Nejoblíbenější recepty na vietnamské rolky 5x jinak. Znáte je všechny?

Kdo by nemiloval lehkou a chuťově vyváženou vietnamskou kuchyni?

Rýžové nudle, spoustu čerstvých bylinek, spojení sladké, slané a kyselé chuti.

Už se olizujete?

Pak vyzkoušejte naše recepty na vietnamské závitky v 5 různých podobách.

Oblíbené smažené, letní plněné krevetami, ale i třeba betelové s hovězím masem.

Nechte si chutnat!

Letní závitky s arašídovou omáčkou

Tyto domácí závitky s krevetami jsou perfektním lehkým předkrmem nebo obědem, zvláště když jsou namočené v luxusní arašídové omáčce.

Ingredience

Na letní závitky:

  • 85 g rýžových nudlí vermicelli
  • 12 velkých krevet, oloupaných
  • 1 velká mrkev, nakrájená na nudličky julienne
  • 2 okurky, nakrájené na nudličky julienne
  • 230 g pekingského zelí, nakrájeného na tenké plátky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • rybí omáčka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 12 velkých listů rýžového papíru
  • 2 lžíce černých sezamových semínek
  • 12 lístků čerstvé máty
  • 12 lístků čerstvé bazalky

Na arašídovou omáčku:

  • 1/2 šálku hladkého arašídového másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 4 lžíce vroucí vody
  • 1/4 šálku drcených a opražených arašídů k podávání

Postup                                       

  1. Dejte nudle do žáruvzdorné mísy, zalijte vroucí vodou, nechte odstát asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a poté slijte.
  2. Pomocí kuchyňských nůžek nakrájejte nudle na libovolnou délku.
  3. Mezitím vařte krevety v osolené vroucí vodě, dokud nezrůžoví a nezprůhlední.
  4. Opláchněte krevety pod studenou vodou a poté je podélně rozkrojte na polovinu.
  5. Ve střední míse smíchejte nudle, mrkev, okurku, zelí, rybí omáčku, cukr a ocet.
  6. Jemně promíchejte.
  7. Dejte list rýžového papíru do střední misky s teplou vodou a nechte ho tam, dokud nezměkne.
  8. Opatrně papír vyndejte z vody a položte ho na kuchyňskou desku pokrytou utěrkou tak, aby roh směřoval k vám.
  9. Dejte část zeleninové náplně vodorovně do středu listu, na zeleninu položte jeden list máty, jeden list bazalky, 3 poloviny krevet a sezamová semínka.
  10. Přeložte rohový bod směrem k sobě nahoru přes výplň.
  11. Zarolujte závitek tak, aby byla náplň zakrytá a složte strany.
  12. Opakujte se zbývajícími listy.
  13. Připravte si arašídovou omáčku.
  14. Arašídové máslo, sójovou omáčku, ocet, česnek, zázvor a vroucí vodu vyšlehejte dohladka.
  15. Posypte arašídy a sezamovými semínky a podávejte spolu se závitky.
Vietnamské letní rolky plněné zeleninou, rýžovými nudlemi a krevetami servírované s arašídovou omáčkou.
www.delish.com

Podívejte se na video, jak hravě zarolovat závitky:

Vietnamské smažené rolky Nem Ran

Vietnamské smažené jarní závitky jsou krásně křupavé zvenku a uvnitř vás překvapí lahodná náplň. Tento pokrm patří mezi tradiční vietnamská jídla a my vám přinášíme tipy, jak si je hravě můžete připravit i vy.

Ingredience

  • 14 g sušených hub Jidášovo ucho
  • 50 g sušených skleněných nudlí
  • 27 g syrových oloupaných krevet
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 100 g fazolových klíčků
  • 30 g mrkve, nakrájené na nudličky julienne
  • 2 a 1/2 lžíce nasekané ​​šalotky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 čajová lžička rybí omáčky
  • 2 střední až velká vejce
  • 1 šálek vody
  • 1/8 lžičky rýžového octa
  • 16-18 rýžového papíru na jarní závitky
  • olej na smažení

