V lednici na vás už druhý den čeká kaše z brambor, ale chuť na ní vás přešla.
Zkuste tyto lahodné recepty na zapečenou bramborovou kaši a uvidíte, jak vám zachutná.
Je to neotřelý způsob, jak si tuto dětskou dobrotu vychutnat zcela jinak.
Ochutnáte ji s námi?
Zapečená bramborová kaše s mletým masem
Leží vám v lednici zbytek kaše z brambor a vy nevíte co sní? Přidejte k ní mleté jehněčí maso, šoupněte jí do trouby a nechte zapéct. Rázem se před vámi objeví jedinečný a nový pokrm, který si každý vychutná! Pokud ale i přes to toužíte po staré dobré klasice, zde je 6 receptů, jak si jí trochu oživit.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg jehněčího mletého masa
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 mrkve (jemně nakrájené)
- 2 tyčinky celeru (nakrájené nadrobno)
- 3 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1½ lžíce hladké mouky
- 440 ml plechovka tmavého piva
- 500 ml hovězího vývaru
- 60 ml worcesterské omáčky
- 3 lžičky sušené máty
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 kg brambor (oloupaných, nakrájených)
- 180 ml mléka
- 2 žloutky
- Špetka muškátového oříšku
- 150 g čedaru (nahrubo nastrouhaného)
Postup
- Zahřejte olej v hrnci na středně vysokou teplotu, přidejte mleté maso a vařte 8 minut nebo dokud se tekutina neodpaří.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a vařte za častého míchání dalších 5 minut.
- Přisypte mouku a míchejte 1 minutu nebo dokud se vše dobře nespojí.
- Za stálého míchání přidejte pivo, vývar, worcesterskou omáčku, mátu a kmín, přiveďte k varu a za častého míchání vařte 20 minut nebo dokud omáčka nezhoustne a jehněčí maso nezměkne.
- Okořeňte a nalijeme do zapékací mísy o objemu 2 litry.
- V hrnci zalijte brambory studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte 15-20 minut do změknutí.
- Sceďte a brambory dejte stranou.
- Přidejte do stejného hrnce mléko, znovu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přidejte brambory a rozmačkejte do hladka.
- Vmíchejte žloutky, muškátový oříšek, dvě třetiny sýra a okořeňte.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Jehněčí maso potřeme kaší, posypeme zbylým sýrem a pečeme 30 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka nebude bublat.
- Před podáváním nechte chladnout asi 15 minut.

Bramborová kaše zapečená v troubě s kari
Tato neobvyklá kombinace kaše z brambor a kari nenechá vaše chuťové pohárky ani na vteřinu v klidu! Věřte nám, že si pochutnáte jako nikdy! Brambory jsou velice univerzální surovinou, tak vyzkoušejte dalších 9 receptů na sladké i slané recepty.
Co budeme potřebovat
- 100 ml olivového oleje
- 650 g jehněčího mletého masa
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 2 cm kousek zázvoru (nastrouhaný)
- 2 lžíce kari pasty
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 80 g rajčat
- 120 g mraženého hrášku
- 1 kg brambor (nakrájených)
- 30 g listů koriandru (nasekaných)
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 zelená chilli paprička (zbavená semínek, nakrájená nadrobno)
- Šťáva z 1 citronu
- 100 g másla
Postup
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na vysokou teplotu.
- Jehněčí maso vařte 6–8 minut, dokud nezhnědne.
- Vyjměte jehněčí maso z pánve a dejte stranou.
- Snižte teplotu na střední.
- Na pánev dejte cibuli a vařte za stálého míchání 1–2 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek, zázvor a kari pastu, poté vařte za stálého míchání 1–2 minuty, dokud nebude voňavá.
- Vraťte jehněčí maso do pánve s rajčaty a kari, poté přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum.
- Vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí. Vmícháme hrášek.
- Směs přendejte do zapékací mísy a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte na středně vysokém ohni 12–14 minut, dokud nezměknou. Sceďte a poté rozmačkejte do hladka.
- Přidejte koriandr, kurkumu, chilli, citronovou šťávu a máslo, poté okořeňte a vyšlehejte do hladka.
- S bramborovou kaší potřete jehněčí směs a pečte 20–25 minut dozlatova.

