Ořechy k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří. Umíte si vůbec představit voňavé cukroví bez nich?
Dodávají mu chuť, vůni i slavnostní vzhled. Skořápky od vlašských ořechů navíc slouží i jako vánoční dekorace a oříšky se ta využijí celé.
Ale co s ostatními druhy ořechů? Jaké cukroví z nich udělat a jak prospějí vašemu zdraví?
V článku najdete tu nejvoňavější inspiraci.
Vlašské ořechy
Začneme již zmiňovanou vánoční klasikou. „Vlašáky“ patří k nejpoužívanějším surovinám při vánočním pečení a není se čemu divit. Jsou chutné, hezky vypadají, jsou vhodné k mletí i sekání, a navíc si je můžete sami nasbírat a mít vždy dostatečnou zásobu nejen na zimu.
Věděli jste, že patří mezi 10 nejzdravějších potravin?Obsahují vysoké hodnoty vitamínů E a B, vedle toho také zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny či hořčík. Jsou skvělé na paměť, snižují cholesterol, zvyšují potenci, podporují zdravý růst vlasů a mají skvělé antioxidační účinky.
A v jakém cukroví najdete vlašské oříšky nejčastěji? Určitě nechybí v išelských dortíčcích, slepovaném cukroví, ořechových rohlíčcích, vánočních sušenkách, staročeských pracnách a podobně.
Na samotnou výzdobu jsou vhodné celé oříšky nebo například griliáš. Víte, jak na něj?

Griliáš z vlašských ořechů
Ingredience:
- 150 g třtinového nebo krystalového cukru
- 80 g vlašských ořechů
Postup:
- Do pánve dejte trošku vody a vysypte tam cukr. Míchejte, dokud se neroztaví (nezkaramelizuje).
- Jakmile začne cukr pěnit, nasypejte do něj nadrobno nakrájené vlašské ořechy a míchejte alespoň 2 minuty.
- Opraženou směs dejte na plech s pečícím papírem. Nechte vychladnout.
- Vychladlou směs nasekejte nadrobno nebo rozemelte. Lze skladovat v suchu.
Objevte podobné tipy
Lískové ořechy
Lískové oříšky jsou další klasikou, kterou najdeme růst i v našich končinách. Věděli jste, že z nich můžete připravit například i mléko nebo máslo? Díky vysokému obsahu tuku jsou k tomu vhodné.
Podobně jako vlašské ořechy obsahují vitamíny B a E a také plno hořčíku, vlákniny či kyseliny listové. Díky svému aroma jsou velice oblíbené v pečených dezertech, vánoční cukroví nevyjímaje.
Jsou skvělé jak do těsta, tak na ozdobu či obalování, například u nepečeného cukroví. Používají se také do vanilkových rohlíčků, plněného cukroví s oříškovým krémem, Masarykova cukroví, podvodnic a dalších.
Jsou také součástí jedné z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Nutelly. Recept na vlastní domácí. Kterou můžete do vánočního cukroví využít, najdete zde:
Domácí nutella
Ingredience:
- 200 g lískových oříšků (ideálně loupaných, sekaných)
- 200 g kvalitní mléčné čokolády
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce kakaa
- Necelá lžička vanilkového extraktu nebo vydlabaný vanilkový lusk
- Špetka soli
Postup:
- Oříšky (bez slupky!) rozmixujte v mixéru a přidejte olej, cukr, kakao a vanilkový extrakt.
- Čokoládu nalámejte na kostičky a rozpusťte ve vodní lázni.
- Smíchejte oříškovou směs s čokoládou a ještě promixujte.
- Po vychladnutí více ztuhne.