Postup                                       

  1. Namočte sušené houby do horké vody na 5 minut, poté je nakrájejte na proužky julienne.
  2. Skleněné nudle namočte do vody pokojové teploty asi na 20 minut.
  3. Jakmile změknou, nakrájejte je na kratší kousky, asi 5 až 7 cm dlouhé.
  4. Nakrájejte krevety na menší kousky.
  5. Do mixéru vložte kousky krevet a mleté ​​vepřové maso.
  6. Poté přidejte houby, fazolové klíčky, mrkev, skleněné nudle, šalotku, sůl, pepř a rybí omáčku a vše promixujte.
  7. Poté přidejte 2 vejce a dobře promíchejte.
  8. Do malé misky přidejte asi 1 šálek vody a pár kapek rýžového octa (asi 1/8 čajové lžičky).
  9. Dejte rýžový papír na čistou desku a konečky prstů ho navlhčete trochou vody z misky.
  10. Jakmile je papír poddajný, položte do horní části asi 2 a ½ polévkové lžíce náplně.
  11. Náplň vytvarujte do tvaru kulatiny, poté levou a pravou stranu rýžového papíru přeložte přes náplň.
  12. Sklopte horní část papíru a poté jej srolujte od sebe.
  13. Pokračujte v přípravě závitků, dokud nespotřebujete veškerou náplň.
  14. Zahřejte pánev na střední teplotu.
  15. Jakmile je pánev horká, rozehřejte velké množství oleje.
  16. Když je olej horký, přidejte jarní závitky a smažte v jedné vrstvě.
  17. Po přidání závitků budete možná muset mírně zvýšit plamen, aby byl olej horký a probublával.
  18. Smažte 4-5 minut, dokud není vnější část lehce zlatavá, otočte jednou nebo dvakrát.
  19. Přeneste na drátěný stojan nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
  20. Rolky nechte 5-10 minut vychladnout.
  21. Poté olej znovu rozehřejte na středním ohni a závitky smažte podruhé.
  22. Tentokrát použijte o něco vyšší teplotu než poprvé.
  23. Smažte 2–3 minuty, dokud není vnější strana sytě zlatá a křupavá.
  24. Před podáváním přendejte na drátěný rošt nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
  25. Dobrou chuť!
Smažené závitky servírované na oválném talíři s vedle položenou zálivkou.
www.delightfulplate.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na jarní závitky a vytvořte si u stolu kouzelnou asijskou atmosféru!vytvořte si u stolu atmosféru Asie.

Betelové závitky Bo La Lot s hovězím

Mleté hovězí maso zabalené do betelových listů je skvělý vietnamský předkrm, který je perfektní ke sdílení s přáteli a rodinou.

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 nasekaná šalotka
  • 1 nasekaný stonek citronové trávy   
  • 40 betelových listů (seženete např. v Sapě)

Postup                                       

  1. Nastavte si troubu na grilování a předehřejte ji.
  2. Přidejte všechny ingredience na závitky do velké mísy.
  3. Promíchejte rukama a nechte marinovat 10 minut.
  4. Položte betelový list naplocho na talíř matnou stranou nahoru.
  5. 1–2 lžíce masa stočte do tvaru malé klobásy a přidejte na list.
  6. Maso umístěte blíže k špičaté straně listu.
  7. Rolujte závitky tak jako byste rolovali vaječné závitky.
  8. Závitky dejte na špejle.
  9. Tento postup opakujte, dokud vám nedojde maso nebo listy betelu.
  10. Špejle dejte na plech pokrytý alobalem.
  11. Pečte 6–8 minut a obracejte je každé 2 minuty, aby se listy nepřipálily.
  12. Nezapomeňte umístit plech na pečení do horní třetiny trouby.
  13. Podávejte hned po dopečení.
Betelové rolky plněné mletým hovězím masem servírované na talíři s vedle položenou zeleninou.
www.cooking-therapy.com

Vietnamské hovězí rolky Pho Cuon

Pho Cuon jsou nudle Pho plněné hovězím masem, salátem a spoustou různých druhů bylinek. V kombinaci s lehkým dressingem z rybí omáčky, octu, cukru, česneku a chilli se jedná o naprostou lahůdku, kterou se nebudete muset stydět servírovat jako předkrm či hlavní jídlo.

Ingredience

  • 500 gramů hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky (roštěná, flank steak)
  • 1 celý ledový salát
  • 1 balíček koriandru
  • 1 nebo 2 mrkve
  • ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 1/8 lžičky pepře (nebo můžete dát více, pokud chcete)
  • 1 čajová lžička koření pěti vůní
  • 1 a ½ lžíce lisovaného česneku
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 balíček rýžového papíru (střední velikost – 22 cm)

Na zálivku:

  • ¾ šálku rybí omáčky
  • ½ šálku krystalového cukru
  • ½ šálku rýžového octa
  • 2 litry vody
  • 1 lžíce lisovaného česneku
  • 1 lžička nasekaného chilli (nebo podle chuti)

Postup                                       

  1. Namarinujte hovězí maso se solí, pepřem, česnekem (1 polévková lžíce), kořením pěti vůní a asi 2 lžícemi rostlinného oleje.
  2. Takto namarinované maso nechte odležet v lednici asi 20 minut.
  3. Salát a koriandr očistěte a dejte stranou.
  4. Rozehřejte pánev a nalijte na ni 2-3 lžíce oleje.
  5. Vložte zbytek lisovaného česneku a restujte asi 30 sekund nebo do zlatova.
  6. Do pánve vložte veškeré marinované hovězí maso a míchejte asi 1 minutu.
  7. Hovězí maso nepřevařte.
  8. V případě potřeby znovu dochuťte solí a pepřem.
  9. Odložte stranou.
  10. Rýžový papír namočte na několik sekund do teplé vody (namočte jeden po druhém) a dejte na talíř.
  11. Za několik sekund bude rýžový papír měkký.
  12. Dejte na papír malý kousek salátu, trochu koriandru a 3-4 kousky hovězího masa a poté závitek pevně srolujte.
  13. Připravte si zálivku.
  14. Mrkev nakrájejte na tenké plátky a přidejte 1 lžičku soli.
  15. Nechte takto asi 20 minut stranou.
  16. Poté mrkev opláchněte a vložte do mísy.
  17. Do malého hrnce dejte vodu, rybí omáčku, krystalový cukr a přiveďte k varu.
  18. Poté vypněte oheň a přidejte ocet, lisovaný česnek a nasekané ​​chilli.
  19. Zálivku ochutnejte.
  20. Měla být trochu slaná, ale zároveň kyselá a sladká.
  21. Nakonec do zálivky přidejte mrkev a servírujte spolu se závitky.
Rýžové závitky plněné masem a salátem servírované na talíři naskládané na sobě.
www.en.candycancook.com

