Využíváme starší pečivo

Jistě se nenajde domácnost, kde by čas od času nepřebývalo pečivo. Starší pečivo je samozřejmě už méně chutné, ale i pro něj se dá najít rozumné využití. Mnohdy tak za minimálních nákladů získáme zcela nové jídlo a při troše fantazie v kořenění nebo volbě dalších surovin i jídlo výborné chuti.

Starší pečivo a jeho využití

Podle toho, jak je pečivo staré a také jak dalece pokročilo snížení jeho křehkosti, volíme některý z následujících způsobů jeho využití :

  • starší pečivo rozpečeme
  • starší pečivo využijeme jako surovinu při přípravě jídla
  • pečivo usušíme
  • pečivo uskladníme v mrazničce

Pečivo rozpékané

Jeden až dva dny staré pečivo se dá velmi dobře rozpéci. Aby znovu získalo křehkost, tak jej trochu pokropíme vodou a v horké troubě na plechu rozpečeme. Pak jej použijeme jako čerstvé pečivo. Rozpečené pečivo z veky nebo větších šikmých plátků housek nebo rohlíků využíváme také jako podklad pro obkládané chlebíčky a toasty, případně je můžeme obložené ještě dodatečně zapéci a máme tak teplou snídani, přesnídávku nebo večeři.

Zkuste tyto recepty

Ztracené vejce

Ztracená vejce se sýrovou omáčkou

Žralok na víně

Znojemské vepřové maso

Pečivo jako surovina

Starší pečivo, které jde ještě dobře krájet se dá využít na mnoho způsobů, kdy jím můžeme některé jídlo nastavit nebo z něj rovnou jídlo připravit. Na našem stole tak může být například:  

  • polévka z pečiva: Ze starších housek nebo rohlíků nakrájený na menší housky lze vytvořit základ krémové polévky. Pečivo rozvaříme ve vývaru či vodě, pak rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme zeleninu, povaříme a dochutíme. Místo zeleniny můžeme přidat i smetanu, sýr či vejce. Polévku z pečiva už nezahušťujeme.
  • příloha do polévky z pečiva: Starší pečivo se nejčastěji využívá na krutonky přidávané do krémových zeleninových, luštěninových nebo jiných polévek. Pečivo nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky a osmažíme je na másle, sádle, oleji nebo rostlinném tuku.
  • nádivka z pečiva: Na kostičky nakrájené pečivo také dobře slouží jako základní surovina k přípravě nádivek. Různě dochucenými nádivkami pak plníme kuře, rolády či závitky z masa nebo některou ze zelenin, například papriky, cuketu, lilky, kapustu či jinou zeleninu. Podobně připravená nádivka se uplatní i při plnění houbových kloboučků.
  • samostatné jídlo z pečiva: Ze staršího pečiva také můžeme připravit samostatná jídla. Jedná se především o různé žemlovky a to jak slané nebo sladké. U nich se nám podaří také zpracovat i větší množství přebytečného pečiva najednou. Pečivo nakrájíme na plátky, které zvlhčíme mlékem, u slaných žemlovek můžeme i masovým vývarem a pak je spolu s dalšími přísadami střídavě skládáme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Další přísady jsou velmi variabilní. U slaných žemlovek to mohou být přebytky masa, mleté maso nebo uzenina, sýry, zelenina či dušené houby. U sladkých žemlovek to bývá nejčastěji ovoce, ale do sladké žemlovky se dá použít i tvaroh, mletý dušený mák nebo ořechy. Kromě žemlovek využíváme pečivo i jako podklad nebo vložku do různých zapékaných jídel, ve kterých pečivo netvoří hlavní surovinu. Z kostiček pečiva také připravujeme žemlové knedlíky nebo jimi nastavujeme doma vařené jiné knedlíky.

Pečivo sušené

Pečivo, které nám ztvrdlo tak, že se dá už obtížně krájet, je nejlepší usušit a pak rozemlít na strouhanku. Pečivo musí být opravdu proschlé, jinak se špatně strouhá a v suchu strouhanku také uchováváme. Využijeme ji na obalování porcí při smažení, na zahušťování, na podsypání ovoce v závinech, na vysypání tukem vytřených plechů před pečením a při mnoha dalších příležitostech.

Pečivo mražené

Pokud máme dostatek místa v mrazničce, tak se vyplatí pečivo, o kterém víme, že se nám je nepodaří včas spotřebovat, uložit důkladně zabalené v mikrotenu do mrazničky. Podle potřeby si je pak můžeme vyjmout a použít.
 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *