Brambory si můžete zapéct téměř s čímkoli.
My jsme si pro vás tentokrát připravili 4 chutné recepty na zapečené brambory s kuřecím masem, které potěší celou vaši rodinu.
Vyzkoušejte kombinaci s kukuřicí a pórkem nebo mrkví a špenátem.
Kterou si vyberete?
Gratinové brambory s kuřecím masem, pórkem a kukuřicí
Kuře a kukuřice v lahodné smetanové omáčce z bílého vína, na tom navrstvené nakrájené brambory a sýr, a vše propečené k dokonalosti. Skvělá večeře, kterou si každý zamiluje!
Co budete potřebovat
- 250 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 plátky prorostlé slaniny, nakrájené na kousky
- 1 šalotka nebo malá bílá cibule nakrájená na drobno
- 1 velký pórek, oříznutý a nakrájený na plátky
- 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 g konzervované (scezené) nebo mražené kukuřice
- 500 g brambor s nižším obsahem škrobu
- 45 g čerstvě nastrouhaného parmazánu nebo čedaru
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni (použijte pánev vhodnou do trouby).
- Do pánve přidejte nakrájenou slaninu a za občasného míchání opékejte, dokud nezačne křupat, asi 5 minut.
- Přidejte šalotku a restujte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout.
- Poté přidejte pórek, tymián a špetku soli a pepře a za občasného restujte vařte asi 5 minut.
- Podlijte vínem a trochu zmírněte plamen.
- Dobře promíchejte a nechte 10 minut lehce provařit.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tloušťku asi 2-3 mm.
- Po troškách přisypávejte mouku pórkovou směs a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Poté pomalu ve 2-3 dávkách přilévejte kuřecí vývar a vždy před přidáním dalšího vývaru promíchejte do hladka.
- Přidejte hořčici, kukuřici a nakrájené kuřecí maso.
- Vmíchejte polovinu smetany, dobře promícháme a poté vmíchejte zbytek smetany.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti a poté vypněte oheň.
- Plátky brambor rozložte ve vrstvě přes krémovou kuřecí omáčku, poté posypte špetkou černého pepře a strouhaným sýrem.
- Opatrně vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut.
- Podávejte!

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
Zapečené buffalo brambory s kuřecím masem
Vrstvený zapékaný pokrm z kořeněných brambor, kuřecího masa, sýru, slaniny a jarní cibulky. To vše servírované spolu s chutným dresinkem. Umíte si představit něco lepšího?
Co budete potřebovat
- 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na centimetrové kostky
- 8 středních brambor, nakrájených na centimetrové kostky (můžete nechat slupku nebo ji oloupat)
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce sušeného česneku
- 6 lžic pikantní omáčky
- 2 šálky strouhaného čedaru
- 1 šálek orestované a rozdrobené slaniny
- 1 šálek nakrájené jarní cibulky
- dresink z modrého sýra nebo farmářský dresink
Postup
- Předehřejte troubu na 260 stupňů Celsia.
- Ve velké míse smíchejte olivový olej, pikantní omáčku, sůl, pepř, sušený česnek a papriku.
- Přidejte brambory a promíchejte, aby se ve směsi obalily.
- Brambory dejte do vymaštěné zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm.
- Přidejte na kostičky nakrájené kuře do zbylé směsi olivového oleje a pikantní omáčky a promíchejte.
- Během pečení brambor nechte kuře marinovat.
- Brambory pečte 20–25 minut za častého míchání, dokud nejsou uvařené a zvenku pěkně křupavé.
- Vyjměte brambory z trouby a snižte teplotu trouby na 200 °C.
- Položte syrové kuře na brambory a pečte 20 minut nebo dokud není kuře hotové.
- Ve velké míse smíchejte čedar, slaninu a jarní cibulku.
- Směs nasypte na maso a pečte 5–10 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Podávejte s extra pálivou omáčkou a dresinkem dle volby.

Objevte podobné tipy
Baby brambory pečené s masem a brokolicí
Vydatné jídlo, které vás během chladných dní úžasně zahřeje! Zapečené brambory spolu s kuřecím masem, brokolicí a sýrem jsou jednoduché na přípravu, ingredience a navíc jsou vhodné pro celou rodinu. Tak si je s námi pojďte připravit!
Co budete potřebovat
- 700 g baby brambor
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- sůl a pepř dle chuti
- špetka papriky
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1,5 šálku nízkotučného mléka
- špetka kajenského pepře
- 1 šálek strouhaného eidamu
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 450 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného na kostky
- 3 šálky čerstvé brokolice
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupň Celsia, překrájejte baby brambory na poloviny a promíchejte je s olejem, česnekovým práškem, cibulovým práškem, solí a pepřem, paprikou a kajenským pepřem.
- Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut.
- Jakmile jsou brambory hotové, snižte teplotu v troubě na 175 stupňů a připravte si sýrovou omáčku.
- Ve velkém hrnci na sporáku rozpusťte máslo na středním plameni a přidejte nakrájený česnek.
- Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte mouku.
- Do vzniklé pasty pomalu zašlehávejte mléko.
- Vařte na středně mírném ohni, a když omáčka začne houstnout, přidejte 1 šálek strouhaného eidamu a 2 lžíce parmazánu.
- Zbylou lžíci parmazánu si nechte zatím stranou.
- Omáčku míchejte 3-5 minut, dokud se veškerý sýr nerozpustí.
- Vypněte varnou desku a poté do hrnce přidejte kuře a brokolici.
- Jemně promíchejte, přidejte brambory a znovu promíchejte.
- Přeneste do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
- Vršek posypte zbývající lžící parmazánu a pečte v troubě 30 minut.
- Zkontrolujte, zda jsou brambory propečené, kdyžtak pečte trochu déle.
- Servírujte!

Vyzkoušejte i naše další recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů!
Krémové zapékané brambory s masem, mrkví a špenátem
Gratinované brambory s mrkví, kuřecím masem, špenátem a sýrem v tomto chladném období oceníte. Jedná se o sytý pokrm, který vás zahřeje a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na malé kousky
- 4 lžíce bílého vína
- 215 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- 100 g zralého čedaru, nastrouhaného
- 50 g strouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- špetka sušeného tymiánu
- 375 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného
- 100 g listů baby špenátu
- 350 g baby brambor, nakrájených na tenké plátky (není třeba loupat)
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli, česnek a mrkev a opékejte na středním plameni za pravidelného míchání, dokud cibule nezměkne.
- Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte 2–3 minuty.
- Přidejte smetanu a hořčici a promíchejte.
- Zahřívejte téměř k varu, poté vmíchejte oba sýry spolu se špetkou soli, pepře a sušeného tymiánu.
- Přidejte vařené maso a špenát a prohřívejte, dokud špenát nezvadne.
- Směs nandejte do velké zapékací mísy a na ni navrstvěte brambory, začněte zvenčí směrem dovnitř.
- Po zakrytí plátky brambor vše potřete rozpuštěným máslem a posypte špetkou soli a pepře.
- Vložte do trouby a pečte 30-40 minut, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou.
- Před podáváním posypte čerstvým tymiánem.

Brambory, neobyčejně obyčejná plodina, bez které by byl náš jídelníček mnohem chudší. Připravili jsme si pro vás podrobný čánek o bramborách, kde se dozvíte, jaké druhy jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky, zda je lepší je konzumovat se slupkou nebo bez a spoustu dalších zajímavých informací!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!