Saláty bývají zdravou oblíbenou pochoutkou, která doplňuje jídelníček snad každého.
Ale už jste vyzkoušeli některý z receptů na vrstvený salát?
Pokud ne, měli byste to rychle napravit!
Jedná se totiž o naprostou delikatesu, která nejen skvěle vypadá, ale i luxusně chutná.
Užijte si to!
Osmivrstvý těstovinový salát
Inspirujte se naším receptem na luxusní, barevný salát z 8 vrstev, který se perfektně hodí třeba na letní piknik. Je snadný a vy si ho hravě vyzkouzlíte během chvilky.
Ingredience
- 2 šálky syrových těstovin (mušlí)
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 3 šálky nasekaného hlávkového salátu
- 4 natvrdo uvařená velká vejce, nakrájená na plátky
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžičky pepře
- 1 šálek vařené šunky, nakrájené na proužky julienne
- 1 šálek tvrdého salámu, nakrájeného na proužky julienne
- 280 g mraženého hrášku, rozmrazeného
Na dresink:
- 1 šálek majonézy
- ¼ šálku zakysané smetany
- ⅓ šálku nakrájené jarní cibulky
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
Na posypání:
- 1 šálek strouhaného sýra Monterey Jack
- 2-3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Uvařte těstoviny podle pokynů na obalu; slijte a opláchněte studenou vodou.
- Zalijte je olejem a promíchejte.
- Dejte hlávkový salát do skleněné salátové mísy, na salát navrstvěte těstoviny a na ty nakrájená vejce.
- Posypte solí a pepřem.
- Dále vrstvěte šunku, salám a poté hrášek.
- Smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, jarní cibulku a hořčici.
- Salát přelijte vzniklým dresinkem.
- Pevně zakryjte a dejte do chladu na několik hodin nebo přes noc.
- Před podáváním posypte sýrem a petrželkou.
- Užijte si to!

Vrstvený salát s brokolicí a čedarem
Vychutnejte si 7 božských vrstev v tomto skvělém salátu s brokolicí, slaninou, hráškem a čedarem. Následující recept je jednoduchý a vy si ho zamilujete!
Ingredience
- 1 a ¼ šálku nízkotučné majonézy
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 2 velké římské saláty
- 280 g mraženého zeleného hrášku, rozmrazeného
- 1 balíček rozpůlených oválných rajčat
- 2 šálky nakrájené brokolice
- 280 g nasekaného čedaru
- 500 g osmažené slaniny, nakrájené na kostičky
- jarní cibulka (volitelně)
Postup
- Připravte si zálivku smícháním majonézy, bílého cukru a octa.
- Do skleněné salátové mísy navrstvěte na dno římský salát, na něj rajčata, poté hrášek, čedar a brokolici.
- Zalijte dresinkem, zasypte strouhaným sýrem, slaninou a případně i jarní cibulkou.
- Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.

Salát několika vrstev s červenou řepou
Tento vrstvený salát nejen že úžasně vypadá, ale i úžasně chutná! Červená řepa mu dodává krásnou sytou barvu, brambory, vejce a mrkev výživnost a křupavé nakládané okurky svěžest. Užijte si ho!
Ingredience
- 2-3 střední brambory
- 3 mrkve
- 2 červené řepy
- 5 vajec
- 6-8 nakládaných okurek
- sůl a pepř dle chuti
- 250 g majonézy
- 50 g zakysané smetany
- 1 stonek jarní cibulky
- pažitka na ozdobu
- petrželka na ozdobu
Postup
- Uvařte brambory, mrkev, řepu a vejce.
- Zeleninu a vejce oloupejte a nastrouhejte zvlášť na středním struhadle.
- Nakrájejte jarní cibulku na kroužky.
- Nakrájejte nakládané okurky na kostičky.
- Smíchejte majonézu se zakysanou smetanou.
- Umístěte kruhovou pečící formu na velký plochý talíř.
- Nandejte dospod okurky.
- Jako druhou vrstvu přidejte strouhané brambory, případně sůl a pepř.
- Každou vrstvu potřete salátovým dresinkem z majonézy a zakysané smetany.
- Na bramborovou vrstvu rozprostřete jarní cibulku.
- Další vrstvou je mrkev, v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Následuje vejce.
- Horní vrstvu tvoří řepa, kterou také potřete salátovým dresinkem.
- Vrstvený salát dejte na 1-2 hodiny nebo přes noc do lednice odležet.
- Salát ozdobte petrželkou a pažitkou a servírujte.

Řepa se dá využít na mnoho způsobů. Najděte si k řepě tu správnou kombinaci. Doufáme, že si i naše další recepty na saláty z červené řepy oblíbíte!
Objevte podobné tipy
Kuřecí salát s ananasem a sýrem
Vrstvený salát s kuřecím masem, sýrem a ananasem je naprosto luxusní záležitost, kterou můžete zahrnout nejen do svátečního menu!
Ingredience
- 300 g kuřecích prsou
- 300 g konzervovaného ananasu
- 200 g vašeho oblíbeného tvrdého sýru
- 4 vejce
- majonéza
- sůl a černý pepř dle chuti
- 15 g petrželky
Postup
- Kuřecí prsa uvařte v osolené vodě a dochuťte je dle vašich představ.
- Konzervovaný ananas nakrájejte najemno a sceďte, abyste odstranili přebytečný sirup.
- Nastrouhejte sýr a vejce zvlášť na malém struhadle.
- Salát s kuřecím ananasem a sýrem
- Kuřecí prsa nakrájejte na malé kostičky a petrželku nakrájejte nadrobno.
- Dejte majonézu do papírového sáčku a odřízněte špičku.
- Jako první vrstvu do servírovací nádoby dejte kuřecí kousky a lžící mírně přitlačte.
- Na kuře naneste trochu majonézy a poté postupně vrstvěte: ananas – majonéza – vejce – majonéza – sýr – majonéza.
- Před nanesením majonézy každou vrstvu lehce přitlačte lžící.
- Pokud to velikost servírovací nádoby dovolí, vrstvy lze opakovat.
- Vše ozdobte strouhaným sýrem a petrželkou.
- Salát s kuřecím ananasem a sýrem
- Salát dejte na 30-40 minut do lednice.
- Hotový salát je šťavnatý a sladkost ananasu je perfektně kombinována s kuřecím masem a sýrem.