Mandle
Mandlové cukroví patří mezi to nejoblíbenější. Chuť a vůně mandlí je neopakovatelná, vyrábí se z nich i sladký marcipán. Často je také najdete obalené v čokoládě, skořici nebo zkaramelizovaném cukru či v soli a řadí se tak k opravdovým dobrotám.
Kromě jejich výborné chuti je zde ještě mnoho dalších benefitů. Jsou plné vlákniny, zdravých tuků, vitamínu B2, vitamínu E, bílkovina a antioxidantů. Jsou vhodné pro diabetiky, snižují riziko onemocnění cév a srdce, jsou prevencí proti rakovině, Alzheimerově chorobě a dalším.
Na Vánoce je najdete například v důlkovém cukroví, v cukroví z mandlové mouky, v mandlových věnečcích, perníčcích nebo v mnoha dalších druzích cukroví jako ozdobu. Mandle se obvykle jako ozdoba nechávají celé nebo se krájí na plátky.
Recept na lahodné mandlové sušenky najdete zde:
Burské ořechy
I když jsou burské oříšky (podzemnice olejná) alias arašídy řazeny mezi ořechy, ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Chutí i konzistencí jsou však podobné právě ořechům, a tak mají místo i v tomto článku.
Co se týče zdraví prospěšných hodnot, burákům se vyrovnají pouze vlašské ořechy a mandle. Obsahují vitamíny B1, E a C, sacharidy, tuky i proteiny. Je v nich také velký obsah vápníku, draslíku i hořčíku a z výživového hlediska předčí i maso nebo vejce.
Jak je ale využít při vánočním pečení? Můžete z nich udělat například výborné arašídové cukroví, nebo třeba arašídový krém na slepované druhy.
Využít lze i arašídové máslo. Jak si udělat doma vlastní? Recept najdete v následujícím videu.
Kokosový ořech
Kokos se o Vánocích ukáže snad v každé domácnosti. Strouhaný se často používá na obalování nepečeného cukroví, ale oblíbený je také do tradičních kokosek, polomáčeného cukroví, kokosových suků, domácího raffaella a podobně.
Kokos je zdrojem vápníku, vlákniny a bílkovin, obsahuje také železo, draslík, fosfor, zinek a vitamín B. Obsažená kyselina laurová pomáhá hubnout, na druhou stranu je kokos dosti tučný a tak se z něj často používá i olej či tuk při vaření.
Kokosové cukroví však patří mezi stálice vánoční tabule a receptů na něj existují opravdu spousty. Co třeba linecké cukroví s kokosem? Recept níže.
Linecké cukroví s kokosem
Ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 110 g kokosu
- 100 g cukru moučka
- 140 g másla
- 2 žloutky
- Marmeláda dle chuti na slepení
- Směs moučkového a vanilkového cukru na posypání
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem a kokosem.
- Přidejte změklé máslo, žloutky a vypracujte těsto.
- Hotové těsto dejte do lednice odstát, ideálně na několik hodin.
- Odstáté těsto vyválejte a vykrájejte požadované tvary.
- Dejte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte zhruba 10 minut.
- Vychladlé cukroví slepujte dohromady marmeládou, můžete posypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Para ořechy
Para ořechy nejsou v naší kuchyni tolik běžné, ale to rozhodně neznamená, že je není jak využít. Mají aromatické a chutné jádro a do cukroví se kvůli své velikosti používají hlavně sekané a mleté, nejčastěji na ozdobu nebo do čokoládových hrudek. Právě o Vánocích je pak v obchodech najdete nejčastěji.
A jak je to s jejich výživovými hodnotami? Ač se to nezdá, para ořechy jsou dosti kalorické. Dokážou však snižovat cholesterol a jsou skvělou prevencí vůči onemocněním srdce. Obsahují vitamín E a také selen.Para ořechy jsou navíc ideální do bezlepkového cukroví.
Jak a kde rostou para ořechy? Na to se podívejte v následujícím videu.
Směsi ořechů jsou skvělé do domácích čokoládových hrudek
Všechny zmiňované oříšky nebo také pekanové ořechy, makadamové ořechy, kešu či pistácie lze využít jako ideální vánoční dárek v podobě domácích čokoládových hrudek. V období Mikuláše se prodávají různé oříškové směsi, a ty jsou pro přípravu téhle sladkosti ideální.
Čokoládové hrudky
Ingredience:
- 200 g kvalitní čokolády (hořké, mléčné nebo bílé)
- Hrst ořechů (libovolná směs)
- 1 lžíce ztuženého tuku
- Kandované ovoce, rozinky, semínka dle libosti
- Lžíce třtinového cukru
Postup:
- Nadrobno nasekané oříšky opražte nasucho na pánvi, poté přidejte třtinový cukr a za občasného promíchání nechte zkaramelizovat.
- Opraženou oříškovou směs poté dejte stranou.
- Mezitím dejte čokoládu rozpustit do vodní lázně, přidejte tuk a rozpusťte.
- Do rozpuštěné čokolády zamíchejte oříšky a případně i kandované ovoce či semínka a nechte maličko zatuhnout (tak, aby se z čokolády daly tvarovat lžičkou hrudky)
- Hrudky tvarujte na pečící papír a dejte do ledničky ztuhnout.
- Hotové hrudky můžete balit po několika kusech do celofánu a využít je jako drobný vánoční dárek. Hodí se i jako vánoční cukroví.

Které oříšky patří mezi vaše oblíbené?
Spoléháte se na osvědčené recepty nebo zkoušíte nové věci?
Pokud ne, možná vás některá z našich inspirací na voňavé cukroví nadchne.