Vyzkoušejte recepty na anglický pudink, který je skvělý jako příloha ke guláši nebo místo pečiva na pomazánku

Znáte recepty na yorkshirský pudink? Pokud zatím ne, určitě ho vyzkoušejte, protože je to super pochoutka i pro ty z vás, kteří nemají rádi sladké.

Žádné sypání pudinkového prášku do mléka a hlídání, aby se nám to nepřipálilo.

Připravte svým blízkým tento zajímavý pokrm a podávejte ho třeba ke guláši, k masové směsi nebo k vydatné polévce, případně jim na něj mázněte nějakou dobrou pomazánku.

Oproti tomu klasickému se připravuje v troubě a je bleskurychle nachystaný i když jej budete dělat až na poslední chvíli.

Klasický yorkshire pudink

Křehký, jemný, tak akorát křupavý a přitom dokonale lehký. Přesně takový má být tento oblíbený anglický pokrm. No a pokud vás přece jen přepadne chuť i na něco sladkého, omrkněte recepty na buchtu s pudinkem.

Ingredience:

  • 3 velká vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 175 g plnotučného mléka
  • 2 g mořské soli
  • 25 g vody
  • 100 ml rostlinného oleje (nebo třeba sádla či jiného tuku)

Postup

  • Ve střední míse smícháme vejce,  mouku, mléko, vodu, sůl a šleháme, až vznikne hladké těsto.
  • Hotové těsto necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě, poté přendáme těsto do vzduchotěsné nádoby a necháme v lednici přes noc.
  • Pokud chceme dosáhnout ještě lepších výsledků, necháme ho v chladničce klidně i dva dny, maximálně však tři. Pak už těsto zpracujeme.
  • Předehřejeme si troubu na 230 stupňů a vyjmeme těsto z lednice a připravíme si formu na muffiny (nebo jinou formu, kterou máme zrovna po ruce).
  • Formu potřeme olejem a dáme na cca 10 minut nahřát do trouby. Nahřátou formu přendáme na plech a rozdělíme do každé jamky část těsta, aby byly naplněné zhruba do 1/2 až 3/4.
  • Ihned vrátíme formu zpět do trouby a pečeme tak dlouho, dokud nebude mít pudink zhruba čtyřnásobný objem.
  • Povrch musí mít tmavě hnědou, na dotek křupavý a při poklepání by měl být slyšet dutý zvuk.
  • Menší pudinky se pečou tak 15 minut, u těch větších bude potřeba asi 25 minut.
  • Upečené vyjmeme z trouby a ihned podáváme.

Tip: Pokud je všechny nesníme, necháme je vychladnout, přendáme do mrazícího sáčku a uložíme do mrazáku. Tam vydrží maximálně 3 měsíce. Před opětovnou konzumací je necháme rozmrazit a rozpečeme na pár minut v troubě.

Nejlepší recept na anglický slaný pudink.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Obří yorkshirský pudink

Výhodou tohoto receptu je, že se ingredience nemusí vážit, protože jde o hrníčkovou variantu. Příprava je rychlá, jednoduchá a zvládne jí i úplný začátečník.

Stačí jen správně odměřit suroviny a pustit se do díla. Jorkšírský puding, jak se v počeštěné formě této pochoutce říká, nahradí jakoukoliv přílohu vhodnou k masu.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku sádla

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme nejlépe koláčovou formu.
  • Do mísy prosejeme mouku se solí a dáme stranou.
  • V jiné míse našleháme vejce s mlékem do světlé pěny a postupně vmícháme suché ingredience, až vznikne hladké těsto.
  • Koláčovou formu vymažeme sádlem a dáme nahřát do trouby.
  • Opatrně vyjmeme, vlijeme do ní těsto a vložíme zpět do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 15 až 20 minut, dokud se těsto nenafoukne a lehce nevysuší. Pak má tu správnou konzistenci.
  • Jakmile je povrch zlatavě hnědý až tmavě hnědý, vyjmeme pudink z trouby a můžeme ihned podávat.
Vynikající pudink po anglicku.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Co je yorkshirský pudink

Ve skutečnosti to není žádný sladký dezert, jak se mnozí podle názvu domnívají. Naopak je to pečená příloha, která je naprosto ideální k pokrmům s masem. Můžete jej připravit k bifteku, hovězí pečeni, guláši, ale i k jakékoliv masové směsi či ke grilovanému masu.

Přestože je to v podstatě produkt rychlého občerstvení, našel si své místo nejen v lepších restauracích, ale také v našich domácích kuchyních. Tato zvláštní specialita britské kuchyně je perfektní pro každého, kdo chce zkusit jinou přílohu než jen brambory, rýži nebo třeba bílé pečivo.

Stejně jako je pro nás tradiční velikonoční nádivka, je v Británii běžný tento anglický pudink. Je dobré zmínit, že i když se v receptech běžně objevuje sádlo, olej a podobné tuky, tak původně se používala šťáva, kterou pustilo během pečení hovězí maso.

Jak dosáhnout perfektních výsledků při výrobě yorkshirského pudinku?

  • Když necháme těsto odležet déle, bude mít těsto i výsledný produkt daleko lepší chuť.
  • Někdo tvrdí, že je lepší studené těsto, že se tím získá lepší konzistenci, ale těsto, které odpočívalo při pokojové teplotě bude při pečení vyšší.
  • Když se kombinuje mléko s vodou, bude yorkshirský pudink křupavější a mnohem více vykyne.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X