Volská oka – ty nejlepší recepty na nestárnoucí klasiku

Volské oko neboli sázené vejce, toť pochoutka od pohledu.

Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?

Vše o volském oku se dozvíte v těchto 3 snadných receptech!

Příprava volských ok

Kulatý a tím pádem úhledný tvar volských ok se nejlépe zajistí jejich opékáním v důlkové formě na sázená vejce, lívanečníku nebo menší pánvičce.

Jakoukoliv formu necháme nejdříve rozehřát bez tuku, pak na ni dáme malý kousek másla a necháme ho rozpustit nebo ji vytřeme olejem a necháme ho prohřát.

Vajíčko naklepneme v polovině, rozdělíme skořápky a opatrně vpustíme vajíčko na rozehřátý tuk tak, aby žloutek zůstal uprostřed. Pokud nemáme žádnou důlkovou formu a používáme pánvičku, tak musíme rychle a obratně přihrnout bílek ke středu, aby se co nejvíce zachoval zakulacený tvar.

Vejce necháme tuhnout při mírnější teplotě, aby bílek neztuhl předčasně a spodek se nepřipálil. V žádném případě nepřikrýváme pokličkou, tak by se žloutek přetáhl blankou.

Zkuste tyto recepty

Obložené topinky volským okem

Kotleta se sýrem, zeleninou a vejcem

Vejce mírně osolíme až ve chvíli, kdy začíná žloutek tuhnout. Pokud vejce osolíme ihned, tak se žloutek rozteče. Jakmile je bílek zatuhlý a žloutek polotuhý, vejce podebereme lopatkou a ihned podáváme. Volská oka nelze připravovat do zásoby, ztrácejí formu i chuť.

Volská oka mají mnohočetné využití:

  • samostatně k snídani
  • k masovým pokrmům
  • k luštěninovým pokrmům
  • k zeleninovým jídlům

Volské oko se slaninou

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 lžíčka másla
  • 4 plátky slaniny
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Pánev rozehřejeme a na máslo dáme smažit 2 vejce.
  2. Po minutce přidáme proužky slaniny.
  3. Pánev nezakrýváme a jakmile bílek chytá po okrajích zlatavý nádech, vejce i slaniny podebereme a okamžitě podáváme.
  4. Servírujeme s pečivem a čerstvou zeleninou.
Recept na volské oko se slaninou
foto zdroj: google.com

Volské oko se šunkou

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 větší a silnější plátky šunky
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Volské oko můžeme jednoduše šunkou překrýt, ale lépe vypadá, pokud osmahneme šunku a připravíme ji na talíř.
  2. Pak na pánvi osmahneme vejce na másle, ke konci osolíme a opepříme. Vejce vyjmeme dříce, než bílek začne měnit barvu.
  3. Servírujeme navrch šunky, nejlépe s celozrnným pečivem a zeleninou.
Recept na volské oko se šunkou
foto zdroj: google.com

 

Vajíčka jsou opět oblíbenou součástí našeho jídelníčku a to mimo jiné třeba proto, že obsahují všechny pro člověka nezbytné aminokyseliny, a to v poměru, který je ze všech běžných potravin nejpříznivější.

Volské oko v chlebu

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 4 krajíce chleba nebo 4 plátky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • pažitka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Uprostřed všech 4 krajíců vyřízneme kolečko velké asi jako žloutek.
  2. Vždy jednu stranu krajíce namažeme máslem a na máslo ještě pomazánkovým máslem s pažitkou.
  3. Krajíce přitiskneme namazanými stranami k sobě, vzniknou tedy jakési 2 sendviče s dírou.
  4. Rozehřejeme trochu másla na pánvi a vložíme sendviče.
  5. Po minutce zalijeme diru v každém sendviči jedním vejcem.
  6. Stáhneme oheň a smažíme z obou stran, dokud se žloutek nepřetáhne zlatavou pevnější vrstvou.
  7. Servírujeme se zeleninou.
Recept na volské oko v chlebu
foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr:

Nejlépe se volská oka doplňují s hrachovou kaší nebo čočkou na kyselo.

Pochutnali jste si? Sdílejte recepty s přáteli, ocení to!

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 7 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *