Brokolice bývá označována jako superpotravina a proto byste si ji měli dopřávat co možná nejčastěji.
Vyzkoušejte skvělé recepty na zapékanou brokolici!
Takto upravená brokolice skvěle chutná a v kombinaci s kuřecím masem a sýrem jí podlehnou i zarytí odpůrci zeleniny.
Pochutnejte si s námi!
Zapečená brokolice se sýrem
Nebojte se experimentovat. Brokolici můžete totiž doplnit dušenou šunkou a tvrdým sýrem a zapéci. Získáte vydatný pokrm na oběd nebo teplou večeři.
Co budeme potřebovat
- 1 brokolice
- 250 g dušené šunky
- 250 g tvrdého sýru – Eidam, Ementál
- 1 vejce
- 2 kelímky smetany na vaření
- sůl
- pepř
- česnek
- máslo nebo olej
Postup
- Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě.
- Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem, na dno dáme uvařenou brokolici, nakrájenou šunku a navrch strouhaný sýr.
- Osolíme a opepříme.
- Zalijeme sladkou smetanou.
- Vše dáme zapéci do předehřáté trouby na 180 °C.

Zapékaná brokolice s brambory
Zdravá rychlovka, která vás nasytí a v zimním období i skvěle zahřeje. Vyzkoušejte různé druhy sýra- nemusíte se bát ani aromatické nivy či štiplavého parmazánu.
Co budeme potřebovat
- 500 g brokolice
- 200 g tvrdého sýra
- 1 smetana na vaření
- 1 až 2 vejce
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Vejce vyšleháme se smetanou.
- Osolíme a opepříme.
- Do smetany s vejci vmícháme nastrouhaný sýr.
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Brambory očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
- Brokolici a brambory vložíme do zapékací misky a zalijeme smetanou.
- Pečeme přibližně 20 minut.
- Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.
Místo brambor zkuste sladké batáty.

Objevte podobné tipy
Zapečené těstoviny s brokolicí a kuřecím masem
Lahodné a nutričně vyvážené jídlo., které ocení jak dietáři, tak vášniví masožravci. Můžete zvolit buď penne jako my, nebo jiný druh vašich těstovin. Vhodné jsou klasické české fleky nebo třeba kolínka z tvrdé pšenice.
Co budeme potřebovat
- 250 g těstovin
- 1 velká brokolice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 250 g hub (můžete použít žampiony)
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml kuřecího vývaru
- 200 ml mléka
- 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 250 g strouhaného sýra
- 250 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a zprudka orestujte na trošce oleje. Osolte a dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a uvařte těstoviny do poloměkka. Jakmile jsou ještě na skus, přidejte růžičky brokolice. Vařte ještě 1 minutu a poté obojí slijte.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něj nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte houby a česnek a restujte cca 3 minuty. Zasypte moukou a dobře promíchejte. Potom přidejte mléko, hořčici, sůl a pepř a promíchejte.
- Smíchejte všechny připravené suroviny a nasypte je do tukem vymazaného pekáče.
- Pečte odkryté cca 15 minut. Poté posypejte rovnoměrně strouhaným sýrem a pečte dalších 10 minut. Vyjměte z trouby a ihned podávejte.
Zapečená zelenina je ideální volbou pro chladné období, kdy potřebujeme nejen zahnat hlad, ale i vnitřně zahřát.
Vyzkoušejte třeba recepty na zapečené brambory nebo výborné zapečené houby na několik způsobů.

Brokolicový nákyp se sýrem
Pro jeho přípravu si nachystejte tvrdý sýr s malým obsahem tuku v sušině – například 30% Eidam.
Co budeme potřebovat
- 50 g Eidamu 30%
- 300 g brambor
- 2 vejce
- 10 ml oleje
- 600 g brokolice
- 40 ml mléka
Postup
- Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky, které uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Zapékací misku vymažeme olejem, dáme do ní růžičky brokolice a zalijeme vejcem rozšlehané v mléce.
- Osolíme a posypeme sýrem.
- Dáme zapéci do trouby dozlatova.
- Podáváme s brambory.
Také rádi vaříte a pečete svoje oblíbené recepty stále dokola? Vestavné trouby Mora mají programovací modul s přednastavenými programy pečení. Můžete si uložit až 8 vlastních receptů a ušetřit tak svůj čas.
Milujete brokolici na všechny způsoby? Vyzkoušejte naše báječné recepty na brokolicovou polévku!

Zdravotní benefity brokolice
Některé studie potvrzují, že brokolice ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům a funguje i jako ochrana před rakovinou. Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B1, B9 a B2 a také na provitamín A.
Z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Současně z ní získáváme vlákninu pro správné fungování střev.
Víte, že muškátový oříšek podporuje chuť k jídlu, tlumí břišní bolesti a křeče? Používá se také ke zmírnění průjmů nebo nadýmání.
Vyzkoušejte lahodné brokolicové saláty nebo hřejivé polévky, které vám doplní energii a všechny zdraví prospěšné látky, které brokolice obsahuje. Brokolici jde také zapékat. Jedná o poměrně rychlou přípravu jídla, která vám nezabere příliš času.
„Křupavá“ brokolice mě opravdu rozesmála.