7 skvělých receptů na záhoráckou roládu na jednom místě. Jakou vyzkoušíte jako první?

Šťavnaté maso plněné lehce nakyslým zelím, lehce mastným od lahodné slaniny.

Že se vám sbíhají sliny?

Tak vyzkoušejte tyto výtečné recepty na záhorácké závitky!

Pochutná si celá rodina!

Záhorácké závitky z vepřového masa

Vepřové maso naplněné k prasknutí kyselým zelím a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnejte si ho společně s omáčkou, kterou připravíte zároveň s tímto pokrmem a šťouchaným bramborem.

Co budeme potřebovat

Na závitky

  1. 1 kg vepřové kýty
  2. 500 g kysaného zelí
  3. 200 g uzeného bůčku (nakrájený na kostičky)
  4. 150 g sádla
  5. 300 ml vývaru
  6. 50 g hladké mouky
  7. Sůl
  8. Pepř
  9. Cibule (nakrájená nadrobno)

Na brambory

  1. 1 kg brambor
  2. 2 lžíce másla (nebo sádla)
  3. 1 svazek jarní cibulky
  4. Hrst petrželky (nasekané)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Maso nakrájíme na plátky
  3. Poté ho lehce naklepeme, osolíme a opepříme
  4. ⅔ zelí smícháme s nakrájeným bůčkem
  5. Zelnou směs rozdělíme do středu každého plátku
  6. Ten pak zabalíme, jako kdybychom balili španělské ptáčky
  7. A každý balíček ovážeme provázkem
  8. Závitky naskládáme do pekáče
  9. Lehce je podlijeme vodou a vložíme do trouby
  10. V troubě je pečeme přibližně 40 minut, dokud nejsou dostatečně měkké
  11. Mezitím si na 100 g sádla do zlatova opečeme cibulku
  12. Poté přidáme vývar (viz TIP)
  13. Přidáme zbytek zelí a pokračujeme ve vaření asi 5 minut
  14. Na zbylých 50 g sádla zpěníme mouku a mícháme jí, dokud nám nezrůžoví
  15. Moukou zahustíme omáčku, kterou vaříme další minutu
  16. Do hrnce se zelím přidáme hotové závitky a necháme je zde vařit dalších 5 minut, aby se chutě propojily
  17. Vedle v hrnci si ve vroucí osolené vodě uvaříme brambory
  18. Ty posléze společně s máslem rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou a nasekanou petrželkou

Buď použijeme 300 ml vývaru, anebo 150 ml vývaru společně se 150 ml šťávy, která se nám vypekla ze závitků.

Závitek z vepřového masa plněný kyselým zelím na omáčce z hub.
Zdroj:noshingwiththenolands.com

Záhorácké závitky z hovězího masa

masovou roládu plníme slaninou, proužky kyselé okurky a orestovanou cibulkou, díky které je obzvlášť chutná. Kus hovězího masa na roládu, které v receptu používáme je rumpsteak, který je obzvlášť křehký a šťavnatý.

Co budeme potřebovat

  1. 4 plátky hovězího masa
  2. 700 g kysaného zelí
  3. 500 ml hovězího vývaru
  4. 250 ml červeného vína
  5. 50 g uzené slaniny
  6. 4 cibule
  7. Mrkev
  8. Kyselé okurky
  9. 3 stroužky česneku
  10. 4 lžíce oleje
  11. Lžíce rajčatového protlaku
  12. Bobkový list
  13. Lžíce másla
  14. 4 lžičky hořčice
  15. Sůl
  16. Pepř
  17. Mouka

