Výborné recepty na zapékanou růžičkovou kapustu na jednom místě. Je výborná jako hlavní jídlo i příloha. Zkuste naše recepty

Vychutnejte si nejlepší recepty na zapečenou růžičkovou kapustu v různých obměnách!

Díky nám si jí zamiluje každý.

Ochutnejte jí se sýrem, slaninou, bramborami, smetanou nebo na pikantní způsob.

Jaký vyzkoušíte, jako první?

Zapečená růžičková kapusta se sýrem a slaninou

Lahodná a snadná kapusta pečená se slaninou, česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a strouhaným parmazánem. Servírujte jako hlavní chod nebo přílohu!

Co budeme potřebovat

  • 500 g růžičkové kapusty (rozpůlená)
  • 3–4 plátky nakrájené slaniny
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 2–3 stroužky česneku (nasekané)
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Opláchněte a osušte růžičkovou kapustu. Odřízněte stonky a odstraňte všechny žluté listy, rozkrojte je podélně na poloviny.
  • Vložte růžičkovou kapustu do mísy.
  • Promíchejte ji s olivovým olejem, česnekem, solí, pepřem a slaninou, dokud není obalená.
  • Na vymazaný plech položte růžičkovou kapustu a pečte 20–25 minut dozlatova a měkka.
  • Těsně před podáváním posypte růžičkovou kapustou parmazánem a promíchejte.
Opečená kapusta v troubě s křupavou zeleninou a sýrem.
Zdroj: kitchenswagger.com

Zapečená růžičková kapusta s kuřecím masem

Recept na snadné pečené kuře s růžičkovou kapustou, který je plný chuti česneku, citronu, dijonské marinády a křupavé slaniny. Rychlá večeře, která potěší celou vaši rodinu!

Co budeme potřebovat

  • 6 kuřecích stehen bez kostí a kůže
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • lžička dijonské hořčice
  • lžička cibulového prášku
  • 30 ml olivového oleje
  • 15 ml čerstvé citronové šťávy
  • sůl
  • černý pepř
  • 6 proužků slaniny (nakrájené)
  • 270 g růžičkové kapusty (nakrájené na poloviny)

Postup

  • Do velké skleněné mísy přidejte kuře a všechny ingredience (kromě slaniny a růžičkové kapusty) a vše dobře promíchejte.
  • Misku zakryjte potravinářskou fólií a dejte kuře do lednice marinovat na 30 minut (minimálně) nebo přes noc.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Na velkou pánev nebo plech na pečení přidejte kuře a růžičkovou kapustu.
  • Pečte asi 35-40 minut, dokud kuře není propečené
  • Zatímco je kuře v troubě, opékejte slaninu na pánvi, nebo dokud není pěkně křupavá.
  • Jakmile jsou kuře a růžičková kapusta hotové, vyjměte je z trouby a servírujte s nakrájenou slaninou.
Zapékací hrnec plný opečené kapusty a kuřecích stehen.
Zdroj: primaverakitchen.com

Sladké chilli mleté hovězí maso zapečené s růžičkovou kapustou

Pokud jste fanouškem rychlých a jednoduchých jídel, budete milovat tuto pánev plné mletého hovězího masa a růžičkové kapusty. Budete potřebovat pouze 4 ingredience a asi 20-25 minut!

Co budeme potřebovat

  • 500 g mletého hovězího
  • 400 g růžičkové kapusty (půlené)
  • 1 lžíce chilli oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 120 g sladké chilli omáčky

Co budeme potřebovat

  • Kapusty rozkrojte na půl.
  • Suché koření smíchejte dohromady a posypte mleté hovězí maso.
  • Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu s chilli olejem.
  • Jakmile je olej horký, vložte mleté hovězí na pánev ochucenou stranou dolů. Navrch hovězího masa nasypeme zbylou polovinu koření.
  • Vařte, dokud se maso neopeče.
  • Vařené hovězí maso dejte ke straně pánve a přidejte na pánev růžičkovou kapustu řeznou stranou dolů.
  • Vařte 6-8 minut za občasného promíchání.
  • Sundejte z plotny a smíchejte růžičkovou kapustu a mleté hovězí.
  • Navrch nakapejte sladkou chilli omáčku a promíchejte.
  • Podávejte s rýží nebo květákovou rýží, nakrájenou jarní cibulkou, opečenými sezamovými semínky.

