Co je/jsou Worcesterová omáčka

Kdo by nevěděl, co je to Worchestrová omáčka? Našla svoje místo i v naší kuchyni. A to díky výborné chuti, kterou dodává masu, omáčkám nebo polévkám. Její domovinou je stará dobrá Anglie, jak ostatně její název napovídá.

Jedná se omáčku s typickou barvou i chutí – tmavá hněď ve spojení jemné pálivosti jsou jejími hlavními poznávacím znameními. Když k této omáčce přičichnete, ucítíte charakteristické a příjemné aroma. V našich končinách se omáčka poprvé objevila v roce 1925 a od té doby se stala nedílnou součástí mnoha receptů.

Vhodná pro grilování a marinování masa

Kdo pravidelně griluje, bez worcesterové omáčky se neobejde. Umí totiž zvýraznit chuť marinovaného masa, stejně jako masa dušeného, zvěřiny, bifteků, ryb. A chybu neuděláte, pokud pár kapek této omáčky přidáte i do majonézy. Milovníci míchaných nápojů vědí, že worcesterová omáčka bývá i součástí kokteilu Bloody Mary.

Bez lepku, konzervačních látek i glutamátu

Typickou chuť worchestrové omáčce dodává její jedinečné složení. Základem je fermentovaná sója, jež společně s octem, česnekem, zázvorem, ančovičkami vytváří dokonalou a vyváženou konzistenci. Její výhodou je, že je vhodná i pro osoby, které nesnášejí lepek, protože ten omáčka neobsahuje. Stejně tak je bez konzervačních látek a glutamátu.

Přesné složení anglické worchesterové omáčky je však zahaleno tajemstvím. Originální receptura je přísně střežena. Zajímavá je ovšem historie jejího vzniku. Někdy ve 30. letech 19. století žádal jistý lord Syndys z Worchesteru, aby mu v lékárně vyrobili omáčku, již ochutnal na své cestě po Indii. Lékárně se však omáčka nepovedla. Protože byli spořiví, nevylili ji, ale nechali ve sklepě, kde ji po dvou letech opět objevili. Její chuť je mile překvapila a známá worchesterová omáčka byla na světě.

Co worchestrová omáčka obsahuje Co ve worchesterové omáčce nenajdete
fermentovaná sója konzervační látky
ocet glutamát
melasa lepek
česnek
zázvor
ančovičky