Postup

  1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky
  2. Cibuli nakrájíme na tenké plátky
  3. Kyselé okurky zase rozřežeme na tenké proužky
  4. Česnek buď prolisujeme, nebo nasekáme nahrubo
  5. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka
  6. Ve větší pánvi si na střední teplotu orestujeme slaninu s polovinou množství cibule a trochou oleje
  7. Restujeme po dobu 3 minut a poté stáhneme z plotny
  8. Jednotlivé plátky hovězího masa si osušíme kuchyňskou utěrkou
  9. Každý plátek potřeme hořčicí, osolíme a opepříme
  10.  Přidáme orestovanou slaninu s cibulí a nakrájené okurky
  11. Plátky srolujeme do rolády a převážeme provázkem
  12. V pánvi si rozpustíme máslo s olejem
  13. Přidáme rolády a z každé strany je po dobu 3-4 minut opékáme
  14. Poté rolády vyndáme a dáme stranou
  15. Do pánve přidáme mrkev, zbylou cibuli, česnek a protlak
  16. Směs začneme restovat
  17. Po 3 minutách restování, roládu vrátíme do pánve
  18. Vše zalijeme vývarem a červeným vínem
  19. Přidáme bobkový list a vše přivedeme k varu
  20. Vaříme tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří
  21. Poté pánev přikryjeme a na střední teplotu necháme v pánvi dusit přibližně 1,5 hodiny
  22. Závitky z pánve vyndáme a dáme stranou
  23. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podle potřeby zahustíme moukou
  24. Kysané zelí zahříváme ve velkém hrnci na mírnou teplotu 5-10 minut
  25. Přidáme trochu vývaru a hořčice a za občasného míchání prohříváme
  26. Záhorácké závitky podáváme na kysaném zelí, přelité omáčkou z červeného vína a
Závitek z hovězího masa se zelím a omáčkou z výpeku.
Zdroj: frugalhausfrau.com

Slovenský záhorácký závitek plněný kysaným zelím

Tato masová roláda je jednou z nejznámějších a nejchutnějších jídel na Slovensku. Hovězí roláda je plněná slaninou, cibulí, hořčicí a nakládanou okurkou, následně opečená a dušená v neuvěřitelně chutné omáčce.

Co budeme potřebovat

Na roládu

  1. 8 plátků hovězího masa
  2. 3 lžíce hořčice
  3. 8 kyselých okurek
  4. 400 g kysaného zelí
  5. Cibule (nakrájená na plátky)
  6. Sůl
  7. Mletý pepř

Na omáčku

  1. Lžíce másla
  2. Lžíce oleje
  3. Řapíkatý celer (nakrájený)
  4. Cibule (nakrájená)
  5. Stroužek česneku
  6. Pórek (nakrájený)
  7. Mrkev (nakrájená
  8. 100 ml červeného vína (suchého)
  9. 200 ml hovězího vývaru
  10. Lžíce rajčatového protlaku
  11. Bobkový list
  12. Lžička cukru
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. 3 lžíce mouky (nebo kukuřičného škrobu)

Postup

  1. Hovězí plátky si rozložíme na pracovní plochu
  2. Každý plátek potřeme hořčicí a posypeme solí a pepřem
  3. Na každý plátek masa položíme plátek slaniny, okurky, cibuli a zelí
  4. Maso srolujeme do rolády a převážeme provázkem
  5. Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a olej
  6. Rolády ze všech stran rovnoměrně opečeme a poté odložíme stranou
  7. Do stejné pánve přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět
  8. Přidáme česnek, pórek, mrkev a celer
  9. Zeleninu vaříme asi 5 minut
  10. Zalijeme jí červeným vínem a vše přivedeme k varu
  11. Takto vaříme 2-3 minuty, poté teplotu snížíme
  12. Přidáme vývar, protlak, bobkový list, cukr, sůl a pepř
  13. Do pánve přidáme závitky
  14. Pánev přikryjeme a vše necháme na nízkou teplotu dusit
  15. Dusíme asi 90 minut
  16. Když je maso měkké, závitky vyndáme z hrnce a dáme stranou
  17. Vypečenou šťávu můžeme (ale nemusíme) přesít, aby nám zbyla jen šťáva
  18. Pokud jsme si šťávu přeseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme si jí při ruce
  19. Scezenou šťávu přivedeme k varu
  20. Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou nebo moukou či škrobem
  21. Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout
  22. Přidáme sůl, pepř a hořčici, vše podle chuti
  23. Ze závitků sundáme provázek a vrátíme zpět do omáčky, aby se prohřály, poté podáváme

Pokud dáváte přednost krémové omáčce, můžete do ní vmíchat hustou smetanu.

Roládu a omáčku podávejte s domácími Spätzlemi nebo domácím houskovým či bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.

Závitky plněné směsí zelí a dalších surovin přímo ze Slovenska.
Zdroj: tastemade.com.br

Vepřové záhorácké závitky s jablky a hruškou

Recept není nic složitého, jen má to spoustu kroků. Jen bychom rozhodně doporučili, abyste si na něj dali čas. Čím více času a péče mu budete věnovat, tím lepší výsledný pokrm bude.

