Rychlé recepty na rizoto s vepřovým masem ve čtyřech různých variantách!

Velmi populární pokrm, který se připravuje na mnoho způsobů.

Nevíte, jak originálně už ho uvařit?

Načerpejte novou inspiraci z našich receptů na vepřové rizoto!

Všechny jsou chutné, snadné a hotové během několik málo minut.

Kterému z nich dáte přednost?

Rizoto s vepřovým masem a zeleninou

Toužíte po něčem, co nejen váš žaludek, ale také vaše oči? Uvařte si lahodný rýžový pokrm se zeleninou, který doslova hýří barvami!

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 150 g vepřového masa
  • 1 jarní cibulka
  • 150 g žampionů
  • 150 g červené papriky
  • 100 g cukety
  • 60 g chřestu
  • 80 g hrášku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 20 g bílého vína
  • 800 g zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • parmezán nebo Grada Padano sýr na ozdobu

Postup

  1. V hrnci či pánvi na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso a orestujte.
  3. Přisypte rýži a několik málo minut nechte rovněž restovat.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem a bílým vínem, přiveďte k varu a přidejte nakrájenou zeleninu a žampiony.
  5. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste přibližně 20 minut, až bude maso, rýže i zelenina měkká.
  6. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte.
  7. Podávejte posypané strouhaným parmezánem či sýrem Grada Padano.
Rýže se žampiony, paprikou, cuketou, hráškem a chřestem
zdroj: recipeapp.kenwoodworld.com

Rizoto lze samozřejmě připravit také v bezmasé podobě, podívejte se na naše recepty na vegetariánské rizoto v sedmi různých variantách.

Srbské rizoto

Rizoto po srbsku zná většina z nás ze školní jídelny. Jedná se o počeštělý název pro tradiční balkánský džuveč. Od ostatních typů rizota se liší zejména použitím červených paprik, rajčat a protlaku, které mu dodají jeho charakteristické zbarvení. V tradičním džuveči je také v porovnání se zeleninou a masem menší množství rýže.

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 300 g vepřového masa
  • 2-3 PL rajčatového pyré
  • 2-3 PL sekaných sterilovaných rajčat
  • 80 g sterilizovaného hrášku
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 ml vývaru
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr a čerstvá petrželka na posypání

Postup

  1. Na oleji zlehka orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a několik minut restujte.
  3. Následně přidejte nakrájenou červenou papriku, česnek, rajčatový protlak a sladkou papriku.
  4. Důkladně promíchejte a nechte několik minut dusit.
  5. Ke směsi přisypte rýži, sterilizovaný hrášek, sekaná sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem.
  6. Hrnec přiklopte pokličkou a duste až do doby, kdy je rýže měkká.
  7. Vývar by se neměl zcela vyvařit, pokud je třeba, přilijte během dušení vývar ještě jednou tak, aby mělo rizoto správnou konzistenci.
  8. Dosolte dle potřeby a servírujte posypané strouhaným sýrem či nasekanou čerstvou petrželkou.
Rýžový pokrm se zeleninou a rajčatovým protlakem
zdroj: elavegan.com

Vepřové rizoto pečené v troubě

Chcete-li vyzkoušet netradiční způsob přípravy, zapečte rýži v troubě. Maso jako takové lze rovněž nahradit konzervou či klobásou.

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 400 g vepřové konzervy či klobásy
  • 2 pórky
  • 1 cibule
  • 4 šálky vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 40 g másla
  • strouhaný parmezán
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu s ventilátorem na 180 °C.
  2. Mezitím si v hrnci na másle zlehka orestujte maso z vepřové konzervy či klobásu.
  3. Následně maso z pánve odstraňte a orestujte nakrájenou cibuli a pórek, osolte a opepřete.
  4. Přisypte rýži, přilijte vývar, přidejte vepřové maso a důkladně promíchejte.
  5. Vložte pokličkou přiklopený hrnec do předehřáté trouby na přibližně 15-20 minut, než rýže změkne a vývar se vyvaří.
  6. Přidejte hrášek, parmezán a nechte v troubě několik minut odpočinout, než se hrášek ohřeje.
  7. Servírujte posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.
Pečená rýže v hrnci s hráškem a vepřovým masem
zdroj: pork.com.au

Rizoto pečené v troubě můžete připravit nejen v hrnci, ale také v pánvi, některé lze totiž vložit i do trouby. Zjistěte které prostřednictvím našeho velkého testu pánví.

Rizoto z vepřového masa s hráškem

Víte, že hrášek obsahuje velké množství fosforu a draslíku? Používat jej můžete mražený, čerstvý i sterilovaný.

Ingredience

  • 400 g rýže
  • 200 g vepřového masa
  • 5 šálků vývaru
  • 70 g mraženého hrášku
  • 5 PL olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • šťáva z jednoho citronu
  • citronová kůra
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. Do hlubší pánve s olivovým olejem přidejte nadrobno nakrájenou šalotku.
  2. Restujte dozlatova, poté přidejte prolisovaný česnek a na kousky nakrájené vepřové maso.
  3. Několik minut za stálého míchání restujte.
  4. Přidejte rýži, část citronové kůry, sůl, pepř a míchejte po dobu přibližně 2 minut.
  5. Přilijte ke směsi vývar a vařte do doby, než je rýže i maso měkké a vývar téměř zcela nevymizí.
  6. Následně vmíchejte část nastrouhaného parmezánu, hrášek a citronovou šťávu, povařte ještě několik málo minut.
  7. Podávejte ozdobené citronovou kůrou, parmezánem a nasekanou petrželkou.
Směs rýže, vepřového masa a hrášku zdobená parmezánem a citronovou kůrou
zdroj: sweetteaandthyme.com

Jaká rýže je pro přípravu rizota nejvhodnější?

Obecně můžeme říci, že na rizoto lze více méně použít téměř jakýkoli druh rýže, nebo alespoň v Čechách to často děláme. Existují ale speciální druhy rýže, které jsou určené přímo pro přípravu rizota. Oceníte je zejména v případě, že dáváte přednost krémovější konzistenci tohoto pokrmu.

  • V Itálii se tradiční rizoto připravuje zejména z rýže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
  • Tyto druhy jsou charakteristické kratším a kulatějším tvarem zrn, které se podobají perličkám. Při vaření vstřebávají více vody a zároveň uvolňují škrob, který houstne a vytváří typickou krémovou podobu italského risotta.
  • Nepoužívejte k přípravě rizota rýži jasmínovou ani basmati.
  • Rýži předem neproplachujte, vyplavili byste z ní zbytečně škrob, naopak se vyplatí rýži zlehka osmahnout na oleji.
  • Používejte vývar, nikoli vodu.

Rýže patří mezi velmi dobře stravitelné potraviny, které mohou bez obav konzumovat také starší lidé, děti či lidé s různými typy diet. Navíc neobsahuje lepek, vhodná je tak i pro osoby s celiakií. Je bohatá zejména na sacharidy a vlákninu, pokud ji ale s našimi recepty doplníte o vepřové maso a zeleninu, získáte rázem nutričně vyvážený pokrm s množstvím bílkovin, vitamínů i minerálních látek.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X