Kdo by nemiloval lehkou a chuťově vyváženou vietnamskou kuchyni?
Rýžové nudle, spoustu čerstvých bylinek, spojení sladké, slané a kyselé chuti.
Už se olizujete?
Pak vyzkoušejte naše recepty na vietnamské závitky v 5 různých podobách.
Oblíbené smažené, letní plněné krevetami, ale i třeba betelové s hovězím masem.
Nechte si chutnat!
Letní závitky s arašídovou omáčkou
Tyto domácí závitky s krevetami jsou perfektním lehkým předkrmem nebo obědem, zvláště když jsou namočené v luxusní arašídové omáčce.
Ingredience
Na letní závitky:
- 85 g rýžových nudlí vermicelli
- 12 velkých krevet, oloupaných
- 1 velká mrkev, nakrájená na nudličky julienne
- 2 okurky, nakrájené na nudličky julienne
- 230 g pekingského zelí, nakrájeného na tenké plátky
- 1 lžíce rybí omáčky
- rybí omáčka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1/4 šálku rýžového octa
- 12 velkých listů rýžového papíru
- 2 lžíce černých sezamových semínek
- 12 lístků čerstvé máty
- 12 lístků čerstvé bazalky
Na arašídovou omáčku:
- 1/2 šálku hladkého arašídového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 4 lžíce vroucí vody
- 1/4 šálku drcených a opražených arašídů k podávání
Postup
- Dejte nudle do žáruvzdorné mísy, zalijte vroucí vodou, nechte odstát asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a poté slijte.
- Pomocí kuchyňských nůžek nakrájejte nudle na libovolnou délku.
- Mezitím vařte krevety v osolené vroucí vodě, dokud nezrůžoví a nezprůhlední.
- Opláchněte krevety pod studenou vodou a poté je podélně rozkrojte na polovinu.
- Ve střední míse smíchejte nudle, mrkev, okurku, zelí, rybí omáčku, cukr a ocet.
- Jemně promíchejte.
- Dejte list rýžového papíru do střední misky s teplou vodou a nechte ho tam, dokud nezměkne.
- Opatrně papír vyndejte z vody a položte ho na kuchyňskou desku pokrytou utěrkou tak, aby roh směřoval k vám.
- Dejte část zeleninové náplně vodorovně do středu listu, na zeleninu položte jeden list máty, jeden list bazalky, 3 poloviny krevet a sezamová semínka.
- Přeložte rohový bod směrem k sobě nahoru přes výplň.
- Zarolujte závitek tak, aby byla náplň zakrytá a složte strany.
- Opakujte se zbývajícími listy.
- Připravte si arašídovou omáčku.
- Arašídové máslo, sójovou omáčku, ocet, česnek, zázvor a vroucí vodu vyšlehejte dohladka.
- Posypte arašídy a sezamovými semínky a podávejte spolu se závitky.

