Okurkové osvěžení do letních dní

Do letních horkých dnů není lepší zeleninovou volbou než nízkokalorické okurky.

Ty patří mezi naše nejrozšířenější zeleniny a to v obou využívaných skupinách.

První skupinou jsou salátové okurky, kde již z jejich názvu je patrné, kde leží jejich nejčastější kuchyňské použití. Druhou skupinou jsou pak tak zvané nakládačky, které slouží především pro konzervaci.

Pro obě skupiny jsme v tomto článku připravili celkem 5 skvělých receptů, kterými se můžete inspirovat. Přejeme dobrou chuť!

Okurkový salát s koprem

Svěží, rychlý letní salát plný tekutin s vůni kopru.

INGREDIENCE

  • 1 ks salátové okurky
  • špetka soli
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce zakysané smetany – nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • špetka pepře

POSTUP

  1. Okurku nakrájíme na plátky.
  2. Dáme ji do cedníku a osolíme ji.
  3. Necháme stát pár minut, pak okurky propláchneme studenou vodou.
  4. Necháme dobře okapat a osušíme je papírovou utěrkou.
  5. Okurky dáme do misky, přidáme ostatní ingredience, lehce promícháme a hned podávejte.

Okurkový salát s kopremzdroj: taste.com.au

Okurková omáčka

Jedna z oblíbených tradičních českých omáček. Tato báječná omáčka se hodí nejen k vařenému hovězímu masu.

INGREDIENCE

  • 25 g másla
  • 5 sterilovaných okurek
  • 25 g hladká mouka
  • sůl a pepř
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml  smetany na vaření

POSTUP

  1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
  2. Zalijeme vývarem a dobře rozšleháme.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Provaříme minimálně 20 minut.
  5. Okurky podusíme mírně na másle, přidáme k omáčce.
  6. Přidáme smetanu na zjemnění a provaříme.
  7. Pokud je omáčka málo kyselá, můžeme k ní přidat trochu nálevu z okurek.
  8. Omáčku můžeme podávat s hovězí pečení přírodní a houskovým knedlíkem.

Okurková omáčkazdroj: kucharkaprodceru.cz

Okurková limonáda

Tento nápoj se těší velké oblibě, je velmi osvěžující v parném létě a navíc se dá připravit i bez cukru.

INGREDIENCE

  • 1/2 ks salátové okurky
  • šťáva ze 4 velkých citronů
  • 5 lžic cukru
  • 1 dcl vody
  • 2 l vychlazené vody
  • led

POSTUP

  1. Připravíme si vysokou nádobu, v níž se dá pohodlně mixovat ponorným mixérem, a plátýnko.
  2. Pokud chceme limonádu jemnější barvy, okurku oloupeme, pro svěží zelenou ji necháme i se slupkou.
  3. Salátovou okurku nakrájíme na větší kostky a spolu s citronovou šťávou, cukrem a deci vody přidáme do vysoké nádoby.
  4. Ponorným mixérem vše rozmixujeme najemno a přes plátýnko přecedíme, aby mixovaná okurka zůstala v něm a šťáva zvlášť.
  5. Vzniklý základ limonády nalijeme do džbánu, přidáme led a zalijeme vychlazenou vodou.
  6. Podávejte s plátky okurky.

Okurková limonádazdroj: mayakitchenette.com

Okurková pomazánka

INGREDIENCE

  • 250 g tvarohu
  • 100 g nahrubo nastrouhaná salátová okurka
  • 1 lžička kopru velmi jemně nasekaného
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cibule
POSTUP
  1. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí.
  2. Nakonec vmícháme okurku, kterou jsme oloupali, vydlabali a nastrouhali.
  3. Podáváme s pečivem.

Okurková pomazánkazdroj: varime-doma.cz

Z okurek nejčastěji připravujeme nejrůznější druhy chutných a svěžích salátů, zvláště když k nim přidáme další zeleninu.  Polévky i omáčky mohou být teplé nebo studené. Studené polévky jsou vhodné především v parných letních dnech.

Studená okurková polévka

Když může být jahodová či brokolicová polévka za studena, proč si nepřipravit i tu okurkovou, která je navíc lahodná a velmi osvěžující. Příprava je snadná a klidně jí můžete chystat třeba na poslední chvíli.

INGREDIENCE

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 0,5 l kefíru
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka drceného kmínu

POSTUP

  1. Česnek oloupeme, utřeme s troškou soli a promícháme s rostlinným olejem.
  2. Okurku oloupeme, nastrouháme a přidáme k česneku s olejem.
  3. Přihodíme nadrobno nasekané vlašské ořechy, přilijeme jogurt rozmíchaný s kefírem, osolíme, opepříme a přisypeme nasekaný kopr.
  4. Důkladně vše promícháme a necháme vychladit, stačí tak hodinka.
  5. Polévka je skvělá s čerstvým pečivem nebo se slanými sušenkami, skvělé jsou také pivní rohlíčky.
Lahodna okurkova polevka
zdroj: dishmaps.com

Jak vidíte, z okurek lze připravovat velké množství receptů. Za nás doporučujeme studené, nejen okurkové polévky. Zejména v létě jimi nepohrdne nikdo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.