Vydatnější a sytější polévky se hodí především pro zimní a chladnější podzimní a předjarní období, protože prohřejí organismus a dodají potřebné množství energie.
Tento druh polévek podáváme často jako přesnídávkové polévky tam, kde mají nahradit nebo zajistit kaloricky vydatnou přesnídávku.
Zkuste si připravit nejoblíbenější vydatné polévky dle našich receptů.
Bramborová polévka s houbami
Skvělá polévka plná brambor, ve které si vychutnáte i houby.
INGREDIENCE
- 2 ks cibule
- 500 g brambor
- 1/2 celeru
- 3 ks mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 ks petržele
- 1 lžíce sladké papriky
- bobkový list
- nové koření
- houby čerstvé nebo podušené
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- sekaná petržel
- 3 lžíce oleje
POSTUP
- Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Dám vařit do menšího hrnce s vroucí vodou, kromě cibule.
- Houby nakrájíme na menší části a přidáme je k zelenině.
- Mezitím podusíte na oleji cibulku asi 10 minut, přidáme mouku a stále mícháme, aby se nepřipálila.
- Ihned poté vlijeme několik naběraček vody ze zeleniny do hrnce s cibulí a opět stále mícháme.
- Chvilku povaříme a potom přidáme zbylou téměř uvařenou zeleninu i s vodou.
- Přidáme vývar, koření, sůl, papriku a ještě chvíli vaříme.
- Podáváme se sekanou petrželkou.
zdroj: kitchenaffair.cz
Gulášová polévka
Potěší chuťové pohárky a skvěle zasytí.
INGREDIENCE
na 5 porcí
- 250 g hovězího předního masa
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku drceného kmínu
- 2 lžíce sladké papriky, možno nakombinovat s pálivou
- 2 lžíce hladké mouky
- 750 ml hovězího vývaru
- 3 brambory
- sůl a pepř
- majoránka
POSTUP
- Maso odblaníme a nakrájíme na malé kostičky.
- Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci osmahneme na sádle.
- Zasypeme kmínem, necháme rozvonět a vložíme maso.
- Za občasného promíchání orestujeme dohněda.
- Přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a papriku.
- Zamícháme a necháme chvíli osmahnout, aby paprika pustila barvu a vůni.
- Zaprášíme hladkou moukou, ještě jednou promícháme a nakonec zalijeme vývarem.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka.
- Hrnec odstavíme z plotny a dochutíme posledním stroužkem prolisovaného česneku a majoránkou.
zdroj: afamilyfeast.com
Objevte podobné tipy
Dršťková polévka
Tuto českou klasiku z jídelen a bufetů koupíte v obchodech a taky jako polotovar. Nic se ovšem nevyrovná té, kterou připravíte doma.
INGREDIENCE
na 5 porcí
- 2 kg čerstvých hovězích drštěk
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 100 g sádla
- špetka drceného kmínu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 100 g hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1/2 lžičky majoránky
POSTUP
- Dršťky řádně očistíme a vypereme pod tekoucí vodou.
- Pak je vložíme do hrnce a povaříme 30 minut.
- Slijeme a postup opakujeme.
- Až třetí voda se použije jako vývar do polévky.
- V té dršťky vaříme zhruba 1 hodinu doměkka.
- Poté scedíme, vývar uchováme a dršťky nakrájíme na jemné nudličky.
- Cibuli osmahneme na sádle dočervena, přidáme špetku čerstvě rozdrceného kmínu, mletou papriku a rajský protlak.
- Mícháme asi 1 minutu a pak zaprášíme moukou.
- Mícháme a vzniklou jíšku zalijeme asi 2 litry vývaru z drštěk.
- Rozmícháme dohladka a provaříme dalších 20 minut.
- Přidáme pokrájené dršťky a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, česnekem a majoránkou.
zdroj: igurmet.cz
Uzená polévka s bramborem a kroupami
INGREDIENCE
pro 4 – 6 osob
- 1 kg uzených žeber
- špetka majoránky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření a celého pepře
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule, pokrájená nadrobno
- 290 g velkých krup
- 1 mrkev, očištěná a pokrájená
- čerstvá petrželka, nasekaná
- případně sůl
POSTUP
- Uzená žebra omyjeme, v hrnci zalijte vodou, přidáme k nim koření a asi hodinu vaříme do změknutí.
- Kroupy zalijeme je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvaříme je al dente.
- Scedíme je a propláchneme studenou vodou.
- V jiném hrnci osmahneme na sádle cibuli do zlatova.
- Slijeme na ni vývar z žeber, přidáme mrkev a vaříme asi 10 minut.
- Obereme maso ze žeber a spolu s kroupami a mrkví ho přidáme do polévky.
- Ještě 5 minut povaříme, pak podle chuti osolíme a vsypeme majoránku a čerstvou nasekanou petrželku.
zdroj: pazitka.cz
Žampionová krémová polévka
Máte rádi žampiony? Pokud ano, připravte si z nich jednoduchý, ale chuťově vynikající krém, po kterém se u vás doma ihned zapráší.
INGREDIENCE
- 300 gramů žampionů
- 150 gramů cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany na vaření
- sůl, pepř, bobkový list, čerstvá petrželka
POSTUP
- Nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na másle a přidáme žampiony nakrájené na plátky a chvíli restujeme.
- Několik plátků žampionů vyjmeme a necháme si je na ozdobu.
- Směs v hrnci zaprášíme moukou, chvíli mícháme a vytvoříme jíšku.
- Jíšku zalijeme vývarem a pořádně promícháme.
- Posléze přidáme bobkový list, sůl a pepř a necháme vařit cca 20 minut.
- Vyjmeme bobkový list a zbytek polévky rozmixujeme.
- Po dvaceti minutách bobkový list z polévky vyjmeme a polévku rozmixujeme do hladkého krému.
- Vmícháme smetanu na vaření a opět chvíli polévku povaříme.
- Hotovou polévku zdobíme žampiony a čerstvou petrželkou.
zdroj: www.delish.com
K polévkám podáváme nejčastěji pečivo. A to chléb, klidně domácí, nebo různé druhy dalšího pečiva.
Dobu varu těchto výživných polévek si můžete zkrátit i pomocí tlakového hrnce. Zajímá vás, jak si vybrat nejlepší tlakový hrnec? Mrkněte na velký test tlakových hrnců a inspirujte se!