Víno k vánočním svátkům samozřejmě patří.
Nemusíte ho vždy ale konzumovat pouze ve formě nápoje.
Nebojte se ho použít také při pečení!
Načerpejte inspiraci z našich receptů na vínové cukroví!
Použít můžete víno bílé, červené, růžové i svařené!
Vyzkoušejte a uvidíte, že budete příjemně překvapeni.
Jednoduché vínové cukroví
Velmi snadný recept na chutné cukroví jen z několika mála ingrediencí.
Ingredience:
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1/2 šálku cukru
- 1/3 šálku oleje
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- cukr krystal na posypání, obalení
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Do mísy si dejte bílé víno, olej, cukr, sůl a prášek do pečiva.
- Dobře promíchejte a postupně přidávejte po troškách mouku, dokud se vše nespojí.
- Směs přeneste na pomoučněnou plochu a prohněťte.
- Následně těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé tvary, nebo tyto tvary vytvořte z těsta ručně.
- Těsto bude měkké, proto ho příliš nepropracovávejte.
- Na závěr obalte či posypejte vínové cukroví cukrem.
- Vložte na plech s pečicím papírem a pečte v závislosti na velikosti a tloušťce cukroví 15-25 minut dozlatova.

Víno není jedinou neobvyklou tekutinou, kterou můžete při pečení cukroví použít. Vyzkoušejte také vánoční pečivo s octem!
Vínové cukroví s mandlemi
Kombinace vína a mandlí je generacemi prověřená. Zkuste jejich spojení vyzkoušet i prostřednictvím tohoto receptu na cukroví!
Ingredience:
- 230 g hladké mouky
- 60 g bílého vína
- 60 g oleje
- 60 g cukru krupice
- 10 g bramborového škrobu
- 4 g prášku do pečiva
- 1 PL vody
- strouhaná citronová nebo pomerančová kůra
- hnědý nebo moučkový cukr na obalení
- 25-30 celých mandlí
Postup:
- Do mísy nalijte víno, olej, přidejte nastrouhanou citrusovou kůru, cukr a vše dobře promíchejte.
- Přidejte prosetou mouku, škrob a prášek do pečiva.
- Opět důkladně promíchejte.
- Směs přeneste na lehce pomoučenou pracovní plochu, přidejte lžíci vody a hněťte, dokud nevznikne kompaktní těsto.
- Z těsta nožem odkrajujte malé kousky a tvarujte z nich kuličky.
- Povrch kuliček obalte v hnědém nebo moučkovém cukru.
- Položte doprostřed kuličky mandli a trochu ji přitlačte.
- Vínové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15-20 minut.

Toužíte po zdravějších Vánocích? Vyzkoušejte cukroví bez cukru! Oslaďte si vánoční svátky medem a dalšími přírodními sladidly.
Vánoční pečivo se svařeným vínem
Kromě klasického bílého či červeného vína, můžete při pečení cukroví využít i víno svařené. Tento recept je oblíbený především v německy mluvících zemích.
Ingredience:
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku svařeného vína
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 100 g nastrouhané čokolády
Na polevu
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 PL svařeného vína
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte vyšší plech, ve kterém budete toto vínové cukroví péct.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Přidejte postupně všechna vejce a promíchejte.
- Poté přidejte též mouku, prášek do pečiva, čokoládu a svařené víno.
- Vypracujte v hladké těsto a to poté rozetřete po vymazaném plechu.
- Pečte přibližně 20 minut.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
- Na polevu smíchejte moučkový cukr se svařeným vínem. Množství vína přizpůsobte koncentraci.
- Potřete jím povrch cukroví a nehte ztuhnout.
- Následně nakrájejte na kosočtverce či další tvary.

Objevte podobné tipy
Výborné prstýnky z červeného vína
Oblíbené pečivo italského původu, které je charakteristické svou křehkostí a lahodnou chutí.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 135 g cukru
- 100 ml červeného vína
- 90 g oleje
- 20 g neslazeného kakaového prášku
- 6 g prášku do pečiva
- kůra z poloviny pomeranče
- 1 g skořicového prášku
- špetka mletého hřebíčku
- hnědý cukr na obalení
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici, hřebíček a vše dobře promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a olej, červené víno.
- Vypracujte v těsto, v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.
- Pomocí lžíce poté odebírejte malé množství těsta a prsty vytvarujte tvar prstýnku.
- Velikost prstýnků záleží na vašich preferencích, jen je podle toho nutno upravit dobu pečení.
- Prstýnky na závěr obalte v hnědém cukru a položte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 10-14 minut.

Vánoční sušenky ozvláštněné vínem
Nadýchané lahodné cukroví, které zpříjemní vaše vánoční svátky.
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 šálek červeného vína
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- cukr moučka na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Ve větší míse smíchejte povolené máslo, víno a cukr krystal, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte prášek do pečiva, sůl, mouku a vanilku.
- Vypracujte v těsto a dejte na hodinu do chladničky.
- Následně pomocí válečku rozválejte těsto na pomoučené desce na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Vykrajovátkem vykrájejte jednotlivé tvary.
- Vložte je na připravené plechy a pečte přibližně 15-18 minut.
- Nechte vínové cukroví lehce vychladnout a poté posypejte moučkovým cukrem.

Vánoční cukroví z bílého vína
Hvězdičky, půlměsíčky i další tvary jednoduše vytvoříte z tohoto lahodného vínového těsta.
Ingredience:
- 200 g rýžové mouky
- 1 šálek bílého vína
- 1 šálek oleje
- 100 g kukuřičného škrobu
- 80 g cukru
- 3 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Do mísy nasypejte mouku, kukuřičný škrob, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Přidejte olej a víno.
- Promíchejte a rukama vypracujte v hladké a homogenní těsto.
- Vytvořte kouli, těsto přikryjte potravinovou fólií a přeneste na 30 minut do chladničky.
- Poté těsto rozválejte válečkem na tloušťku asi jednoho centimetru a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
- Vínové cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 170°C po dobu přibližně 15-20 minut.
- Po upečení nechte cukroví vychladnout a nakonec ho posyptemoučkovým cukrem.

Máte slabost pro skořici? Vyzkoušejte naše recepty na skořicové cukroví!
Víno a pečení
Víno je nápojem, který se dá nejen konzumovat k výsledným pokrmům, ale který se dá rovněž použít při jejich přípravě. O používání vína při vaření, zejména při přípravě nejrůznějších masových pokrmů a omáček, už jste asi slyšeli. Úplně stejně ho ale můžete použít i při pečení vánočního cukroví.
Nejčastěji se využívá víno bílé, ale použít můžete i červené či růžové. Vínové cukroví je křehké a lehké. Nemusíte se obávat, že by se víno projevilo na jeho chuti, i když do těsta přidáte poměrně velké množství. Navíc při pečení voní trochu jinak než klasické cukroví. Vaše Vánoce tak obohatí v mnoha ohledech.