5 báječných receptů na vepřovou krkovici. Budou se vám sbíhat sliny!

Víte, že krkovice je jedním z nejčastěji konzumovaných druhů masa?

Jde o sval mírně prorostlý tukem – proto je tak krásně šťavnatá.

Hodí se k pečení, grilování i uzení.

Objevte ty nejlepší recepty s vepřovou krkovicí v hlavní roli.

Marinovaná vepřová krkovice na grilu

Krkovička se báječně hodí na letní grilování. Způsobů, jak ji naložit jsou stovky, ale vyzkoušejte tuhle pivní marinádu a už nikdy nebude chtít nic jiného.

Ingredience

  • 6 plátků vepřové krkovice
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL medu
  • 1 citron
  • 250 ml piva
  • 1 větvička rozmarýnu
  • černý pepř
  • sůl

Postup

  • Každý plátek masa na okraji na několika místech mírně nařízněte, aby se při pečení nezkroutil
  • Posypte z obou stran solí a pepřem a koření vmačkněte do masa
  • V míse smíchejte pivo, cotronovou šťávu, utřený česnek, med a nasekaný rozmarýn
  • Vložte maso, promíchejte a mísu zakryjte
  • Nechte marinovat v lednici ideálně přes noc
  • Pečte na grilu několik minut, dokud není maso krásně křupavé
Plátky vepřové krkovice na grilu
Zdroj: pinterest.com

Steak z vepřové krkovice na houbách

Krkovice si báječně rozumí s houbami. V létě můžete použít čerstvě nasbírané úlovky z lesa, v zimě sáhněte po žampionech nebo sušených houbách.

Ingredience

  • 2 plátky vepřové krkovičky
  • 200 g hub
  • 1 cibule
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL másla
  • 2 PL oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Maso vyndejte z lednice a nechte ho při pokojové teplotě zhruba 30 minut
  • Houby očistěte a nakrájejte na kousky, cibuli oloupejte a najemno nasekejte, česnek a petrželku nakrájejte na drobno
  • Maso z obou stran osolte a opepřete
  • V pánvi rozpalte olej, vložte plátky masa a opékejte na středním plameni 3 minuty z každé strany
  • Vyndejte steaky z pánve
  • Ve stejné pánvi nechte rozpustit máslo
  • Vložte houby, míchejte a opékejte 2-3 minuty
  • Přidejte cibuli a česnek a krátce opečte
  • Lehce podlijte vodou, míchejte a opékejte ještě 3-5 minut
  • Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem
  • Steak položte na houbovou směs posypanou čerstvou petrželkou a servírujte s opečenými brambory
Plátek krkovice s houbami a salátem na talíři
Zdroj: tasteofhome.com

TIP: Máte rádi houby? Podívejte se na vynikající recepty na houbové omáčky.

Vepřová krkovice na smetaně

Každé maso získá naprosto nový rozměr když ho přelijete omáčkou. A tahle smetanová s bylinkami je jednoznačně sázka na jistotu.

Vepřová krkovice na smetanové omáčce s hráškem
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Ingredience

  • 3 plátky vepřové krkovice
  • 2 PL oleje
  • sůl
  • pepř
  • kari prášek
  • 1 ČL másla
  • 120 ml smetany na vaření
  • ½ ČL plnotučné hořčice
  • ½ ČL čerstvého tymiánu
  • 1 ČL čerstvého rozmarýnu
  • 2 ČL pažitky

Postup

Postupujte podle jednoduchého videoreceptu:

Pomalu pečená krkovička s rýží

Když necháte krkovičku pozvolna péct, tuk se krásně uvolní do masa a prostoupí ho lahodnou chutí. Inspirujte se třeba tímto receptem.

Ingredience

  • 1,5 kg vepřové krkovice
  • 8 stroužků česneku
  • 1 PL nasekaného rozmarýnu
  • 1 PL dijónské hořčice
  • 1 PL cirtonové šťávy
  • 4 PL olivového oleje
  • 4 PL sherry
  • 2 PL javorového sirupu
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 150°C
  • Rozmačkejte 4 stroužky česneku a přidejte k nim hořčici, citronovou šťávu, rozmarýn a olej a promíchejte
  • Maso vložte do pekáče a pomažte ho ze všech stran olejovou pastou
  • Přelijte ho sherry a javorovým sirupem a pečte 3 hodiny
  • Během pečení občas podlévejte výpekem nebo vodou
  • Na posledních 15 minut přidejte do pekáče cherry rajčátka a na plátky nasekané zbylé stroužky česneku
  • Když maso vyndáte z trouby nechte ho ještě 10 minut odpočívat pod alobalem
  • Servírujte nakrájené na plátky, přelité výpekem s rajčaty a česnekem.
  • Jako přílohu podávejte rýži
Krkovice vcelku v pekáčku s cherry rajčaty
Zdroj: womensweeklyfood.com

Spousta dobrot připravíte i ve stolní troubě. Pokud byste tohoto pomocníka potřebovali, v recenzi na minitrouby naleznete spoustu rad, které vám jistě pomohou.

Pikantní krkovice po thajsku

Grilované kousky masa doplněné lehce pálivým dipem. Tenhle recept na vepřovou krkovici si zamiluje každý, kdo má rád asijskou kuchyni.

Ingredience

  • 1 kg vepřové krkovice nakrájené na silnější plátky
  • 4 PL cukru
  • 4 PL rybí omáčky
  • 3 PL sójové omáčky
  • 4 PL limetkové šťávy
  • 2 PL jemně nasekané šalotky
  • 1 PL nakrájeného čerstvého koriandru
  • 1 PL chilli vloček

Postup

  • Smíchejte v míse 2 lžíce cukru, 3 lžíce rybí omáčky, půl lžíce chilli vloček a 2 lžíce limetkové šťávy
  • Vložte plátky masa, promíchejte a nechte 2-6 hodin marinovat v lednici
  • Zbytek chilli vloček, sojové omáčky, rybí omáčky a cukru smíchejte se šalotkou a koriandrem a nechte v misce, která se hodí k servírování
  • Maso vyndejte z lednice, lehce otřete papírovými ubrousky a pečte několik minut na pánvi nebo grilu
  • Servírujte s čerstvou zeleninou a dipem
  • Podávejte s rýží, nudlemi nebo opečenou bagetkou
Plátky masa na tálíři s miskou asijského dipu
Zdroj: shesimmers.com

Tipy šéfkuchařů, jak nejlépe připravit krkovičku

  • Maso je lepší kupovat vcelku a nakrájet si ho teprve doma.
  • Ideální plátek krkovice by měl být vysoký přibližně 2 cm.
  • Začít včas se vyplatí! Čím více času stráví maso v marinádě, tím bude chutnější. Naložte ho přes noc, nebo alespoň na 4 hodiny.
  • To samé platí o pečení. Pomalu pečená krkovice je prostoupena chutí a maso se doslova rozplývá na jazyku.
  • Při smažení a grilování se maso naopak musí rychle zatáhnout. Ideální teplotu poznáte, tak že udržíte ruku 10 cm nad rozpálenou pánví nebo grilem jen 2-3 vteřiny.
  • Žádné spečené zbytky! Před grilováním zkontrolujte a očistěte rošt.
  • Stejně jako u jiného masa i u krkovičky platí, že po upečení nebo po grilování je nejlepší nechat maso ještě chvíli odpočinout např. pod alobalem, pokličkou nebo talířem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X