Víte, jaké maso patří k těm nejšťavnatějším a nejvyužívanějším? Je to bezesporu vepřová pečeně.
Jedná se o část pod páteří prasete a patří k tomu nejlepšímu, co z čuníka můžete získat.
Jak tuhle část masa připravit, aby si uchovala svou šťavnatost a zároveň nechutnala stále stejně?
Inspirujte se našimi lákavými recepty.
Vepřová pečeně na česneku
Chcete připravit pokrm, který vypadá složitě, ale přitom je velice jednoduchý? Česneková pečeně se hodí k různým příležitostem a je klasikou, kterou by měl mít ve své domácí kuchařce každý milovník dobrého jídla.
Ingredience:
- 400 g vepřové pečeně
- 6 stroužků česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mleté sladké papriky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte vepřovou pečeni do pekáče s alobalem a potřete ji utřeným česnekem ze všech stran.
- V malé misce smíchejte ostatní koření a pečeni jím taktéž potřete.
- Pečlivě zabalte do alobalu a pečte zhruba 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.
- Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout, poté jej nakrájejte na plátky.
- Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s bramborovou kaší.

Plněná pečeně z vepřového masa
Jak dodat šťavnatému masu ještě něco navíc? Naplňte jej! Vepřová pečínka s nádivkou se skvěle hodí ke slavnostnějším příležitostem a každý si v ní najde to, co má rád.
Ingredience:
- 500 g vepřové pečeně
- 14 plátků anglické slaniny
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g listového špenátu
- 120 g smetanového sýru (např. Lučina)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso očistěte a podélně rozkrojte na plát. Poté jej opatrně na prkénku rozklepejte tak, aby v něm nevznikly žádné trhliny. Přebytečné části masa odřízněte, aby vám vznikl pravidelný čtverec či obdélník. Maso osolte a opepřete.
- Připravte si nádivku. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na olivovém oleji. Jakmile cibule změkne, přidejte utřený česnek a restujte další minutu.
- Poté přidejte listový špenát. Jakmile začne ztrácet objem, vmíchejte sýr a koření.
- Mezitím připravte lůžko ze slaniny. Rozložte slaninu na 7 a 7 proužků a propleťte ji tak, aby vám vznikla mřížka. Na slaninové lůžko pak položte rozklepané vepřové maso.
- Maso potřete špenátovo-sýrovou směsí a poté maso opatrně zarolujte. Roládu zafixujte párátky tak, aby se nikde nerozevírala.
- Vložte do pekáče a pečte do měkka po dobu 75 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Podávejte se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninou opečenou na másle.

TIP: Pokud vás masové rolády a plněná masa baví, nechte se inspirovat našim recepty na plněné masové rolády na různé způsoby.
Objevte podobné tipy
Pečeně z vepřového masa na křupavo
Vepřová pečeně s křupavou kůžičkou je méně tradiční, ale o to lákavější variantou, jak tenhle druh masa připravit. Křupavé masíčko servírované s baby karotkou restovanou na másle vám doslova roztančí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 500 g vepřové pečeně s kůží
- ½ lžičky čínského koření 5 vůní
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- špetka běžné kuchyňské soli
- 30-50 g hrubozrnné soli
Postup:
- Vepřové maso důkladně omyjte. Smíchejte koření – čínské koření, česnekový a cibulový prášek a kuchyňskou sůl.
- Vzniklou směsí maso potřete, především kůži. Takto připravené maso dejte odpočinout ideálně přes noc do lednice, minimálně však na 2 hodiny.
- Umístěte maso do pekáče kůží nahoru a zasypte hrubozrnnou solí tak, aby byla kůže pokryta po celém povrchu.
- Vložte do trouby předehřáté na 230 °C a pečte po dobu 30 minut.
- Po 30 minutách by měla být solná krusta pevná a zbarvená do červena. Celou ji z masa odstraňte.
- Maso vraťte do trouby a podlijte vodou do výšky 1-2 centimetrů.
- Pokračujte v pečení po dobu 25 – 30 minut při teplotě 220 – 230 ° C (záleží na výkonu konkrétní troub, časy se mohou mírně lišit).
- Po vyndání z trouby nechte alespoň 15 minut vychladnout, teprve poté maso krájejte na plátky.
- Podávejte s baby karotkou nebo fazolkami restovanými na másle.

Vepřová pečeně na houbách
Jednou z nejznámějších úprav pečeně je ta s houbami. Maso můžete péct přímo s houbami a omáčkou, v našem receptu se však podíváme na trochu jiný způsob úpravy vepřového masa na houbách. Máte nějaké houby navíc? Podívejte se na naše tipy jak přebytečné houby správně uchovávat.
Ingredience:
Na maso
- 600 g vepřové pečeně
- 2 lžičky čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 ½ lžičky sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo pár snítek čerstvého)
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 3 stroužky česneku
Na omáčku
- 500 g čerstvých hub (hříbky nebo žampiony)
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 350 ml kuřecího vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
- sůl
- pepř
Postup:
Příprava masa
- V malé misce smíchejte všechno koření.
- Kořením posypte maso a promačkejte tak, aby na masu dobře drželo.
- Pečeni vložte do pekáče a dejte péct do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte po dobu 15 minut a poté snižte teplotu na 160 °C a pečte zhruba další 1 ½ hodiny.
- Před podáváním nechte maso 10-15 minut odpočívat, poté teprve nakrájejte.
Příprava omáčky
- Na středním ohni zahřejte olej. Orestujte utřený česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte houby a restujte po dobu 4-5 minut.
- Přidejte víno, 200 ml kuřecího vývaru a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Poté přidejte zbytek vývaru a sojovou omáčku. Přiveďte k varu.
- Vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vody a duste další 2 – 3 minuty.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Maso přelijte houbovou omáčkou a podávejte s rýží.

Hodila by se vám malá trouba do kuchyně nebo na chatu? V naší recenzi elektrických stolních trub vám poradíme s výběrem. Mrkněte se!
Jak je vidět, vepřová pečeně je velice variabilním typem pokrmu, ať už ji děláte jen tak, plněnou nebo třeba s omáčkou.
Vedle panenky a kýty patří do nejvyšší třídy toho, co na praseti najdete.
Pečínku koupíte samotnou, nebo také jako kotletu i s kostí. Pro některé recepty je ideální, pokud je maso i s tukovým krytím – s kůží.
O tom jsme se ostatně přesvědčili už v receptu “na křupavo”.
Která je vaše oblíbená část z vepříka?