11 oblíbených receptů na gril. Aneb co připravit na grilování?

Každý rok už všichni netrpělivě čekáme na léto. Na první letní koupání, opalování a hlavně první opékání, plné dobrého jídla a samozřejmě i pití.

Ať už si pochutnáváme na grilovaném kolenu či kuřeti, nebo jen na samotné grilované zelenině, vždy je to velký gastronomický zážitek a ještě ke všemu s vůní domova.

Vyzkoušejte těchto 11 nejlepších receptů na grilování, se kterými zazáříte jako masterchef!

Grilovaná žebírka

Už cítíte tu vůni grilovaných žeber? Ne? Tak rychle je běžte naložit a poté ugrilovat, protože ten výsledek je prostě vynikající.

Ingredience

  • 2 kg žeber
  • sůl

Ingredience na marinádu

  • 16 lžic oleje
  • 10 lžic sójové omáčky
  • 10 lžic medu
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • špetka zázvoru
  • 4 lžíce chilli

Postup

  • Vepřová žebírka důkladně operte a osušte a potom dostatečně osolte.
  • V míse smíchejte olej spolu se sójovou omáčkou, rajčatovým protlakem a medem.
  • Poté přidejte dle chuti mletý zázvor, chilli, sůl, pepř. (Můžete koření nakombinovat podle vašich preferencí)
  • Do hotové marinády vložte žebírka a nechte odležet (nejlépe přes noc).
  • Naložená a odleželá žebírka jsou připravena na opékání. Pečte dozlatova za častého potírání marinády a otáčení.
  • Ugrilovaná žebírka podávejte nejlépe s čerstvým chlebem či bagetkou.
Upečená žebra s grilovací marinádou.
Zdroj: sixsistersstuff.com

Grilovaná zelenina s medovou omáčkou

Na grilování mají právo i vegetariáni. Opékaná zelenina se skvěle hodí i jako příloha ke grilovanému masu.

Ingredience

  • 1ks cukety
  • 2 kukuřice
  • sůl
  • 2 papriky
  • malý ananas
  • Červená nebo bílá cibule

Ingredience na medovou omáčku

  • 80 ml vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 vinného octa
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci griotky

Postup

  • Nejdříve si připravte medovou omáčku tak, že do malého hrnce nalijete vývar, sójovou omáčku, ocet, olej a společně svaříte.
  • Následně omáčku zahustíte škrobem, který rozmícháte v malém množství vody, a krátce povaříte, aby ještě trochu zhoustla.
  • Na závěr dochuťte medem a griotkou.
  • Cuketu a kukuřici očistěte. Nakrájejte na silnější kolečka.
  • Papriku a ananas omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  • Zeleninu a ananas napichujte střídavě na špejle jako špíz.
  • Špízy grilujte asi 10 minut a při podávání je ještě přelijte připravenou medovou omáčkou.
Zeleninový špíz na gril s ananasem.
Zdroj: thekitchn.com

Přemýšlíte jaký si pořídit gril? Přečtěte si naše recenze na nejlepší kontaktní grily. Jistě vám to při výběru pomůže.

Grilovaný hermelín

Ingredience

  • Hermelín (nejlépe smetanový kvůli roztečení)
  • Olivový olej
  • Grilovací koření

Postup

  • Hermelín nejdříve příčně rozkrojíte a obě půlky zevnitř trochu okořeníte.
  • Hermelín složíte zpátky a celý pokapete trochou olivového oleje.
  • Nakonec ještě okořeníte zvenčí a zabalíte do alobalu.
  • Připravené alobalové kapsičky dáte na rozpálený gril a opékáte cca 10-15 minut, dokud není úplně měkký.
  • Hotový hermelín můžete podávat např. s grilovanou zeleninou z předchozího receptu nebo s čerstvým pečivem.
Rozteklý hermelín s grilovanou zeleninou.
Zdroj: coupdepouce.com

Grilované kuřátko

Každý, obzvlášť pak děti, miluje kuřecí maso z grilu. Ugrilujte své rodině či přátelům kuřecí maso, které bude chtít každý přidat.

Ingredience

  • Kuřecí maso (stehna, křidélka, prsa…)
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce mletého zázvoru
  • Olivový olej na rošty

Postup

  • Ve středně velké misce rozšlehejte kečup se sójovou omáčkou, třitnovým cukrem, rýžovým octem, worcesterskou omáčkou, sezamový olej, prolisovaný česnek a zázvor.
  • Dochuťte trochou soli a pepře. Odeberte si 1/2 hrnku marinády a odložte vedle.
  • Do zbylé marinády vložte očištěné maso a nechte v lednici alespoň 2 hodiny marinovat. Nejlépe však 8 hodin.
  • Namarinované maso je připravené na gril. Při grilování maso obracejte a potírejte marinádou, kterou jste si dali stranou.
  • Podávejte s grilovanou zeleninou nebo pečivem či s čímkoliv, co máte rádi.
Grilované kuřecí maso s ananasem.
Zdroj: cookingclassy.com

Grilovaný pstruh

Pro milovníky grilovaných ryb máme tento úžasný a rychlý recept na bylinkového pstruha. Ingredience jsou na 1ks ryby.

