Bramborák – klasika české kuchyně

Milujete českou kuchyni a stále se snažíte vylepšovat tradiční recepty různými nezvyklými přísadami?

Připravujete bramborák podle stejného receptu řadu let, ale občas byste to chtěli zkusit trochu jinak?

Co takhle si udělat vylepšený bramborák podle jednoho z našich receptů?

Brambory jsou nejpoužívanější zeleninou a nejčastěji podávanou přílohou vůbec. Nejsou však oblíbené jen díky jejich vynikající chuti, ale také kvůli jejich prospěšnosti. Když třeba hubnete, jsou vařené brambory naprosto ideální volbou. V dřívějších dobách se syrové nastrouhané brambory, případně slupky používaly na bělení pleti, zároveň k léčivým obkladům na různé rány a podobně.

Pokrmy z brambor jsou nedílnou součástí naší kuchyně, ovšem nejoblíbenější a nejčastěji připravovaný je rozhodně bramborák. Klasický recept na bramboráky ze syrových brambor zná v podstatě každý a řada hospodyněk si dokonce vytvořila svůj vlastní, který se předává z generace na generaci. My jsme si pro vás připravili 4 zajímavé recepty, které rozhodě stojí za to vyzkoušet.

Bramborák se zelím

Zelíčko je chutné v mnoha variantách, zejména pak knedlík se zelím a vepřovým masem, ale v podobě bramboráku je přímo božskou manou.

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí v sáčku (nikdy nezaměňujte za sterilované)
  • 1 kg syrových brambor
  • 3 – 4 vejce
  • 180 – 200 g polohrubé mouky
  • 6 stroužků česneku (může být i více)
  • Mléko podle potřeby
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 lžičky majoránky
  • Sůl dle chuti

Postup:

  1. Zelí vyklopte ze sáčku na cedník, aby se slila šťáva. Pokud jí rádi pijete, položte si ho na misku a nechte zcela okapat. Poté zelí dejte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte nebo nasekejte na velmi jemné kousky, co nejvíce to půjde. Dejte do mísy a přidejte oloupané, na jemném struhadle nastrouhané brambory.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte k bramborám se zelím. Přilijte trochu mléka, rozklepněte do mísy vejce a promíchejte. Zasypte majoránkou s kmínem, osolte, opepřete a postupně přidávejte po částech mouku. Důkladně promíchejte, až vznikne klasické těsto na bramboráky. Jestli se vám bude zdát až moc husté, nařeďte ho ještě trochou mléka.
  3. Do pánve dejte vyšší vrstvu oleje a postupně nalévejte těsto, které tvarujte do bramboráku. Usmažte z obou stran dozlatova. Hlídejte si, aby byla vrstva oleje stále stejně vysoká, jinak budou bramboráky zbytečně vysušené.
Zelne bramboraky
https://novinky.cz

Bramboráky s masovou směsí

Další nesmrtelnou klasikou je bramborák, ke kterému si připravíme vynikající masovou směs.

Ingredience 1:

  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • 250 ml horkého mléka
  • 3 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý čtyřbarevný pepř (2 – 3 otočení mlýnku)
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 7 vrchovatých lžic hladké mouky
  • Trochu olivového oleje do těsta a stolní olej na smažení

Postup 1:

  1. Brambory nastrouháme do velké mísy, zalijeme horkým mlékem a trochu promícháme. Přidáme vejce, olivový olej, osolíme, okořeníme, prolisujeme česnek a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku.
  2. Uvedené množství je jen orientační, protože vždy záleží na vodnatosti brambor. Když bude těsto příliš hutné, přidejte trochu mléka, v opačném případě použijte větší množství mouky, aby vzniklo hladké, ale ne příliš řídké těsto.
  3. Jakmile pečlivě promícháme, rozpálíme v pánvi olej a naběračkou vlijeme těsto, které rozetřeme do stran, aby se utvořil tvar bramboráku. Osmažíme z obou stran dozlatova.

