé kapusty
  • 3/4 šálku jemně nastrouhaného čedaru
  • 1 šálek mražených kukuřičných zrn, rozmražených a osušených
  • 3/4 šálku mrkve, nakrájené na sirky
  • 1 a 1/2 šálku šunky nakrájené na kostičky

POSTUP

  • Česnek nastrouhejte najemno do půllitrové sklenice s uzavíratelným víčkem.
  • Přidejte vinný ocet, citronovou šťávu, cukr, dijonskou hořčici a olej.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Uzavřete a dobře protřepejte, aby se vše spojilo.
  • Uspořádejte chřest do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Přidejte 2 lžíce vody a zakryjte odvětrávaným plastovým víkem.
  • Ohřívejte v mikrovlnné troubě 2 minut, nebo dokud nebude chřest křupavý.
  • Odkryjte, sceďte a nechte vychladnout.
  • Nakrájejte podélně na cca 2,5 cm kousky.
  • Ředkvičky oloupejtee a nakrájejte na tenké plátky.
  • Vejce nakrájejte na kostičky.
  • Na velký oválný talíř naaranžujte mladou kapustu.
  • Posypte většinou chřestu, asi třetinu si vyhraďte na ozdobu.
  • Uspořádejte ředkvičky, vejce, čedar, kukuřici, mrkev, chřest a šunku na mladou kapustu a chřest podle obrázku níže.
  • Podávejte se zálivkou servírovanou bokem.
Salát se zeleninou, vejci a šunkou na velkém tácu s vedle položenou sklenkou zálivky.
www.savoryonline.com

Možná se vám budou hodit naše recenze vařičů vajec. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Představili jsme vám 5 receptů na velikonoční saláty, které přijdou k chuti.

Saláty můžeme upravovat dle vlastních preferencí.

Dochucujeme čerstvými bylinkami jako je petrželka, bazalka, rozmarýn, medvědí česnek a další.

Mezi jarní zeleninu, která se v salátech dobře vyjímá, patří především ředkvičky, pórek, jarní cibulka, chřest, hrášek, hlávkové a další saláty.

Fantazii se meze nekladou.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X