Co budeme potřebovat

  1. 1,5 kg vepřové krkovice
  2. Jablko (nakrájené na kostičky)
  3. Hruška (nakrájené na kostičky)
  4. Cibule (nakrájená na plátky)
  5. Lžíce másla
  6. Lžíce olivového oleje
  7. ½ lžičky cukru
  8. Chilli
  9. Lžička soli
  10. Lžička pepře
  11. 50 g cukru
  12. 150 ml vývaru
  13. 50 g sušených brusinek
  14. Celý hermelín
  15. 400 g červeného zelí

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů
  2. Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
  3. Maso přikryjeme potravinářskou fólií a rozklepeme na tenký plátek
  4. Maso osolíme, opepříme a dáme stranou
  5. Na sporáku si rozehřejeme středně velkou pánev a přidáme máslo společně s olejem
  6. Ty necháme rozpustit a přidáme cibuli
  7. Po 5 minutách vaření přidáme cukr a promícháme
  8. Cibuli necháme zkaramelizovat
  9. Restujeme 10-15 minut
  10. Přidáme nakrájené jablko a hrušku
  11. Promícháme, aby se vše spolu spojilo
  12. Po 3 minutách přidáme brusinky a 100 mililitrů vývaru
  13. Mícháme, aby se ingredience spojily, a necháme vařit po dobu 5-10 minut
  14. Mezitím si do vedlejšího hrnce dáme červené zelí
  15. Přidáme zbytek vývaru a lžíci cukru
  16. Promícháme a zelí necháme za občasného míchání na mírnou teplotu prohřívat
  17. Když nádivka začne redukovat, přidáme chilli a cukr
  18. Promícháme, a jakmile nádivka zhoustne, sundáme jí z plotny
  19. Nádivku necháme mírně vychladnout a poté jí navrstvíme na plátky krkovice
  20. Přidáme na plátky nakrájený hermelín a zelí
  21. Krkovici zarolujeme jako roládu a převážeme provázkem, aby se nerozpadla
  22. Závitky naskládáme do pekáče, přidáme vodu a vložíme do předehřáté trouby
  23. Rolády pečeme 60-75 minut
  24. Poté záhorácké závitky vyndáme z trouby, přikryjeme je alobalem a necháme odpočinout
  25. Masovou roládu nakrájíme na plátky a servírujeme například s bramborovým knedlíkem

Skvělou přílohou pro tento recept na záhorácké závitky jsou i bramborové placky. Nechte námi inspirovat různými recepty na bramboráky a vychutnejte si tento pokrm ještě o něco více!

Závitek z vepřového masa plněný červeným zelím, hruškou a jablkem.
Zdroj: natashaskitchen.com

Roláda z mletého masa plněná zelím

Pokrmy z vepřového masa a kysaného zelí jsou součástí menu v každé východoevropské restauraci a hlavní suroviny jsou oblíbenou součástí každé evropské domácnosti.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g mletého vepřového masa
  2. 300 g kysaného zelí
  3. 2 mrkve
  4. Cibule
  5. Lžička kmínu
  6. 4 plátky slaniny
  7. Hrst petrželky
  8. Lžička soli
  9. Lžička pepře
  10. 2 stroužky česneku
  11. 2 lžičky cibule v prášku
  12. Lžička worcesterské omáčky
  13. 2 vejce
  14. 100 g strouhanky
  15. 25 ml vody
  16. 2 lžíce oleje

Postup

  1. Zelí dáme do cedníku, lehce ho propláchneme a necháme okapat
  2. Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a umístíme ho do středně velké mísy
  3. Na plotně začneme zahřívat pánev s olejem
  4. Cibuli, mrkev a slaninu si nakrájíme na kostičky
  5. Cibuli pak přidáme do pánve a restujeme jí do zlatova
  6. Po chvíli přidáme nakrájenou mrkev
  7. Vmícháme kysané zelí, slaninu, lžičku soli, pepře a kmínu
  8. Za stálého míchání smažíme asi 15 minut
  9. Poté směs sundáme z plotny a dáme stranou
  10. Ve střední misce smícháme mleté ​​vepřové maso, zbývající sůl, pepř, petržel, česnek, cibulový prášek a vejce
  11. Vše smícháme dohromady a přidáme worcesterskou omáčku a vodu
  12. Maso s kořením důkladně propracujeme
  13. Masovou směs rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír a vytvarujeme z ní obdélník
  14. Zelnou směs navrstvíme na maso
  15. Když máme hotovo, maso zarolujeme
  16. Pekáč vymažeme olejem nebo máslem a závitek do něj, „švem“ dolů položíme
  17. Závitek potřeme trochou oleje a vložíme jí do trouby
  18. Pečeme na 180 stupňů po dobu 45-60 minut
  19. Poté maso vyndáme z trouby a necháme ho 10 minut odpočívat
  20. Závitek nakrájíme na plátky a podáváme ho s oblíbenou omáčkou

S čím záhorácký závitek podávat? Určitě s některou z našich perfektních domácích přílohových omáček, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Odvažte se a vyzkoušejte i ty sladké.