Ingredience 2:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 červenou papriku
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 červená cibule
  • 3 jarní cibulky
  • Sůl dle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 lžička oregana (kdo nemá rád, může nahradit třeba libečkem)

Postup 2:

  1. Maso nakrájejte na nudličky, dáme do misky a zalijeme olejem, ve kterém rozmícháme koření. Nechte zhruba 1 – 2 hodinky odležet v chladu. Mezitím očistěte cibuli i s jarními cibulkami a nakrájejte na plátky.
  2. Papriku rovněž vyčistěte a pokrájejte na menší kostičky. Na pánev kápneme trochu oleje, přihodíme maso a opečeme doměkka.
  3. Osolíme, přihodíme cibule s paprikou a necháme ještě chvíli restovat. Zelenina musí změknout, ale zároveň si zachovat svou křupavost. Servírujeme tak, že směs rozložíme na polovinu bramboráku a zaklopíme druhou půlkou.
Bramborak s masovou naplni
https://www.modrykonik.cz/

Cuketové bramboráky

Cuketa se dá používat na mnoho způsobů, například smažená v trojobalu, ale jako bramborák je naprosto dokonalá.

Ingredience:

  • 1 větší cuketu
  • 3 vejce
  • 6 stroužků čerstvého česneku (2 lžičky sušeného)
  • 200 g hladké mouky (dá se použít i polohrubá)
  • 2 – 3 lžičky majoránky
  • sůl podle chuti
  • pepř čtyř barev (asi tak dvě otočení mlýnkem)
  • Slunečnicový olej na smažení

Postup:

  1. Cuketu musíme pečlivě oloupat, opláchnout a nastrouhat na jemném struhadle. Pokud používáte kuchyňského robota, pak nasaďte nástavec, který cuketu upraví na co nejjemnější nudličky, nebo vhoďte přímo do mísy a rozmixujte.
  2. Nastrouhanou cuketu dáme do větší misky, trochu osolíme a necháme zhruba 5 až 10 minut odstát. Cuketu pak promícháme rukou a začneme přidávat jednotlivé suroviny. Nejdříve rozklepneme vejce, vlijeme do mísy k cuketě a zamícháme vařečkou (metlou), aby se vejce s cuketou spojila.
  3. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, zasypeme majoránkou a nakonec za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku. Není na škodu, když trochu oleje kápnete i do těsta, bude mít lepší konzistenci. Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby vzniklo jemné hladké těsto.
  4. Nachystejte si pánev, vlijte trochu oleje (stačí tak 0,5 centimetrová vrstva), rozehřejte a pomocí naběračky vlijte trochu cuketové směsi, vytvarujte jí do podoby bramboráku a osmažte z obou stran. Výsledný výtvor by měl mít obě strany dozlatova.
Tip: Kdo má rád, může si bramborák posypat na tenoučké plátky nakrájenou cibulí, ideálně červenou, ale dá se použít i klasická kuchyňská nebo také jarní.

 

Bramborak z cukety
https://hobby.blesk.cz

Bramboráky s uzeným masem

Uzené maso milujeme hlavně s bramborovou kaší nebo si ho dáme třeba s čočkou, ale v takovém bramboráku není vůbec špatné.

Ingredicence:

  • 1 kg syrových brambor
  • 4 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř dle potřeby
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • Hladká mouka (podle vodnatosti brambor)
  • Uzené maso

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, zasypeme majoránkou, česnekem a promícháme. Promícháme a začneme postupně přisypávat mouku, až nám vznikne těsto, které bude mít konzistenci asi jako na palačinky. Nezapomínejte míchat, ať se vám v něm neutvoří hrudky.
  2. Uzené maso nakrájejte na co nejtenčí plátky (čím tenčí, tím lepší). Na rozpálený olej do pánve nalijeme trochu těsta, pánví trochu zakroutíme, aby se rozteklo na větší plochu, na těsto položíme plátek uzeného a zalijeme dalším těstem.
  3. Stačí jen slabá vrstva, ale tolik, aby bylo uzené maso zcela zakryto. Osmažíme z obou stran dozlatova a servírujeme. Kdo chce, může přidat nasekané jarní cibulky nebo pažitku na ozdobu.
Bramboraky plnene uzenym masem
https://eurodenik.cz

A jaký je váš nejoblíbenější recept na bramboráky? Podělte se s námi.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 7 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *