Brokolice bývá označována jako superpotravina a proto byste si ji měli dopřávat co možná nejčastěji.
Nevíte, jak ji upravit?
Vyzkoušejte skvělé recepty na zapečená brokolicová jídla!
Zapečená brokolice skvěle chutná a v kombinaci s kuřecím masem a sýrem jí podlehnou i zarytí odpůrci zeleniny.
Brokolice zapečená se sýrem a brambory
Zdravá rychlovka, která vás nasytí a v zimním období i skvěle zahřeje. vyzkoušejte různé druhy sýra- nemusíte se bát ani aromatické nivy či štiplavého parmazánu. V kombinaci s brambory máte o rychlý, zdravý a chutný oběd vystaráno!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 200 g tvrdého sýra
- 1 smetana na vaření
- 1 až 2 vejce
- sůl
- pepř
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Vejce vyšleháme se smetanou.
- Osolíme a opepříme.
- Do smetany s vejci vmícháme nastrouhaný sýr.
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Brokolici vložíme do zapékací misky a zalijeme smetanou.
- Pečeme přibližně 20 minut.
- Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.

Tip: do zapékacího pekáčku můžeme přidat i brambory.
Objevte podobné tipy
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem
Nebojte se experimentovat. Brokolici můžete totiž doplnit dušenou šunkou a tvrdým sýrem a zapéci. Získáte vydatný pokrm na oběd nebo teplou večeři.
INGREDIENCE
- 1 brokolice
- 250 g dušené šunky
- 250 g tvrdého sýru – Eidam, Ementál
- 1 vejce
- 2 kelímky smetany na vaření
- sůl
- pepř
- česnek
- máslo nebo olej
POSTUP:
- Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě.
- Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem, na dno dáme uvařenou brokolici, nakrájenou šunku a navrch strouhaný sýr.
- Osolíme a opepříme.
- Zalijeme sladkou smetanou.
- Vše dáme zapéci do předehřáté trouby na 180 °C.

zdroj: mrsdash.com
Brokolicový nákyp se sýrem
Pro jeho přípravu si nachystejte tvrdý sýr s malým obsahem tuku v sušině – například 30% Eidam.
TIP: Také rádi vaříte a pečete svoje oblíbené recepty stále dokola? Vestavné trouby Mora mají programovací modul s přednastavenými programy pečení. Můžete si uložit až 8 vlastních receptů a ušetřit tak svůj čas.
INGREDIENCE
- 50 g Eidamu 30%
- 300 g brambor
- 2 vejce
- 10 ml oleje
- 600 g brokolice
- 40 ml mléka
POSTUP:
- Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky, které uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Zapékací misku vymažeme olejem, dáme do ní růžičky brokolice a zalijeme vejcem rozšlehané v mléce.
- Osolíme a posypeme sýrem.
- Dáme zapéci do trouby dozlatova.
- Podáváme s brambory.

Milujete brokolici na všechny způsoby? Vyzkoušejte naše báječné recepty na brokolicovou polévku!
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
Lahodné a nutričně vyvážené jídlo., které ocení jak dietáři, tak vášniví masožravci. Můžete zvolit buď penne jako my, nebo jiný druh vašich těstovin. Vhodné jsou klasické české fleky nebo třeba kolínka z tvrdé pšenice.
INGREDIENCE
- 250 g těstovin
- 1 velká brokolice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 250 g hub (můžete použít žampiony)
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml kuřecího vývaru
- 200 ml mléka
- 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 250 g strouhaného sýra
- 250 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)
POSTUP:
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a zprudla orestujte na trošce oleje. Osolte a dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a uvařte těstoviny do poloměkka. Jakmile jsou ještě na skus, přidejte růžičky brokolice. vařte ještě 1 minutu a poté obojí slijte.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něj nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte houby a česnek a restujte cca 3 minuty. Zasypte moukou a dobře promíchejte. Potom přidejte mléko, hořčici, sůl a pepř a promíchejte.
- Smíchejte všechny připravené suroviny a nasypte je do tukem vymazaného pekáče.
- Pečte odkryté cca 15 minut. Poté posypejte rovnoměrně strouhaným sýrem a pečte dalších 10 minut. Vyjměte z trouby a ihned podávejte.

Zapečená zelenina je ideální volbou pro chladné období, kdy potřebujeme nejen zahnat hlad, ale i vnitřně zahřát. Vyzkoušejte třeba recepty na zapečené brambory nebo výborné zapečené houby na několik způsobů.
Křupavá pečená brokolice se sýrem
Tuhle chuťovku prostě musíte vyzkoušet! Hodí se skvěle jako součást hlavního jídla, nebo si z ní můžete udělat zdravější (ale chutnější!) variantu večerních krekrů. Namáčejte si křupavé růžičky brokolice do vašeho oblíbeného dressingu, nebo je jezte jen tak, jsou vynikající!
INGREDIENCE
- 2 velké brokolice
- 150 g strouhanky
- 150 g strouhaného sýra typu eidam, gouda
- 40 g strouhaného parmezánu
- 3 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 stroužek česneku
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 220°C.
- V misce rozšlehejte vejce a mléko.
- V druhé misce smíchejte strouhanku, oba sýry a rozmačkaný česnek.
- Namáčejte kousky brokolicových růžiček nejprve do vaječné směsi a poté do strouhankové a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 20-25 minut a poté ihned vyjměte z trouby a podávejte.

Chcete vyzkoušet jinou variantu tohoto receptu? Podívejte se na videorecept na zapečenou brokolici s citronem a česnekem:
K zapékané brokolici nebo brokolicovému nákypu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši. I když i brokolice je zelenina, nezapomínáme na oblohu z čerstvé zeleniny nebo na zeleninové saláty. Brokolice a její význam pro lidský organismus.
Víte, že…
Některé studie potvrzují, že brokolice ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům a funguje i jako ochrana před rakovinou. Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B1, B9 a B2 a také na provitamín A.
Z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Současně z ní získáváme vlákninu pro správné fungování střev.
Víte, že muškátový oříšek podporuje chuť k jídlu, tlumí břišní bolesti a křeče? Používá se také ke zmírnění průjmů nebo nadýmání.
Vyzkoušejte lahodné brokolicové saláty nebo hřejivé polévky, které vám doplní energii a všechny zdraví prospěšné látky, které brokolice obsahuje. Brokolici jde také zapékat. Jedná o poměrně rychlou přípravu jídla, která vám nezabere příliš času.