Objevte podobné tipy
Ragú vepřového masa zapečené s kaší z brambor
Tento recept na zapečenou bramborovou kaši je ve světě známí jako Shepherd’s pie. Proč tomu tak je se dozvíte na úplném konci našich receptů. Ochutnejte další podoby francouzského ragú, s masem i bez.
Co budeme potřebovat
- 1,2 kg uzené kýty
- 300 ml pasírovaných rajčat
- 1 velká cibule (velmi jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu (listy otrhané)
- 1 bobkový list
- 500 g vepřového bůčku (nakrájeného na 2 cm kousky)
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 chilli papričky
- 50 g cukru
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 plátky slaniny
- 2 x 400 g konzervy fazolí (okapaných)
- 1 kg brambor (nakrájených na 2 cm kousky)
- 40 g másla
- 2 lžíce mléka
- 100 g čedaru (nastrouhaného)
Postup
- Vložte kýtu do velké mísy se studenou vodou. Přikryjte a ochlaďte přes noc, aby nasákla.
- Druhý den předehřejte troubu na 160°C.
- Sceďte šunku. Všechny ingredience kromě fazolí, brambor, másla, mléka a sýra dejte do hrnce a dochuťte pepřem.
- Přikryjte a pečte 3-3,5 hodiny, dokud maso nebude odpadávat od kosti. Dejte stranou vychladnout.
- Odstraňte a vyhoďte chilli papričky a nakrájejte maso z kýty. Vyhoďte kost. Odstraňte přebytečný tuk z hrnce, a poté vraťte šunku zpět do hrnce.
- Pro kaše vařte brambory do změknutí. Sceďte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
- Přidejte máslo a mléko, poté okořeňte a vmíchejte sýr.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Dejte masovou náplň do zapékací mísy a potřete jí kaší.
- Pečte 25 minut nebo dokud bramborová kaše nezezlátne.
- Zapečenou bramborovou kaši s masem podávejte se snítkami tymiánu navrchu.
Maso v těchto receptech uvolní spoustu šťávy a co je lepšího než jí vytřít lahodným domácím chlebem. Ten si můžete jednoduše připravit ve skvělé domácí pekárně. Jaká je ta nejlepší se dozvíte v naší recenzi.

Původ zapečené bramborové kaše
Pokrm z brambor neboli Shepherd’s Pie, je původem z Britských ostrovů, který se skládá ze zeleniny a nakrájeného masa upečené v troubě s bramborovou kaší.
Britské kuchařky z 18. století obsahují recepty na „cottage pie“, recept na tvarohový koláč s nakrájenými vařenými bramborami s nakrájeným hovězím masem, zeleninou a omáčkou.
Shepherd’s pie (pastýřský koláč) je další variací na cottage pie. Ve své klasické podobě, jak už název napovídá, se k masové náplni používá jehněčí maso. Hlavním rozdílem je, že kromě jehněčího lze do receptu na pastýřský koláč začlenit jakékoli maso, včetně kuřecího a dokonce i ryby, stejně jako širokou škálu zeleniny, jako je cibule, hrášek a zelenina.
Shepherd’s Pie může být také vegetariánský a dokonce veganský, což v podstatě umožňuje kuchařům využít zbytky z předchozích jídel příjemným způsobem.
Název „shepherd’s pie“ se poprvé objevil v anglické kuchařce z roku 1877, která pokrm připisuje Skotsku a zároveň si stěžuje, že je „příliš moučný“, protože bramborová kaše byla zasypána pšeničnou moukou. Pokrm je bezpochyby ještě mnohem starší. Některé kuchařky rozlišují mezi irskou a skotskou verzí, první používá jehněčí a druhá hovězí a tuřín.