Je tu zima a tak je potřeba se trochu zahřát!
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili vynikající vydatné polévky v 5 různých variantách.
V nabídce nechybí oblíbená vločková s česnekem, zeleninová ani japonská.
Užijte si to!
Thajská kari polévka s růžičkovou kapustou
Výrazná chuť thajského kari ve spojení se smetanovým kokosovým mlékem, výživnou růžičkovou kapustou, vydatnými sladkými bramborami a fazolemi nabitými bílkovinami dohromady vytváří naprosto luxusní zdravou polévku, která vám jiště vykouzlí úsměv na tváři. Celé jídlo je navíc veganské, bez oleje, rafinovaného cukru, lepku a vysoce zpracovaných přísad.
INGREDIENCE
- 500 g růžičkových kapustiček, rozpůlených nebo rozčtvrcených (čerstvých nebo mražených)
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce nsekaného česneku
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 4 šálky vody (nebo vývaru)
- 4 lžíce červené kari pasty
- 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na malé kostičky
- 425 g konzervovaných fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
- 400 ml kokosového mléka light
- 1 lžička limetkové šťávy (volitelně)
- 1 mrkev, nakrájená na dlouhé, velmi tenké proužky
- 2 až 4 šálky baby špenátu
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 a ½ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
Volitelně na ozdobení:
- vločky červeného chilli
- limetkové klínky
- koriandr
POSTUP
- Připravte si kapustičky tak, že odstraníte tvrdé stopky na konci a poté kapustičky nakrájíte na jednotnou velikost.
- Pokud jsou velké, rozčtvrťte je.
- Pokud jsou menší, rozpulte je.
- Dejte stranou.
- Do velkého hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a červenou papriku.
- Na středním plameni restujte 5 až 7 minut, aby změkly.
- Pokud se začnou lepit, přidejte kapku vody.
- Jakmile cibule a paprika změknou, stáhněte trochu plamen a přidejte nasekaný česnek a zázvor, restujte 30 sekund.
- Poté přidejte zeleninový vývar, vodu, červenou kari pastu, česnekový prášek, cibulový prášek, sušenou cibuli, mořskou sůl a pepř.
- Dobře promíchejte.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté ihned snižte na mírný plamen.
- Přidejte růžičkovou kapustu, nakrájené batáty a fazole cannellini.
- Hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15 minut.
- Poté přidejte kokosové mléko, limetkovou šťávu a tenké proužky mrkve, přiklopte zpět poklicí a vařte, dokud batáty a růžičková kapusta nedosáhnou požadované měkkosti, cca dalších 7 až 15 minut.
- Přidejte špenát, vařte jednu minutu.
- Jednotlivé porce podávejte s drcenými vločkami červeného chilli, koriandrem a měsíčky limetky.

Pokud jste milovníky pikantních asijských chutí, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na výborné kari kuře!
Zeleninová polévka s mletým hovězím masem
Užijte si tento recept na vydatnou polévku z mletého hovězího masa, brambor a spousty zeleniny. Servírujte ji se slanými krekry či česnekovým chlebem.
INGREDIENCE
- 500 g extra libového mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžičky česneku, lisovaného
- 1 šálek mrkve, nakrájené na plátky
- 1 šálek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 8 šálků hovězího vývaru
- 800 g konzervovaných krájených rajčat
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 šálek čerstvých zelených fazolek, oříznutých a nakrájených
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička italského koření
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 šálek mražené kukuřice
- ⅓ šálku čerstvě nasekané petrželky
POSTUP
- Ve velkém hrnci osmahněte mleté hovězí maso na středně vysoké teplotě spolu s nakrájenou cibulí.
- Restujte, dokud maso nezhnědne a cibule nebude měkká.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
- Sceďte a odstraňte veškerý tuk.
- Vraťte hrnec na sporák na středně vysokou teplotu a přidejte mrkev, řapíkatý celer, hovězí vývar, konzervovaná rajčata, brambory, zelené fazolky, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, italské koření, sůl a pepř.
- Promíchejte a přiveďte směs k varu.
- Snižte plamen na mírnou teplotu, přikryjte a nechte vařit, dokud brambory a zelenina nezměknou, asi 25 minut.
- Nakonec přidejte mražený hrášek, kukuřici a petrželku a povařte.
- Můžete podávat!

