Šťavnaté maso plněné lehce nakyslým zelím, lehce mastným od lahodné slaniny.
Že se vám sbíhají sliny?
Tak vyzkoušejte tyto výtečné recepty na záhorácké závitky!
Pochutná si celá rodina!
Záhorácké závitky z vepřového masa
Vepřové maso naplněné k prasknutí kyselým zelím a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnejte si ho společně s omáčkou, kterou připravíte zároveň s tímto pokrmem a šťouchaným bramborem.
Co budeme potřebovat
Na závitky
- 1 kg vepřové kýty
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného bůčku (nakrájený na kostičky)
- 150 g sádla
- 300 ml vývaru
- 50 g hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Cibule (nakrájená nadrobno)
Na brambory
- 1 kg brambor
- 2 lžíce másla (nebo sádla)
- 1 svazek jarní cibulky
- Hrst petrželky (nasekané)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Maso nakrájíme na plátky
- Poté ho lehce naklepeme, osolíme a opepříme
- ⅔ zelí smícháme s nakrájeným bůčkem
- Zelnou směs rozdělíme do středu každého plátku
- Ten pak zabalíme, jako kdybychom balili španělské ptáčky
- A každý balíček ovážeme provázkem
- Závitky naskládáme do pekáče
- Lehce je podlijeme vodou a vložíme do trouby
- V troubě je pečeme přibližně 40 minut, dokud nejsou dostatečně měkké
- Mezitím si na 100 g sádla do zlatova opečeme cibulku
- Poté přidáme vývar (viz TIP)
- Přidáme zbytek zelí a pokračujeme ve vaření asi 5 minut
- Na zbylých 50 g sádla zpěníme mouku a mícháme jí, dokud nám nezrůžoví
- Moukou zahustíme omáčku, kterou vaříme další minutu
- Do hrnce se zelím přidáme hotové závitky a necháme je zde vařit dalších 5 minut, aby se chutě propojily
- Vedle v hrnci si ve vroucí osolené vodě uvaříme brambory
- Ty posléze společně s máslem rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou a nasekanou petrželkou
Buď použijeme 300 ml vývaru, anebo 150 ml vývaru společně se 150 ml šťávy, která se nám vypekla ze závitků.

Záhorácké závitky z hovězího masa
masovou roládu plníme slaninou, proužky kyselé okurky a orestovanou cibulkou, díky které je obzvlášť chutná. Kus hovězího masa na roládu, které v receptu používáme je rumpsteak, který je obzvlášť křehký a šťavnatý.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky hovězího masa
- 700 g kysaného zelí
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- 50 g uzené slaniny
- 4 cibule
- Mrkev
- Kyselé okurky
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- Lžíce rajčatového protlaku
- Bobkový list
- Lžíce másla
- 4 lžičky hořčice
- Sůl
- Pepř
- Mouka
Postup
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky
- Kyselé okurky zase rozřežeme na tenké proužky
- Česnek buď prolisujeme, nebo nasekáme nahrubo
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka
- Ve větší pánvi si na střední teplotu orestujeme slaninu s polovinou množství cibule a trochou oleje
- Restujeme po dobu 3 minut a poté stáhneme z plotny
- Jednotlivé plátky hovězího masa si osušíme kuchyňskou utěrkou
- Každý plátek potřeme hořčicí, osolíme a opepříme
- Přidáme orestovanou slaninu s cibulí a nakrájené okurky
- Plátky srolujeme do rolády a převážeme provázkem
- V pánvi si rozpustíme máslo s olejem
- Přidáme rolády a z každé strany je po dobu 3-4 minut opékáme
- Poté rolády vyndáme a dáme stranou
- Do pánve přidáme mrkev, zbylou cibuli, česnek a protlak
- Směs začneme restovat
- Po 3 minutách restování, roládu vrátíme do pánve
- Vše zalijeme vývarem a červeným vínem
- Přidáme bobkový list a vše přivedeme k varu
- Vaříme tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří
- Poté pánev přikryjeme a na střední teplotu necháme v pánvi dusit přibližně 1,5 hodiny
- Závitky z pánve vyndáme a dáme stranou
- Omáčku dochutíme solí, pepřem a podle potřeby zahustíme moukou
- Kysané zelí zahříváme ve velkém hrnci na mírnou teplotu 5-10 minut
- Přidáme trochu vývaru a hořčice a za občasného míchání prohříváme
- Záhorácké závitky podáváme na kysaném zelí, přelité omáčkou z červeného vína a

Slovenský záhorácký závitek plněný kysaným zelím
Tato masová roláda je jednou z nejznámějších a nejchutnějších jídel na Slovensku. Hovězí roláda je plněná slaninou, cibulí, hořčicí a nakládanou okurkou, následně opečená a dušená v neuvěřitelně chutné omáčce.
Co budeme potřebovat
Na roládu
- 8 plátků hovězího masa
- 3 lžíce hořčice
- 8 kyselých okurek
- 400 g kysaného zelí
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Sůl
- Mletý pepř
Na omáčku
- Lžíce másla
- Lžíce oleje
- Řapíkatý celer (nakrájený)
- Cibule (nakrájená)
- Stroužek česneku
- Pórek (nakrájený)
- Mrkev (nakrájená
- 100 ml červeného vína (suchého)
- 200 ml hovězího vývaru
- Lžíce rajčatového protlaku
- Bobkový list
- Lžička cukru
- Sůl
- Pepř
- 3 lžíce mouky (nebo kukuřičného škrobu)
Postup
- Hovězí plátky si rozložíme na pracovní plochu
- Každý plátek potřeme hořčicí a posypeme solí a pepřem
- Na každý plátek masa položíme plátek slaniny, okurky, cibuli a zelí
- Maso srolujeme do rolády a převážeme provázkem
- Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a olej
- Rolády ze všech stran rovnoměrně opečeme a poté odložíme stranou
- Do stejné pánve přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět
- Přidáme česnek, pórek, mrkev a celer
- Zeleninu vaříme asi 5 minut
- Zalijeme jí červeným vínem a vše přivedeme k varu
- Takto vaříme 2-3 minuty, poté teplotu snížíme
- Přidáme vývar, protlak, bobkový list, cukr, sůl a pepř
- Do pánve přidáme závitky
- Pánev přikryjeme a vše necháme na nízkou teplotu dusit
- Dusíme asi 90 minut
- Když je maso měkké, závitky vyndáme z hrnce a dáme stranou
- Vypečenou šťávu můžeme (ale nemusíme) přesít, aby nám zbyla jen šťáva
- Pokud jsme si šťávu přeseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme si jí při ruce
- Scezenou šťávu přivedeme k varu
- Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou nebo moukou či škrobem
- Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout
- Přidáme sůl, pepř a hořčici, vše podle chuti
- Ze závitků sundáme provázek a vrátíme zpět do omáčky, aby se prohřály, poté podáváme
Pokud dáváte přednost krémové omáčce, můžete do ní vmíchat hustou smetanu.
Roládu a omáčku podávejte s domácími Spätzlemi nebo domácím houskovým či bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.

Objevte podobné tipy
Vepřové záhorácké závitky s jablky a hruškou
Recept není nic složitého, jen má to spoustu kroků. Jen bychom rozhodně doporučili, abyste si na něj dali čas. Čím více času a péče mu budete věnovat, tím lepší výsledný pokrm bude.
Co budeme potřebovat
- 1,5 kg vepřové krkovice
- Jablko (nakrájené na kostičky)
- Hruška (nakrájené na kostičky)
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Lžíce másla
- Lžíce olivového oleje
- ½ lžičky cukru
- Chilli
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 50 g cukru
- 150 ml vývaru
- 50 g sušených brusinek
- Celý hermelín
- 400 g červeného zelí
Postup
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů
- Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
- Maso přikryjeme potravinářskou fólií a rozklepeme na tenký plátek
- Maso osolíme, opepříme a dáme stranou
- Na sporáku si rozehřejeme středně velkou pánev a přidáme máslo společně s olejem
- Ty necháme rozpustit a přidáme cibuli
- Po 5 minutách vaření přidáme cukr a promícháme
- Cibuli necháme zkaramelizovat
- Restujeme 10-15 minut
- Přidáme nakrájené jablko a hrušku
- Promícháme, aby se vše spolu spojilo
- Po 3 minutách přidáme brusinky a 100 mililitrů vývaru
- Mícháme, aby se ingredience spojily, a necháme vařit po dobu 5-10 minut
- Mezitím si do vedlejšího hrnce dáme červené zelí
- Přidáme zbytek vývaru a lžíci cukru
- Promícháme a zelí necháme za občasného míchání na mírnou teplotu prohřívat
- Když nádivka začne redukovat, přidáme chilli a cukr
- Promícháme, a jakmile nádivka zhoustne, sundáme jí z plotny
- Nádivku necháme mírně vychladnout a poté jí navrstvíme na plátky krkovice
- Přidáme na plátky nakrájený hermelín a zelí
- Krkovici zarolujeme jako roládu a převážeme provázkem, aby se nerozpadla
- Závitky naskládáme do pekáče, přidáme vodu a vložíme do předehřáté trouby
- Rolády pečeme 60-75 minut
- Poté záhorácké závitky vyndáme z trouby, přikryjeme je alobalem a necháme odpočinout
- Masovou roládu nakrájíme na plátky a servírujeme například s bramborovým knedlíkem
Skvělou přílohou pro tento recept na záhorácké závitky jsou i bramborové placky. Nechte námi inspirovat různými recepty na bramboráky a vychutnejte si tento pokrm ještě o něco více!

Roláda z mletého masa plněná zelím
Pokrmy z vepřového masa a kysaného zelí jsou součástí menu v každé východoevropské restauraci a hlavní suroviny jsou oblíbenou součástí každé evropské domácnosti.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého vepřového masa
- 300 g kysaného zelí
- 2 mrkve
- Cibule
- Lžička kmínu
- 4 plátky slaniny
- Hrst petrželky
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky cibule v prášku
- Lžička worcesterské omáčky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 25 ml vody
- 2 lžíce oleje
Postup
- Zelí dáme do cedníku, lehce ho propláchneme a necháme okapat
- Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a umístíme ho do středně velké mísy
- Na plotně začneme zahřívat pánev s olejem
- Cibuli, mrkev a slaninu si nakrájíme na kostičky
- Cibuli pak přidáme do pánve a restujeme jí do zlatova
- Po chvíli přidáme nakrájenou mrkev
- Vmícháme kysané zelí, slaninu, lžičku soli, pepře a kmínu
- Za stálého míchání smažíme asi 15 minut
- Poté směs sundáme z plotny a dáme stranou
- Ve střední misce smícháme mleté vepřové maso, zbývající sůl, pepř, petržel, česnek, cibulový prášek a vejce
- Vše smícháme dohromady a přidáme worcesterskou omáčku a vodu
- Maso s kořením důkladně propracujeme
- Masovou směs rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír a vytvarujeme z ní obdélník
- Zelnou směs navrstvíme na maso
- Když máme hotovo, maso zarolujeme
- Pekáč vymažeme olejem nebo máslem a závitek do něj, „švem“ dolů položíme
- Závitek potřeme trochou oleje a vložíme jí do trouby
- Pečeme na 180 stupňů po dobu 45-60 minut
- Poté maso vyndáme z trouby a necháme ho 10 minut odpočívat
- Závitek nakrájíme na plátky a podáváme ho s oblíbenou omáčkou
S čím záhorácký závitek podávat? Určitě s některou z našich perfektních domácích přílohových omáček, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Odvažte se a vyzkoušejte i ty sladké.

Záhorácký závitek ve slanině
Lahodná a šťavnatá krkovice zabalená do ještě šťavnatější slaniny dovedete tento recept k naprosté dokonalosti.
Co budeme potřebovat
Na nádivku
- 300 g suchého žitného chleba (nakrájený na kostky)
- 150 g kyselého zelí
- 50 g cibule
- 50 g celeru
- 100 g tvrdého sýra (nakrájeného)
- Hrst petrželky
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky mleté šalvěje
- Lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 50 ml kuřecího vývaru
Na závitek
- 2 kg vepřové krkovice
- Sůl
- Pepř
- 750 g slaniny (nakrájené)
Postup
- Na nádivku všechny ingredience smícháme v jedné velké míse, dokud se dobře nespojí a dáme jí stranou
- Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
- Lehce jí naklepeme, aby se vytvořily slabší plátky
- Maso z obou stran osolíme a pepříme
- Na pracovní plochu si dáme několik vrstev potravinářské folie
- Rozprostřeme slaninu
- Na slaninu do středu položíme krkovici
- Na krkovici navrstvíme nádivku a zabalíme jako roládu
- Závitek převážeme provázkem
- Troubu si zapneme na 160 stupňů
- Závitek vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a vložíme do trouby
- Tam ho pečeme 60-90 minut
- Vyndáme ho z trouby, necháme ho 10 minut odpočinout a můžeme servírovat
Tento recept na záhorácké závitky je možné připravit i v domácí udírně. Udírnu si zahřejeme na 160 stupňů. Závitek vložíme přímo na rošt, přikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny udit. Po 2 hodinách zkontrolujeme teplotu a pokračujeme v uzení další hodinu.

Masová roláda plněná zelím
Záhorácký závitek z mletého masa je něco co musíte vyzkoušet. Maso se rozplývá na jazyku a náplň v něm je skvěle dochucená, takže není možné, aby talíře po obědě nezůstaly prázdné.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého vepřového
- 50 g strouhanky
- Vejce
- Lžička soli
- Špetka pepře
- ½ lžičky worcesterské omáčky
- 500 g kysaného zelí
- ½ cibule
- 6 plátků slaniny
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- V míse si smícháme vepřové maso, strouhanku, vejce, sůl, pepř a worcesterskou omáčku
- Vše spolu důkladně promícháme, aby se ingredience rovnoměrně propojily
- Masovou směs si na pečícím papíru rozložíme do tvaru obdélníku
- V misce si smícháme kysané zelí a nadrobno nakrájenou cibuli
- Tuto směs pak rovnoměrně rozprostřeme na masovou placku
- Maso srolujeme
- „Švem“ dolu umístíme závitek do pekáče
- Navrch umístíme slaninu
- Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut na 160 stupňů
- Když je záhorácký závitek hotový, tak ho necháme 5 minut odpočinout a pak podáváme

Kysané zelí je vitamínová bomba. Pyšní se celou řadou benefitů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví a my bychom se jeho kontumaci určitě neměli vyhýbat.
Kyselé zelí má málo kalorií, což je plus pro ty, kteří se soustředí na svou dietu.
Dále je to potravina s protizánětlivými účinky a dalšími léčivými benefity. Vedle toho, že zelí obsahuje široké spektrum probiotik, antioxidantů a vlákniny, obsahuje vitamíny K, C, A, kyseleni listovou, vápník, draslík a mnoho dalšího.
Pro kýžený efekt, stačí konzumovat pár lžiček denně a účinky se rychle dostaví.