V období Velikonoc se obklopujeme řadou delikates a často pak máme potřebu stravu trochu odlehčit.
Ideální volbou pro odlehčení stravy jsou saláty. S nastupujícím jarem můžeme plně využít vlastní fantazie a možností, které poskytují dostupné suroviny včetně jarní zeleniny.
Vybrali jsme tři ozkoušené recepty. Všechny jsou chutné, dobře stravitelné a jednoduché. Pojďte se s námi pustit do přípravy.
Sýrový velikonoční salát
Lahodný sýrový salát, který zasytí i místo hlavního jídla.
INGREDIENCE
- 3 hrnky tvrdého sýra nastrouhaného nahrubo
- 1 okurka nastrouhaná nahrubo
- 1 rajče pokrájené na menší kousky
- 1 červená cibule nasekaná najemno
- 1/2 zelené papriky pokrájené na menší kousky
- 1/2 červené papriky pokrájené na menší kousky
- 1/2 hrnku zakysané smetany nebo jogurtu
- 1/4 hrnku majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1/2 lžičky hořčice
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky třtinového cukru
POSTUP
- Nejprve si připravíme zálivku.
- Smícháme zakysanou smetanu, majonézu, citronovou šťávu a česnek.
- Přidáme hořčici, cukr a ostatní koření.
- Necháme hodinu odležet.
- Ve větší míse promícháme sýr a zeleninu.
- Přelijeme zálivkou a zamícháme.
- Podáváme s čerstvým pečivem.
Tip: salát hezky vypadá servírovaný na listech ledového salátu.
Objevte podobné tipy
Vajíčkový velikonoční salát
Skvělý vaječný salát. Lze využít i jako pomazánku na chlebíčky.
INGREDIENCE
- 6 uvařených vajec
- 1/2 hrnku celeru nastrouhaného nahrubo
- 1/4 hrnku majonézy nebo jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 menší červená cibule nasekaná najemno
- sůl
- pepř
POSTUP
- Nejprve si připravíme zálivku smícháním majonézy a citronové šťávy.
- Vejce pokrájíme na kostičky a dáme do větší mísy.
- Přisypeme i celer a cibuli.
- Přelijeme zálivkou a promícháme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme.
Tip: dle chuti můžeme přidat jarní zeleninu nebo vařené brambory.
Velikonoční bramborový salát
Skvělý bramborový salát z jarních surovin. Pochutná si celá rodina.
INGREDIENCE
- 500 g nových brambor
- 2 chřesty
- 1/2 hrnku hrášku
- 1/2 hrnku nasekaného pórku
- 1/2 hrnku pokrájených ředkviček
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Brambory neloupeme a uvaříme doměkka.
- Do vroucí vody vložíme chřest a vaříme přibližně 5 minut.
- Brambory i chřest pokrájíme na plátky.
- Ve větší míse promícháme brambory, chřest, hrášek, pórek a ředkvičky.
- Připravíme si zálivku smícháním citronové šťávy, vinného octa, hořčice a olivového oleje.
- Salát přelijeme zálivkou a promícháme.
- Podáváme.
Tip: přečtěte si, jak upravovat chřest.
Představili jsme vám tři recepty na velikonoční saláty, které přijdou k chuti.
Saláty můžeme upravovat dle vlastních preferencí. Dochucujeme čerstvými bylinkami jako je petrželka, bazalka, rozmarýn, medvědí česnek a další.
Mezi jarní zeleninu, která se v salátech dobře vyjímá, patří především ředkvičky, pórek, jarní cibulka, chřest, hrášek, hlávkové a další saláty. Fantazii se meze nekladou.
Pokud je zrovna zimní období, zkuste i saláty pro tuto roční dobu.