Volská oka – ty nejlepší recepty na nestárnoucí klasiku

Volské oko neboli sázené vejce, toť pochoutka od pohledu.

Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?

Vše o volském oku se dozvíte v těchto 3 snadných receptech!

Příprava volských ok

Kulatý a tím pádem úhledný tvar volských ok se nejlépe zajistí jejich opékáním v důlkové formě na sázená vejce, lívanečníku nebo menší pánvičce.

Jakoukoliv formu necháme nejdříve rozehřát bez tuku, pak na ni dáme malý kousek másla a necháme ho rozpustit nebo ji vytřeme olejem a necháme ho prohřát.

Vajíčko naklepneme v polovině, rozdělíme skořápky a opatrně vpustíme vajíčko na rozehřátý tuk tak, aby žloutek zůstal uprostřed. Pokud nemáme žádnou důlkovou formu a používáme pánvičku, tak musíme rychle a obratně přihrnout bílek ke středu, aby se co nejvíce zachoval zakulacený tvar.

Vejce necháme tuhnout při mírnější teplotě, aby bílek neztuhl předčasně a spodek se nepřipálil. V žádném případě nepřikrýváme pokličkou, tak by se žloutek přetáhl blankou.

Vejce mírně osolíme až ve chvíli, kdy začíná žloutek tuhnout. Pokud vejce osolíme ihned, tak se žloutek rozteče. Jakmile je bílek zatuhlý a žloutek polotuhý, vejce podebereme lopatkou a ihned podáváme. Volská oka nelze připravovat do zásoby, ztrácejí formu i chuť.

Volská oka mají mnohočetné využití:

  • samostatně k snídani
  • k masovým pokrmům
  • k luštěninovým pokrmům
  • k zeleninovým jídlům

Volské oko se slaninou

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 lžíčka másla
  • 4 plátky slaniny
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Pánev rozehřejeme a na máslo dáme smažit 2 vejce.
  2. Po minutce přidáme proužky slaniny.
  3. Pánev nezakrýváme a jakmile bílek chytá po okrajích zlatavý nádech, vejce i slaniny podebereme a okamžitě podáváme.
  4. Servírujeme s pečivem a čerstvou zeleninou.
Recept na volské oko se slaninou
foto zdroj: google.com

Volské oko se šunkou

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 větší a silnější plátky šunky
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Volské oko můžeme jednoduše šunkou překrýt, ale lépe vypadá, pokud osmahneme šunku a připravíme ji na talíř.
  2. Pak na pánvi osmahneme vejce na másle, ke konci osolíme a opepříme. Vejce vyjmeme dříce, než bílek začne měnit barvu.
  3. Servírujeme navrch šunky, nejlépe s celozrnným pečivem a zeleninou.
Recept na volské oko se šunkou
foto zdroj: google.com

 

Vajíčka jsou opět oblíbenou součástí našeho jídelníčku a to mimo jiné třeba proto, že obsahují všechny pro člověka nezbytné aminokyseliny, a to v poměru, který je ze všech běžných potravin nejpříznivější.

Volské oko v chlebu

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 4 krajíce chleba nebo 4 plátky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • pažitka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Uprostřed všech 4 krajíců vyřízneme kolečko velké asi jako žloutek.
  2. Vždy jednu stranu krajíce namažeme máslem a na máslo ještě pomazánkovým máslem s pažitkou.
  3. Krajíce přitiskneme namazanými stranami k sobě, vzniknou tedy jakési 2 sendviče s dírou.
  4. Rozehřejeme trochu másla na pánvi a vložíme sendviče.
  5. Po minutce zalijeme diru v každém sendviči jedním vejcem.
  6. Stáhneme oheň a smažíme z obou stran, dokud se žloutek nepřetáhne zlatavou pevnější vrstvou.
  7. Servírujeme se zeleninou.
Recept na volské oko v chlebu
foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr:

Nejlépe se volská oka doplňují s hrachovou kaší nebo čočkou na kyselo.

Pochutnali jste si? Sdílejte recepty s přáteli, ocení to!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *