Retro vlašák u nás najdete v klasickém podání, ale i v moderním zpracování! Objevte nové chutě

Originální recept na vlašský salát nesmí chybět v kuchařce žádné pořádné hospodyňky.

Nás ale jeho klasická chuť i vzhled přestal, tak trochu bavit a pustili jsme se do jeho nových obměn!

Máte odvahu je vyzkoušet a ochutnat? Ano?

Tak hurá na tyto tři nové luxusní receptury!

Domácí vlašský salát na chlebíčky

Připravte si pomazánku na jednohubky za pouhých 20 minut! Vtip je, že chutná skvěle i bez chleba, jen tak na lžičce. Náš recept na masový salát s okurkami a domácí majonézou vám přinese lahodný požitek a lehkou pikantností!

Co budeme potřebovat

  1. 600 g salámu junior
  2. 300 g kyselých okurek
  3. 60 g sterilizovaného hrášku
  4. 40 g uvařeného celeru (nebo sterilizovaného)
  5. 180 g vařené mrkve (nebo sterilizované)

Na majonézu

  • 2 žloutky
  • 300 ml řepkového oleje
  • ½ šťávy z citronu
  • 1 lžíce vody z nakládaných okurek
  • 1 ½ lžičky cukru
  • Špetka soli
  • Špetka pepře

Něco navíc

  1. Čerstvé bylinky dle vlastního výběru (např. bazalka, rozmarýn)

Postup

  • Salám a okurky nakrájíme na jemné kostičky, přidejte sterilizovanou zeleninu a promíchejte
  • Na majonézu dejte vaječný žloutek do vysoké mísy
  • Dolijte řepkovým olejem a tyčovým mixérem na nejvyšší rychlost rozmixujte, dokud se žloutek a olej nepromíchají v jednotnou směs
  • Poté přidejte citronovou šťávu, vodu od okurek a cukr
  • Znovu promíchejte na nejvyšším stupni
  • Dochuťte solí a pepřem
  • Smíchejte majonézu a zeleninovou směs se šunkovým salámem
  • Dejte alespoň na 1 hodinu chladit do lednice
  • Salát přidejte navrch nakrájené veky nebo bagetky a ozdobte
Lahodný salát s majonézou na křupavé bagetce.
Zdroj: womz.de

Vlašský salát na asijský způsob

Lehce pikantní obměna s nádechem Asie. Tento recept na krémový masový salát vám nesmí uniknut, pokud jste již znudění jeho klasickou verzí!

Co budeme potřebovat

  • 250 g šunkového salámu
  • 100 g sterilizované zeleniny (hrášek, celer, mrkev)
  • 40 g bambusových výhonků v nálevu
  • 125 g japonské majonézy Kewpie (lze použít klasickou a přidat 1 lžičku cukru)
  • 100 g kimchi (korejský salát)
  • 25 g miso pasty (pasta ze sóji)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Šunkový salám nakrájíme na malé jemné nudličky
  2. Kimchi pokrájejte na na malé kousky
  3. Šunkové nudličky smícháme s kimchi, miso pastou, zeleninou, bambusem a majonézou Kewpie
  4. Vlašský salát po asijsku podávejte samotný nebo s opečeným toastem
Tradiční pultový salát na asijský způsob.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Zdravý salát s masem po Italsku

Tento recept na fit verzi vlašského salátu milují všechny věkové kategorie. Je to ideální letní svačina nebo večeře.

Co budeme potřebovat

  • 300 g měkkého salámu nebo šunkového salámu
  • 40 g parmazánu
  • 4 velké jarní cibulky
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 malý svazek petrželky
  • 1 lžíce kapary
  • 8 malých cherry rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 50 ml jogurtu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Špetka čerstvého černého pepře
  • Špetka soli

Postup

  1. Šunkový salám nakrájíme na tenké plátky a přidáme do mísy
  2. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla a dáme stranou
  3. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky
  4. Cibulku přidáme k salámu
  5. Stroužek česneku oloupeme a pomocí lisu na česnek prolisujeme a přidáme do mísy
  6. Petržel omyjeme a jemně nasekáme a také přidáme do mísy
  7. Poté se přidáme kapary
  8. Cherry rajčata umyjeme a nakrájíme na velmi malé kostky
  9. Přidáme je ke zbytku ingrediencí v míse
  10. Postupně vmícháme olivový olej, jogurt a citronovou šťávu
  11. Všechny ingredience spolu důkladně promícháme a dochutíme velkým množstvím čerstvě mletého černého pepře a soli
  12. Zdravou verzi vlašského salátu nakonec posypeme parmazánem
  13. Podáváme ho s čerstvým chlebem ciabatta a suchým červeným vínem

Pokud přece jen toužíte po klasice, kterou všichni tolik milujeme. Inspirujte se těmito recepty na tradiční pochoutkový salát, nebo zkuste tento pikantní salát Rumcajs, anebo tento hanácký salát!

Zdravější verze oblíbeného salátu se šunkou, rajčaty a jogurtem.
Zdroj: kuechengoetter.de

Historie receptu na vlašský salát

První zmínka o tomto oblíbeném salátu se objevila v německé kuchařce v roce 1805.

Dnešní podoba se od té první v mnohém liší. První verze obsahovaly například víno, ocet, minuli, sardele, ančovičky, olivy nebo salám. Místo dnes používané majonézy se používala zálivka z octa, curku vína, oleje, soli a pepře.

Když se, o 30 let později, recept dostal do našich českých luhů a hájů, byl do zálivky přidán uvařený žloutek, bobkový list a cibule.

Ve dvacátém století receptura salátu stále obsahuje ryby, ale ty později začaly být vyměňovány za dostupnější ingredience jako brambory.

Tradiční českou, námi dnes známou verzi vlašského salátu na trh uvedl lahůdkář Alois Linka. Ten do receptu přidal jablka, hrášek z konzervy, kyselé okurky, mrkev, pražskou šunku, majonézu, sůl a pepř.

Receptura salátu prošla celou řadou proměn a jak můžeme vidět, z původního receptu nezůstalo prakticky nic, přesto se vlašák stal jednou z nejoblíbenějších pochoutek u nás!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X