Podívejte se na video, jak hravě zarolovat závitky:
Vietnamské smažené rolky Nem Ran
Vietnamské smažené jarní závitky jsou krásně křupavé zvenku a uvnitř vás překvapí lahodná náplň. Tento pokrm patří mezi tradiční vietnamská jídla a my vám přinášíme tipy, jak si je hravě můžete připravit i vy.
Ingredience
- 14 g sušených hub Jidášovo ucho
- 50 g sušených skleněných nudlí
- 27 g syrových oloupaných krevet
- 300 g mletého vepřového masa
- 100 g fazolových klíčků
- 30 g mrkve, nakrájené na nudličky julienne
- 2 a 1/2 lžíce nasekané šalotky
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky černého pepře
- 1 čajová lžička rybí omáčky
- 2 střední až velká vejce
- 1 šálek vody
- 1/8 lžičky rýžového octa
- 16-18 rýžového papíru na jarní závitky
- olej na smažení
Postup
- Namočte sušené houby do horké vody na 5 minut, poté je nakrájejte na proužky julienne.
- Skleněné nudle namočte do vody pokojové teploty asi na 20 minut.
- Jakmile změknou, nakrájejte je na kratší kousky, asi 5 až 7 cm dlouhé.
- Nakrájejte krevety na menší kousky.
- Do mixéru vložte kousky krevet a mleté vepřové maso.
- Poté přidejte houby, fazolové klíčky, mrkev, skleněné nudle, šalotku, sůl, pepř a rybí omáčku a vše promixujte.
- Poté přidejte 2 vejce a dobře promíchejte.
- Do malé misky přidejte asi 1 šálek vody a pár kapek rýžového octa (asi 1/8 čajové lžičky).
- Dejte rýžový papír na čistou desku a konečky prstů ho navlhčete trochou vody z misky.
- Jakmile je papír poddajný, položte do horní části asi 2 a ½ polévkové lžíce náplně.
- Náplň vytvarujte do tvaru kulatiny, poté levou a pravou stranu rýžového papíru přeložte přes náplň.
- Sklopte horní část papíru a poté jej srolujte od sebe.
- Pokračujte v přípravě závitků, dokud nespotřebujete veškerou náplň.
- Zahřejte pánev na střední teplotu.
- Jakmile je pánev horká, rozehřejte velké množství oleje.
- Když je olej horký, přidejte jarní závitky a smažte v jedné vrstvě.
- Po přidání závitků budete možná muset mírně zvýšit plamen, aby byl olej horký a probublával.
- Smažte 4-5 minut, dokud není vnější část lehce zlatavá, otočte jednou nebo dvakrát.
- Přeneste na drátěný stojan nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
- Rolky nechte 5-10 minut vychladnout.
- Poté olej znovu rozehřejte na středním ohni a závitky smažte podruhé.
- Tentokrát použijte o něco vyšší teplotu než poprvé.
- Smažte 2–3 minuty, dokud není vnější strana sytě zlatá a křupavá.
- Před podáváním přendejte na drátěný rošt nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na jarní závitky a vytvořte si u stolu kouzelnou asijskou atmosféru!vytvořte si u stolu atmosféru Asie.
Betelové závitky Bo La Lot s hovězím
Mleté hovězí maso zabalené do betelových listů je skvělý vietnamský předkrm, který je perfektní ke sdílení s přáteli a rodinou.
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžičky kari
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 nasekaná šalotka
- 1 nasekaný stonek citronové trávy
- 40 betelových listů (seženete např. v Sapě)
Postup
- Nastavte si troubu na grilování a předehřejte ji.
- Přidejte všechny ingredience na závitky do velké mísy.
- Promíchejte rukama a nechte marinovat 10 minut.
- Položte betelový list naplocho na talíř matnou stranou nahoru.
- 1–2 lžíce masa stočte do tvaru malé klobásy a přidejte na list.
- Maso umístěte blíže k špičaté straně listu.
- Rolujte závitky tak jako byste rolovali vaječné závitky.
- Závitky dejte na špejle.
- Tento postup opakujte, dokud vám nedojde maso nebo listy betelu.
- Špejle dejte na plech pokrytý alobalem.
- Pečte 6–8 minut a obracejte je každé 2 minuty, aby se listy nepřipálily.
- Nezapomeňte umístit plech na pečení do horní třetiny trouby.
- Podávejte hned po dopečení.

Objevte podobné tipy
Vietnamské hovězí rolky Pho Cuon
Pho Cuon jsou nudle Pho plněné hovězím masem, salátem a spoustou různých druhů bylinek. V kombinaci s lehkým dressingem z rybí omáčky, octu, cukru, česneku a chilli se jedná o naprostou lahůdku, kterou se nebudete muset stydět servírovat jako předkrm či hlavní jídlo.
Ingredience
- 500 gramů hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky (roštěná, flank steak)
- 1 celý ledový salát
- 1 balíček koriandru
- 1 nebo 2 mrkve
- ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
- 1/8 lžičky pepře (nebo můžete dát více, pokud chcete)
- 1 čajová lžička koření pěti vůní
- 1 a ½ lžíce lisovaného česneku
- 5 lžic rostlinného oleje
- 1 balíček rýžového papíru (střední velikost – 22 cm)
Na zálivku:
- ¾ šálku rybí omáčky
- ½ šálku krystalového cukru
- ½ šálku rýžového octa
- 2 litry vody
- 1 lžíce lisovaného česneku
- 1 lžička nasekaného chilli (nebo podle chuti)
Postup
- Namarinujte hovězí maso se solí, pepřem, česnekem (1 polévková lžíce), kořením pěti vůní a asi 2 lžícemi rostlinného oleje.
- Takto namarinované maso nechte odležet v lednici asi 20 minut.
- Salát a koriandr očistěte a dejte stranou.
- Rozehřejte pánev a nalijte na ni 2-3 lžíce oleje.
- Vložte zbytek lisovaného česneku a restujte asi 30 sekund nebo do zlatova.
- Do pánve vložte veškeré marinované hovězí maso a míchejte asi 1 minutu.
- Hovězí maso nepřevařte.
- V případě potřeby znovu dochuťte solí a pepřem.
- Odložte stranou.
- Rýžový papír namočte na několik sekund do teplé vody (namočte jeden po druhém) a dejte na talíř.
- Za několik sekund bude rýžový papír měkký.
- Dejte na papír malý kousek salátu, trochu koriandru a 3-4 kousky hovězího masa a poté závitek pevně srolujte.
- Připravte si zálivku.
- Mrkev nakrájejte na tenké plátky a přidejte 1 lžičku soli.
- Nechte takto asi 20 minut stranou.
- Poté mrkev opláchněte a vložte do mísy.
- Do malého hrnce dejte vodu, rybí omáčku, krystalový cukr a přiveďte k varu.
- Poté vypněte oheň a přidejte ocet, lisovaný česnek a nasekané chilli.
- Zálivku ochutnejte.
- Měla být trochu slaná, ale zároveň kyselá a sladká.
- Nakonec do zálivky přidejte mrkev a servírujte spolu se závitky.

