Recepty na pečeni z vepřového masa na 4 inspirativní způsoby, které se budou vracet na váš stůl

Víte, jaké maso patří k těm nejšťavnatějším a nejvyužívanějším? Je to bezesporu vepřová pečeně.

Jedná se o část pod páteří prasete a patří k tomu nejlepšímu, co z čuníka můžete získat. 

Jak tuhle část masa připravit, aby si uchovala svou šťavnatost a zároveň nechutnala stále stejně?

Inspirujte se našimi lákavými recepty.

Vepřová pečeně na česneku

Chcete připravit pokrm, který vypadá složitě, ale přitom je velice jednoduchý? Česneková pečeně se hodí k různým příležitostem a je klasikou, kterou by měl mít ve své domácí kuchařce každý milovník dobrého jídla. 

Ingredience:

  • 400 g vepřové pečeně
  • 6 stroužků česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky mleté sladké papriky

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte vepřovou pečeni do pekáče s alobalem a potřete ji utřeným česnekem ze všech stran.
  • V malé misce smíchejte ostatní koření a pečeni jím taktéž potřete. 
  • Pečlivě zabalte do alobalu a pečte zhruba 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké. 
  • Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout, poté jej nakrájejte na plátky. 
  • Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s bramborovou kaší. 
Vepřová pečeně s česnekem a bylinkami
mccormick.com

Plněná pečeně z vepřového masa

Jak dodat šťavnatému masu ještě něco navíc? Naplňte jej! Vepřová pečínka s nádivkou se skvěle hodí ke slavnostnějším příležitostem a každý si v ní najde to, co má rád.

Ingredience:

  • 500 g vepřové pečeně
  • 14 plátků anglické slaniny
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g listového špenátu
  • 120 g smetanového sýru (např. Lučina)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Maso očistěte a podélně rozkrojte na plát. Poté jej opatrně na prkénku rozklepejte tak, aby v něm nevznikly žádné trhliny. Přebytečné části masa odřízněte, aby vám vznikl pravidelný čtverec či obdélník. Maso osolte a opepřete.
  • Připravte si nádivku. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na olivovém oleji. Jakmile cibule změkne, přidejte utřený česnek a restujte další minutu. 
  • Poté přidejte listový špenát. Jakmile začne ztrácet objem, vmíchejte sýr a koření. 
  • Mezitím připravte lůžko ze slaniny. Rozložte slaninu na 7 a 7 proužků a propleťte ji tak, aby vám vznikla mřížka. Na slaninové lůžko pak položte rozklepané vepřové maso. 
  • Maso potřete špenátovo-sýrovou směsí a poté maso opatrně zarolujte. Roládu zafixujte párátky tak, aby se nikde nerozevírala. 
  • Vložte do pekáče a pečte do měkka po dobu 75 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Podávejte se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninou opečenou na másle. 
Plněná pečeně z vepřového masa se zeleninou
www.ruled.me

TIP: Pokud vás masové rolády a plněná masa baví, nechte se inspirovat našim recepty na plněné masové rolády na různé způsoby. 

Pečeně z vepřového masa na křupavo

Vepřová pečeně s křupavou kůžičkou je méně tradiční, ale o to lákavější variantou, jak tenhle druh masa připravit. Křupavé masíčko servírované s baby karotkou restovanou na másle vám doslova roztančí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 500 g vepřové pečeně s kůží
  • ½ lžičky čínského koření 5 vůní
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • špetka běžné kuchyňské soli
  • 30-50 g hrubozrnné soli

Postup:

  • Vepřové maso důkladně omyjte. Smíchejte koření – čínské koření, česnekový a cibulový prášek a kuchyňskou sůl. 
  • Vzniklou směsí maso potřete, především kůži. Takto připravené maso dejte odpočinout ideálně přes noc do lednice, minimálně však na 2 hodiny.
  • Umístěte maso do pekáče kůží nahoru a zasypte hrubozrnnou solí tak, aby byla kůže pokryta po celém povrchu.
  • Vložte do trouby předehřáté na 230 °C a pečte po dobu 30 minut. 
  • Po 30 minutách by měla být solná krusta pevná a zbarvená do červena. Celou ji z masa odstraňte. 
  • Maso vraťte do trouby a podlijte vodou do výšky 1-2 centimetrů. 
  • Pokračujte v pečení po dobu 25  – 30 minut při teplotě 220 –  230 ° C (záleží na výkonu konkrétní troub, časy se mohou mírně lišit).
  • Po vyndání z trouby nechte alespoň 15 minut vychladnout, teprve poté maso krájejte na plátky. 
  • Podávejte s baby karotkou nebo fazolkami restovanými na másle. 
Vepřová pečeně s křupavou krustou
booths.co.uk

Vepřová pečeně na houbách

Jednou z nejznámějších úprav pečeně je ta s houbami. Maso můžete péct přímo s houbami a omáčkou, v našem receptu se však podíváme na trochu jiný způsob úpravy vepřového masa na houbách. Máte nějaké houby navíc? Podívejte se na naše tipy jak přebytečné houby správně uchovávat. 

Ingredience:

Na maso

  • 600 g vepřové pečeně
  • 2 lžičky čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 ½ lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo pár snítek čerstvého)
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 3 stroužky česneku

Na omáčku

  • 500 g čerstvých hub (hříbky nebo žampiony)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
  • sůl
  • pepř

Postup:

Příprava masa

  • V malé misce smíchejte všechno koření.
  • Kořením posypte maso a promačkejte tak, aby na masu dobře drželo. 
  • Pečeni vložte do pekáče a dejte péct do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte po dobu 15 minut a poté snižte teplotu na 160 °C a pečte zhruba další 1 ½ hodiny.
  • Před podáváním nechte maso 10-15 minut odpočívat, poté teprve nakrájejte.

Příprava omáčky

  • Na středním ohni zahřejte olej. Orestujte utřený česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  • Přidejte houby a restujte po dobu 4-5 minut.
  • Přidejte víno, 200 ml kuřecího vývaru a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří. 
  • Poté přidejte zbytek vývaru a sojovou omáčku. Přiveďte k varu.
  • Vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vody a duste další 2 – 3 minuty.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Maso přelijte houbovou omáčkou a podávejte s rýží. 
Pečínka z vepřového masa na houbách
food.com

Jak je vidět, vepřová pečeně je velice variabilním typem pokrmu, ať už ji děláte jen tak, plněnou nebo třeba s omáčkou.

Vedle panenky a kýty patří do nejvyšší třídy toho, co na praseti najdete. 

Pečínku koupíte samotnou, nebo také jako kotletu i s kostí. Pro některé recepty je ideální, pokud je maso i s tukovým krytím – s kůží. 

O tom jsme se ostatně přesvědčili už v receptu “na křupavo”.

Která je vaše oblíbená část z vepříka? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.