Ochutnali jste někdy recepty na žabí huby? Toto dokonalé cukroví s vynikající náplní prostě musíte ochutnat.
Příprava není složitá a výsledek rozhodně potěší nejen vás, ale i vaše blízké.
Chystáte narozeninovou oslavu, posezení s přáteli nebo jen máte chuť na něco sladkého?
Neváhejte vyzkoušet některý z našich receptů a zjistěte, který vám bude chutnat ze všech nejvíc.
Klasický recept na žabí huby
Pod tímto názvem si možná někteří z vás představí nějakou gurmánskou lahůdku francouzské kuchyně, kde jsou žáby běžnou součástí jídelníčku.
Ovšem v tomto případě jde o vynikající a naprosto jednoduché cukroví, které si můžete připravit na několik způsobů ke kávě či čaji. Ostatně k odpolední kávičce zkuste také recepty na ořechový dort.
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g hnědého cukru
- Špetka soli
- 2 vejce (velikost M)
- 250 g másla
Na náplň:
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g sušených meruněk
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce likéru Amaretto
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce mléka
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Do mísy prosejeme mouku, hnědý cukr, sůl a vejce. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké těsto.
- Zabalíme do fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Na náplň rozdrtíme v mixéru vlašské ořechy a meruňky. Vmícháme hnědý cukr, smetanu a Amaretto.
- Takto připravenou náplň přiklopíme a dáme na 1 – 2 hodiny vychladit do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
- Těsto rozválíme na placku o tloušťce 3 – 4 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 7 cm.
- Smícháme žloutek s mlékem a tím potřeme kolečka.
- Do středu každého kolečka dáme 1 vrchovatou lžičku náplně.
- Kolečko přeložíme a okraje k sobě přitlačíme pomocí vidličky.
- Kapsičky položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut.
- Vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Ořechovo-meruňkové kapsičky po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Tvarohové žabí huby
Malý zákusek, jednoduché cukroví nebo prostě pamlsek, který snadno a rychle zažene vaše chutě na sladké. Příprava není nijak složitá a výsledek potěší vás i vaše blízké.
Ingredience:
Na těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 15 dkg čerstvého změklého nesoleného másla
- 2 žloutky
- 10 dkg erythritolu rozemletého na prášek
- 1 balíček vanilkového cukr
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- Sůl na špičku nože
- 1 lžíce zakysané smetany
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce velikosti M
- 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 vrchovatá polévková lžíce krupicového cukru
- 1 – 2 lžičky vanilkového pudinku
Na dohotovení:
- 2 lžíce mléka
- Šťáva z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Mouku prosejeme do mísy a nasypeme do nádoby kuchyňského robota.
- Přidáme změklé máslo, žloutky, práškový erythritol, vanilkový cukr a zapneme na střední rychlost.
- Necháme zapnuté a přidáme zakysanou smetanu se solí.
- Přisypeme strouhanou kůru, a nakonec kypřící prášek do pečiva.
- Při střední rychlosti vypracujeme hladké těsto, které dáme na 1 hodinu odpočinut do lednice.
- Poté těsto vyjmeme, rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na plát o tloušťce cca 3 mm.
- Vykrajovátkem nebo třeba hrnkem vykrajujeme stejně velká kolečka.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Do středu dáme 1 – 2 lžičky tvarohové náplně (záleží na tom, jak je velké kolečko).
- Smícháme mléko s citronem a každé kolečko po okrajích namažeme.
- Překlopíme okraje k sobě a přimáčkneme pomocí vidličky po celém obvodu.
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 15 – 20 minut, dokud není povrch narůžovělý.
- Hotové žabí huby vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.
- Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
- Kdo chce o něco sladší variantu, může moučkový cukr smíchat s vanilkovým cukrem a ještě teplé cukroví v této směsi obalit.

Žabí hubičky s povidly
Každá náplň má něco do sebe, a když je vyrobená ze švestek a ještě k tomu doma, pak je luxusní chuť zajištěna na 100 %. Ostatně kdo by nemiloval vše, co je povidlové.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g másla (může být i Hera)
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce velikosti M
- 2 polévkové lžíce octa
- Špetka soli
Na dohotovení:
- Domácí švestková povidla (kdo nemá, může samozřejmě použít kupovaná)
- Moučkový cukr na obalování
Postup
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, vejce, sůl a nakonec ocet.
- Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme kouli a dáme na 2 – 3 hodiny odpočívat do chladničky.
- Poté si předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
- Těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát o tloušťce cca 3 mm.
- Pomocí kulatého vykrajovátka, skleničky nebo hrnku vykrojíme stejně velká kolečka.
- Každé kolečko položíme do formy na pirohy nebo taštičky, do středu dáme trochu povidel a překlopíme.
- Pevně stlačíme, aby se okraj těsta uzavřel a během pečení nám povidla nevytékala ven.
- Takto nachystané škebličky položíme na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 15 – 17 minut, hotové vyndáme z trouby a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Tip: Zkuste ořechovou náplň z vaječných bílků.
Co budete potřebovat:
3 vaječné bílky, 1 lžičku vaječného extraktu, 5 – 6 lžic krystalového cukru, 3 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů.
Jak na to:
V míse ušlehejte bílky a vanilkový extrakt pomocí ručního mixéru do pěny. Po lžících přidejte cukr a každou vždy důkladně rozmixujte. Jakmile máme cukr zpracovaný, přisypeme mleté ořechy a vařečkou promícháme. Pak už jen stačí použít jako klasickou náplň.