Výborné recepty na výživné polévky, které vás v zimě zahřejí. Inspirujte se!

Je tu zima a tak je potřeba se trochu zahřát!

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili vynikající vydatné polévky v 5 různých variantách.

V nabídce nechybí oblíbená vločková s česnekem, zeleninová ani japonská.

Užijte si to!

Thajská kari polévka s růžičkovou kapustou

Výrazná chuť thajského kari ve spojení se smetanovým kokosovým mlékem, výživnou růžičkovou kapustou, vydatnými sladkými bramborami a fazolemi nabitými bílkovinami dohromady vytváří naprosto luxusní zdravou polévku, která vám jiště vykouzlí úsměv na tváři. Celé jídlo je navíc veganské, bez oleje, rafinovaného cukru, lepku a vysoce zpracovaných přísad.

INGREDIENCE

  • 500 g růžičkových kapustiček, rozpůlených nebo rozčtvrcených (čerstvých nebo mražených)
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce nsekaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 4 šálky vody (nebo vývaru)
  • 4 lžíce červené kari pasty
  • 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na malé kostičky
  • 425 g konzervovaných fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
  • 400 ml kokosového mléka light
  • 1 lžička limetkové šťávy (volitelně)
  • 1 mrkev, nakrájená na dlouhé, velmi tenké proužky
  • 2 až 4 šálky baby špenátu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžíce sušené ​​cibule
  • 1 a ½ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře

Volitelně na ozdobení:

  • vločky červeného chilli
  • limetkové klínky
  • koriandr

POSTUP

  • Připravte si kapustičky tak, že odstraníte tvrdé stopky na konci a poté kapustičky nakrájíte na jednotnou velikost.
  • Pokud jsou velké, rozčtvrťte je.
  • Pokud jsou menší, rozpulte je.
  • Dejte stranou.
  • Do velkého hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a červenou papriku.
  • Na středním plameni restujte 5 až 7 minut, aby změkly.
  • Pokud se začnou lepit, přidejte kapku vody.
  • Jakmile cibule a paprika změknou, stáhněte trochu plamen a přidejte nasekaný česnek a zázvor, restujte 30 sekund.
  • Poté přidejte zeleninový vývar, vodu, červenou kari pastu, česnekový prášek, cibulový prášek, sušenou cibuli, mořskou sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte.
  • Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté ihned snižte na mírný plamen.
  • Přidejte růžičkovou kapustu, nakrájené batáty a fazole cannellini.
  • Hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15 minut.
  • Poté přidejte kokosové mléko, limetkovou šťávu a tenké proužky mrkve, přiklopte zpět poklicí a vařte, dokud batáty a růžičková kapusta nedosáhnou požadované měkkosti, cca dalších 7 až 15 minut.
  • Přidejte špenát, vařte jednu minutu.
  • Jednotlivé porce podávejte s drcenými vločkami červeného chilli, koriandrem a měsíčky limetky.
Kari polévka se zeleninou v hlubokém talíři, ozdobená čerstvými bylinkami a klínky limety.
www.monkeyandmekitchenadventures.com

Pokud jste milovníky pikantních asijských chutí, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na výborné kari kuře!

Zeleninová polévka s mletým hovězím masem

Užijte si tento recept na vydatnou polévku z mletého hovězího masa, brambor a spousty zeleniny. Servírujte ji se slanými krekry či česnekovým chlebem.

INGREDIENCE

  • 500 g extra libového mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 lžičky česneku, lisovaného
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na plátky
  • 1 šálek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 800 g konzervovaných krájených rajčat
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 šálek čerstvých zelených fazolek, oříznutých a nakrájených
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička italského koření
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 šálek mražené kukuřice
  • ⅓ šálku čerstvě nasekané petrželky

POSTUP

  • Ve velkém hrnci osmahněte mleté ​​hovězí maso na středně vysoké teplotě spolu s nakrájenou cibulí.
  • Restujte, dokud maso nezhnědne a cibule nebude měkká.
  • Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
  • Sceďte a odstraňte veškerý tuk.
  • Vraťte hrnec na sporák na středně vysokou teplotu a přidejte mrkev, řapíkatý celer, hovězí vývar, konzervovaná rajčata, brambory, zelené fazolky, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, italské koření, sůl a pepř.
  • Promíchejte a přiveďte směs k varu.
  • Snižte plamen na mírnou teplotu, přikryjte a nechte vařit, dokud brambory a zelenina nezměknou, asi 25 minut.
  • Nakonec přidejte mražený hrášek, kukuřici a petrželku a povařte.
  • Můžete podávat!
Polévka z mletého hovězího masa, brambor a spousty zeleniny v hrnci s naběračkou.
www.iwashyoudry.com

Krémová česneková polévka s ovesnými vločkami

Tato polévka je vynikající pro posílení imunity. Kromě toho chuťově přesvědčí i zaryté odpůrce polévek.