Ingredience

  • 1 vykuchaný a očištěný pstruh
  • 1 plátek másla
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2-3 plátky bio citronu
  • Sůl
  • Olivový olej na potření

Postup

  • Nejprve osolte pstruha zevnitř i z vnějšku. Dovnitř dejte plátek másla, rozmarýn, tymián a plátky citronu.
  • Rybu nakonec potřete olivovým olejem a můžete grilovat.
  • Z každé strany grilujte cca 8-10 minut a otáčejte opatrně, aby nevytékalo máslo. (Otáčejte zády dolů)
  • Hotového pstruha podávejte s pečivem či s čímkoliv, co máte rádi.
Opékaná ryba s grilovaným ananasem a zeleninou.
Zdroj: brooklynsupper.com

Grilované koleno

Pro milovníky mastnějších a tučnějších pochoutek máme recept a postup na grilování vepřového kolene. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 2 ks předního vepřového kolena
  • Masový vývar
  • Sádlo
  • 1ks cibule
  • 2ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • Olej na potírání

Ingredience na marinádu

  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 stroužků česneku (můžete víc podle chuti)

Postup

  • Nejprve kolena očistěte a na kůži nařezejte mřížky.
  • Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a na něm zprudka kolena orestujte ze všech stran dorůžova.
  • Poté zalijte masovým vývarem, přidejte celou cibuli, koření, pepř a sůl.
  • Hrnec zakryjte a duste 1-1,5 hodiny doměkka. Poté vyjměte a nechejte okapat.
  • Marinádu připravíte tak, že cibuli s česnekem nasekáte nahrubo. Zalijete olejem, přidáte hořčicí, sójovou omáčku a vše následně rozmixujete.
  • Okapaná kolena vložíte do marinády, celé je potřete a necháte v lednici přes noc odležet.
  • Marinovaná kolena jsou připravená na grilování. Jednotlivé kusy zabalte do alobalu, který je potřeby olejem. Na rozpáleném grilu pečte za občasného obracení cca 15-20 minut z každé jeho strany.
  • Upečená kolena rozbalte z alobalu a dle potřeby a chuti ještě dopečte do zlatavé barvy.
  • Grilovaná kolena podávejte s křenovou omáčkou, hořčicí a pečivem.
Rozpadající se grilované vepřové maso.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Grilovaný ananas se skořicí

Máte doma ananas a gril ještě nevystydl? Ugrilujte si ho jako sladkou tečku po těch masových hodech.

Ingredience

  • 1 zralý čerstvý ananas
  • Třtinový cukr
  • Špetka kůry z limetky
  • Špetka skořice
  • Špetka mletého hřebíčku
  • 150g másla (rozpuštěného)

Postup

  • Nejprve odkrojte horní část ananasu, kůru na bocích a dolní část ananasu.
  • Rozkrojte jej na 8-10 plátků a opatrně odstraňte tuhý střed.
  • V míse smíchejte cukr s kůrou z limetky, mletým hřebíčkem a skořicí.
  • Plátky ananasu obalujte v cukrové směsi a pokládejte na rozpálený gril. Opečte do zlatohnědé barvy (4-7 minut) z každé strany.
Opékaný ananas na grilu.
Zdroj: savorybitesrecipes.com

Grilované žampióny plněné sýrem

Pokud patříte mezi milovníky hub, určitě vyzkoušejte tento recept doplněný sýry a čerstvým kořením.

Ingredience

  • 500 g žampionů, větší hlavičky
  • 1 sýru hermelín
  • 150 g sýru typu gouda
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
  • olej

Postup

  • Žampiony očistíme a uřízneme jim nožičky.
  • Do misky vložíme nadrobno nakrájené nožičky.
  • Smícháme je s pokrájenou bazalkou, na kousky nakrájeným hermelínem a polovinou strouhané goudy.
  • Směs ochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  • Směs naplníme do žampionů.
  • Žampiony pomažeme olejem, na vrch poklademe zbytek goudy a grilujeme asi 7 minut.
  • Podáváme je samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Grilované žampióny plněné sýrem
Zdroj: sliceofkitchenlife.com

BBQ grilovaná vepřová panenka

Je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož je poté strašně moc suchá. Na medium či medium well si určitě velmi pochutnáte.

