Do letních horkých dnů není lepší zeleninovou volbou než nízkokalorické okurky.
Ty patří mezi naše nejrozšířenější zeleniny a to v obou využívaných skupinách.
První skupinou jsou salátové okurky, kde již z jejich názvu je patrné, kde leží jejich nejčastější kuchyňské použití. Druhou skupinou jsou pak tak zvané nakládačky, které slouží především pro konzervaci.
Pro obě skupiny jsme v tomto článku připravili celkem 5 skvělých receptů, kterými se můžete inspirovat. Přejeme dobrou chuť!
Okurkový salát s koprem
Svěží, rychlý letní salát plný tekutin s vůni kopru.
INGREDIENCE
- 1 ks salátové okurky
- špetka soli
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce zakysané smetany – nebo řeckého jogurtu
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- špetka pepře
POSTUP
- Okurku nakrájíme na plátky.
- Dáme ji do cedníku a osolíme ji.
- Necháme stát pár minut, pak okurky propláchneme studenou vodou.
- Necháme dobře okapat a osušíme je papírovou utěrkou.
- Okurky dáme do misky, přidáme ostatní ingredience, lehce promícháme a hned podávejte.
zdroj: taste.com.au
Objevte podobné tipy
Okurková omáčka
Jedna z oblíbených tradičních českých omáček. Tato báječná omáčka se hodí nejen k vařenému hovězímu masu.
INGREDIENCE
- 25 g másla
- 5 sterilovaných okurek
- 25 g hladká mouka
- sůl a pepř
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany na vaření
POSTUP
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
- Zalijeme vývarem a dobře rozšleháme.
- Osolíme a opepříme.
- Provaříme minimálně 20 minut.
- Okurky podusíme mírně na másle, přidáme k omáčce.
- Přidáme smetanu na zjemnění a provaříme.
- Pokud je omáčka málo kyselá, můžeme k ní přidat trochu nálevu z okurek.
- Omáčku můžeme podávat s hovězí pečení přírodní a houskovým knedlíkem.
zdroj: kucharkaprodceru.cz
Okurková limonáda
Tento nápoj se těší velké oblibě, je velmi osvěžující v parném létě a navíc se dá připravit i bez cukru.
INGREDIENCE
- 1/2 ks salátové okurky
- šťáva ze 4 velkých citronů
- 5 lžic cukru
- 1 dcl vody
- 2 l vychlazené vody
- led
POSTUP
- Připravíme si vysokou nádobu, v níž se dá pohodlně mixovat ponorným mixérem, a plátýnko.
- Pokud chceme limonádu jemnější barvy, okurku oloupeme, pro svěží zelenou ji necháme i se slupkou.
- Salátovou okurku nakrájíme na větší kostky a spolu s citronovou šťávou, cukrem a deci vody přidáme do vysoké nádoby.
- Ponorným mixérem vše rozmixujeme najemno a přes plátýnko přecedíme, aby mixovaná okurka zůstala v něm a šťáva zvlášť.
- Vzniklý základ limonády nalijeme do džbánu, přidáme led a zalijeme vychlazenou vodou.
- Podávejte s plátky okurky.
zdroj: mayakitchenette.com
Okurková pomazánka
INGREDIENCE
- 250 g tvarohu
- 100 g nahrubo nastrouhaná salátová okurka
- 1 lžička kopru velmi jemně nasekaného
- 1 stroužek česneku
- 1/2 cibule
POSTUP
- Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí.
- Nakonec vmícháme okurku, kterou jsme oloupali, vydlabali a nastrouhali.
- Podáváme s pečivem.
zdroj: varime-doma.cz
Z okurek nejčastěji připravujeme nejrůznější druhy chutných a svěžích salátů, zvláště když k nim přidáme další zeleninu. Polévky i omáčky mohou být teplé nebo studené. Studené polévky jsou vhodné především v parných letních dnech.
Studená okurková polévka
Když může být jahodová či brokolicová polévka za studena, proč si nepřipravit i tu okurkovou, která je navíc lahodná a velmi osvěžující. Příprava je snadná a klidně jí můžete chystat třeba na poslední chvíli.
INGREDIENCE
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 0,5 l kefíru
- 1 větší salátová okurka
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého kopru
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- špetka mletého černého pepře
- špetka drceného kmínu
POSTUP
- Česnek oloupeme, utřeme s troškou soli a promícháme s rostlinným olejem.
- Okurku oloupeme, nastrouháme a přidáme k česneku s olejem.
- Přihodíme nadrobno nasekané vlašské ořechy, přilijeme jogurt rozmíchaný s kefírem, osolíme, opepříme a přisypeme nasekaný kopr.
- Důkladně vše promícháme a necháme vychladit, stačí tak hodinka.
- Polévka je skvělá s čerstvým pečivem nebo se slanými sušenkami, skvělé jsou také pivní rohlíčky.

Jak vidíte, z okurek lze připravovat velké množství receptů. Za nás doporučujeme studené, nejen okurkové polévky. Zejména v létě jimi nepohrdne nikdo.
Chcete si práci v kuchyni ještě více usnadnit? Elektrické kráječe zeleniny dokáží nakrájet i nastrouhat zeleninu během pár sekund. Nezní to fajn? Co dalšího také umí? Více se dozvíte v recenzi elektrických kráječů potravin.