Kombinace brambor a uzeného se nikdy neomrzí.
Proto jsme si pro vás připravili 5 výtečných receptů na zapečené brambory s uzeným masem, které si zamilujete.
Je libo variantu s kapustou, pórkem či špenátem a kopřivou?
Ať si vyberete jakkoli, pochutnáte si!
Gratinované brambory s uzenou kachnou a tymiánem
Chladné dny a dlouhé noci si úplně říkají o syté a hřejivé jídlo jako jsou tyto zapékané brambory s uzeným kachním masem. Navíc se jedná o snadnou a neuvěřitelně chutnou dobrotu!
Co budete potřebovat
- olivový olej, na vymazání zapékací mísy
- 950 g moučných brambor, očištěných a neloupaných
- 350 ml plnotučného mléka
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- jemná mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- lístky z několika snítek čerstvého tymiánu
- 125 g uzených kachních prsíček nakrájených na tenké plátky a poté na nudličky
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C a zapékací mísu vymažte olejem.
- Brambory oloupejte a pomocí mandolíny nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Zahřejte mléko.
- Do mléka vmíchejte rozdrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Přidejte brambory a vařte za stálého míchání asi 10 minut, nebo dokud mléko nezhoustne.
- Hrnec sundejte z plotny a vmíchejte tymián a kachní prsa.
- Přendejte do zapékací mísy a posypte ještě trochou pepře.
- Pečte 40-45 minut a podávejte.

Máme pro vás i 5 skvělých receptů na kachní prsíčka. Jsou šťavnatá a hotová za minutku!
Zapečené brambory s uzeným masem, špenátem a kopřivou
Užijte si toto jednoduché a voňavé jídlo z brambor, čerstvého špenátu, kopřiv a uzeného, které si zamiluje celá rodina!
Co budete potřebovat
- 1 kg brambor
- 250 g špenátových listů
- 150 g uzeného masa
- 200 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1 kelímek 12% smetany
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé kopřivy
- sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na hrubší plátky.
- Plátky brambor vhoďte do vroucí vody a 10 minut vařte.
- Poté vodu slijte.
- Mezitím cibuli nakrájejte nadrobno a lehce orestujte na másle.
- Poprašte hladkou moukou, zalijte smetanou a krátce povařte.
- Omáčka za chvíli zhoustne.
- Špenát i kopřivu zbavte stonků, důkladně propláchněte ve studené vodě, nechte okapat a listy nahrubo nasekejte.
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Do zapékací formy nebo většího litinového hrnce či pekáče naskládejte polovinu brambor a zalijte polovinou smetanové omáčky.
- Na brambory s omáčkou dejte vrstvu špenátu s kopřivou, přidejte nasekaný česnek a na kostičky nakrájené uzené, osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek.
- Poslední vrstvu vytvořte ze zbylých brambor a opět přelijte připravenou omáčkou.
- Pečte v troubě přibližně 20 minut, poté posypte strouhaným sýrem a ještě 5 minut dopečte, dokud se sýr nerozpustí a nezíská zlatou kůrku.

Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub. Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
Objevte podobné tipy
Francouzské brambory s uzeným a sýrem
Zapékané brambory s uzeným masem, vejci a sýrem patří mezi naše oblíbená jídla, protože jsou jednoduchá, dobře chutnají a navíc vás nezruinují. Vyzkoušejte je tentokrát podle našeho receptu!
Co budete potřebovat
- 900 g brambor
- 450 g uzeného masa
- 100 g strouhaného Eidamu
- 3 vejce
- 220 ml mléka
- 100 g cibule
- 20 g oleje
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Brambory uvařte ve slupce.
- Uzené maso můžete také ještě uvařit, ale nemusíte.
- Dvě vejce uvařte na tvrdo (1 nechte syrové) a po vychladnutí je nakrájejte na kousky.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
- Uvařené a oloupané brambory nakrájejte na kostičky.
- Uzené maso také nakrájejte na kostičky.
- Brambory, uzené maso a uvařená vajíčka dejte do pekáče a jemně promíchejte.
- Cibuli osmahněte na oleji a přidejte do pekáče na směs.
- V mléce rozmíchejet nastrouhaný sýr, syrové vejce, sůl a pepř.
- Tuto směs vylijte na zbytek ingrediencí, které jsou v pekáči a jemně je spolu promíchejte.
- Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte přibližně hodinu.
- Užijte si to!

Brambory pečené s uzeným a pórkem
Tento recept na zapékané brambory s uzeným masem, pórkem a parmazánem je dokonale krémový a neuvěřitelně snadný na přípravu. Nejvíce ho oceníte během chladných zimních večerů, kdy vás úžasně zahřeje!
Co budete potřebovat
- 100 g másla, plus navíc v případě potřeby
- 6 pórků, nakrájených na třetiny
- 2 stroužky česneku, lisované
- ¼ celého muškátového oříšku, nastrouhaného
- 50 g hladké mouky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 300 ml plnotučného mléka
- 2 bobkové listy
- 300 g nasekaného uzeného masa
- 25 g nastrouhaného parmazánu
- 800 g moučných brambor
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte pórek.
- Restujte na středním plameni za občasného obracení 5–6 minut, dokud pórek lehce nezhnědne a nezezlátne.
- Vyjměte pórek, máslo nechte v pánvi.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Přidejte česnek k máslu a několik minut jemně restujte, dokud se nerozvoní.
- Nastrouhejte muškátový oříšek a poté ho spolu s moukou vmíchejte k česneku a máslu.
- Zvyšte teplotu na střední a za stálého míchání vařte 2–3 minuty – směs by měla být hustá.
- Postupně tenkým proudem za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar – směs by měla rychle zhoustnout, pak postupně řídnout, ale vždy zůstat tak hustá, aby obalila zadní stranu lžíce.
- Pokud je příliš řídká, přestaňte přidávat tekutinu a nechte minutu probublávat.
- Jakmile přidáte všechen vývar, přilijte mléko stejným způsobem, ale trochu rychleji.
- Měli byste skončit s lesklou omáčkou s konzistencí smetany ke šlehání.
- Přidejte bobkové listy a nechte 2-3 minuty probublávat.
- Pórek dejte do 1,5litrové zapékací mísy a posypte uzeným masem.
- Přelijte omáčkou a posypte parmazánem.
- Jemně promíchejte, poté ochutnejte a okořeňte.
- Na pánvi rozpusťte zbylé máslo a dejte stranou.
- Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vložte je do dvojté vrstvy mušelínu.
- Pevně vyždímejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
- Brambory nasypte do mísy, přelijte rozpuštěným máslem a trochou mořské soli a promíchejte rukama.
- Nasypte do zapékací mísy na pórkovou směs a posypte trochou soli.
- Pečte v troubě 50 minut.
- Pokud brambory hnědnou nerovnoměrně, rozpusťte ještě trochu másla a potřete.
- Když pokrm zezlátne a začne bublat, vyjměte zapékací misku z trouby, nechte 5 minut odležet a poté podávejte.

Pórek je zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má z botanického hlediska nejvíce společného s česnekem. Vyzkoušejte i naše rozmanité recepty na pórkovou pomazánku. Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Gratinované brambory s kapustou a uzeným masem
Rychlý na přípravu, jednoduchý a lahodný. Takový je tento recept na zapečené bramborové plátky s kapustou, uzeným masem a sýrem. Pojďte si ho společně s námi připravit!
Co budete potřebovat
- 200 g kapusty
- sůl dle chuti
- 400 g moučných brambor
- 200 g uzeného masa, nakrájeného na plátky
- 3 vejce
- 450 ml smetany ke šlehání
- 150 g Crème fraiche
- 1 lžička středně pálivé hořčice
- 125 g nastrouhané goudy
- čerstvě mleté pepř
- muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Kapustu propláchněte, 2 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě a vyjměte.
- Sceďte, odstraňte silné stonky a listy nakrájejte na proužky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Uzené maso nakrájejte na 1 cm kostky.
- Smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, creme fraiche, hořčici a polovinu sýra.
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Do máslem vymazaného pekáčku klaďte střídavě vrstvy brambor a kapusty, posypte uzeným masem a zalijte vaječnou směsí.
- Posypte zbývajícím sýrem a pečte dozlatova 35–40 minut v předehřáté troubě.
- Vyjměte a ihned podávejte.

Brambor patří celosvětově k nejvyužívanějším potravinářským plodinám. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez?Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o bramborách!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!