Recepty na tence rozklepaný řízek z telecího masa, který potěší každého gurmána. Inspirujte se!

Už jste si někdy zkusili připravit recepty na vídeňský řízek? Jestli ne, tak to rozhodně musíte ochutnat, protože to je snad nejlepší kousek masa, co se vám kdy objeví na talíři.

Tence naklepaný, perfektně osmažený a dokonale šťavnatý, přesně takový pokrm vykouzlí úsměv na vašich rtech a potěší chuťové pohárky.

Překvapte své blízké nezvyklým obědem či večeří a připravte jim toto jednoduché, ale přesto naprosto vynikající jídlo po kterém se jen zapráší.

Dokonce je možné zvolit i alternativu telecího masa, pokud se vám jej z rovna nepodaří sehnat.

Tradiční vídeňský řízek

Pokud milujete maso a smažené pokrmy, pak by tato skvělá pochoutka neměla na vašem rodinném menu chybět. Telecí řízek, který se podává s plátkem citronu a na některých místech dokonce i s brusinkovou omáčkou je skutečnou delikatesou. Pro ty z vás, kdo jste opravdu velkými milovníky tohoto typu jídla, jsou tu také další recepty na smažený řízek.

Ingredience:

  • 4 telecí řízky
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 – 2 citrony nakrájené na měsíčky
  • Sádlo na smažení (může být také máslo nebo olej)

Postup

  • Připravíme si dva kusy potravinové fólie, vložíme mezi ně jednotlivé plátky masa a každý důkladně naklepeme na tloušťku cca 0,8 cm.
  • Naklepané řízky z obou stran osolíme a opepříme. Poté si připravíme tácky či talíře na obalování.
  • Na jeden talíř dáme mouku, na druhý strouhanku a do třetího vejce, které vidličkou pořádně našleháme.
  • Do pánve dáme sádlo nebo jiný tuk, podle toho co použijeme a nahřejeme.
  • Nastavíme střední teplotu a pustíme se do obalování.
  • Obalíme z obou stran moukou, oklepeme, vložíme do vajíčka, znovu obalujeme z obou stra a nakonec pečlivě obracíme ve strouhance, aby nezůstal ani kousek řízku vlhký.
  • Snažíme se strouhanku do řízku co nejvíce vmáčknout, aby na něm opravdu dobře držela.
  • Takto připravený řízek vložíme do rozpáleného tuku a lehce zatřeseme pánví, aby se řízek nepřilepil ke dnu.
  • Smažíme dozlatova z obou stran cca 2 až 4 minuty, záleží na tom, jak silný řízek naklepeme.
  • Osmažený řízek přendáme na talíř, ozdobíme plátky citronu, přidáme domácí brusinkovou omáčku a můžeme podávat.
  • Jako příloha jsou skvělé vařené brambory.
Luxusní vídeňský telecí řízek s oblohou.
Zdroj: https://ellerepublic.de

Pravý vídeňský řízek na přepuštěném másle

Naklepat správně maso na obalování bývá umění, aby nebylo potrhané, příliš tenké nebo naopak málo naklepané. Na tento druh pokrmu musí být naso upravené tak akorát, aby byl řízek dokonalý.

Ingredience:

  • 4 až 8 telecích řízků (lze použít také kuřecí či krůtí prsa, pokud nemáme telecí maso)
  • Sůl podle chuti
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 lehce rozšlehaná vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 hrnek jemné strouhanky
  • Přepuštěné máslo (do cca 2 – 3 cm výšky pánve)

Postup

  • Jednotlivé plátky masa dáme mezi dva mikrotenové sáčky a od středu naklepáváme směrem ven na tloušťku cca 0,5 cm. Snažíme se naklepávat opatrně a jemně, aby nedošlo k poškození masa.
  • Předehřejeme si pečící troubu na 100 stupňů, protože tam poté budeme uchovávat již osmažené řízky, které vyjmeme hotové z pánve, aby zůstaly horké.
  • Mezitím osolíme všechny řízky z obou stran a necháme 5 minut odležet.
  • Připravíme si tácy, na které dáme mouku a strouhanku, ale i misku na vajíčka, která rozšleháme s mlékem.
  • Do pánve dáme přepuštěné máslo a zahřejeme na 175 až 180 stupňů.
  • Maso obalíme klasicky v mouce, důkladně oklepeme, vložíme do vaječné směsi, pečlivě namočíme a nakonec obalujeme ve strouhance. Tu dobře natlačíme do masa, aby bylo opravdu dobře obalené.
  • Vložíme do rozpáleného tuku a chvilku hýbeme pánví, aby nedošlo k přilepení řízku na dno pánve. Řízek by měl v tuku lehce plavat, aby byl dokonale osmažený.
  • Každý řízek smažíme zhruba 2 minuty z každé strany, až dokud nezískají zlatavý odstín s nádechem světlé hnědé barvy.
  • Než všechny osmažíme, ukládáme si ty hotové do předehřáté trouby, aby nebyly při servírování studené.
  • Pak už jen stačí ozdobit podle fantazie a podávat třeba s bramborem, chlebem nebo klidně s křupavou houstičkou, případně přihodit například batátové hranolky.
Perfektně naklepaný jemný řízek v křupavé strouhance.
Zdroj: https://honest-food.net

Proč právě vídeňský řízek?

Klasické řízky se v našich domácnostech připravují pro různé příležitosti, ať už je to oslava narozenin, nějaký večírek nebo také na Vánoce ke štědrovečerní večeři, zvlášť pokud u tabule zasednou i jedinci, kteří nekonzumují kapra.

Ovšem pro slavnostnější příležitosti stojí za to připravit pravý vídeňský řízek, což je vlastně kvalitní kus telecího masa, které je potřeba opravdu důkladně rozklepat na tenký plátek, aby byl přes celý talíř.

Jasně, že ne každý si potrpí na to, aby měl na talíři řízek velikosti kola od vozu, ale věřte, že to potěší. Když k tomu ještě přihodíte hranolky s citronem, nebo bramborový salát je o luxusní oběd postaráno.

Jako maso se používá telecí kýta, respektive ořech, případě vrchní šál. Wiener Schnitzel, jak se správně tento řízek nazývá, musí být šťavnatý, jemný a z kvalitního masa.

Pokud si půjdete maso koupit k řezníkovi, je dobré jej požádat, aby vám uřízl maso tak, že odkrojí plátek jen do poloviny a k tomu ukrojí ještě druhý. Ten uříznou až do konce, takže bude plátek vlastně dvojitý a ten pak stačí pouze rozložit, vyklepat a budete mít řízek větší než je talíř.

Když se řízek obalí v trojobalu, musí se osmažit v optimálně rozpáleném tuku. Ideální je přepuštěné máslo, ale může se samozřejmě použít i olej nebo rovněž sádlo. Pánev nesmíme přeplňovat, aby se jednotlivé plátky nedotýkaly a tuk nepřetékal.

Říká se, že císaři Františku Josefu I. byl doporučen jako úžasný pokrm kotleta, která se měla obalovat ve směsi strouhanky a oblíbeného parmezánu. Jenže kuchař jeho císařské výsosti parmezán neměl, takže místo něj použil mouku a vejce, no a vídeňský řízek byl na světě.

Samozřejmě, že je to jen jeden z mnoha příběhů vzniku a není možné jej nijak ověřit. Někdo tvrdí, že se takový pokrm ve vídeňských kuchyních vyskytoval už dávno předtím, ale vždy je to jen jedna paní povídala.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X