Nejlepší recepty na vlastní zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!

V teplých letních dnech přijde k chuti zmrzlina nejen dětem.

Výběr zmrzlin i mražených krémů je na trhu dostatek, ale proč si jednou také nevyzkoušet přípravu domácí zmrzliny?

Nejde o nic složitého a přitom můžeme vyzkoušet i svoji fantazii v ochucování základních surovin.

Domácí zmrzlina bude mít trochu odlišnou konzistenci, připomínající spíše mražený krém, ale o to více nám bude jistě chutnat.

Inspirujte se našimi recepty!

Základní smetanová domácí zmrzlina

Nejsnadnější je tato smetanová zmrzlina, která nám zároveň poslouží jako základ k jakékoli ovocné domácí zmrzlině.

INGREDIENCE

  • 200 g cukr moučka
  • 2 kelímky smetany ke šlehání (500 ml) (ideálně tučnější)
  • trochu plnotučného mléka na zjemnění
  • sáček vanilkového cukru

POSTUP

  1. Všechny ingredience řádně smícháme a dbáme na to, aby se nám rozpustil cukr.
  2. Nalijeme do předem připravených formiček na zmrzlinu, případně do misky, ze které půjde snadno zmrzlinu vybírat.
  3. Necháme v mrazničce zatuhnout.
  4. Servírujeme jako nanuky, případně v kopečcích. Můžeme přizdobit šlehačkou, vaječným likérem i ovocem.
domácí zmrzlina ze smetany
Zdroj: fokussatu.com

Domácí jahodová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 1 kg mražených jahod, krájených
  • 2 mražené banány, krájené
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • med v případě potřeby doslazení
  • lístky máty na ozdobu

POSTUP

  1. Jahody očistíme a rozkrájíme na menší části spolu s banány, dáme zamrazit.
  2. Mražené jahody a banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. V případě potřeby dosladíme medem.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.
domácí jahodová zmrzlina bez přístroje
Zdroj: bishopsorchards.com

Máte chuť na jahodové osvěžení, ale nechce se vám čekat, až se vše zamrazí? Vyzkoušejte místo toho jahodový koktejl.

Domácí banánová zmrzlina

Tuto zmrzlinu můžeme mlsat bez výčitek, je totiž ze samých dobrých, kvalitních a zdraví prospěšných surovin.

Pokud by někdo hlídal i kalorie, stačí vynechat čokoládu, ale i ta tomu dodává správnou chuť.

INGREDIENCE

  • 4 mražené banány podle velikosti krájené
  • 100 g burákového másla
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • 150 g čokolády rozkrájené na malé kousky

POSTUP

  1. Banány rozkrájíme na menší části a dáme zamrazit.
  2. Mražené banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem a burákovým máslem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. Přidáme nakrájenou čokoládu a promícháme, ale již ručně.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.
výborná domácí zmrzlina z banánů
Zdroj: wellplated.com

Domácí vanilková zmrzlina

INGREDIENCE

  • ingredience na smetanovou zmrzlinu – viz výše
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • vanilkové aroma

POSTUP

  1. Vyšleháme žloutky do jemné pěny.
  2. Připravíme si základní směs na smetanovou zmrzlinu. Žloutkovou pěnu pomalu přimícháme.
  3. Dodáme vanilkové aroma a promícháme.
  4. Směs nalijeme do připravené větší nádoby nebo do nanukových formiček.
  5. Necháme zmrznout a poté servírujeme.
domácí zmrzlina s vanilkou
Zdroj : kukbuk.pl

Domácí tvarohová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 2 kelímky smetany ke šlehání (čím tučnější, tím lépe)
  • půl vaničky měkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce klasického rumu
  • banány, jahody a čokoládová poleva na ozdobení

POSTUP

  1. Vyšleháme smetanu ke šlehání.
  2. Smícháme jí s ostatními ingrediencemi. Dbáme na to, aby se vše pečlivě promíchalo v jednolitou hmotu.
  3. Dáme do nádoby, ze které se nám pak bude zmrzlina dobře nabírat pomocí kopečkovače, nebo použijeme formičky na nanuky.
  4. Vložíme do mrazničky a mrazíme několik hodin.
  5. Podávat můžeme s ovocem, ideálně banánem či jahodami, zalité čokoládovou polevou.
domácí zmrzlina z tvarohu
Zdroj: enjoyyourcooking.com

Zdravější varianty

K výrobě klasické domácí zmrzliny se jako základ používá především smetana ke šlehání (šlehačka), často také tvaroh, kysaná smetana, jogurt či mléko.

Jde tedy ve skrze o mléčné výrobky, pokud však z jakéhokoli důvodu tyto produkty v kuchyni nechcete nebo nemůžete mít, zkuste je nahradit za sojové mléko.

I s ním vytvoříte mnohé chutné varianty, a to především přidáním různého ovoce. Zvolit můžete variantu s většími kousky, nebo z rozmixovanou drtí. Volba je jen na vás.

Na ozdobení zmrzliny pak můžete použít vlastní připravenou polevu.

Přejeme příjemně chladivé mlsání!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.