Nejlepší recepty na domácí zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!

V teplých letních dnech přijde k chuti zmrzlina nejen dětem.

Výběr zmrzlin i mražených krémů je na trhu dostatek, ale proč si jednou také nevyzkoušet přípravu domácí zmrzliny?

Nejde o nic složitého a přitom můžeme vyzkoušet i svoji fantazii v ochucování základních surovin.

Domácí zmrzlina bude mít trochu odlišnou konzistenci, připomínající spíše mražený krém, ale o to více nám bude jistě chutnat.

Inspirujte se našimi recepty!

Domácí smetanová zmrzlina

Není nic snadnějšího, než si připravit tuto jednoduchou zmrzlinu. Výhodou je to, že z tohoto základního receptu lze snadno vykouzlit zmrzlinu s příchutí jakéhokoliv ovoce, pokud ho tam přidáme.

INGREDIENCE :

  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
  • 200 g cukru moučka
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 7 žloutků

POSTUP :

  1. Ve větší misce utřeme žloutky s cukrem.
  2. Mléko v hrnci smícháme se smetanou a necháme přejít varem.
  3. Pak smetanu s mlékem přecedíme k utřeným žloutkům a důkladně promícháme.
  4. Dáme opět do hrnce a pomalu zahříváme.
  5. Vaříme do zhoustnutí – konzistence podobná pudinku.
  6. Hotovou směs necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě.
  7. Pak teprve dáváme do mrazáku.
  8. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí smetanová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 1 kg mražených jahod, krájených
  • 2 mražené banány, krájené
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • med v případě potřeby doslazení
  • lístky máty na ozdobu

POSTUP :

  1. Jahody očistíme a rozkrájíme na menší části spolu s banány, dáme zamrazit.
  2. Mražené jahody a banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. V případě potřeby dosladíme medem.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí jahodová zmrzlina

Zdroj : bishopsorchards.com

Jahody patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce. Mají v porovnání s jinými druhy ovoce velmi málo cukru i energie, 100 g jahod totiž tělu dodá pouze cca 138 kJ.

Jahody totiž tvoří z téměř 90 % voda. Za to mají velmi vysoký obsah vitaminu C – téměř celou doporučenou denní dávku.

Tím tedy výrazně přispívají k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení, urychlují hojení ran, působí preventivně proti celé řadě nádorových onemocnění (jícnu, slinivky břišní, konečníku, dělohu aj.).

Domácí banánová zmrzlina

Tuto zmrzlinu můžeme mlsat bez výčitek, je totiž ze samých dobrých, kvalitních a zdraví prospěšných surovin.

Pokud by někdo hlídal i kalorie, stačí vynechat čokoládu, ale i ta tomu dodává správnou chuť.

INGREDIENCE :

  • 4 mražené banány podle velikosti krájené
  • 100 g burákového másla
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • 150 g čokolády rozkrájené na malé kousky

POSTUP :

  1. Banány rozkrájíme na menší části a dáme zamrazit.
  2. Mražené banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem a burákovým máslem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. Přidáme nakrájenou čokoládu a promícháme, ale již ručně.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.

Domácí banánová zmrzlinazdroj : wellplated.com

Domácí vanilková zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 3 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks bílku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 60 g cukrů krystal

POSTUP :

  1. Žloutky s cukrem šleháme ručně ve vodní páře.
  2. Odstavíme a vyšleháme ručním šlehačem asi 3 minuty.
  3. K vyšlehaným žloutkům přidáme sníh ze 2 bílků a ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem.
  4. Vanilkovou směs nalijeme do nádoby a dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Domácí vanilková zmrzlinazdroj : kukbuk.pl

Domácí tvarohová zmrzlina

INGREDIENCE :

  • 50 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťáva
  • 1 lžíce hnědý rum
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33% tuku

POSTUP :

  1. Tvaroh smícháme s vanilínovými cukry, medem, citrónovou šťávou a rumem.
  2. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání.
  3. Poté vyšlehanou smetanu přidáme k tvarohové směsi.
  4. Pokud nepřidáváme další ingredience, zmrzlina je hotová, dáme ji do plastové dózy a zamrazíme.
  5. Uvedené množství je na půllitrovou dózu.

Domácí tvarohová zmrzlina

zdroj : enjoyyourcooking.com

K výrobě zmrzliny se používá především:

  • smetana ke šlehání neboli šlehačka,
  • tvaroh,
  • kysaná smetana,
  • jogurt
  • a někdy pudink nebo mléko.

Do některých náročnějších zmrzlinových receptů patří i máslo nebo jiný tuk a šlehaná vejce.

K ochucování zmrzliny vybíráme především ovoce a to celé, nakrájené na kousky nebo ovocný protlak či šťávu.

Kromě ovoce to pak bude především:

  • čokoláda,
  • kakao,
  • kokos,
  • mleté ořechy,
  • rozinky
  • a pro dospělé třeba i trochu likéru.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 5 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00