6 lahodných a voňavých receptů na vánoční cukroví z vína. Inspirujte se!

Víno k vánočním svátkům samozřejmě patří.

Nemusíte ho vždy ale konzumovat pouze ve formě nápoje.

Nebojte se ho použít také při pečení!

Načerpejte inspiraci z našich receptů na vínové cukroví!

Použít můžete víno bílé, červené, růžové i svařené!

Vyzkoušejte a uvidíte, že budete příjemně překvapeni.

Jednoduché vínové cukroví

Velmi snadný recept na chutné cukroví jen z několika mála ingrediencí.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • cukr krystal na posypání, obalení

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Do mísy si dejte bílé víno, olej, cukr, sůl a prášek do pečiva.
  3. Dobře promíchejte a postupně přidávejte po troškách mouku, dokud se vše nespojí.
  4. Směs přeneste na pomoučněnou plochu a prohněťte.
  5. Následně těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé tvary, nebo tyto tvary vytvořte z těsta ručně.
  6. Těsto bude měkké, proto ho příliš nepropracovávejte.
  7. Na závěr obalte či posypejte vínové cukroví cukrem.
  8. Vložte na plech s pečicím papírem a pečte v závislosti na velikosti a tloušťce cukroví 15-25 minut dozlatova.
Vánoční pečivo s bílým vínem.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Víno není jedinou neobvyklou tekutinou, kterou můžete při pečení cukroví použít. Vyzkoušejte také vánoční pečivo s octem!

Vínové cukroví s mandlemi

Kombinace vína a mandlí je generacemi prověřená. Zkuste jejich spojení vyzkoušet i prostřednictvím tohoto receptu na cukroví!  

Ingredience:

  • 230 g hladké mouky
  • 60 g bílého vína
  • 60 g oleje
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g bramborového škrobu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 PL vody
  • strouhaná citronová nebo pomerančová kůra
  • hnědý nebo moučkový cukr na obalení
  • 25-30 celých mandlí

Postup:

  1. Do mísy nalijte víno, olej, přidejte nastrouhanou citrusovou kůru, cukr a vše dobře promíchejte.
  2. Přidejte prosetou mouku, škrob a prášek do pečiva.
  3. Opět důkladně promíchejte.
  4. Směs přeneste na lehce pomoučenou pracovní plochu, přidejte lžíci vody a hněťte, dokud nevznikne kompaktní těsto.
  5. Z těsta nožem odkrajujte malé kousky a tvarujte z nich kuličky.
  6. Povrch kuliček obalte v hnědém nebo moučkovém cukru.
  7. Položte doprostřed kuličky mandli a trochu ji přitlačte.
  8. Vínové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15-20 minut.
Cukroví s mandlemi a vínem.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Toužíte po zdravějších Vánocích? Vyzkoušejte cukroví bez cukru! Oslaďte si vánoční svátky medem a dalšími přírodními sladidly.

Vánoční pečivo se svařeným vínem

Kromě klasického bílého či červeného vína, můžete při pečení cukroví využít i víno svařené. Tento recept je oblíbený především v německy mluvících zemích.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku svařeného vína
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 100 g nastrouhané čokolády

Na polevu

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 PL svařeného vína

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte vyšší plech, ve kterém budete toto vínové cukroví péct.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny.
  3. Přidejte postupně všechna vejce a promíchejte.
  4. Poté přidejte též mouku, prášek do pečiva, čokoládu a svařené víno.
  5. Vypracujte v hladké těsto a to poté rozetřete po vymazaném plechu.
  6. Pečte přibližně 20 minut.
  7. Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
  8. Na polevu smíchejte moučkový cukr se svařeným vínem. Množství vína přizpůsobte koncentraci.
  9. Potřete jím povrch cukroví a nehte ztuhnout.
  10. Následně nakrájejte na kosočtverce či další tvary.
Vánoční pečivo se svařeným vínem.
zdroj: quick-german-recipes.com

Výborné prstýnky z červeného vína

Oblíbené pečivo italského původu, které je charakteristické svou křehkostí a lahodnou chutí.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 135 g cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 90 g oleje
  • 20 g neslazeného kakaového prášku
  • 6 g prášku do pečiva
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 1 g skořicového prášku
  • špetka mletého hřebíčku
  • hnědý cukr na obalení

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici, hřebíček a vše dobře promíchejte.
  2. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a olej, červené víno.
  3. Vypracujte v těsto, v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.
  4. Pomocí lžíce poté odebírejte malé množství těsta a prsty vytvarujte tvar prstýnku.
  5. Velikost prstýnků záleží na vašich preferencích, jen je podle toho nutno upravit dobu pečení.
  6. Prstýnky na závěr obalte v hnědém cukru a položte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 10-14 minut.
Výborné vánoční prstýnky z červeného vína.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Vánoční sušenky ozvláštněné vínem

Nadýchané lahodné cukroví, které zpříjemní vaše vánoční svátky.

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Ve větší míse smíchejte povolené máslo, víno a cukr krystal, dokud se dobře nespojí.
  3. Přidejte prášek do pečiva, sůl, mouku a vanilku.
  4. Vypracujte v těsto a dejte na hodinu do chladničky.
  5. Následně pomocí válečku rozválejte těsto na pomoučené desce na tloušťku přibližně půl centimetru.
  6. Vykrajovátkem vykrájejte jednotlivé tvary.
  7. Vložte je na připravené plechy a pečte přibližně 15-18 minut.
  8. Nechte vínové cukroví lehce vychladnout a poté posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční sušenky ozvláštněné vínem.
zdroj: mrfood.com

Vánoční cukroví z bílého vína

Hvězdičky, půlměsíčky i další tvary jednoduše vytvoříte z tohoto lahodného vínového těsta.

Ingredience:

  • 200 g rýžové mouky
  • 1 šálek bílého vína
  • 1 šálek oleje
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • 80 g cukru
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Do mísy nasypejte mouku, kukuřičný škrob, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici.
  2. Přidejte olej a víno.
  3. Promíchejte a rukama vypracujte v hladké a homogenní těsto.
  4. Vytvořte kouli, těsto přikryjte potravinovou fólií a přeneste na 30 minut do chladničky.
  5. Poté těsto rozválejte válečkem na tloušťku asi jednoho centimetru a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
  6. Vínové cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C po dobu přibližně 15-20 minut.
  8. Po upečení nechte cukroví vychladnout a nakonec ho posyptemoučkovým cukrem.
Vánoční pečivo z bílého vína.
zdroj: cookpad.co

Máte slabost pro skořici? Vyzkoušejte naše recepty na skořicové cukroví!

Víno a pečení

Víno je nápojem, který se dá nejen konzumovat k výsledným pokrmům, ale který se dá rovněž použít při jejich přípravě. O používání vína při vaření, zejména při přípravě nejrůznějších masových pokrmů a omáček, už jste asi slyšeli. Úplně stejně ho ale můžete použít i při pečení vánočního cukroví.

Nejčastěji se využívá víno bílé, ale použít můžete i červené či růžové. Vínové cukroví je křehké a lehké. Nemusíte se obávat, že by se víno projevilo na jeho chuti, i když do těsta přidáte poměrně velké množství. Navíc při pečení voní trochu jinak než klasické cukroví. Vaše Vánoce tak obohatí v mnoha ohledech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X