INGREDIENCE

  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce másla
  • olej
  • 2 velké brambory, nakrájené na drobno
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 1 litr hovězího vývaru
  • kmín
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 ml sladké smetany
  • čerstvá posekaná petrželka

POSTUP

  • Česnek pomalu orestujte na 2 lžících másla a trochu oleje.
  • Nesmí zhnědnout, jen mírně změknout.
  • Přidejte 2 velké brambory pokrájené na drobno, 2 hrsti ovesných vloček a zalijte litrem hovězího vývaru.
  • Osolte, opepřete, přidejte kmín a nechte 10 minut vařit.
  • Rozmixujte ponorným mixérem a přidejte 100 ml sladké smetany.
  • Servírujte s posekanou petrželkou a opečenou bagetkou.
Polévka z česneku a ovesných vloček v hlubokém talíři, ve kterém je i čerstvá petrželka a plátek veky se sýrem. Vedle je položená lžíce.
www.recepis.sk

Máme pro vás i dalších 7 inspirativních receptů na polévky z ovesných vloček, které vás skvěle zasytí i zahřejí!

Vydatná polévka miso

Úžasné spojení bohatého miso vývaru, sójových bobů edamame bohatých na bílkoviny, chutných a sytých nudle soba a čerstvé zeleniny v jednom hrnci. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 1/2 lžičky praženého sezamového oleje (volitelně)
  • 1 lžíce oloupaného a nasekaného kořene zázvoru
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 12 šálků vody
  • 1/2 lžíce wakame nebo jiné mořské řasy
  • 1 a 1/2 šálku mrkve nakrájené na tyčinky
  • 40 g sušených hub shiitake
  • 1 a 1/2 šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
  • 140 g nevařených pohankových nudlí soba
  • 500 g baby pak choi, nakrájeného na centimetrové plátky
  • 6 – 8 lžic bílého misa
  • 1 lžička wasabi (volitelně nebo podle chuti)

POSTUP

  • Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte sezamový olej.
  • Přidejte zázvor a česnek a restujte jednu minutu.
  • Přidejte vodu, wakame, mrkev a sušené houby a přiveďte k varu.
  • Přikryjte a vařte 15 minut, nebo dokud houby nezměknou.
  • Přidejte edamame a vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte nudle a pak choy, přikryjte a vařte, dokud nejsou nudle měkké, asi 7 minut.
  • Vložte miso a wasabi do misky a přidejte asi 1/2 šálku horkého polévkového vývaru.
  • Míchejte nebo šlehejte, dokud ve směsi nebudou žádné hrudky, a poté přidejte do hrnce a prohřejte, ale nevařte.
  • Ochutnejte a podle potřeby přidejte další miso nebo wasabi.
Japonská polévka s houbami, pohankovými nudlemi, sójovými boby, mrkví a salátem v hlubokém talíři.
www.blog.fatfreevegan.com

Rustikální polévka s bramborami, zelím a fazolemi

Tato zeleninová polévka s bílými fazolemi je vydatná a zdravá a skvěle se hodí k večeři či k obědu kdykoli během pracovního týdne. Navíc je veganská, bez lepku, bez oleje a s nízkým obsahem tuku!

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku vody nebo 2 lžíce olivového (na restování)
  • 2 pórky (bílé a světle zelené části), nakrájené na plátky a opláchnuté
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 2 – 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 425 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 5 – 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
  • 500 g brambor, nakrájených na kostičky
  • 1/2 hlávky bílého zelí (asi 4 šálky), nakrájeného na plátky
  • 3 šálky vařených bílých fazolí nebo 2 plechovky (425 g každá), scezených a opláchnutých
  • sůl a čerstvě drcený pepř podle chuti
  • 1/4 šálku nasekané petrželky, na ozdobu

POSTUP

  • Odřízněte kořenový konec pórku a tmavě zelené části.
  • Rozkrojte pórky podélně napůl.
  • Dejte pod studenou tekoucí vodou a při oplachování otevřete jednotlivé vrstvy, abyste odstranili případné nečistoty.
  • Položte pórky na rovný povrch a nakrájejte na tenké plátky vodorovně (na šířku).
  • Ve velkém hrnci rozehřejte vodu/olej na střední až středně vysokou teplotu, přidejte pórek, mrkev a řapíkatý celer a restujte 5 minut.
  • Přidejte česnek, provensálské koření a restujte ještě 1 minutu.
  • Přidejte rajčata, brambory, zelí, fazole a zeleninový vývar.
  • Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 20 – 30 minut, nebo dokud brambory a zelí nezměknou.
  • Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle potřeby.
  • Podávejte ozdobené petrželkou spolu s čerstvým chlebem.
Zeleninová polévka s bílými fazolemi v hlubokém talíři se lžící.
www.simple-veganista.com

K polévkám podáváme nejčastěji pečivo. Pro inspiraci se podívejte na naše recepty na domácí chléb z trouby (z kvasnic i kvásku).

Dobu varu těchto výživných polévek si můžete zkrátit i pomocí tlakového hrnce. Zajímá vás, jak si vybrat nejlepší tlakový hrnec? Mrkněte na velký test tlakových hrnců a inspirujte se!

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X