Máte chuť na něco tradičního, co si pamatujete z dětství, ale zároveň i na něco originálního?
Vyzkoušejte naše recepty na vepřové v mrkvi!
Klasické ingredience v kombinaci se směsí koření, dalšími druhy zeleniny a osobitými přílohami změní tento pokrm na pravý gastronomický zážitek.
Které variantě dáte přednost, už necháme na vás!
Vepřové maso s dušenou mrkví a rajčaty
Vepřové dušené v mrkvi nemusí nutně připomínat dietní pokrm. Oživte ho přidáním bílého vína, rajčat a rozmanitého koření! Uvidíte, že jídlo dostane rázem zcela jiný rozměr.
Ingredience
- 800 g vepřového masa (ideálně plec či kotleta)
- 4 – 5 mrkví
- 1 – 2 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml bílého vína
- 5 PL olivového oleje
- bobkový list
- sůl, pepř
- koriandr na ozdobu
- Vepřové maso omyjte a nakrájejte na kostky.
- Z bílého vína, najemno nakrájeného česneku, bobkového listu a soli vytvořte marinádu a maso do ní naložte alespoň na dobu jedné hodiny.
- Po uplynutí požadovaného času na pánvi s olivovým olejem orestujte mrkev a cibuli, obojí nakrájené na kolečka.
- Po 10 minutách přidejte oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata.
- Vše vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
- Následně přidejte na pánev i vepřové maso s marinádou.
- Vše důkladně promíchejte, pánev přiklopte pokličkou a duste po dobu 30 minut.
- Před podáváním posypte nakrájeným koriandrem.
Jako přílohu k tomuto pokrmu můžete zvolit nejen tradiční rýži, ale také brambory či hranolky.

TIP: Skvělým pomocníkem při přípravě vepřového v mrkvi je kvalitní pánev. Nevíte, kterou vybrat? Podívejte se na recenze vybraných hlubokých pánví.
Vepřové kostky v mrkvi a smetanové omáčce
Máte rádi omáčky? Tak určitě vyzkoušejte netradiční kombinaci mrkve a lahodné smetanové omáčky, ozvláštněné jemnou vůní hřebíčku a čerstvých hub. Uvidíte, že tento recept na vepřové v mrkvi a smetaně si hned zamilujete.
Ingredience
- 700 g vepřové pečeně
- 3 – 4 mrkve
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g čerstvých hub (mohou být i žampiony)
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL olivového oleje nebo másla
- přibližně půl šálku mouky na zahuštění
- hřebíček
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
Postup
- V hrnci s olejem orestujte najemno nakrájený česnek a houby.
- Přidejte na kousky nakrájené maso a vše společně restujte ještě několik minut.
- Poté přidejte kuřecí vývar, nakrájenou mrkev, sůl, pepř a cibuli vcelku, do které jste zapíchali několik kusů hřebíčku.
- Důkladně promíchejte a pomalu přiveďte k varu.
- Hrnec zakryjte pokličkou a za občasného míchání vařte po dobu 30 minut.
- Odstraňte z hrnce cibuli s hřebíčkem.
- Přilijte smetanu a dle potřeby zahustěte moukou.
- Vařte za stálého míchání dalších 5 minut.
- Podávejte ozdobené petrželkou.
Vzhledem k charakteru pokrmu doporučujeme servírovat s houskovým či karlovarským knedlíkem.

Objevte podobné tipy
Vepřové plátky na mrkvi pečené v troubě
V případě, že chcete při vaření strávit u plotny co nejméně času, můžete vepřové v mrkvi snadno připravit rovněž v troubě. Vepřové plátky doplněné baby karotkami a ozdobené snítkami rozmarýnu můžete podávat i jako chutnou večeři v případě, že máte hosty.
Ingredience
- 700 g masa (vepřová pečeně)
- 4 mrkve, případně 12 baby karotek (v tomto případě je nebudete muset krájet)
- 1 cibule
- olivový olej
- sušený česnek
- sušený rozmarýn
- sůl, pepř
- několik snítek rozmarýnu na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vepřovou pečeni potřete olivovým olejem a okořeňte sušeným rozmarýnem, pepřem a solí.
- Umístěte maso do středu olejem vymazaného pekáče.
- Okolo pečeně rozmístěte na větší kusy nakrájenou cibuli a mrkve, okořeněné sušeným česnekem, rozmarýnem, solí a pokapané trochou olivového oleje.
- Pekáč s masem a zeleninou vložte do trouby a pečte přibližně hodinu až hodinu a půl, dokud zelenina nebude měkká.
- Vyndejte pekáč z trouby, zakryjte folií a nechte 10 minut odstát.
Plátky vepřového masa ozdobené snítkami rozmarýnu podáváme v ideálním případě se šťouchanými brambory.

Nevšední vepřové v mrkvi s rýží
Většina lidí volí jako přílohu k vepřovému masu v mrkvi rýži, která se svou povahou k tomuto pokrmu velmi hodí. I tento tradiční recept se dá ale ozvláštnit a dovést k dokonalosti přidáním několika netypických ingrediencí, jako je petržel, med či hořčice, a samozřejmě také vhodně zvoleným druhem rýže.
Ingredience
- 500 g vepřového masa
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 40 g másla
- 2 PL medu
- 1 PL hořčice
- několik listů rukoly či salátu na ozdobu
Postup
- Na větší hranolky nakrájenou mrkev a petržel vložte v misce s trochou vody na 5 minut do mikrovlnné trouby.
- Na plátky nakrájené vepřové maso zlehka z každé strany restujte na pánvi s polovinou rozpuštěného másla, dokud nebude měkké.
- Maso z pánve odstraňte, vložte na talíř a přiklopte, aby nevychladlo.
- Rozpusťte na pánvi druhou polovinu másla, přidejte med, hořčici a vše dobře promíchejte.
- Přidejte kousky mrkve a petržele, zakryjte pokličkou a duste po dobu 2 až 3 minut.
K tomuto pokrmu doporučujeme podávat zejména jasmínovou rýži či rýži basmati, které se k němu svou specifickou chutí nejvíce hodí. Chybu ale neuděláte ani v případě bylinkové rýže, ochucené například zelenou cibulkou, bazalkou a troškou citronové šťávy.

Vepřové maso s mrkví si můžete připravit i v páře a pochutnat si tak na více vitaminech a minerálech. K tomu mohou posloužit elektrické parní hrnce uvedené v naší recenzi. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se!
TIP: Mimochodem rýži nemusíte vždy konzumovat pouze jako přílohu. Velmi zajímavě chutná i rýže připravená na sladko, ať již jako moučník či hlavní chod. Načerpejte inspiraci z našich receptů!
Všechny čtyři recepty jsou důkazem, že vepřové v mrkvi lze velmi snadno připravit zajímavým a nevšedním způsobem. Stačí jen trocha fantazie a několik málo dalších ingrediencí, které společně vykouzlí nezapomenutelnou chuť.