Chcete si připravit lehké jídlo, ale nemáte inspiraci?
Pak vyzkoušejte i naše další recepty na saláty s kuřecím masem, na kterých si pochutnáte!
Sedmivrstvý salát s řapíkatým celerem
Tento salát vypadá dokonale, pokud ho naservírujete ve skleněné misce. Připravte si ho asi 8 hodin před podáváním a vaši hosté budou nadšeni!
Ingredience
- 1 hlávkový salát, natrhaný na kousky
- 1 šálek zelené papriky nakrájené na kostičky
- 1 šálek nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
- 280 g mraženého hrášku, rozmrazeného
- 2 šálky majonézy (lze použít nízkotučnou majonézu)
- 1 lžíce cukru
- 6 plátků slaniny, osmažené dokřupava a rozdrobené
- 3/4 šálku strouhaného čedaru
Postup
- Dejte hlávkový salát na dno čisté salátové mísy.
- Na salát navrstvěte papriku, řapíkatý celeru, cibuli a hrášek v uvedeném pořadí.
- Navrch dejte majonézu, kterou utěsníte zeleninu.
- Vrch posypte cukrem, slaninou a sýrem.
- Před podáváním pevně zakryjte igelitem a dejte na 8 hodin do chladu.

Salát několika vrstev á la Tacos
Tento vrstvený salát má všechny chutě tacos, které jsou poskládané na sebe v malé misce. Perfektně se hodí jako pohoštění na večírek!
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 2/3 šálku vody
- 1 balíček taco koření
- 1 hlávka ledového salátu, omytého, osušeného a nasekaného
- 1 plechovka černých fazolí, opláchnutých a scezených
- 340 g mražené kukuřice, uvařené a vychlazené
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2 šálku salsy
- 2 lžičky limetkové šťávy
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 šálek rozpůlených oválných rajčat
- 1/3 šálku nakrájených černých oliv
- 1/3 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1 šálek drcených Tortilla chipsů
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Orestujte mleté hovězí maso ve velké nepřilnavé pánvi dohněda.
- Přidejte vodu a koření taco.
- Vařte a míchejte 1 až 2 minuty.
- Nechte vychladnout.
- Pokud je v mase hodně tuku, před přidáním vody a koření ho trochu slijte.
- Do skleněné salátové mísy nebo malé skleněné misky navrstvěte ledový salát, fazole, kukuřici a okurky.
- Na okurky naskládejte vychladlé, okořeněné maso.
- Ve střední míse smíchejte zakysanou smetanu, salsu a limetkovou šťávu.
- Směs rozetřete na mleté hovězí maso a posypte sýrem.
- Rajčata, černé olivy, červenou cibuli a avokádo nakrájejte na kroužky.
- Posypte drcenými chipsy a koriandrem.
- Podávejte ihned nebo nechce vychladnout v chladničce, dokud nebudete připraveni servírovat.

Těstovinový salát s tygřími krevetami
Tradiční australský vrstvený křupavý salát s krevetami, těstovinami, avokádem a luxusní omáčkou ocení i ti nejnáročnější hosté na vaší letní party!
Ingredience
- 220 g syrových těstovin Fusilli
- 2 kg velkých vařených tygřích krevet
- 300 g cherry rajčat, rozpůlených
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 velká zralá avokáda
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 velké okurky
- 100 g bazalkového pesta
- 1 malý ledový salát, nasekaný najemno
- čerstvá petrželka
Na omáčku:
- 100 g krémového sýra
- 65 g zakysané smetany
- 60 g majonézy
- 2 lžíce rajčatové omáčky
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce najemno nasekané čerstvé pažitky
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru
- 6 kapek tabasco omáčky
Postup
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vody podle pokynů na obalu.
- Opláchněte pod studenou vodou.
- Sceďte a dejte stranou vychladnout.
- Mezitím oloupejte krevety a nechte 7 krevet s ocasy.
- Rajčata, pažitku a olej smíchejte v míse.
- Avokádo rozmačkejte v míse a vmíchejte citronovou šťávu.
- Jemně nakrájejte 2 okurky.
- Oloupejte zbývající 1 na ozdobné stužky.
- Koktejlovou omáčku připravíte pomocí elektrického šlehače, který vyšlehá krémový sýr dohladka.
- Vmíchejte zakysanou smetanu a majonézu.
- Vmíchejte zbývající přísady.
- Těstoviny smíchejte v míse s pestem.
- Koktejlovou omáčku rozetřete na dno 3L misky s rovným okrajem.
- Navrch dejte salát, oloupané krevety, nakrájenou okurku, těstoviny s pestem a avokádo.
- Vyhlaďte povrch.
- Uspořádejte zbývající krevety na jedné straně okraje mísy.
- Okurkové stužky stočte do svitků.
- Uspořádejte je kolem vnitřního okraje mísy z obou stran krevet.
- Naplňte střed rajčatovou směsí.
- Podávejte posypané petrželkou.

Hledáte výborné krevetové recepty? Poradíme vám, jak na ně!
A jak jste si na vrstvených salátech pochutnali vy? Napište nám do komentářů, budeme se těšit na vaši zpětnou vazbu!