Když se řekne ovesné vločky, řadě lidí se vybaví především ovesná kaše a müsli.
Proč je ale nepřidat i do jiných jídel?
Vyzkoušejte naše recepty na vločkovou polévku!
Jejich příprava je velmi jednoduchá.
Snadno je zařadit do jídelníčku můžete především v podzimních a zimních měsících.
Krémová vločková polévka se zeleninou
Vydatná krémová polévka plná ovesných vloček a zeleniny je skvělá především v sychravých dnech.
Ingredience:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek čerstvé nebo mražené kukuřice
- 1 šálek nakrájených zelených fazolek, čerstvých nebo mražených
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 4 šálky nízkotučného mléka
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 PL másla
- 1 stroužek česneku
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky soli
- čerstvě namletý černý pepř
Postup:
- V hrnci nebo na pánvi rozehřejte olej.
- Na oleji orestujte doměkka na kostičky nakrájenou cibuli, celer a mrkev.
- Přidejte máslo, prolisovaný česnek a ovesné vločky.
- Za stálého míchání vše asi minutu restujte.
- Přidejte vývar a míchejte, dokud se téměř nevstřebá.
- Vmíchejte kukuřici, zelené fazolky, mléko, tymián, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu a nepřikryté vařte přibližně 5 minut.
- Odstavte z ohně, ochutnejte a případně přidejte koření.
- Před podáváním nechte 5 minut odstát a promíchejte, polévka bude dále houstnout.
Tato vločková polévka chutná skvěle jen tak nebo s domácím pečivem.

Recepty na vločkovou polévku se skvěle kombinují s čerstvým pečivem. Upečte si k ní křupavé domácí bagety!
Zdravá polévka z ovesných vloček
Tento recept můžete ozvláštnit přidáním sýru čedar, který polévce dodá velmi lahodnou a nevšední chuť. Vyzkoušejte!
Ingredience:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek nakrájené zeleninové směsi (fazole, paprika, mrkev, hrášek, kukuřice)
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 2 jarní cibulky
- 1/3 čajové lžičky italského koření
- špetka muškátového oříšku
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1 šálek vody
- 1 PL olivového oleje
- 1/4 čajové lžičky cukru
- sůl
- sýr čedar na posypání (volitelně)
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte bobkový list, nadrobno nakrájený česnek, cibuli a bílou část jarní cibulky.
- Restujte, dokud cibule nezprůsvitní.
- Následně přidejte směs nakrájené zeleniny a několik minut ji restujte.
- Poté přidejte ovesné vločky, vodu, mléko, sůl, cukr a italské koření
- Vařte na mírném plamenu, dokud se ovesné vločky nerozvaří.
- Podávejte ozdobené zelenou jarní cibulkou, špetkou muškátového oříšku a posypané sýrem čedar.
Tato vločková polévka chutná znamenitě s čerstvým pečivem, k ozdobení můžete použít i nakrájenou pažitku.

V době Vánoc můžete kromě receptů na vločkové polévky vyzkoušet i ovesné cukroví!
Vydatná vločková polévka s kuřecím masem
Kokosové mléko je v indické a thajské kuchyni, vyzkoušejte jeho použití i v tomto receptu.
Ingredience:
Kuřecí maso
- 1000 g kuřecích prsou
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička koriandru
- sůl, pepř
Polévka
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku kokosového mléka
- 3 šálky vody
- 1 cibule
- 1 šálek (mrkev, fazole, kukuřice a hrášek)
- 2 stroužky česneku
- 1/2 čajové lžička chilli
- 1/2 čajové lžičky koriandru
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 PL citronové šťávy
- 1 PL oleje
- sůl
- nasekaný koriandr na ozdobu
Postup:
- Kuřecí prsa smíchejte s kořením.
- Maso vařte v hrnci s vodou, dokud se voda nevyvaří a kuře nezíská světle hnědou barvu.
- Nechte maso vychladnout a poté ho rozdrobte vidličkou.
- V hrnci rozehřejte olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osolte a minutu restujte.
- Přidejte směs nakrájené zeleniny a přikryté vařte několik minut, dokud zelenina nezměkne.
- Dejte do hrnce též rozdrobené vařené kuřecí maso.
- Důkladně promíchejte.
- Přidejte ovesné vločky a několik minut je restujte.
- Okořeňte pomocí chilli, koriandru, kurkumy a soli, dobře promíchejte.
- Přilijte vodu a několik minut povařte.
- Následně přidejte citronovou šťávu a kokosové mléko.
- Důkladně promíchejte a minutu povařte.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
- Ozdobte koriandrem a můžete podávat.
Tato vločková polévka může být kromě koriandru servírována také se smaženou cibulkou.

