Nejlepší recepty na vlastní zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!

V teplých letních dnech přijde k chuti zmrzlina nejen dětem.

Výběr zmrzlin i mražených krémů je na trhu dostatek, ale proč si jednou také nevyzkoušet přípravu domácí zmrzliny?

Nejde o nic složitého a přitom můžeme vyzkoušet i svoji fantazii v ochucování základních surovin.

Domácí zmrzlina bude mít trochu odlišnou konzistenci, připomínající spíše mražený krém, ale o to více nám bude jistě chutnat.

Inspirujte se našimi recepty!

Domácí smetanová zmrzlina

Není nic snadnějšího, než si připravit tuto jednoduchou zmrzlinu. Výhodou je to, že z tohoto základního receptu lze snadno vykouzlit zmrzlinu s příchutí jakéhokoliv ovoce, pokud ho tam přidáme.

INGREDIENCE

  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
  • 200 g cukru moučka
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 7 žloutků

POSTUP

  1. Ve větší misce utřeme žloutky s cukrem.
  2. Mléko v hrnci smícháme se smetanou a necháme přejít varem.
  3. Pak smetanu s mlékem přecedíme k utřeným žloutkům a důkladně promícháme.
  4. Dáme opět do hrnce a pomalu zahříváme.
  5. Vaříme do zhoustnutí – konzistence podobná pudinku.
  6. Hotovou směs necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě.
  7. Pak teprve dáváme do mrazáku.
  8. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.
domácí zmrzlina ze smetany
Zdroj: fokussatu.com

Domácí jahodová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 1 kg mražených jahod, krájených
  • 2 mražené banány, krájené
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • med v případě potřeby doslazení
  • lístky máty na ozdobu

POSTUP

  1. Jahody očistíme a rozkrájíme na menší části spolu s banány, dáme zamrazit.
  2. Mražené jahody a banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. V případě potřeby dosladíme medem.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.
domácí jahodová zmrzlina bez přístroje
Zdroj: bishopsorchards.com

Domácí banánová zmrzlina

Tuto zmrzlinu můžeme mlsat bez výčitek, je totiž ze samých dobrých, kvalitních a zdraví prospěšných surovin.

Pokud by někdo hlídal i kalorie, stačí vynechat čokoládu, ale i ta tomu dodává správnou chuť.

INGREDIENCE

  • 4 mražené banány podle velikosti krájené
  • 100 g burákového másla
  • 250 g jogurtu řeckého typu (velmi hustý)
  • 150 g čokolády rozkrájené na malé kousky

POSTUP

  1. Banány rozkrájíme na menší části a dáme zamrazit.
  2. Mražené banány dáme do přístroje – kutru spolu s jogurtem a burákovým máslem.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. Přidáme nakrájenou čokoládu a promícháme, ale již ručně.
  5. Přendáme do hranaté ploché misky, dobře uhladíme po celé nádobě.
  6. Dáme zamrazit minimálně na 2 hodiny.
výborná domácí zmrzlina z banánů
Zdroj: wellplated.com

Domácí vanilková zmrzlina

INGREDIENCE

  • 3 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks bílku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 60 g cukrů krystal

POSTUP

  1. Žloutky s cukrem šleháme ručně ve vodní páře.
  2. Odstavíme a vyšleháme ručním šlehačem asi 3 minuty.
  3. K vyšlehaným žloutkům přidáme sníh ze 2 bílků a ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem.
  4. Vanilkovou směs nalijeme do nádoby a dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
domácí zmrzlina s vanilkou
Zdroj : kukbuk.pl

Domácí tvarohová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 50 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťáva
  • 1 lžíce hnědý rum
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33% tuku

POSTUP

  1. Tvaroh smícháme s vanilínovými cukry, medem, citrónovou šťávou a rumem.
  2. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání.
  3. Poté vyšlehanou smetanu přidáme k tvarohové směsi.
  4. Pokud nepřidáváme další ingredience, zmrzlina je hotová, dáme ji do plastové dózy a zamrazíme.
  5. Uvedené množství je na půllitrovou dózu.
domácí zmrzlina z tvarohu
Zdroj: enjoyyourcooking.com

K výrobě zmrzliny se používá především:

  • smetana ke šlehání neboli šlehačka,
  • tvaroh,
  • kysaná smetana,
  • jogurt
  • a někdy pudink nebo mléko.

Do některých náročnějších zmrzlinových receptů patří i máslo nebo jiný tuk a šlehaná vejce.

K ochucování zmrzliny vybíráme především ovoce a to celé, nakrájené na kousky nebo ovocný protlak či šťávu.

Na ozdobení zmrzliny můžete použít některou z polev, o kterých v receptech také píšeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.