Inspirativní recepty na pravý vídeňský salát v 4 různých variantách! Chutný, výživný a zároveň rychlý

Brambory patří v české kuchyni k nejčastějším přílohám.

Konzumují se pečené, vařené, v podobě bramborové kaše, salátu, knedlíků i hranolek.

Zařaďte je do svého jídelníčku v nové podobě!

Načerpejte inspiraci z našich receptů na vídeňský bramborový salát.

Jeho příprava je velmi snadná, jedinou podmínkou jsou kvalitní brambory.

Který vyzkoušíte jako první?

Pravý vídeňský bramborový salát

Vídeňané svůj oblíbený salát obvykle podávají vlažný nebo alespoň s vlažnou marinádou. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept pouze z několika málo ingrediencí.

Ingredience:

  • 600 g brambor
  • 2 cibule
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 5 PL oleje
  • 3 PL octa
  • špetka cukru
  • špetka celého kmínu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Neoloupané brambory vařte ve vroucí osolené vodě v závislosti na jejich velikosti přibližně 15-20 minut.
  2. Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli.
  3. V mikrovlnce ohřejte šálek vývaru.
  4. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  5. Vývar přilijte k bramborám a přidejte cibuli.
  6. Osolte, opepřete a dobře promíchejte s cukrem, octem a olejem.
  7. Pokud chcete, můžete salát dochutit trochou kmínu.
Talíř s vídeňským typem bramborového salátu.
zdroj: ichkoche.at

Recepty na vídeňský bramborový salát se skvěle hodí především ke smaženým řízkům. Vyzkoušejte ho s řízky kuřecími, vepřovými i telecími.

Vídeňský salát se špetkou hořčice

Tento salát můžete následně ozdobit čerstvými bylinkami, které mu dodají chuť i aroma, nejčastěji se používá pažitka, kopr či polníček. Kromě obyčejné hořčice lze použít též hořčici pikantní nebo dijonskou.

Ingredience:

  • 1000 g brambor
  • 1-2 cibule
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 10 PL octa
  • 10 PL slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička hořčice
  • špetka cukru
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Nechte je pouze zlehka vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Cibuli nakrájejte na kostičky a smíchejte s plátky brambor.
  4. Přidejte vývar, olej, ocet a trochu hořčice.
  5. Důkladně promíchejte a dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
  6. Nechte marinovat, dokud se tekutina nevstřebá.

Kromě tradičních masových pochoutek můžete salát servírovat také v lehčí podobě jen s vajíčkem natvrdo.

Směs vařených brambor a cibule v zálivce s octa a oleje s vejcem natvrdo.
zdroj: chefkoch.de

Kromě vídeňského salátu si v jarních a letních měsících můžete pochutnat i na dalších salátech z čerstvé zeleniny. Inspirujte se!

Lehký vídeňský salát z brambor a chřestu

Tato varianta salátu je obohacena o chřest a díky citronové zálivce je velmi lehkou a chutnou přílohou.

Ingredience:

  • 700 g brambor
  • 8 bílých chřestů
  • 1 červená cibule
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 125 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička másla
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • kopr na ozdobu
  • špetka cukru
  •  sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory s kmínem uvařte doměkka.
  2. Chřest oloupejte a uvařte ve vroucí vodě se solí, cukrem a máslem poloměkka.
  3. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na jemné proužky.
  4. Na zálivku vyšlehejte žloutky s hořčicí, citronovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrou.
  5. Poté pomalu přilévejte tenkým proudem olej a šlehejte.
  6. Zálivku dochuťte solí, cukrem a pepřem.
  7. Oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky a přelijte teplým hovězím vývarem.
  8. Chřest nakrájejte na kousky a jemně promíchejte s plátky brambor, cibulí a zálivkou.
  9. Salát naaranžujte a posypte koprem.
Talíř s brambory a červenou cobulí ve formě salátu s plátky hovězího masa.
zdroj: servus.com

Brambory se dají samozřejmě také rozmanitým způsobem zapékat. Podívejte se na ty nejlepší recepty na zapékané brambory v troubě, s květákem, žampiony či s cuketou.

Vídeňská varianta bramborového salátu

Toužíte po změně? Nahraďte klasický bramborový salát odlehčenou vídeňskou verzí. Uvidíte, že budete mile překvapeni. 

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 300 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bílá cibule
  • 3 PL octa
  • 3 PL rostlinného oleje
  • špetka cukru
  • pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory vložte do vody a uvařte.
  2. Ještě teplé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Zalijte je horkým hovězím vývarem a jemně promíchejte.
  4. Dochuťte octem, solí, pepřem, cukrem a jemně nakrájenou cibulí.
  5. Poté jej zalijte olejem.
  6. Na závěr ozdobte pažitkou.

Tento bramborový salát je velmi vhodnou přílohou k mletému masu, například sekané či karbanátkům.

Karbanátek s přílohou z brambor na vídeňský způsob.
zdroj: chefkoch.de

Kromě smažených řízků se recepty na vídeňský salát skvěle hodí také k mletému masu. Inspirujte se našimi recepty na kapustové karbanátky.

Saláty s bramborami

Když si se řekne salát z brambor, téměř všem z nás se vybaví klasický bramborový salát, který konzumujeme zejména během vánočních a velikonočních svátků.

Nicméně vzhledem k tomu, že je v něm kromě brambor a další zeleniny často též nemalé množství majonézy a mnoho z nás do něj přidává i uzeninu, není tento salát zrovna nejzdravější. Recepty na vídeňský bramborový salát jsou důkazem, že velmi chutnou přílohu lze vyrobit i s minimem ingrediencí a bez majonézy.

Tipy na krémový vídeňský salát

Kouzlo toho nejlepšího vídeňského salátu spočívá ve správných bramborách a zálivce.

  • Zálivka totiž vznikne nejen z použitých ingrediencí, tedy vývaru, oleje, octu a hořčice, ale také ze škrobu z brambor. Když se vše promíchá, výsledkem je lahodná a krémová zálivka. Brambory přelité zálivkou by měly být následně krásně lesklé.
  • Na vídeňský salát byste měli používat pokud možno vždy salátové brambory, varný typ A. Pokud jste koupili brambory, které mají málo škrobu, můžete vyzkoušet malý trik. Trochu uvařených brambor rozmačkejte nebo prolisujte, rozmíchejte je ve vývaru a následně přidejte do salátu.

Postup na originální přípravu můžete zhlédnout také protřednictvím tohoto videoreceptu.

Original Wiener Erdäpfelsalat von Kochen in Wien TV
zdroj: youtube.com

Recepty na vídeňský salát se nejlépe snoubí s různými smaženými pokrmy, jako jsou smažené řízky či květák, skvěle chutnají též s karbanátky či placičkami z cukety, celeru, hub či kapusty, nebo také se sekanou.

Proč do svého jídelníčku zařadit více brambor?

Brambory sice původně pocházejí z Ameriky, ale během staletí u nás natolik zdomácněly, že je dnes mnoho lidí považuje za naši původní rostlinu. O oblíbenosti brambor na českém území svědčí i mnoho jejich lidových názvů, například zemáky, erteple, krumple či okroše.

V české kuchyni se brambory využívají při přípravě neskutečného množství pokrmů, ať již příloh, polévek či salátů. Jejich výhodou totiž je, že se dají připravovat mnoha způsoby.

Z hlediska nutričního složení jsou brambory bohaté především na sacharidy, z vitamínů v nich najdeme zejména vitamíny C, B1, B2 a B6, z minerálních látek hořčík, vápník, draslík a železo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X