Rýžové závitky s vepřovou náplní

Ať tyto jednoduché vietnamské rolky připravíte pro rodinu nebo jako pohoštění na party, budou prostě nezapomenutelné! Z náplně z čerstvých bylinek, vepřového bůčku a vepřové kůže budete nadšeni.

Ingredience

Na vepřové maso:

  • 700 g vepřového bůčku
  • 1/2 lžíce pepře
  • 2 lžíce soli
  • 1/2 lžíce kuřecího bujónu
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané

Na vepřovou kůži:

  • 500 g strouhané vepřové kůže
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 a 1/2 lžíce octa
  • voda

Na závitky:

  • 150 g jasmínové rýže
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce soli nebo podle chuti
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • rýžový papír
  • máta
  • perilla
  • ledový salát
  • koriandr

Postup                                       

  1. Vepřový buček (nakrájený na kousky o velikosti 1 cm) namarinujte ve světlé sojové omáčce, ústřicové omáčce, soli, kuřecím bujónu, česneku a pepři po dobu nejméně 20 minut.
  2. Nastrouhanou vepřovou kůži 2krát omyjte ve studené vodě, abyste odstranili nečistoty, poté na 10 minut namočte do nové dávky vody s octem a solí.
  3. Slijte a osušte ji.
  4. Rýži opražte do zlatova na mírném ohni a poté ji nechte vychladnout.
  5. Pomocí kuchyňského robotu rozemelte opečenou rýži na jemno tak, aby připomínala prášek.
  6. Na středním až vysokém ohni přidejte do pánve olej a marinované maso na něm restujte 5 minut z každé strany nebo dokud nebude propečené a zlaté.
  7. Každý kus vyjměte a nakrájejte na tenké proužky o velikosti 5 mm.
  8. Nastrouhanou vepřovou kůži smíchejte s rýžovým práškem, nakrájeným masem a solí.
  9. Volitelně ještě vmíchejte omáčku vzniklou z masa na pánvi.
  10. Připravte si všechny ingredience na závitky na dosah ruky.
  11. Budete také potřebovat misku horké vody a dva talíře větší než rýžový papír.
  12. Papír rychle ponořte do horké vody tak, aby byl celý zakryt vodou, poté ho položte na talíř.
  13. Když změkne, dejte na něj bylinky směrem ke spodní polovině papíru.
  14. Na bylinky nandejte vepřovou směs tak, aby je přidržela.
  15. Nedávejte příliš mnoho náplně, jinak se vám závitky budou obtížněji balit.
  16. Vytáhněte spodní část rýžového papíru nahoru tak, aby pokryla náplň.
  17. Přeložte obě strany, dokud mezi přeloženými stranami a náplní nebude mezera.
  18. Rolujte odspodu nahoru až do konce a pevně zatlačte, aby se vytvořil pevný závitek.
  19. Podávejte čerstvé s vietnamskou omáčkou!
Rýžové závitky plněné vepřovým bůčkem a vepřovou kůží servírované na salátu s vedle položenými nudlemi a omáčkou.
www.wokandkin.com

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Nebo máte jen schované vepřové maso a nevíte, jak ho připravit zase trochu jinak? Vyzkoušejte naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!

Hoisin omáčka k vietnamským závitkům

V tomto článku jsem si již představili tradiční vietnamskou arašídovou omáčku a také oblíbenou zálivku Nuoc Cham. Nyní se podíváme na omáčku Hoisin, kterou ke svým rolkám můžete také servírovat.

Ingredience

  • ½ šálku omáčky hoisin
  • 4 lžičky cukru
  • 4 lžičky vody
  • 4 čajové lžičky limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 polévková lžíce nasekaných arašídů – – na ozdobu

Postup                                       

  1. Vodu si dejte stranou a zbylé suroviny smíchejte ve středně velké míse.
  2. V závislosti na tom, jak hustá je vaše hoisin omáčka, možná budete muset přidat více nebo méně vody.
  3. Vodu přidávejte po lžičkách, dokud nedosáhne omáčka požadované konzistence.
  4. V případě potřeby dochuťte.
Hoisin dip posypaný arašídy v mističce.
www.wokandkin.com

A jaké vietnamské rolky jsou ty vaše TOP? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X