Grilujeme venku – oblíbené recepty na gril

Každý rok už všichni netrpělivě čekáme na léto. Na první letní koupání, opalování a hlavně první grilování, plné dobrého jídla a samozřejmě i pití.

Ať už si pochutnáváme na grilovaném kolenu či kuřeti, nebo jen na samotné grilované zelenině, vždy je to velký gastronomický zážitek a ještě ke všemu s vůní domova.

Vyzkoušejte těchto 7 nejlepších receptů na grilování, po kterých se budete olizovat za ušima ještě druhý den.

1. Grilovaná žebírka

Ingredience:

  • 2 kg žeber
  • sůl

Na marinádu:

  • 16 lžic oleje
  • 10 lžic sojové omáčky
  • 10 lžic medu
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • špetka zázvoru
  • 4 lžíce chilli

Postup:

  1. Vepřová žebírka důkladně opereme a osušíme a osolíme
  2. V míse smícháme olej spolu se sojovou omáčkou, rajčatovým protlakem a medem
  3. Pak přidáme dle chuti mletý zázvor, chilli, sůl, pepř
  4. Do hotové marinády vložíme žebírka a necháme odležet (nejlépe přes noc)
  5. Naložená žebírka grilujeme na grilu dozlatova za častého potírání marinády a otáčení

 

Grilované žebírka

Podáváme s chlebem nebo bagetou.

2. Grilovaná zelenina s medovou omáčkou

Ingredience:

  • menší květák
  • 500 gramů brokolice
  • sůl
  • 2 papriky
  • malý ananas
  • pórek

Medová omáčka:

  • 80 ml vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 vinného octa
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci griotky

Postup:

  1. Nejdřív připravíme medovou omáčku tak, že do malého hrnce nalijeme vývar, sojovou omáčku, ocet, olej a společně svaříme
  2. Pak omáčku zahustíme škrobem, který rozmícháme v malém množství vody, a krátce povaříme, aby ještě trochu zhoustla. Na závěr dochutíme medem a griotkou
  3. Květák a brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, ale nesmíme je uvařit příliš do měkka
  4. Papriku a ananas omyjeme a nakrájíme na větší kostky
  5. Zeleninu a ananas napichujeme střídavě na špejle
  6. Špízy grilujeme asi 10 minut a při podávání je přelijeme medovou omáčkou

 Grilovaná zelenina

Zeleninu můžeme před grilováním napíchnout na špejle. Ananas nemá rád každý, proto tuhle ingredienci můžeme vynechat.

3. Grilovaný hermelín s banánem

Ingredience:

  • 4 hermelíny
  • 2 banány
  • 1 kiwi

Postup:

  1. Hermelíny si dvakrát příčně nakrojíme
  2. Vzniklé kapsy naplníme tenkými plátky banánu a několika plátky oloupaného kiwi
  3. Trochu zmáčkneme a zabalíme do alobalu. Můžeme okořenit grilovacím kořením.
  4. Grilujeme asi 10 minut

Grilovaný hermelín

Zdroj: www.hobby.blesk.cz

Podáváme v rozevřeném alobalu, například s bílým pečivem či grilovanou zeleninou. Výborné je podávat i s brusinkami.

4. Grilované makrely s cuketou a rajčaty

Grilovaná cuketa je sama o sobě výborná, ale co když k ní přidáme makrelu? Tomu už neodoláte!

Ingredience:

  • 4 makrely
  • zelená petrželka
  • grilovací koření na ryby
  • olej
  • sůl
  • 2 mladé cukety

Postup:

  1. Téměř rozmrazené, vykuchané makrely omyjeme (můžeme odstranit hlavu a ploutve, ale nemusíme)
  2. Vnitřek makrel vytřeme solí a naplníme ji snítkami zelené petrželky
  3. Pak smícháme 2 lžičky grilovacího koření na ryby a 2 lžíce oleje a touto směsí potřeme povrch makrel
  4. Klademe je na rozpálený gril a po obou stranách grilujeme dozlatova. Během grilování potíráme zbylým olejem s grilovacím kořením
  5. Cukety omyjeme, nakrájíme na silnější plátky a asi v polovině grilování je přidáme na rošt k rybám a také po obou stranách ogrilujeme.
  6. Makrely servírujeme celé, obložené cuketou a rajčaty a podáváme s chlebem

Grilovaná makrela s cuketou

K makrele se hodí ogrilovat i rajčata, cibule či brambory.

5. Grilované žampiony na špízu

Co by to bylo za grilované žampiony, kdybychom z nich neudělali skvělé zeleninové špízy? Tato pochoutka vám vyrazí dech.

Ingredience:

  • 12 malých žampionů
  • 1 paprika
  • 1 cuketa
  • 12 cherry rajčat
  • 1 cibule
  • sůl
  • ostrá kořenící směs
  • olej

Postup:

  1. Vše nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata necháme vcelku.
  2. Vše střídavě napichujeme na grilovací jehly
  3. Potřeme olejem a vložíme na gril
  4. Grilujeme asi 20 minut, během grilování otáčíme a potíráme olejem, který můžeme pro grilování ještě přikořenit

Grilované žampiony na špejli

Pro lepší chuť můžeme na jehly napíchnout spolu se zeleninou taky kuřecí maso, slaninu a klobásu.

6. Grilované rolky se slaninou

Ingredience:

Na tuhle pochoutku si můžeme zvolit vepřové maso dle naší chuti. Doporučujeme použít krkovičku, protože grilovaná krkovice je opravdu výtečná.

  • vepřové maso
  • sůl
  • pepř
  • 200 g slaniny
  • 1 paprika
  • půl cibule
  • olej smíchaný s grilovacím kořením na potření

Postup:

  1. Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Rozřízneme je tak, abychom ho úplně neprořízly.
  2. Maso naplníme slaninou na plátky, papriky nakrájenou na proužky a cibulí, svineme a zajistíme párátkem, aby z rolky nic nevypadlo
  3. Pak už jen rolky dáváme na gril a potíráme grilovacím kořením a grilujeme do měkka

Grilovaná krkovice

Náplň si můžeme zvolit tak, aby nám výsledek chutnal. Dá se naplnit různými druhy zeleniny, například cuketou nebo můžeme přidat i vejce.

Dále si zvolíme, zda chceme maso nakrájet na plátky a nebo ho chceme naplnit a grilovat vcelku.

Výbornou přílohou je opékaná bageta s bylinkovým máslem.

7. Grilované medové kotlety

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety, silné asi 2 cm
  • sůl
  • pepř
  • olej na rošt.

 

Grilovací směs:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky tymiánu (nebo provensálského koření)

Postup:

  1. Kotlety u kosti a po okrajích nařízneme, naklepeme, mírně osolíme a opepříme
  2. Olej, sójovou omáčku, med a tymián promícháme
  3. Rozehřátý grilovací rošt potřeme olejem, rozložíme na něj kotlety a grilujeme je po každé straně asi 7 minut
  4. Pak je potřeme grilovací směsí a po obou stranách grilujeme ještě dalších 7 minut
  5. Během grilování dále potíráme grilovací směsí

Grilované kotlety

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *