Tekutý žloutek a pevný bílek, to je dokonalé volské oko. Naučte se ho s námi připravit!

Jinak řečeno, pochoutka od pohledu.

Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?

Tyto recepty na volské oko vás přesně navedou, abyste si mohli pochutnat na krémovém žloutku a nadýchaném bílku.

Volské oko se slaninou

Perfektní volba ke snídani nebo na nedělní brunch.

Co budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 1 lžička másla
  • 4 plátky slaniny
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pánev rozehřejeme a na máslo dáme smažit 2 vejce.
  2. Po minutce přidáme proužky slaniny.
  3. Pánev nezakrýváme, a jakmile bílek chytá po okrajích zlatavý nádech, vejce i slaninu podebereme a okamžitě podáváme.
  4. Servírujeme s pečivem a čerstvou zeleninou.

Tento recept na volské oko je skvělou volbou jak doplnit stůl nedělního brunche s přáteli. Co toto slovo znamená a jaké další pokrmy si můžete připravit se dozvíte v těchto receptech na brunch.

Talířek plný lahodných surovin, jako je salátek, párek nebo slanina.
Zdroj: imgbin.com

Volské oko se šunkou

Šunka a vejce jsou jedním z nejjednodušších a nejchutnějších pochoutek, které můžete udělat. Vše je hotové během chvilky a dobré jak ke snídani, oběd nebo večeři.

Co budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 větší a silnější plátky šunky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Volské oko můžeme jednoduše šunkou překrýt, ale lépe vypadá, pokud osmahneme šunku a připravíme ji na talíř.
  2. Pak na pánvi osmahneme vejce na másle, ke konci osolíme a opepříme. Vejce vyjmeme dříve, než bílek začne měnit barvu.
  3. Servírujeme navrch šunky, nejlépe s celozrnným pečivem a zeleninou.

Volské oko můžete servírovat společně se zdravou polentou. Připravte si jí společně s námi!

Talířek s opečenou šunkou, vejcem a polentou.
Zdroj: biscuitsandsuch.com

Volské oko v toastu

Tento recept na sendvič se sázeným vejcem je skvělým a jednoduchým jídlem! Pro tuto rychlou a snadnou snídani můžete použít jakýkoli druh chleba nebo sýra. Jako výživnou snídani podávejte s ovocem, zeleninou a šťávou/domácí limonádou.

Co budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 4 plátky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 4 plátky sýra (Eidam, Čedar, Mozzarella, Roquefort)
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Uprostřed všech 4 krajíců vyřízneme kolečko velké asi jako žloutek.
  2. Vždy jednu stranu krajíce namažeme máslem a ještě ho pomažeme pomazánkovým máslem a posypeme s pažitkou a přidáme plátky sýra, tak abychom nezakryli díru uprostřed sendviče.
  3. Krajíce přitiskneme namazanými stranami k sobě, vzniknou tedy jakési 2 sendviče s dírou.
  4. Rozehřejeme trochu másla na pánvi a vložíme sendviče.
  5. Po minutce zalijeme díru v každém sendviči jedním vejcem.
  6. Stáhneme oheň a smažíme z obou stran, dokud se žloutek nepřetáhne zlatavou pevnější vrstvou.
  7. Servírujeme se zeleninou nebo ovocem.

Rádi byste si volská oka dopřávali častěji, ale vadí vám nezdravý způsob jejich přípravy? Na keramické pánvi se smaží pouze s minimem tuku.

Do křupava opečené toasty s volským okem uprostřed.
Zdroj: chefshamy.com

Jak udělat volské oko?

Kulatý a tím pádem úhledný tvar volských ok se nejlépe zajistí jejich opékáním v důlkové formě na sázená vejce, lívanečníku nebo menší pánvičce.

Jakoukoliv formu necháme nejdříve rozehřát bez tuku, pak na ni dáme malý kousek másla a necháme ho rozpustit nebo ji vytřeme olejem a necháme ho prohřát.

Vajíčko naklepneme v polovině, rozdělíme skořápky a opatrně vpustíme vajíčko na rozehřátý tuk tak, aby žloutek zůstal uprostřed. Pokud nemáme žádnou důlkovou formu a používáme pánvičku, tak musíme rychle a obratně přihrnout bílek ke středu, aby se co nejvíce zachoval zakulacený tvar.

Vejce necháme vařit při mírnější teplotě, aby bílek neztuhl předčasně a spodek se nepřipálil. V žádném případě nepřikrýváme pokličkou, tak by se žloutek přetáhl blankou.

Vejce mírně osolíme až ve chvíli, kdy začíná žloutek tuhnout. Pokud vejce osolíme ihned, tak se žloutek rozteče. Jakmile je bílek zatuhlý a žloutek polotuhý, vejce podebereme lopatkou a ihned podáváme. Volská oka nelze připravovat do zásoby, ztrácejí formu i chuť.

Nejlépe se volská oka doplňují s luštěninami jako hrachovou kaší nebo čočkou na kyselo.

Pochutnali jste si? Sdílejte recepty s přáteli, ocení to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X