Roláda z mletého masa plněná zelím, sýrem a slaninou.
Zdroj: lisasdinnertimedish.com

Záhorácký závitek ve slanině

Lahodná a šťavnatá krkovice zabalená do ještě šťavnatější slaniny dovedete tento recept k naprosté dokonalosti.

Co budeme potřebovat

Na nádivku

  1. 300 g suchého žitného chleba (nakrájený na kostky)
  2. 150 g kyselého zelí
  3. 50 g cibule
  4. 50 g celeru
  5. 100 g tvrdého sýra (nakrájeného)
  6. Hrst petrželky
  7. ½ lžičky kmínu
  8. ½ lžičky mleté ​​šalvěje
  9. Lžička soli
  10. ½ lžičky pepře
  11. 50 ml kuřecího vývaru

Na závitek

  1. 2 kg vepřové krkovice
  2. Sůl
  3. Pepř
  4. 750 g slaniny (nakrájené)

Postup

  1. Na nádivku všechny ingredience smícháme v jedné velké míse, dokud se dobře nespojí a dáme jí stranou
  2. Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
  3. Lehce jí naklepeme, aby se vytvořily slabší plátky
  4. Maso z obou stran osolíme a pepříme
  5. Na pracovní plochu si dáme několik vrstev potravinářské folie
  6. Rozprostřeme slaninu
  7. Na slaninu do středu položíme krkovici
  8. Na krkovici navrstvíme nádivku a zabalíme jako roládu
  9. Závitek převážeme provázkem
  10. Troubu si zapneme na 160 stupňů
  11. Závitek vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a vložíme do trouby
  12. Tam ho pečeme 60-90 minut
  13. Vyndáme ho z trouby, necháme ho 10 minut odpočinout a můžeme servírovat

Tento recept na záhorácké závitky je možné připravit i v domácí udírně. Udírnu si zahřejeme na 160 stupňů. Závitek vložíme přímo na rošt, přikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny udit. Po 2 hodinách zkontrolujeme teplotu a pokračujeme v uzení další hodinu.

Roláda z vepřového masa obalená v křupavé slanině a plněná zelím.
Zdroj: recipetineats.com

Masová roláda plněná zelím

Záhorácký závitek z mletého masa je něco co musíte vyzkoušet. Maso se rozplývá na jazyku a náplň v něm je skvěle dochucená, takže není možné, aby talíře po obědě nezůstaly prázdné.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g mletého vepřového
  2. 50 g strouhanky
  3. Vejce
  4. Lžička soli
  5. Špetka pepře
  6. ½ lžičky worcesterské omáčky
  7. 500 g kysaného zelí
  8. ½ cibule
  9. 6 plátků slaniny

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. V míse si smícháme vepřové maso, strouhanku, vejce, sůl, pepř a worcesterskou omáčku
  3. Vše spolu důkladně promícháme, aby se ingredience rovnoměrně propojily
  4. Masovou směs si na pečícím papíru rozložíme do tvaru obdélníku
  5. V misce si smícháme kysané zelí a nadrobno nakrájenou cibuli
  6. Tuto směs pak rovnoměrně rozprostřeme na masovou placku
  7. Maso srolujeme
  8. „Švem“ dolu umístíme závitek do pekáče
  9. Navrch umístíme slaninu
  10. Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut na 160 stupňů
  11. Když je záhorácký závitek hotový, tak ho necháme 5 minut odpočinout a pak podáváme
Masová roláda plněná kyselým zelím.
Zdroj: eatineatout.ca

Kysané zelí je vitamínová bomba. Pyšní se celou řadou benefitů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví a my bychom se jeho kontumaci určitě neměli vyhýbat.

Kyselé zelí má málo kalorií, což je plus pro ty, kteří se soustředí na svou dietu.

Dále je to potravina s protizánětlivými účinky a dalšími léčivými benefity. Vedle toho, že zelí obsahuje široké spektrum probiotik, antioxidantů a vlákniny, obsahuje vitamíny K, C, A, kyseleni listovou, vápník, draslík a mnoho dalšího.

Pro kýžený efekt, stačí konzumovat pár lžiček denně a účinky se rychle dostaví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X