Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg droždí
  • cca 6 dl mléka
  • 5 dkg másla nebo 3 lžíce oleje
  • 5 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • koláčová nádivka.

Postup receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a mouky a trochy vlažného mléka necháme vzejít kvásek
  2. Pak jej vlijeme do mouky, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme obvyklým způsobem kynuté těsto, které necháme na teplém místě vykynout
  3. Vykynuté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na obdélníkový plát silný asi 1-1,5 cm, délky 40-50 cm a šířky asi 25-30 cm
  4. Rozválený plát potřeme nádivkou a svineme jako závin
  5. Ze stočené rolky nakrájíme dílky o šířce 4-5 cm
  6. Na jedné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou je klademe na vymazaný plech a trochu podle potřeby upravíme tvary
  7. Necháme dokynout, pak potřeme máslem a upečeme
  8. Před pečením můžeme posypat drobenkou, ale není to nutné
  9. Koláčové nádivka: může být maková, tvarohová, povidlová, z dušených jablek nebo pudinková
  10. Přidat můžeme rozinky, sušené nebo odkapané kompotované ovoce
  11. Příliš řídkou nádivku zahustíme

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 11 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *