7 inspirativních receptů na polévky z ovesných vloček, které vás skvěle zasytí i zahřejí!

Když se řekne ovesné vločky, řadě lidí se vybaví především ovesná kaše a müsli.

Proč je ale nepřidat i do jiných jídel?

Vyzkoušejte naše recepty na vločkovou polévku!

Jejich příprava je velmi jednoduchá.

Snadno je zařadit do jídelníčku můžete především v podzimních a zimních měsících.

Krémová vločková polévka se zeleninou

Vydatná krémová polévka plná ovesných vloček a zeleniny je skvělá především v sychravých dnech.

Ingredience:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek čerstvé nebo mražené kukuřice
  • 1 šálek nakrájených zelených fazolek, čerstvých nebo mražených
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 4 šálky nízkotučného mléka
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 PL másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

  1. V hrnci nebo na pánvi rozehřejte olej.
  2. Na oleji orestujte doměkka na kostičky nakrájenou cibuli, celer a mrkev.
  3. Přidejte máslo, prolisovaný česnek a ovesné vločky.
  4. Za stálého míchání vše asi minutu restujte.
  5. Přidejte vývar a míchejte, dokud se téměř nevstřebá.
  6. Vmíchejte kukuřici, zelené fazolky, mléko, tymián, sůl a pepř.
  7. Přiveďte k varu a nepřikryté vařte přibližně 5 minut.
  8. Odstavte z ohně, ochutnejte a případně přidejte koření.
  9. Před podáváním nechte 5 minut odstát a promíchejte, polévka bude dále houstnout.

Tato vločková polévka chutná skvěle jen tak nebo s domácím pečivem.

Krém s ovesnými vločkami a zeleninou.
zdroj: oatseveryday.com

Recepty na vločkovou polévku se skvěle kombinují s čerstvým pečivem. Upečte si k ní křupavé domácí bagety!

Zdravá polévka z ovesných vloček

Tento recept můžete ozvláštnit přidáním sýru čedar, který polévce dodá velmi lahodnou a nevšední chuť. Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek nakrájené zeleninové směsi (fazole, paprika, mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 jarní cibulky
  • 1/3 čajové lžičky italského koření
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek vody
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky cukru
  • sůl
  • sýr čedar na posypání (volitelně)

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte bobkový list, nadrobno nakrájený česnek, cibuli a bílou část jarní cibulky.
  2. Restujte, dokud cibule nezprůsvitní.
  3. Následně přidejte směs nakrájené zeleniny a několik minut ji restujte.
  4. Poté přidejte ovesné vločky, vodu, mléko, sůl, cukr a italské koření
  5. Vařte na mírném plamenu, dokud se ovesné vločky nerozvaří.
  6. Podávejte ozdobené zelenou jarní cibulkou, špetkou muškátového oříšku a posypané sýrem čedar.

Tato vločková polévka chutná znamenitě s čerstvým pečivem, k ozdobení můžete použít i nakrájenou pažitku.

Teplý pokrm z ovesných vloček a zeleniny, ozdobený sýrem čedar a kořením.
zdroj: cookingwithpree.com

V době Vánoc můžete kromě receptů na vločkové polévky vyzkoušet i ovesné cukroví!

Vydatná vločková polévka s kuřecím masem

Kokosové mléko je v indické a thajské kuchyni, vyzkoušejte jeho použití i v tomto receptu.  

Ingredience:

Kuřecí maso

  • 1000 g kuřecích prsou
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 čajová lžička koriandru
  • sůl, pepř

Polévka

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku kokosového mléka
  • 3 šálky vody
  • 1 cibule
  • 1 šálek (mrkev, fazole, kukuřice a hrášek)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžička chilli
  • 1/2 čajové lžičky koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 PL citronové šťávy
  • 1 PL oleje
  • sůl
  • nasekaný koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa smíchejte s kořením.
  2. Maso vařte v hrnci s vodou, dokud se voda nevyvaří a kuře nezíská světle hnědou barvu.
  3. Nechte maso vychladnout a poté ho rozdrobte vidličkou.
  4. V hrnci rozehřejte olej.
  5. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osolte a minutu restujte.
  6. Přidejte směs nakrájené zeleniny a přikryté vařte několik minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Dejte do hrnce též rozdrobené vařené kuřecí maso.
  8. Důkladně promíchejte.
  9. Přidejte ovesné vločky a několik minut je restujte.
  10. Okořeňte pomocí chilli, koriandru, kurkumy a soli, dobře promíchejte.
  11. Přilijte vodu a několik minut povařte.
  12. Následně přidejte citronovou šťávu a kokosové mléko.
  13. Důkladně promíchejte a minutu povařte.
  14. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
  15. Ozdobte koriandrem a můžete podávat.

Tato vločková polévka může být kromě koriandru servírována také se smaženou cibulkou.

