Voňavé cukroví ze šlehačky 6x jinak. Sladká i slaná varianta pro každého

Tento druh je tak křehký a na jazyku se rozplývající.

Surovin, které budete potřebovat je pár a postup taky není nijak složitý.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na šlehačkové cukroví a provoňte svou domácnost nejen na Vánoce!

Křehoučké cukroví ze šlehačky

Tradiční a tak výborné šlehačkové cukroví vám přinese jedinečný chuťový zážitek. Inspirujte se.

Ingredience

  • 450g hladké mouky
  • 250g másla
  • 250ml smetany ke šlehání
  • Moučkový cukr na obalení

Postup

  • Těsto vypracujete tak, že smícháte mouku, rozehřáté máslo a přilijete smetanu.
  • Z těsta vyválejte plát asi 5mm silný a poté vykrajujte tvary pomocí vykrajovátek.
  • Předehřejte troubu na 200°C a dejte péct na cca 8 minut. Pečení však pozorně sledujte, každá trouba peče jinak.
  • Jakmile je cukroví lehce růžové, je hotové a můžete vyndat z trouby.
  • Ještě teplé ho obalte v moučkovém cukru a nechte vychladnout.
  • Skladujte na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.
Klasické cukroví ze šlehačky s moučkovým cukrem.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Už nestíháte dopéct cukroví? Nebo se vám prostě jen nechce? Vyzkoušejte některý z receptů na nepečená vosí hnízda! Rychlovka, která chutná.

Smetanové cukroví s kokosem

Vyzkoušejte tento výborný recept na šlehačkové vánoční cukroví s přídavkem kokosu. Nebudete litovat a ještě ho budete bránit, aby zbylo do Vánoc.

Ingredience

  • 450g polohrubé mouky
  • 250g másla
  • 1 žloutek
  • 230ml smetany ke šlehání
  • 120g kokosu
  • 1/2 balení kypřicího prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

  • Do velké mísy nasypejte mouku, přidejte kokos, kypřicí prášek, vanilkový cukr a vše smíchejte.
  • Poté přidejte změklé máslo, žloutek, smetanu ke šlehání.
  • Vypracujte hladké a jemné těsto, které poté zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 2 hodiny v ledničce.
  • Vychladlé těsto vyndejte a buď rozválejte na 0,5cm silný plát a vykrajujte tvary. Nebo těsto odtrhávejte po kouskách a ručně tvarujte třeba rohlíčky nebo bochánky.
  • Vytvarované cukroví naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160°C.
  • Cukroví se peče do zlatova. Po upečení lehce pocukrujte.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Vánoční cukroví ze smetany se strouhaným kokosem.
Zdroj: ichkoche.at

Milovníci kokosu pozor! Máme pro vás dalších 6 receptů na cukroví s kokosem!

Vyfouklé rohlíčky ze šlehačky

Máme pro vás i recept na vyfouklé šlehačkové cukroví, který neodmyslitelně patří k voňavým Vánocům. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý.

Ingredience

  • 500g hladké mouky
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 250g másla
  • Moučkový cukr na obalování (+ vanilkový)

Postup

  • Mouku smíchejte se změklým máslem, přilijte smetanu a vypracujte hladké těsto.
  • Zabalte do potravinářské fólie a nechejte asi 2 hodiny v lednici.
  • Z vychlazeného těsta odtrhávejte kousky a z nich tvarujte menší rohlíčky (aby se vám po nafouknutí nepolámaly). Rohlíčky poté naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě při 180°C cca 5 minut. Ale pozorně sledujte, každý trouba peče jinak. Peče se do zlatova.
  • Ještě horké cukroví obalujte v moučkovém cukru, který můžete smíchat i s vanilkovým pro ještě lepší chuť.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Rohlíčky ze šlehačky obalené v cukru.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Vyzkoušejte naše další recepty na vanilkové rohlíčky. Máme jich spoustu!

Vánoční cukroví s ořechy a šlehačkou

Vyzkoušejte jednoduchý recept na cukroví s oříšky. Jistě se po něm jen zapráší.

