Nejlepší recepty na vepřové s mrkví, na kterých si pochutná celá rodina

Máte chuť na něco tradičního, co si pamatujete z dětství, ale zároveň i na něco originálního?

Vyzkoušejte naše recepty na vepřové v mrkvi!

Klasické ingredience v kombinaci se směsí koření, dalšími druhy zeleniny a osobitými přílohami změní tento pokrm na pravý gastronomický zážitek.

Které variantě dáte přednost, už necháme na vás!

Vepřové maso s dušenou mrkví a rajčaty

Vepřové dušené v mrkvi nemusí nutně připomínat dietní pokrm. Oživte ho přidáním bílého vína, rajčat a rozmanitého koření! Uvidíte, že jídlo dostane rázem zcela jiný rozměr.

Ingredience

  • 800 g vepřového masa (ideálně plec či kotleta)
  • 4 – 5 mrkví
  • 1 – 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml bílého vína
  • 5 PL olivového oleje
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • koriandr na ozdobu
  • Vepřové maso omyjte a nakrájejte na kostky.
  • Z bílého vína, najemno nakrájeného česneku, bobkového listu a soli vytvořte marinádu a maso do ní naložte alespoň na dobu jedné hodiny.
  • Po uplynutí požadovaného času na pánvi s olivovým olejem orestujte mrkev a cibuli, obojí nakrájené na kolečka.
  • Po 10 minutách přidejte oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata.
  • Vše vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
  • Následně přidejte na pánev i vepřové maso s marinádou.
  • Vše důkladně promíchejte, pánev přiklopte pokličkou a duste po dobu 30 minut.
  • Před podáváním posypte nakrájeným koriandrem.

Jako přílohu k tomuto pokrmu můžete zvolit nejen tradiční rýži, ale také brambory či hranolky.

Vepřové maso s dušenou mrkví a rajčaty na pánvi
Zdroj: foodfromportugal.com

TIP: Skvělým pomocníkem při přípravě vepřového v mrkvi je kvalitní pánev. Nevíte, kterou vybrat? Podívejte se na recenze vybraných hlubokých pánví.

Vepřové kostky v mrkvi a smetanové omáčce

Máte rádi omáčky? Tak určitě vyzkoušejte netradiční kombinaci mrkve a lahodné smetanové omáčky, ozvláštněné jemnou vůní hřebíčku a čerstvých hub. Uvidíte, že tento recept na vepřové v mrkvi a smetaně si hned zamilujete.

Ingredience

  • 700 g vepřové pečeně
  • 3 – 4 mrkve
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čerstvých hub (mohou být i žampiony)
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL olivového oleje nebo másla
  • přibližně půl šálku mouky na zahuštění
  • hřebíček
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci s olejem orestujte najemno nakrájený česnek a houby.
  2. Přidejte na kousky nakrájené maso a vše společně restujte ještě několik minut.
  3. Poté přidejte kuřecí vývar, nakrájenou mrkev, sůl, pepř a cibuli vcelku, do které jste zapíchali několik kusů hřebíčku.
  4. Důkladně promíchejte a pomalu přiveďte k varu.
  5. Hrnec zakryjte pokličkou a za občasného míchání vařte po dobu 30 minut.
  6. Odstraňte z hrnce cibuli s hřebíčkem.
  7. Přilijte smetanu a dle potřeby zahustěte moukou.
  8. Vařte za stálého míchání dalších 5 minut.
  9. Podávejte ozdobené petrželkou.

Vzhledem k charakteru pokrmu doporučujeme servírovat s houskovým či karlovarským knedlíkem.

Vepřové kostky v mrkvi a smetanové omáčce
Zdroj: bettycrocker.com

Vepřové plátky na mrkvi pečené v troubě

V případě, že chcete při vaření strávit u plotny co nejméně času, můžete vepřové v mrkvi snadno připravit rovněž v troubě. Vepřové plátky doplněné baby karotkami a ozdobené snítkami rozmarýnu můžete podávat i jako chutnou večeři v případě, že máte hosty.

Ingredience

  • 700 g masa (vepřová pečeně)
  • 4 mrkve, případně 12 baby karotek (v tomto případě je nebudete muset krájet)
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sušený česnek
  • sušený rozmarýn
  • sůl, pepř
  • několik snítek rozmarýnu na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vepřovou pečeni potřete olivovým olejem a okořeňte sušeným rozmarýnem, pepřem a solí.
  3. Umístěte maso do středu olejem vymazaného pekáče.
  4. Okolo pečeně rozmístěte na větší kusy nakrájenou cibuli a mrkve, okořeněné sušeným česnekem, rozmarýnem, solí a pokapané trochou olivového oleje.
  5. Pekáč s masem a zeleninou vložte do trouby a pečte přibližně hodinu až hodinu a půl, dokud zelenina nebude měkká.
  6. Vyndejte pekáč z trouby, zakryjte folií a nechte 10 minut odstát.

Plátky vepřového masa ozdobené snítkami rozmarýnu podáváme v ideálním případě se šťouchanými brambory.

Vepřové plátky na mrkvi s rozmarýnem
Zdroj: bettycrocker.com

Nevšední vepřové v mrkvi s rýží

Většina lidí volí jako přílohu k vepřovému masu v mrkvi rýži, která se svou povahou k tomuto pokrmu velmi hodí. I tento tradiční recept se dá ale ozvláštnit a dovést k dokonalosti přidáním několika netypických ingrediencí, jako je petržel, med či hořčice, a samozřejmě také vhodně zvoleným druhem rýže.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 40 g másla
  • 2 PL medu
  • 1 PL hořčice
  • několik listů rukoly či salátu na ozdobu

Postup

  1. Na větší hranolky nakrájenou mrkev a petržel vložte v misce s trochou vody na 5 minut do mikrovlnné trouby.
  2. Na plátky nakrájené vepřové maso zlehka z každé strany restujte na pánvi s polovinou rozpuštěného másla, dokud nebude měkké.
  3. Maso z pánve odstraňte, vložte na talíř a přiklopte, aby nevychladlo.
  4. Rozpusťte na pánvi druhou polovinu másla, přidejte med, hořčici a vše dobře promíchejte.
  5. Přidejte kousky mrkve a petržele, zakryjte pokličkou a duste po dobu 2 až 3 minut.

K tomuto pokrmu doporučujeme podávat zejména jasmínovou rýži či rýži basmati, které se k němu svou specifickou chutí nejvíce hodí. Chybu ale neuděláte ani v případě bylinkové rýže, ochucené například zelenou cibulkou, bazalkou a troškou citronové šťávy.

Vepřové na mrkvi a petrželi
Zdroj: taste.com.au

TIP: Mimochodem rýži nemusíte vždy konzumovat pouze jako přílohu. Velmi zajímavě chutná i rýže připravená na sladko, ať již jako moučník či hlavní chod. Načerpejte inspiraci z našich receptů!

Všechny čtyři recepty jsou důkazem, že vepřové v mrkvi lze velmi snadno připravit zajímavým a nevšedním způsobem. Stačí jen trocha fantazie a několik málo dalších ingrediencí, které společně vykouzlí nezapomenutelnou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.