Velmi populární pokrm, který se připravuje na mnoho způsobů.
Nevíte, jak originálně už ho uvařit?
Načerpejte novou inspiraci z našich receptů na vepřové rizoto!
Všechny jsou chutné, snadné a hotové během několik málo minut.
Kterému z nich dáte přednost?
Rizoto s vepřovým masem a zeleninou
Toužíte po něčem, co nejen váš žaludek, ale také vaše oči? Uvařte si lahodný rýžový pokrm se zeleninou, který doslova hýří barvami!
Ingredience
- 300 g rýže
- 150 g vepřového masa
- 1 jarní cibulka
- 150 g žampionů
- 150 g červené papriky
- 100 g cukety
- 60 g chřestu
- 80 g hrášku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 20 g másla
- 20 g bílého vína
- 800 g zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- parmezán nebo Grada Padano sýr na ozdobu
Postup
- V hrnci či pánvi na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso a orestujte.
- Přisypte rýži a několik málo minut nechte rovněž restovat.
- Zalijte zeleninovým vývarem a bílým vínem, přiveďte k varu a přidejte nakrájenou zeleninu a žampiony.
- Přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste přibližně 20 minut, až bude maso, rýže i zelenina měkká.
- Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte.
- Podávejte posypané strouhaným parmezánem či sýrem Grada Padano.

Rizoto lze samozřejmě připravit také v bezmasé podobě, podívejte se na naše recepty na vegetariánské rizoto v sedmi různých variantách.
Srbské rizoto
Rizoto po srbsku zná většina z nás ze školní jídelny. Jedná se o počeštělý název pro tradiční balkánský džuveč. Od ostatních typů rizota se liší zejména použitím červených paprik, rajčat a protlaku, které mu dodají jeho charakteristické zbarvení. V tradičním džuveči je také v porovnání se zeleninou a masem menší množství rýže.
Ingredience
- 300 g rýže
- 300 g vepřového masa
- 2-3 PL rajčatového pyré
- 2-3 PL sekaných sterilovaných rajčat
- 80 g sterilizovaného hrášku
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 ml vývaru
- olivový olej
- sladká paprika
- sůl, pepř
- strouhaný sýr a čerstvá petrželka na posypání
Postup
- Na oleji zlehka orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a několik minut restujte.
- Následně přidejte nakrájenou červenou papriku, česnek, rajčatový protlak a sladkou papriku.
- Důkladně promíchejte a nechte několik minut dusit.
- Ke směsi přisypte rýži, sterilizovaný hrášek, sekaná sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem.
- Hrnec přiklopte pokličkou a duste až do doby, kdy je rýže měkká.
- Vývar by se neměl zcela vyvařit, pokud je třeba, přilijte během dušení vývar ještě jednou tak, aby mělo rizoto správnou konzistenci.
- Dosolte dle potřeby a servírujte posypané strouhaným sýrem či nasekanou čerstvou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Vepřové rizoto pečené v troubě
Chcete-li vyzkoušet netradiční způsob přípravy, zapečte rýži v troubě. Maso jako takové lze rovněž nahradit konzervou či klobásou.
Ingredience
- 300 g rýže
- 400 g vepřové konzervy či klobásy
- 2 pórky
- 1 cibule
- 4 šálky vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 40 g másla
- strouhaný parmezán
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu s ventilátorem na 180 °C.
- Mezitím si v hrnci na másle zlehka orestujte maso z vepřové konzervy či klobásu.
- Následně maso z pánve odstraňte a orestujte nakrájenou cibuli a pórek, osolte a opepřete.
- Přisypte rýži, přilijte vývar, přidejte vepřové maso a důkladně promíchejte.
- Vložte pokličkou přiklopený hrnec do předehřáté trouby na přibližně 15-20 minut, než rýže změkne a vývar se vyvaří.
- Přidejte hrášek, parmezán a nechte v troubě několik minut odpočinout, než se hrášek ohřeje.
- Servírujte posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.

Rizoto pečené v troubě můžete připravit nejen v hrnci, ale také v pánvi, některé lze totiž vložit i do trouby. Zjistěte které prostřednictvím našeho velkého testu pánví.
Rizoto z vepřového masa s hráškem
Víte, že hrášek obsahuje velké množství fosforu a draslíku? Používat jej můžete mražený, čerstvý i sterilovaný.
Ingredience
- 400 g rýže
- 200 g vepřového masa
- 5 šálků vývaru
- 70 g mraženého hrášku
- 5 PL olivového oleje
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmezánu
- šťáva z jednoho citronu
- citronová kůra
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
Postup
- Do hlubší pánve s olivovým olejem přidejte nadrobno nakrájenou šalotku.
- Restujte dozlatova, poté přidejte prolisovaný česnek a na kousky nakrájené vepřové maso.
- Několik minut za stálého míchání restujte.
- Přidejte rýži, část citronové kůry, sůl, pepř a míchejte po dobu přibližně 2 minut.
- Přilijte ke směsi vývar a vařte do doby, než je rýže i maso měkké a vývar téměř zcela nevymizí.
- Následně vmíchejte část nastrouhaného parmezánu, hrášek a citronovou šťávu, povařte ještě několik málo minut.
- Podávejte ozdobené citronovou kůrou, parmezánem a nasekanou petrželkou.

Jaká rýže je pro přípravu rizota nejvhodnější?
Obecně můžeme říci, že na rizoto lze více méně použít téměř jakýkoli druh rýže, nebo alespoň v Čechách to často děláme. Existují ale speciální druhy rýže, které jsou určené přímo pro přípravu rizota. Oceníte je zejména v případě, že dáváte přednost krémovější konzistenci tohoto pokrmu.
- V Itálii se tradiční rizoto připravuje zejména z rýže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
- Tyto druhy jsou charakteristické kratším a kulatějším tvarem zrn, které se podobají perličkám. Při vaření vstřebávají více vody a zároveň uvolňují škrob, který houstne a vytváří typickou krémovou podobu italského risotta.
- Nepoužívejte k přípravě rizota rýži jasmínovou ani basmati.
- Rýži předem neproplachujte, vyplavili byste z ní zbytečně škrob, naopak se vyplatí rýži zlehka osmahnout na oleji.
- Používejte vývar, nikoli vodu.
Rýže patří mezi velmi dobře stravitelné potraviny, které mohou bez obav konzumovat také starší lidé, děti či lidé s různými typy diet. Navíc neobsahuje lepek, vhodná je tak i pro osoby s celiakií. Je bohatá zejména na sacharidy a vlákninu, pokud ji ale s našimi recepty doplníte o vepřové maso a zeleninu, získáte rázem nutričně vyvážený pokrm s množstvím bílkovin, vitamínů i minerálních látek.