Ingredience

  • 2 ks vepřové panenky na cca 10 cm kusy
  • 1 hrníček kečupu
  • 1/4 hrníčku hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek nadrceného česneku

Postup

  • Připravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencí.
  • Všechny ingredience dobře promícháme v misce.
  • Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
  • Rozpálíme gril a grilujeme panenku z každé strany 7-10 minut.
  • Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.
BBQ grilovaná vepřová panenka
Zdroj: addapinch.com

Kukuřice s bylinkovým máslem na grilu

Jednoduchý  a chutný recept pro letní grilovací párty, který se výborně hodí jako doplněk ke grilovanému masu.

Ingredience

  • 4 sladké kukuřice na vaření
  • 50 g změklého másla
  • 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, majoránka, petržel)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

Postup

  • Kukuřici očistíme a dáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Povaříme do poloměkka asi 10 minut.
  • Mezitím utřeme změklé máslo s bylinkami a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Předvařené kukuřice osušíme, můžeme do nich do středu napíchnout hrubé špejle.
  • Potřeme bylinkovým máslem.
  • Grilujeme na středně rozehřátém grilu mimo přímý žár se zakrytým poklopem asi 20 až 25 minut.
  • Kukuřice musí být po napíchnutí vidličkou měkká.
Grilvaná kukuřice
Zdroj: caribbeanpot.com

Grilovaná cuketa

Pokud jde o cuketu, je to oblíbená zelenina, kterou často používáme třeba na přípravu bramboráku, ale dá se udělat také zapečená nebo dokonce v trojobalu. Ovšem na grilu je to opravdu bomba.

Ingredience

  • 800 g cukety (asi 4 malé)
  • 4 lžičky slunečnicového oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř čtyř barev
  • 1 lžíce oregana
  • 160 g kozího sýra
  • 4 polévkové lžíce čerstvé sekané máty

Postup

  • Cukety důkladně omyjeme, podélně nakrájíme na 3 podobně velké dílky.
  • Po obou stranách je potřeme olejem, osolíme, opepříme a zasypeme oreganem.
  • Takto připravené cukety položíme na gril a opečeme z obou stran, každou zhruba 3 minuty.
  • Kozí sýr si rozkrájíme na proužky, rozložíme na grilované cukety a necháme ho roztavit.
  • Ozdobíme mátou a servírujeme nejlépe se zeleninou, skvělá je třeba červená paprika.
Grilovane cukety s kozim syrem a matou
Zdroj: seriouseats.com

Rady a tipy na grilování

Spousta lidí si myslí, že je grilování snadná záležitost a že jediným úkolem je, hodit maso na gril a občas ho otočit.

Tak to ale není. Pokud chcete, aby byl nejen výsledek ale i zážitek samotného grilování na top úrovni, následujte tipy od šéfkuchařů.

  •  Pokud nechcete při grilování zbytečný kouř, nepotírejte olejem rošt nebo mřížku, ale svůj steak.
  • Před samotnou akcí nechejte gril dobře rozpálit. Uhlí musí být řádně roztopené a mít popelavě šedou barvu.
  • Maso, které budete grilovat vyndejte z lednice alespoň 3 hodiny před jeho samotným zpracováním. Je vhodné, aby mělo pokojovou teplotu a proto ho nechejte pod látkovou utěrkou. Příliš studené maso by dostalo teplotní šok a ve výsledku by bylo tuhé a gumové.
  • Maso na gril nenaklepávejte, jelikož byste narušili svalová vlákna a maso by ztratilo šťavnatost.
  • Při grilování nebuďte zbrklí. Maso nechejte nejdříve dostatečně opéct než ho obrátíte, aby se nepřilepilo na rošt.
  • Na otáčení používejte speciální kleště. Vidličkami byste jej mohli propíchnout a vytekla by veškerá šťáva.
  • Po grilování maso pokládejte na dřevěný povrch, nejlépe na prkénko a nechejte jej 3-4 minuty odpočinout. Během těchto minut totiž dojde k rozprostření šťávy ze středu, kam se teplem stáhla. Všimněte si, že po krájení už žádná šťáva nevytéká.

Pokud nevíte, jakou marinádu použít, připravili jsme pro vás recepty na marinády na gril, ze kterých si jistě vyberete.

Komentáře
  1. U nás je mega rychlovka posolit, opepřit obalit v paprice a hend smažíme a je to mnamka:)

  2. Já si ji nakládám do socíku se sojovky a worcesteru, ale toho pikantního a to je potom nářez:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.