Oblíbené letní osvěžení v podobě domácí zmrzliny

V teplých letních dnech přijde k chuti zmrzlina nejen dětem. Výběr zmrzlin i mražených krémů je na trhu dostatek, ale proč si jednou také nevyzkoušet přípravu domácí zmrzliny. Nejde o nic složitého a přitom můžeme vyzkoušet i svoji fantazii v ochucování základních surovin. Domácí zmrzlina bude mít trochu odlišnou konzistenci, připomínající spíše mražený krém, ale o to více nám bude jistě chutnat.

1. Domácí smetanová zmrzlina

Není nic snadnějšího, než si připravit tuto jednoduchou zmrzlinu. Výhodou je to, že z tohoto základního receptu lze snadno vykouzlit zmrzlinu s příchutí jakéhokoliv ovoce, pokud ho tam přidáme.

INGREDIENCE :

  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
  • 200 g cukru moučka
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 7 žloutků

POSTUP :

  1. Ve větší misce utřeme žloutky s cukrem.
  2. Mléko v hrnci smícháme se smetanou a necháme přejít varem.
  3. Pak smetanu s mlékem přecedíme k utřeným žloutkům a důkladně promícháme.
  4. Dáme opět do hrnce a pomalu zahříváme.
  5. Vaříme do zhoustnutí – konzistence podobná pudinku.
  6. Hotovou směs necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě.
  7. Pak teprve dáváme do mrazáku.
  8. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí smetanová zmrzlina

Jahody patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce. Mají v porovnání s jinými druhy ovoce velmi málo cukru i energie, 100 g jahod totiž tělu dodá pouze cca 138 kJ. Jahody totiž tvoří z téměř 90 % voda. Za to mají velmi vysoký obsah vitaminu C – téměř celou doporučenou denní dávku. Tím tedy výrazně přispívají k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení, urychlují hojení ran, působí preventivně proti celé řadě nádorových onemocnění (jícnu, slinivky břišní, konečníku, dělohu aj.), a protože patří vitamin C mezi antioxidanty, zpomalují proces stárnutí.

2. Domácí jahodová zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 1 kg mražených jahod, krájených
  • 2 mražené banány, krájené
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • med v případě potřeby doslazení
  • lístky máty na ozdobu

POSTUP :

  1. Jahody očistíme a rozkrájíme na menší části spolu s banány, dáme zamrazit.
  2. Mražené jahody a banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. V případě potřeby dosladíme medem.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí jahodová zmrzlina

Zdroj : bishopsorchards.com

3. Domácí banánová zmrzlina

Tuto zmrzlinu můžeme mlsat bez výčitek, je totiž ze samých dobrých, kvalitních a zdraví prospěšných surovin. Pokud by někdo hlídal i kalorie, stačí vynechat čokoládu, ale i ta tomu dodává správnou chuť.

INGREDIENCE :

  • 4 mražené banány podle velikosti krájené
  • 100 g burákového másla
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • 150 g čokolády rozkrájené na malé kousky

POSTUP :

  1. Banány rozkrájíme na menší části a dáme zamrazit.
  2. Mražené banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem a burákovým máslem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. Přidáme nakrájenou čokoládu a promícháme, ale již ručně.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí banánová zmrzlinazdroj : wellplated.com

4. Domácí vanilková zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 3 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks bílku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 60 g cukrů krystal

POSTUP :

  1. Žloutky s cukrem šleháme ručně ve vodní páře.
  2. Odstavíme a vyšleháme ručním šlehačem asi 3 minuty.
  3. K vyšlehaným žloutkům přidáme sníh ze 2 bílků a ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem.
  4. Vanilkovou směs nalijeme do nádoby a dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Domácí vanilková zmrzlinazdroj : kukbuk.pl

5. Domácí tvarohová zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 50 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťáva
  • 1 lžíce hnědý rum
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33% tuku

POSTUP :

  1. Tvaroh smícháme s vanilínovými cukry, medem, citrónovou šťávou a rumem.
  2. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání.
  3. Poté vyšlehanou smetanu přidáme k tvarohové směsi.
  4. Pokud nepřidáváme další ingredience, zmrzlina je hotová, dáme ji do plastové dózy a zamrazíme.
  5. Uvedené množství je na půllitrovou dózu.

Domácí tvarohová zmrzlina

zdroj : enjoyyourcooking.com

K výrobě zmrzliny se používá především smetana ke šlehání neboli šlehačka, tvaroh, kysaná smetana, jogurt a někdy pudink a mléko. Do některých náročnějších zmrzlinových receptů patří i máslo nebo jiný tuk a šlehaná vejce.  K ochucování zmrzliny vybíráme především ovoce a to celé, nakrájené na kousky nebo ovocný protlak či šťávu. Kromě ovoce to pak bude především čokoláda, kakao, kokos, mleté ořechy, rozinky a pro dospělé třeba i trochu likéru.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 5 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *