Pečete se v horkých letních dnech a hledáte chutné osvěžení? Připravte si recepty na domácí zmrzlinu.
Připravili jsme pro vás ty nejzajímavější a nejoblíbenější druhy, které potěší chuťové pohárky každého z vás.
Překvapte své blízké i kamarády s luxusním mlsáním a uvidíte, že se budou moc rádi vracet.
Existuje snad něco víc vzrušujícího, než je tato typická letní pochoutka?
Nejlepší domácí zmrzlina
Tento recept si zamilujete pro jeho jednoduchost a vynikající chuť. Sami poznáme, že je to přímo návyková pochoutka. A když si ještě omrknete recepty na vafle, na které potom dáte klidně i jen jeden kopeček téhle zmrzky, olíznete všech deset.
Ingredience:
- 1 a ¾ hrnku husté smetany
- 1 a ¼ hrnku plnotučného mléka
- ¾ hrnku cukru
- ⅛ lžičky jemné mořské soli
- 1 vanilkový lusk podélně rozpůlený (nebo 1 polévková lžíce vanilkového extraktu)
Na ozdobu:
- 2 hrnky jemných vanilkových sušenek
Postup
- Do hrnce nalijeme 1 hrnek smetany, přidáme cukr a sůl.
- Vyškrábneme semínka z vanilkového lusku, dáme do hrnce a vhodíme také samotný lusk, ze kterého jsme získali semínka.
- Tuto směs zahřejeme na středně vysokém stupni, aby se rozpustil cukr.
- Po celou domu mícháme, aby se nám to nepřichytlo.
- Odstavíme z plotny, přidáme zbývající smetanu a mléko.
- Promícháme, aby se vše hezky propojilo a dáme vychladit do lednice.
- Jakmile je směs vychlazená, vyndáme ji z lednice, vyjmeme vanilkový lusk a lehce prošleháme.
- Přendáme do zmrzlinovače, přičemž se držíme pokynů od daného výrobce té značky, kterou vlastníme.
- Hotovou zmrzlinu přendáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do mrazáku nejlépe do druhého dne. No a je hotovo.
- Kdo chce, může při servírování posypat drcenými vanilkovými sušenkami, ale není to nutné.

Tip: Pokud používáme místo vanilkového lusku vanilkový extrakt, pak je postup stejný, jen ten extrakt přidáme až po odstavení hrnce z plotny.
Kdo nemá zmrzlinovač, dá směs po vychlazení do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota a šlehá na nejvyšší otáčky cca 2–3 minuty, teprve potom uloží do vzduchotěsné nádoby a do mrazáku.
Objevte podobné tipy
Domácí jahodová zmrzlina
Tato pochoutka je lahodná, jemná a obsahuje čerstvé kousky jahod. Je to tak trochu staromódní receptura, ale rozhodně stojí za to a její přípravou získáte perfektní a chutný dezert.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku na kostičky nakrájených jahod
- 2 polévkové lžíce medu
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 1 hrnek husté smetany ke šlehání (33–35 %)
- 1/4 hrnku smetany 18 %
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Do velké mísy dáme nakrájené jahody, med, cukr a citronovou šťávu.
- Necháme uležet, dokud jahody nepustí šťávu. To může trvat cca 15 až 20 minut, případně o něco déle.
- Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory rozmačkáme všechny jahody, aby nezůstal žádný větší kousek (kdo nemá rád kousky, použije mixér nebo směs rozmixuje v kuchyňském robotu).
- Přilijeme hustou smetanu, 18 % smetanu i mléko a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Celou směs přendáme do zmrzlinovače a podle pokynů výrobce necháme přístroj pracovat.
- Hotovou zmrzlinu můžeme ihned podávat, případně dát do mrazáku ve vzduchotěsné nádobě a nechat odpočinout 3-4 hodiny, díky čemuž ještě zhoustne.
- Před servírováním necháme zmrzlinu 5-10 minut odležet při pokojové teplotě, aby změkla.

Tip: Kdo si někdy nekoupil jakoukoliv zmrzlinu v obchodě. Narazit můžeme na malé i velké kyblíky, kornouty, na dřívku atd. Výběr je bohatý, ale jak vlastně probíhá výroba?
Mrkněte na video, kde uvidíte, jak se vyrábí oblíbené kornouty a zmrzlina v oplatce, tzv. sandwich.
Poctivá vanilková zmrzka
Každá zmrzlina má něco do sebe a ta vanilková je jejich královnou. Příprava není těžká a výsledek potěší všechny milovníky tohoto sladkého mlsání.
Ingredience:
- 2 hrnky smetany ke šlehání (35 %)
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 2 lžíce kvalitního vanilkového extraktu
- Čokoládový toping na ozdobu (může být i karamelový nebo jahodový)
Postup
- Suroviny dáme postupně do mísy (bez topingu) a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
- Poté přendáme do zmrzlinovače a podle návodu od výrobce zpracujeme po určenou dobu.
- Hotovou zmrzlinu je možné ihned servírovat, jen ozdobíme čokoládovým topingem (nebo jiným).
- Pokud chceme ještě uložit do mrazáku, dáme do vzduchotěsné mrazuvzdorné nádoby, pokapeme topingem a dáme do mrazáku.
- Pak už jen stačí zmrzlinu vyndat, nechat chvilku povolit a hned můžeme podávat.

Tip: Znáte 5minutovou zmrzlinu v sáčku? Je jednoduchá, rychlá a velmi chutná.
Co budete potřebovat: 1/2 hrnku plnotučného mléka, 1 polévková lžíce cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 6 lžic mořské soli, 2 hrnky ledových kostek, menší a větší sáček na zip.
Jak postupovat: Do menšího sáčku dáte mléko, cukr, vanilkový extrakt a pevně uzavřete. Větší sáček naplníte ledem, zasypete solí, vložíte do něj dobře uzavřený malý sáček se surovinami a velký sáček rovněž uzavřete.
Pevně držíte a důkladně se sáčky třesete po dobu 5 minut, dokud suroviny uvnitř nedosáhnou konzistence zmrzliny. Menší sáček vyjmete a pod studenou vodou pečlivě opláchnete, aby na něm nezůstal ani kousek soli.
Dejte pozor, aby nějaké zrnko soli neulpělo na samotném zipu. Pak už jen stačí sáček otevřít a jíst zmrzlinu přímo ze sáčku. Snadno tak můžete každému připravit jeho vlastní sáčkovou zmrzku.