8 skvělých receptů s okurkou v hlavní roli. Skvělé osvěžení do letních dní!

Do horkých dnů není lepší zeleninovou volbou než nízkokalorické okurky.

Připravili jsme si pro vás skvělé recepty se salátovou okurkou 8x jinak!

Je libo limonáda, salát či dokonce polévka?

U nás si vybere každý!

Salát z baby brambor a salátové okurky

Tento salát je chutný a lehký a skvěle se hodí jako příloha třeba pro letní grilovačku. Je to perfektní a zdravější alternativa k tradičnímu bramborovému salátu.

INGREDIENCE

  • 500 – 700 g baby brambor, vařených
  • 500 g salátových okurek, nakrájených na tenké plátky
  • 1/3 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • štědrá hrst čerstvého kopru, nakrájeného
  • 4 lžíce octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

 POSTUP

  • Baby brambory nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou a ujistěte se, že jsou odstraněny všechny nečistoty, v případě potřeby vydrhněte kartáčem.
  • Poté je vložte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byly zakryty asi o 5 cm.
  • Postavte hrnec na sporák a na středně vysokém ohni přiveďte vodu k varu.
  • Snižte teplotu a vařte brambory, dokud je nebudete moci snadno propíchnout vidličkou.
  • Nevařte příliš, protože pokud jsou příliš měkké, v salátu se rozpadnou.
  • Brambory vyjměte z vody a nechte zcela vychladnout.
  • Okurky nakrájejte nebo nastrouhejte pomocí mandolíny a vložte do mísy.
  • Okurky štědře osolte, promíchejte a znovu osolte.
  • To pomůže zbavit se přebytečné vlhkosti.
  • Nechte asi 20 minut stranou.
  • Mezitím si nakrájejte baby brambory na kousky velikosti sousta.
  • Vložte do velké mísy.
  • Přidejte cibuli, česnek a kopr.
  • Přemístěte okurky do cedníku a setřeste přebytečnou vodu.
  • Přidejte okurky k bramborám.
  • Přidejte ocet a olivový olej.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Před podáváním salát nechte vychladnout asi na 30 minut.
Bramborovo-okurkový salát v salátové míse se lžící.
www.mariaushakova.com

Okurková limonáda

Tato okurková limonáda je svěží a osvěžující. Prostě ideální na léto! Okurka dodává nápoji skvělý chladivý nádech.

INGREDIENCE

  • 1 a ½ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy (7 až 8 velkých citronů plus více na ozdobu)
  • 1 šálek oloupané okurky zbavené semínek (1 velká okurka plus další na ozdobu)
  • 1 šálek krystalového cukru (nebo kokosového cukru)
  • 6 šálků vody
  • led

 POSTUP

  • Odšťavněte citrony.
  • Okurku oloupejte a lžící odstraňte semínka.   
  • Přidejte okurku, cukr a 2 šálky teplé vody do mixéru a rozmixujte dohladka.
  • Přeceďte tekutinu přes jemné síto do džbánu a pomocí špachtle tekutinu protlačte (dužinu vyhoďte).
  • Do džbánu s okurkovou směsí přidejte 4 šálky studené vody a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
  • Přidejte několik hrstí ledu a podávejte.
  • V případě potřeby ozdobte plátky okurky a kolečky citronu.
Limonáda z okurek ve sklenici s brčky, plátky okurky a klínky citronu.
www.acouplecooks.com

Podívejte se také na naše recepty na fit a osvěžující limonády bez zbytečných kalorií navíc! Osvěžte se bez výčitek.

Řecké tzatziki

Svěží tzatziki oživí každé letní jídlo! Jsou bohaté, krémové, plné čerstvých bylinek a perfektně se hodí třeba na pita chléb, ke grilované zelenině či do sendvičů.

INGREDIENCE

  • ½ šálku jemně nastrouhané okurky
  • 1 šálek hustého plnotučného řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 polévková lžíce nasekané máty (volitelně)

 POSTUP

  • Položte okurku na ručník a jemně vymačkejte trochu přebytečné vody.
  • Ve střední misce smíchejte okurku, jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl, kopr a mátu, pokud používáte.
  • Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni servírovat.
Jogurtový dip s okurkou a koprem v misce, zakápnutý olivovým olejem a servírovaný s vařečkou. Vedle je položený pita chléb sklenka oleje, klínky citronu a talířek s čerstvými bylinkami.
www.loveandlemons.com

Studená okurková polévka

Když může být jahodová či brokolicová polévka za studena, proč si nepřipravit i tu okurkovou, která je navíc lahodná a velmi osvěžující. Příprava je snadná a klidně ji můžete chystat třeba na poslední chvíli.

INGREDIENCE

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 0,5 l kefíru
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka drceného kmínu

POSTUP

  1. Česnek oloupejte, utřete s troškou soli a promíchejte s rostlinným olejem.
  2. Okurku oloupejte, nastrouhejte a přidejte k česneku s olejem.
  3. Přihoďte nadrobno nasekané vlašské ořechy, přilijte jogurt rozmíchaný s kefírem, osolte, opepřete a přisypte nasekaný kopr.
  4. Důkladně vše promíchejte a necháme vychladit, stačí tak hodinka.
  5. Polévka je skvělá s čerstvým pečivem nebo se slanými sušenkami, skvělé jsou také pivní rohlíčky.
Polévka z okurek v mističce.
www.dishmaps.com

Plněné salátové okurky

Připravujete na oslavách stále stejné pohoštění? Rádi byste svým hostům nabídli konečně něco nového, na čem si pochutnají? Vyzkoušejte tyto okurky plněné směsí rajčat, oliv, sýru feta a kopru!

INGREDIENCE

  • 4 velké  salátové okurky
  • 200 g cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 100 g kalamata oliv, nakrájených
  • 50 g rozdrobené fety
  • 20 g nasekaného kopru a další a na ozdobu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku, jemně rozdrcený
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička oregana
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

POSTUP

  • Nakrájejte okurky na 7,5 cm kousky.
  • Pomocí lžičky vytvořte v každé okurce jamku.
  • Ve velké míse smíchejte rajčata, olivy, fetu, kopr, citronovou šťávu, česnek, olivový olej a oregano a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Lžící plňte směsí okurky.
  • Podle potřeby ozdobte ještě koprem a podávejte.
Kousky okurky plněné zeleninou a sýrem.
www.delish.com

Nezapomeňte se podívat i na naše nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!

Okurkové smoothie se zázvorem

Toto luxusní krémové smoothie s okurkou, zázvorem, avokádem, limetkou a baby špenátem je perfektně osvěžující a obsahuje spoustu živin a minerálů. Udělejte něco pro své tělo a ducha!

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) vody
  • šťáva z 1 limetky      
  • 1/4 avokáda, bez slupky a bez pecky
  • 1 šálek baby špenátu
  • 1/2 šálku okurky, oloupané a zbavené semínek
  • 2 datle, vypeckované
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 šálek kostek ledu

 POSTUP

  • Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte při nízké rychlosti a poté zvyšte na nejvyšší rychlost po dobu 30 sekund.
  • Užijte si to!
Smoothie s okurkou, zázvorem, avokádem, limetkou a baby špenátem ve sklenicích s brčky a plátkem okurky.
www.eatwell101.com

Vyzkoušejte i naše další osvěžující recepty na smoothie s okurkou nejen pro detoxikaci organizmu!

Středomořský salát s okurkami a ředkvičkami

Tento lehoučký a zdravý salát obsahuje pouze 4 čerstvé ingredience a osvěžující citronovou zálivku. Můžete ho podávat téměř ke všemu, od lososa, přes grilované kuře až po hovězí kebab.

INGREDIENCE

  • 2 salátové okurky, nakrájené na tenké plátky pomocí mandolíny nebo nože     
  • 1 až 2 šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • 4 až 6 ředkviček, nakrájených na tenké plátky
  • 9 g nasekaného čerstvého kopru

Na zálivku:

  • 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje   
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  • Nakrájené okurky vložte do velké mísy.
  • Přidejte nakrájenou šalotku, ředkvičky a čerstvý kopr.
  • V malé misce smíchejte ingredience na zálivku (extra panenský olivový olej, bílý vinný ocet, citronovou šťávu, oregano, sůl a černý pepř).
  • Šlehejte (nebo nádobu zakryjte a protřepejte), dokud se všd dobře nespojí.
  • Zálivkou přelijte salát.
  • Znovu promíchejte.
  • Servírujte!
Zeleninový salát v salátové míse, ozdobený koprem.
www.themediterraneandish.com

Octové chipsy ze salátové okurky

Připravte si své vlastní domácí chipsy! Chipsy z okurky jsou nízkosacharidové a perfektně nahradí klasické bramborové lupínky. Před pečením je nezapomeňte dobře osušit, aby vám krásně křupaly.

INGREDIENCE

  • 1 velká tlustá salátová okurka
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky sušeného česneku

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 110 °C a položte pečící papír na dva velké.
  • Pomocí mandolíny nebo ostrého nože nakrájejte okurku na plátky silné asi 0,3 cm.
  • Osušte okurky papírovými utěrkami a vložte je do střední mísy.
  • Přidejte ocet, sůl a sušený česnek a promíchejte.
  • Okurky naskládejte v rovnoměrné vrstvě na připravené plechy.
  • Pečte do vyschnutí, 1 hodinu a 30 minut, v polovině otočte.
  • Jakmile okurky začnou křupat, vyndejte je z trouby.
  • Dobrou chuť!
Okurkové chipsy ve velké míse.
www.delish.com

Chcete si práci v kuchyni ještě více usnadnit? Elektrické kráječe zeleniny dokáží nakrájet i nastrouhat zeleninu během pár sekund. Nezní to fajn? Co dalšího také umí? Více se dozvíte v recenzi elektrických kráječů potravin.

Pokud se chcete o této osvěžující zelenině dozvědět více, pak právě pro vás jsme si připravili podrobný článek o okurce. Jaký je její vliv na lidské zdraví, jak ji správně pěstovat a mnoho dalších informací na jednom místě!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Nezapomeňte nám napsat do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X