Rýžové závitky s vepřovou náplní
Ať tyto jednoduché vietnamské rolky připravíte pro rodinu nebo jako pohoštění na party, budou prostě nezapomenutelné! Z náplně z čerstvých bylinek, vepřového bůčku a vepřové kůže budete nadšeni.
Ingredience
Na vepřové maso:
- 700 g vepřového bůčku
- 1/2 lžíce pepře
- 2 lžíce soli
- 1/2 lžíce kuřecího bujónu
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
Na vepřovou kůži:
- 500 g strouhané vepřové kůže
- 1 polévková lžíce soli
- 1 a 1/2 lžíce octa
- voda
Na závitky:
- 150 g jasmínové rýže
- 1 a 1/2 polévkové lžíce soli nebo podle chuti
- 2 lžíce oleje na smažení
- rýžový papír
- máta
- perilla
- ledový salát
- koriandr
Postup
- Vepřový buček (nakrájený na kousky o velikosti 1 cm) namarinujte ve světlé sojové omáčce, ústřicové omáčce, soli, kuřecím bujónu, česneku a pepři po dobu nejméně 20 minut.
- Nastrouhanou vepřovou kůži 2krát omyjte ve studené vodě, abyste odstranili nečistoty, poté na 10 minut namočte do nové dávky vody s octem a solí.
- Slijte a osušte ji.
- Rýži opražte do zlatova na mírném ohni a poté ji nechte vychladnout.
- Pomocí kuchyňského robotu rozemelte opečenou rýži na jemno tak, aby připomínala prášek.
- Na středním až vysokém ohni přidejte do pánve olej a marinované maso na něm restujte 5 minut z každé strany nebo dokud nebude propečené a zlaté.
- Každý kus vyjměte a nakrájejte na tenké proužky o velikosti 5 mm.
- Nastrouhanou vepřovou kůži smíchejte s rýžovým práškem, nakrájeným masem a solí.
- Volitelně ještě vmíchejte omáčku vzniklou z masa na pánvi.
- Připravte si všechny ingredience na závitky na dosah ruky.
- Budete také potřebovat misku horké vody a dva talíře větší než rýžový papír.
- Papír rychle ponořte do horké vody tak, aby byl celý zakryt vodou, poté ho položte na talíř.
- Když změkne, dejte na něj bylinky směrem ke spodní polovině papíru.
- Na bylinky nandejte vepřovou směs tak, aby je přidržela.
- Nedávejte příliš mnoho náplně, jinak se vám závitky budou obtížněji balit.
- Vytáhněte spodní část rýžového papíru nahoru tak, aby pokryla náplň.
- Přeložte obě strany, dokud mezi přeloženými stranami a náplní nebude mezera.
- Rolujte odspodu nahoru až do konce a pevně zatlačte, aby se vytvořil pevný závitek.
- Podávejte čerstvé s vietnamskou omáčkou!

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Nebo máte jen schované vepřové maso a nevíte, jak ho připravit zase trochu jinak? Vyzkoušejte naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!
Hoisin omáčka k vietnamským závitkům
V tomto článku jsem si již představili tradiční vietnamskou arašídovou omáčku a také oblíbenou zálivku Nuoc Cham. Nyní se podíváme na omáčku Hoisin, kterou ke svým rolkám můžete také servírovat.
Ingredience
- ½ šálku omáčky hoisin
- 4 lžičky cukru
- 4 lžičky vody
- 4 čajové lžičky limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 polévková lžíce nasekaných arašídů – – na ozdobu
Postup
- Vodu si dejte stranou a zbylé suroviny smíchejte ve středně velké míse.
- V závislosti na tom, jak hustá je vaše hoisin omáčka, možná budete muset přidat více nebo méně vody.
- Vodu přidávejte po lžičkách, dokud nedosáhne omáčka požadované konzistence.
- V případě potřeby dochuťte.

A jaké vietnamské rolky jsou ty vaše TOP? Napište nám do komentářů!