Ingredience na těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vajíčko (žloutek oddělený od bílku)
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Mleté ořechy (jakékoliv podle chuti)

Ingredience na polevu

  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 1,5 lžíce změklého másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (33%)

Postup

  • Máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte žloutek, mléko, vanilkový extrakt a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  • V jiné míse smíchejte prosátou mouku s kakaem a špetkou soli. Moučnou směs smíchejte s tekutou v druhé míse.
  • Těsto vložte do ledničky alespoň na 1 hodinu.
  • Mezitím si připravte polevu tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s máslem. Přidejte mléko, vanilkový extrakt, moučkový cukr a smetanu.
  • Vznikne vám hladký krém.
  • Z vychladlého těsta tvořte asi 1,5cm velké kuličky. Umisťujte je na plech s pečícím papírem.
  • Každou kuličku nejprve potřete sněhem z vyšlehaného bílku, poté posypte namletými ořechy.
  • Obalené kuličky dejte péct na 180°C po dobu asi 10-12 minut.
  • Po upečení nechte kuličky vychladnout. Polevu nanášejte na kuličky pomocí cukrářského sáčku. Můžete tvořit slzy, kapky, kolečka, cokoliv.
  • Nechejte vychladnout a jsou připravené k podávání. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu maximálně 5 dní.
Ořechovo-čokoládové cukroví ze šlehačky.
Zdroj: dessertnowdinnerlater.com

I vegani si u nás přijdou na své! Inspirujte se suprovými recepty na veganské cukroví, které nerozeznáte od tradičního.

Sádlové cukroví se smetanou

Přinášíme vám opravdu bleskurychlý recept, který dělávaly už naše babičky. Stačí vám k tomu 3 suroviny a postup je také velmi snadný. Inspirujte se!

Ingredience

  • 300-320g hladké mouky
  • 250g sádla
  • 250ml smetany ke šlehání (33%)
  • Moučkový cukr na obalení

Postup

  • V míse smíchejte mouku se změklým sádlem a přilijte smetanu. Vypracujte těsto, vyválejte a vykrajujte tvary.
  • Při pečení těsto nabude, dělejte proto menší kousky.
  • Pečte při 180°C asi 10 minut a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.
Cukrová kolečka se šlehačkou a sádlem.
Zdroj: crazyforcrust.com

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně a zdobení perníčků. Máme pro vás 5 receptů na medové perníčky, které jsou po upečení ihned měkké!

Šlehačkové rohlíčky na slano

Nakonec tu pro vás máme recept na „slané cukroví“. Mlsání totiž nemusí být vždy o sladkém. Hodí se skvěle jako chuťovka na párty nebo třeba jen tak k televizi.

Ingredience

  • 400g hladké mouky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 250g másla (nebo Heru)
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Na náplň např. šunku, salám, eidam, gouda, niva, kečup,…

Postup

  • Z mouky, smetany a másla vytvořte hladké těsto, které hned rozdělte na 5 stejných dílů.
  • Z každého dílu vyválejte tenký kulatý plátek a ten rozdělte na 8 dílů jako pizzu.
  • Na každý z dílků položte suroviny dle vaší chuti a stáčejte od většího konce směrem ke špičce.
  • Rohlíčky potřete vajíčkem a posypte solí, kmínem, mákem, či čímkoliv, co máte rádi.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Rohlíčky plněné párkem.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Slané vánoční cukroví máme i v dalších variantách, které musíte vyzkoušet!

Videorecept na šlehačkové cukroví

Aby jste měli představu, jak se takové cukroví připravuje, můžete se inspirovat v tomto videu, kde je jeho příprava skvěle znázorněna.

Vaříme #74: Šlehačkové vánoční cukroví

A jak správně uchovávat cukroví?

Než se pustíme do tipů, jak cukroví uchovávat a skladovat, musíme si ujasnit, že je třeba každý druh cukroví skladovat jiným způsobem.

Suché cukroví, což je třeba linecké (bez náplně), vanilkové rohlíčky nebo pracny skladujte v plechových, případně plastových nádobách, které jsou vystlané ubrousky. Pokud použijete papírovou krabici, mohlo by vám cukroví na balkóně příliš zvlhnout.

Cukroví s náplní či s polevou skladujte v plastových nádobách a v ledničce. Stejně je na tom i cukroví slepované krémem či marmeládou. Toto cukroví můžete skladovat případně i v papírové krabici na chladném místě.

Jinak jsou na tom perníčky. Ty uchovávejte v nádobě vyložené alobalem a zastříknuté rumem. Také navrchu musí být opět přikryté alobalem a nádoba dobře zavřená.

Kokosky a sněhové pečivo se nejlépe skladuje v papírovém sáčku. Nikdy je nedávejte do ledničky nebo do plechové či plastové nádoby – navlhnou a nebudou dobré.

Co s nepečeným cukrovím? To je určené převážně k rychlé spotřebě a skladovat byste ho měli pouze po krátkou dobu. Nejlépe uděláte, když ho uložíte do kartonové krabice vyložené alobalem.

A kdyby se vám náhodou stalo, že vám po svátcích nějaké cukroví zbyde, můžete jej uchovat přes celý rok v mrazáku. Ovšem i zde jsou výjimky, jelikož do mrazničky nepatří sněhové cukroví a kokosky. Když pak budete mít během roku chuť, stačí jej jen vyndat, nechat pozvolna rozmrazit a můžete zavzpomínat na Vánoce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X