K růžičkové kapustě upečené v troubě se výborně hodí čerstvé pečivo. To si můžete upéct ve vaší vlastní domácí pekárně! Vyberte si tu nejlepší domácí pekárnu z naší recenze.

Sladko pálivá zapečená kapustička s mletým masem na čínský způsob.
Zdroj: gastronotherapy.com

Kapusta a brambory zapečené v troubě

Pečená zelenina je jednou z nejjednodušších příloh a vždy chutná skvěle! Skvělá věc na tomto receptu na zapečenou růžičkovou kapustu je, že je opravdu jednoduchý na přípravu a vždy vyjde jako nejlepší jídlo dne.

Co budeme potřebovat

  • 3-4 velké brambory s červenou slupkou
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu nebo ½ lžíce sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • černý pepř
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Brambory omyjte (neloupejte) a nakrájejte na kostky.
  • Růžičkovou kapustu omyjte a nakrájejte na poloviny.
  • Všechny ingredience dejte do velké mísy a položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 30–35 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

Naservírujte vašim hostům tento recept na zapečenou růžičkovou kapustu společně s dalším receptem od nás na grilovaný sýr pětkrát jinak.

Křehké brambory zapečené s lahodnými malými kapustičkami.
Zdroj: jocooks.com

Krémová růžičková kapusta zapečená se smetanou

Restovaná krémová růžičková kapusta a slanina pečená v sýrové česnekové omáčce přelité bublající mozzarellou a parmazánem! Tento recept si všichni oblíbí, i ti co říkají že kapustu nemají rádi!

Co budeme potřebovat

  • 300 g slaniny nakrájené na proužky
  • 2 lžíce másla
  • 1 kg růžičkové kapusty (nakrájejte na polovinu)
  • sůl
  • pepř
  • 5 stroužků česneku (nakrájeného nadrobno)
  • 400 ml husté smetany
  • 1 1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu smíchané s 1 lžící vody
  • 40 g strouhané mozzarelly
  • 40 g strouhaného parmazánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Slaninu opečte ve velké pánvi vhodné do trouby do křupava.
  • Ve stejné pánvi rozpustíme máslo, přidáme růžičkovou kapustu a dochutíme solí a pepřem.
  • Vařte za občasného míchání asi 6 minut. Okraje by měly začít křupat a mírně připalovat.
  • Přidejte česnek a míchejte, dokud nebude voňavý.
  • Zalijte smetanou, snižte teplotu na minimum a nechte je vařit do měkka, další 3-4 minuty.
  • Pokud je smetana na váš vkus příliš řídká, přidejte kaši z kukuřičného škrobu a ihned ji promíchejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte slaninu a vše dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  • Přidejte mozzarellu a parmazán a vložte do trouby.
  • Pečte, dokud sýr nebude bublat a kapusta nebude hotová podle vašich představ, asi 15 minut.
  • Před podáváním případně dochuťte trochou pepře. Posypat můžete i čerstvou nasekanou petrželkou, tymiánem nebo rozmarýnem
Dokonale vyvážená smetanová omáčka s kapustou a sýrem.
Zdroj: eatwell101.com

Zdravotní benefity růžičkové kapusty

Růžičková kapusta má mnoho zdravotních výhod, ale vyniká jejich působivý obsah antioxidantů.

Růžičková kapusta má vysoký obsah antioxidantů, sloučenin, které podporují celkové zdraví a pomáhají předcházet poškození buněk (5, 6).

Kapusta má vysoký obsah vlákniny jen 60 g uvařené růžičkové kapusty obsahuje 2 gramy vlákniny, ta může zmírnit zácpu, snížit riziko srdečních chorob.

Růžičková kapusta je dobrým zdrojem vitamínu K, je to důležitá živina, která hraje ve vašem těle zásadní roli. Je nezbytný pro koagulaci, tvorbu krevních sraženin, které zastavují krvácení.

Vitamin K může také hrát roli při růstu kostí a mohl by pomoci chránit před osteoporózou.

Kromě působivého nutričního profilu a dlouhého seznamu zdravotních výhod může růžičková kapusta pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X