Recepty na vločkovou polévku nejsou jedinými polévkami, které si můžete za chladných večerů uvařit. Inspirujte se našimi krémovými polévkami!
Objevte podobné tipy
Lahodná polévka s ovesnými vločkami, zázvorem a houbami
Chuťově velmi zajímavá polévka, která v sobě kombinuje ovesné vločky, zázvor a houby.
Ingredience:
- 100 g ovesných vloček
- 200 g čerstvých hub nebo žampionů
- 700 ml vody
- 1 červená cibule
- 1 zázvor
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička pepře
- 1 PL rostlinného oleje
Postup:
- V hrnci zahřejte olej.
- Přidejte do něj na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř
- Restujte přibližně 2 minuty.
- Přidejte ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a vodu.
- Na mírném ohni vařte přibližně 10 minut, nebo dokud se ovesné vločky neuvaří.
Polévku můžete podávat například s topinkami.

Islandská vločková polévka
Vločky se mohou kombinovat s celou řadou zeleniny, v tomto receptu například s květákem, kapustou či pórkem. Každá zelenina navíc, dodá polévce trošku jinou chuť.
Ingredience:
- 1/4 šálku ovesných vloček
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 pórek
- 3 stroužky česneku
- 8 žampionů
- 3 mrkve
- 2 brambory
- 2 šálky růžiček květáku
- 1 šálek jemně nasekané kapusty
- 1 bobkový list
- 3 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli a pórek, přibližně 5-6 minut.
- Přidejte česnek a na plátky nakrájené žampiony, vařte další 2 až 3 minuty.
- Přidejte nakrájenou mrkev a restujte ji 1 až 2 minuty.
- Poté vše zalijte 6 šálky vývaru.
- Přidejte nakrájené brambory, květák a bobkový list.
- Přiveďte směs k varu.
- Hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni přibližně hodinu hodiny.
- Poté vmíchejte ovesné vločky a kapustu a pokračujte ve vaření 10 až 15 minut.
- Dochuťte několika špetkami soli a podávejte s čerstvě mletým černým pepřem.

Dietní vločkový krém s pórkem
Dietní varianta polévky, pouze z několika málo ingrediencí, která se tradičně podávala v Irsku během půstu.
Ingredience:
- 1 PL másla
- 3 velké pórky
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 a 1/2 šálku mléka
- pepř
- 2 PL čerstvé pažitky na ozdobu
Postup:
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte nakrájený pórek.
- Za občasného míchání vařte, dokud pórek nezměkne, asi 15 minut.
- Přidejte vývar a mléko, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu.
- Přidejte ovesné vločky a černý pepř podle chuti.
- Za občasného míchání znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum.
- Přikryjte pokličkou a vařte, dokud ovesné vločky nezměknou, přibližně 40 minut.
- Před podáváním ozdobte nakrájenou pažitkou.

Skvěle vás zasytí rovněž rozmanité polévky z luštěnin. Připravte si z nich chutnou hrstkovou polévku!
Rychlá polévka s vločkami a vejci
Vyzkoušejte netradiční spojení ovesných vloček, vajec a sójové omáčky. Budete mile překvapeni!
Ingredience:
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 2 vejce
- 1 PL sójové omáčky
- pepř, sůl
Postup:
- V hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu.
- Přidejte ovesné vločky a nechte je 10 minut vařit.
- Pravidelně míchejte.
- Poté vmíchejte sójovou omáčku.
- Za stálého míchání polévky pomalu přidávejte rozšlehaná vejce.
- Přidejte sůl a pepř.
- Jakmile se vejce uvaří, vypněte oheň a ihned podávejte.
Hotovou polévku servírujte s čerstvým pečivem.

Ovesné vločky a vaření
Ovesné vločky jsou obecně považovány za zdravou potravinu, najdeme v nich totiž velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek, například vitamínů skupiny B, vápníku či železa. Nejčastěji se konzumují jako snídaně, především v podobě rozmanitých kaší či cereálií. Jejich výhodou je, že chutnají skvěle nasladko i naslano.
Pokud jde o sladké varianty, můžete si z nich upéct nejrůznější lívance, sušenky či vánoční ovesné cukroví. Recepty na vločkové polévky jsou možností, jak je snadno konzumovat k obědu či večeři. Záleží jen na vás, jestli je v polévce jen lehce povaříte doměkka, nebo dáte přednost jejich rozvaření a vytvoření krému. Doplnit je můžete rozmanitými druhy zeleniny, hub, i luštěnin.