Každý rok už všichni netrpělivě čekáme na léto. Na první letní koupání, opalování a hlavně první grilování, plné dobrého jídla a samozřejmě i pití.
Ať už si pochutnáváme na grilovaném kolenu či kuřeti, nebo jen na samotné grilované zelenině, vždy je to velký gastronomický zážitek a ještě ke všemu s vůní domova.
Vyzkoušejte těchto 7 nejlepších receptů na grilování, po kterých se budete olizovat za ušima ještě druhý den.
Grilovaná žebírka
Ingredience:
- 2 kg žeber
- sůl
Na marinádu:
- 16 lžic oleje
- 10 lžic sojové omáčky
- 10 lžic medu
- 3 lžíce rajského protlaku
- špetka zázvoru
- 4 lžíce chilli
Postup:
- Vepřová žebírka důkladně opereme a osušíme a osolíme
- V míse smícháme olej spolu se sojovou omáčkou, rajčatovým protlakem a medem
- Pak přidáme dle chuti mletý zázvor, chilli, sůl, pepř
- Do hotové marinády vložíme žebírka a necháme odležet (nejlépe přes noc)
- Naložená žebírka grilujeme na grilu dozlatova za častého potírání marinády a otáčení
Podáváme s chlebem nebo bagetou.
Objevte podobné tipy
Grilovaná zelenina s medovou omáčkou
Ingredience:
- menší květák
- 500 gramů brokolice
- sůl
- 2 papriky
- malý ananas
- pórek
Medová omáčka:
- 80 ml vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 vinného octa
- 1 lžičku olivového oleje
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci griotky
Postup:
- Nejdřív připravíme medovou omáčku tak, že do malého hrnce nalijeme vývar, sojovou omáčku, ocet, olej a společně svaříme
- Pak omáčku zahustíme škrobem, který rozmícháme v malém množství vody, a krátce povaříme, aby ještě trochu zhoustla. Na závěr dochutíme medem a griotkou
- Květák a brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, ale nesmíme je uvařit příliš do měkka
- Papriku a ananas omyjeme a nakrájíme na větší kostky
- Zeleninu a ananas napichujeme střídavě na špejle
- Špízy grilujeme asi 10 minut a při podávání je přelijeme medovou omáčkou
Zeleninu můžeme před grilováním napíchnout na špejle. Ananas nemá rád každý, proto tuhle ingredienci můžeme vynechat.
Grilovaný hermelín s banánem
Ingredience:
- 4 hermelíny
- 2 banány
- 1 kiwi
Postup:
- Hermelíny si dvakrát příčně nakrojíme
- Vzniklé kapsy naplníme tenkými plátky banánu a několika plátky oloupaného kiwi
- Trochu zmáčkneme a zabalíme do alobalu. Můžeme okořenit grilovacím kořením.
- Grilujeme asi 10 minut
zdroj: www.hobby.blesk.cz
Podáváme v rozevřeném alobalu, například s bílým pečivem či grilovanou zeleninou. Výborné je podávat i s brusinkami.
Grilované makrely s cuketou a rajčaty
Grilovaná cuketa je sama o sobě výborná, ale co když k ní přidáme makrelu? Tomu už neodoláte!
Ingredience:
- 4 makrely
- zelená petrželka
- grilovací koření na ryby
- olej
- sůl
- 2 mladé cukety
Postup:
- Téměř rozmrazené, vykuchané makrely omyjeme (můžeme odstranit hlavu a ploutve, ale nemusíme)
- Vnitřek makrel vytřeme solí a naplníme ji snítkami zelené petrželky
- Pak smícháme 2 lžičky grilovacího koření na ryby a 2 lžíce oleje a touto směsí potřeme povrch makrel
- Klademe je na rozpálený gril a po obou stranách grilujeme dozlatova. Během grilování potíráme zbylým olejem s grilovacím kořením
- Cukety omyjeme, nakrájíme na silnější plátky a asi v polovině grilování je přidáme na rošt k rybám a také po obou stranách ogrilujeme.
- Makrely servírujeme celé, obložené cuketou a rajčaty a podáváme s chlebem
K makrele se hodí ogrilovat i rajčata, cibule či brambory.
Grilované žampiony na špízu
Co by to bylo za grilované žampiony, kdybychom z nich neudělali skvělé zeleninové špízy? Tato pochoutka vám vyrazí dech.
Ingredience:
- 12 malých žampionů
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 12 cherry rajčat
- 1 cibule
- sůl
- ostrá kořenící směs
- olej
Postup:
- Vše nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata necháme vcelku.
- Vše střídavě napichujeme na grilovací jehly
- Potřeme olejem a vložíme na gril
- Grilujeme asi 20 minut, během grilování otáčíme a potíráme olejem, který můžeme pro grilování ještě přikořenit
Pro lepší chuť můžeme na jehly napíchnout spolu se zeleninou taky kuřecí maso, slaninu a klobásu.
Grilované rolky se slaninou
Ingredience:
Na tuhle pochoutku si můžeme zvolit vepřové maso dle naší chuti. Doporučujeme použít krkovičku, protože grilovaná krkovice je opravdu výtečná.
- vepřové maso
- sůl
- pepř
- 200 g slaniny
- 1 paprika
- půl cibule
- olej smíchaný s grilovacím kořením na potření
Postup:
- Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Rozřízneme je tak, abychom ho úplně neprořízly.
- Maso naplníme slaninou na plátky, papriky nakrájenou na proužky a cibulí, svineme a zajistíme párátkem, aby z rolky nic nevypadlo
- Pak už jen rolky dáváme na gril a potíráme grilovacím kořením a grilujeme do měkka
Náplň si můžeme zvolit tak, aby nám výsledek chutnal. Dá se naplnit různými druhy zeleniny, například cuketou nebo můžeme přidat i vejce.
Dále si zvolíme, zda chceme maso nakrájet na plátky a nebo ho chceme naplnit a grilovat vcelku.
Výbornou přílohou je opékaná bageta s bylinkovým máslem.
Grilované medové kotlety
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety, silné asi 2 cm
- sůl
- pepř
- olej na rošt.
Grilovací směs:
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky tymiánu (nebo provensálského koření)
Postup:
- Kotlety u kosti a po okrajích nařízneme, naklepeme, mírně osolíme a opepříme
- Olej, sójovou omáčku, med a tymián promícháme
- Rozehřátý grilovací rošt potřeme olejem, rozložíme na něj kotlety a grilujeme je po každé straně asi 7 minut
- Pak je potřeme grilovací směsí a po obou stranách grilujeme ještě dalších 7 minut
- Během grilování dále potíráme grilovací směsí
Pokud rádi a často grilujete, určitě vám tyto recepty na celé léto nevystačí. Proto zkuste naše další recepty na grilovací párty.
U nás je mega rychlovka posolit, opepřit obalit v paprice a hend smažíme a je to mnamka:)
Já si ji nakládám do socíku se sojovky a worcesteru, ale toho pikantního a to je potom nářez:)