Vydatná polévka z ovesných vloček a kuřecího masa.
zdroj: thasneen.com

Recepty na vločkovou polévku nejsou jedinými polévkami, které si můžete za chladných večerů uvařit. Inspirujte se našimi krémovými polévkami!


Lahodná polévka s ovesnými vločkami, zázvorem a houbami

Chuťově velmi zajímavá polévka, která v sobě kombinuje ovesné vločky, zázvor a houby.

Ingredience:

  • 100 g ovesných vloček
  • 200 g čerstvých hub nebo žampionů
  • 700 ml vody
  • 1 červená cibule
  • 1 zázvor
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 PL rostlinného oleje

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej.
  2. Přidejte do něj na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř
  3. Restujte přibližně 2 minuty.
  4. Přidejte ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a vodu.
  5. Na mírném ohni vařte přibližně 10 minut, nebo dokud se ovesné vločky neuvaří.

Polévku můžete podávat například s topinkami.

Lahodná polévka s ovesnými vločkami, houbami a zázvorem.
zdroj: oetker.com.my

Islandská vločková polévka

Vločky se mohou kombinovat s celou řadou zeleniny, v tomto receptu například s květákem, kapustou či pórkem. Každá zelenina navíc, dodá polévce trošku jinou chuť.

Ingredience:

  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 8 žampionů
  • 3 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 šálky růžiček květáku
  • 1 šálek jemně nasekané kapusty
  • 1 bobkový list
  • 3 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli a pórek, přibližně 5-6 minut.
  2. Přidejte česnek a na plátky nakrájené žampiony, vařte další 2 až 3 minuty.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev a restujte ji 1 až 2 minuty.
  4. Poté vše zalijte 6 šálky vývaru.
  5. Přidejte nakrájené brambory, květák a bobkový list.
  6. Přiveďte směs k varu.
  7. Hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni přibližně hodinu hodiny.
  8. Poté vmíchejte ovesné vločky a kapustu a pokračujte ve vaření 10 až 15 minut.
  9. Dochuťte několika špetkami soli a podávejte s čerstvě mletým černým pepřem.
Islandká varianta polévky připravované z ovesných vloček.
zdroj: saltandwind.com

Dietní vločkový krém s pórkem

Dietní varianta polévky, pouze z několika málo ingrediencí, která se tradičně podávala v Irsku během půstu.

Ingredience:

  • 1 PL másla
  • 3 velké pórky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • pepř
  • 2 PL čerstvé pažitky na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte nakrájený pórek.
  2. Za občasného míchání vařte, dokud pórek nezměkne, asi 15 minut.
  3. Přidejte vývar a mléko, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu.
  4. Přidejte ovesné vločky a černý pepř podle chuti.
  5. Za občasného míchání znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum.
  6. Přikryjte pokličkou a vařte, dokud ovesné vločky nezměknou, přibližně 40 minut.
  7. Před podáváním ozdobte nakrájenou pažitkou.
Dietní varianta polévky s ovesnými vločkami a pórkem.
zdroj: skinnytaste.com

Skvěle vás zasytí rovněž rozmanité polévky z luštěnin. Připravte si z nich chutnou hrstkovou polévku!

Rychlá polévka s vločkami a vejci

Vyzkoušejte netradiční spojení ovesných vloček, vajec a sójové omáčky. Budete mile překvapeni!

Ingredience:

  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 PL sójové omáčky
  • pepř, sůl

Postup:

  1. V hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu.
  2. Přidejte ovesné vločky a nechte je 10 minut vařit.
  3. Pravidelně míchejte.
  4. Poté vmíchejte sójovou omáčku.
  5. Za stálého míchání polévky pomalu přidávejte rozšlehaná vejce.
  6. Přidejte sůl a pepř.
  7. Jakmile se vejce uvaří, vypněte oheň a ihned podávejte.

Hotovou polévku servírujte s čerstvým pečivem.

Jednoduchá polévkaz vajec a ovesných vloček.
zdroj: gutomgirl.com

Ovesné vločky a vaření

Ovesné vločky jsou obecně považovány za zdravou potravinu, najdeme v nich totiž velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek, například vitamínů skupiny B, vápníku či železa. Nejčastěji se konzumují jako snídaně, především v podobě rozmanitých kaší či cereálií. Jejich výhodou je, že chutnají skvěle nasladko i naslano.

Pokud jde o sladké varianty, můžete si z nich upéct nejrůznější lívance, sušenky či vánoční ovesné cukroví. Recepty na vločkové polévky jsou možností, jak je snadno konzumovat k obědu či večeři. Záleží jen na vás, jestli je v polévce jen lehce povaříte doměkka, nebo dáte přednost jejich rozvaření a vytvoření krému. Doplnit je můžete rozmanitými druhy zeleniny, hub, i luštěnin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X