Objevte podobné tipy
Krémová česneková polévka s ovesnými vločkami
Tato polévka je vynikající pro posílení imunity. Kromě toho chuťově přesvědčí i zaryté odpůrce polévek.
INGREDIENCE
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- olej
- 2 velké brambory, nakrájené na drobno
- 2 hrsti ovesných vloček
- 1 litr hovězího vývaru
- kmín
- sůl a pepř dle chuti
- 100 ml sladké smetany
- čerstvá posekaná petrželka
POSTUP
- Česnek pomalu orestujte na 2 lžících másla a trochu oleje.
- Nesmí zhnědnout, jen mírně změknout.
- Přidejte 2 velké brambory pokrájené na drobno, 2 hrsti ovesných vloček a zalijte litrem hovězího vývaru.
- Osolte, opepřete, přidejte kmín a nechte 10 minut vařit.
- Rozmixujte ponorným mixérem a přidejte 100 ml sladké smetany.
- Servírujte s posekanou petrželkou a opečenou bagetkou.

Máme pro vás i dalších 7 inspirativních receptů na polévky z ovesných vloček, které vás skvěle zasytí i zahřejí!
Vydatná polévka miso
Úžasné spojení bohatého miso vývaru, sójových bobů edamame bohatých na bílkoviny, chutných a sytých nudle soba a čerstvé zeleniny v jednom hrnci. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 1/2 lžičky praženého sezamového oleje (volitelně)
- 1 lžíce oloupaného a nasekaného kořene zázvoru
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 12 šálků vody
- 1/2 lžíce wakame nebo jiné mořské řasy
- 1 a 1/2 šálku mrkve nakrájené na tyčinky
- 40 g sušených hub shiitake
- 1 a 1/2 šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
- 140 g nevařených pohankových nudlí soba
- 500 g baby pak choi, nakrájeného na centimetrové plátky
- 6 – 8 lžic bílého misa
- 1 lžička wasabi (volitelně nebo podle chuti)
POSTUP
- Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte sezamový olej.
- Přidejte zázvor a česnek a restujte jednu minutu.
- Přidejte vodu, wakame, mrkev a sušené houby a přiveďte k varu.
- Přikryjte a vařte 15 minut, nebo dokud houby nezměknou.
- Přidejte edamame a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte nudle a pak choy, přikryjte a vařte, dokud nejsou nudle měkké, asi 7 minut.
- Vložte miso a wasabi do misky a přidejte asi 1/2 šálku horkého polévkového vývaru.
- Míchejte nebo šlehejte, dokud ve směsi nebudou žádné hrudky, a poté přidejte do hrnce a prohřejte, ale nevařte.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte další miso nebo wasabi.

Rustikální polévka s bramborami, zelím a fazolemi
Tato zeleninová polévka s bílými fazolemi je vydatná a zdravá a skvěle se hodí k večeři či k obědu kdykoli během pracovního týdne. Navíc je veganská, bez lepku, bez oleje a s nízkým obsahem tuku!
INGREDIENCE
- 1/4 šálku vody nebo 2 lžíce olivového (na restování)
- 2 pórky (bílé a světle zelené části), nakrájené na plátky a opláchnuté
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 2 – 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce provensálského koření
- 425 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 5 – 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
- 500 g brambor, nakrájených na kostičky
- 1/2 hlávky bílého zelí (asi 4 šálky), nakrájeného na plátky
- 3 šálky vařených bílých fazolí nebo 2 plechovky (425 g každá), scezených a opláchnutých
- sůl a čerstvě drcený pepř podle chuti
- 1/4 šálku nasekané petrželky, na ozdobu
POSTUP
- Odřízněte kořenový konec pórku a tmavě zelené části.
- Rozkrojte pórky podélně napůl.
- Dejte pod studenou tekoucí vodou a při oplachování otevřete jednotlivé vrstvy, abyste odstranili případné nečistoty.
- Položte pórky na rovný povrch a nakrájejte na tenké plátky vodorovně (na šířku).
- Ve velkém hrnci rozehřejte vodu/olej na střední až středně vysokou teplotu, přidejte pórek, mrkev a řapíkatý celer a restujte 5 minut.
- Přidejte česnek, provensálské koření a restujte ještě 1 minutu.
- Přidejte rajčata, brambory, zelí, fazole a zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 20 – 30 minut, nebo dokud brambory a zelí nezměknou.
- Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle potřeby.
- Podávejte ozdobené petrželkou spolu s čerstvým chlebem.

K polévkám podáváme nejčastěji pečivo. Pro inspiraci se podívejte na naše recepty na domácí chléb z trouby (z kvasnic i kvásku).
Dobu varu těchto výživných polévek si můžete zkrátit i pomocí tlakového hrnce. Zajímá vás, jak si vybrat nejlepší tlakový hrnec? Mrkněte na velký test tlakových hrnců a inspirujte se!
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!