5 báječných receptů na vepřovou krkovici. Budou se vám sbíhat sliny!

Víte, že krkovice je jedním z nejčastěji konzumovaných druhů masa?

Jde o sval mírně prorostlý tukem – proto je tak krásně šťavnatá.

Hodí se k pečení, grilování i uzení.

Objevte ty nejlepší recepty s vepřovou krkovicí v hlavní roli.

Marinovaná vepřová krkovice na grilu

Krkovička se báječně hodí na letní grilování. Způsobů, jak ji naložit jsou stovky, ale vyzkoušejte tuhle pivní marinádu a už nikdy nebude chtít nic jiného.

Ingredience

  • 6 plátků vepřové krkovice
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL medu
  • 1 citron
  • 250 ml piva
  • 1 větvička rozmarýnu
  • černý pepř
  • sůl

Postup

  • Každý plátek masa na okraji na několika místech mírně nařízněte, aby se při pečení nezkroutil
  • Posypte z obou stran solí a pepřem a koření vmačkněte do masa
  • V míse smíchejte pivo, cotronovou šťávu, utřený česnek, med a nasekaný rozmarýn
  • Vložte maso, promíchejte a mísu zakryjte
  • Nechte marinovat v lednici ideálně přes noc
  • Pečte na grilu několik minut, dokud není maso krásně křupavé
Plátky vepřové krkovice na grilu
Zdroj: pinterest.com

Steak z vepřové krkovice na houbách

Krkovice si báječně rozumí s houbami. V létě můžete použít čerstvě nasbírané úlovky z lesa, v zimě sáhněte po žampionech nebo sušených houbách.

Ingredience

  • 2 plátky vepřové krkovičky
  • 200 g hub
  • 1 cibule
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL másla
  • 2 PL oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Maso vyndejte z lednice a nechte ho při pokojové teplotě zhruba 30 minut
  • Houby očistěte a nakrájejte na kousky, cibuli oloupejte a najemno nasekejte, česnek a petrželku nakrájejte na drobno
  • Maso z obou stran osolte a opepřete
  • V pánvi rozpalte olej, vložte plátky masa a opékejte na středním plameni 3 minuty z každé strany
  • Vyndejte steaky z pánve
  • Ve stejné pánvi nechte rozpustit máslo
  • Vložte houby, míchejte a opékejte 2-3 minuty
  • Přidejte cibuli a česnek a krátce opečte
  • Lehce podlijte vodou, míchejte a opékejte ještě 3-5 minut
  • Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem
  • Steak položte na houbovou směs posypanou čerstvou petrželkou a servírujte s opečenými brambory
Plátek krkovice s houbami a salátem na talíři
Zdroj: tasteofhome.com

TIP: Máte rádi houby? Podívejte se na vynikající recepty na houbové omáčky.

Vepřová krkovice na smetaně

Každé maso získá naprosto nový rozměr když ho přelijete omáčkou. A tahle smetanová s bylinkami je jednoznačně sázka na jistotu.

Vepřová krkovice na smetanové omáčce s hráškem
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Ingredience

  • 3 plátky vepřové krkovice
  • 2 PL oleje
  • sůl
  • pepř
  • kari prášek
  • 1 ČL másla
  • 120 ml smetany na vaření
  • ½ ČL plnotučné hořčice
  • ½ ČL čerstvého tymiánu
  • 1 ČL čerstvého rozmarýnu
  • 2 ČL pažitky

Postup

Postupujte podle jednoduchého videoreceptu:

Pomalu pečená krkovička s rýží

Když necháte krkovičku pozvolna péct, tuk se krásně uvolní do masa a prostoupí ho lahodnou chutí. Inspirujte se třeba tímto receptem.

Ingredience

  • 1,5 kg vepřové krkovice
  • 8 stroužků česneku
  • 1 PL nasekaného rozmarýnu
  • 1 PL dijónské hořčice
  • 1 PL cirtonové šťávy
  • 4 PL olivového oleje
  • 4 PL sherry
  • 2 PL javorového sirupu
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 150°C
  • Rozmačkejte 4 stroužky česneku a přidejte k nim hořčici, citronovou šťávu, rozmarýn a olej a promíchejte
  • Maso vložte do pekáče a pomažte ho ze všech stran olejovou pastou
  • Přelijte ho sherry a javorovým sirupem a pečte 3 hodiny
  • Během pečení občas podlévejte výpekem nebo vodou
  • Na posledních 15 minut přidejte do pekáče cherry rajčátka a na plátky nasekané zbylé stroužky česneku
  • Když maso vyndáte z trouby nechte ho ještě 10 minut odpočívat pod alobalem
  • Servírujte nakrájené na plátky, přelité výpekem s rajčaty a česnekem.
  • Jako přílohu podávejte rýži
Krkovice vcelku v pekáčku s cherry rajčaty
Zdroj: womensweeklyfood.com

Pikantní krkovice po thajsku

Grilované kousky masa doplněné lehce pálivým dipem. Tenhle recept na vepřovou krkovici si zamiluje každý, kdo má rád asijskou kuchyni.

Ingredience

  • 1 kg vepřové krkovice nakrájené na silnější plátky
  • 4 PL cukru
  • 4 PL rybí omáčky
  • 3 PL sójové omáčky
  • 4 PL limetkové šťávy
  • 2 PL jemně nasekané šalotky
  • 1 PL nakrájeného čerstvého koriandru
  • 1 PL chilli vloček

Postup

  • Smíchejte v míse 2 lžíce cukru, 3 lžíce rybí omáčky, půl lžíce chilli vloček a 2 lžíce limetkové šťávy
  • Vložte plátky masa, promíchejte a nechte 2-6 hodin marinovat v lednici
  • Zbytek chilli vloček, sojové omáčky, rybí omáčky a cukru smíchejte se šalotkou a koriandrem a nechte v misce, která se hodí k servírování
  • Maso vyndejte z lednice, lehce otřete papírovými ubrousky a pečte několik minut na pánvi nebo grilu
  • Servírujte s čerstvou zeleninou a dipem
  • Podávejte s rýží, nudlemi nebo opečenou bagetkou
Plátky masa na tálíři s miskou asijského dipu
Zdroj: shesimmers.com

Tipy šéfkuchařů, jak nejlépe připravit krkovičku

  • Maso je lepší kupovat vcelku a nakrájet si ho teprve doma.
  • Ideální plátek krkovice by měl být vysoký přibližně 2 cm.
  • Začít včas se vyplatí! Čím více času stráví maso v marinádě, tím bude chutnější. Naložte ho přes noc, nebo alespoň na 4 hodiny.
  • To samé platí o pečení. Pomalu pečená krkovice je prostoupena chutí a maso se doslova rozplývá na jazyku.
  • Při smažení a grilování se maso naopak musí rychle zatáhnout. Ideální teplotu poznáte, tak že udržíte ruku 10 cm nad rozpálenou pánví nebo grilem jen 2-3 vteřiny.
  • Žádné spečené zbytky! Před grilováním zkontrolujte a očistěte rošt.
  • Stejně jako u jiného masa i u krkovičky platí, že po upečení nebo po grilování je nejlepší nechat maso ještě chvíli odpočinout např. pod alobalem, pokličkou nebo talířem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.