I recepty na zapékaný květák s bramborami mohou být delikatesa. Přesvědčte se sami!

Připravte si jednoduchou a chutnou večeři či oběd.

Máme pro vás 5 skvělých receptů na zapečený květák s bramborem, které vás ohromí!

Vyzkoušejte indickou variantu či verzi s kozím sýrem.

Jsou vynikající!

Zapékaná zelenina s rýží na indický způsob

V tomto výživném veganském zapečeném pokrmu se brambory, květák a mnoho dalších ingrediencí pečou do jemné dokonalosti a přitom nasávají lahodnou kořeněnou omáčku. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky kurkumy
  • ⅛ až ¼ lžičky kajenského pepře
  • ⅛ lžičky mleté ​​skořice
  • 1 šálek hnědé rýže
  • 500 g brambor, nakrájených na 2 cm kousky
  • 4 šálky malých růžiček květáku
  • ½ šálku na tenké plátky nakrájené mrkve
  • 425 g konzervované cizrny, propláchnuté a okapané
  • 425 ml rajčatové omáčky
  • 410 g konzervovaných nakrájených rajčat, neloupaných
  • ½ šálku mraženého hrášku
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru (volitelně)

Postup

  • V malé misce smíchejte římský kmín, sůl, zázvor, kurkumu, pepř a skořici.
  • Dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Ve velkém hrnci přiveďte k varu 10 šálků vody.
  • Vmíchejte rýži.
  • Přiveďte k varu a snižte plamen.
  • Vařte 15 minut.
  • Vmíchejte brambory a vařte 10 minut.
  • Vmíchejte květák a mrkev a vařte ještě 2 minuty.
  • Sceďte a vraťte do hrnce.
  • Vmíchejte další čtyři ingredience cizrnu, rajčatovou omáčku, nakrájená rajčata a hráček.
  • Přidejte směs koření.
  • Rozložte vše do obdélnkové zapékací mísy.
  • Pečte přikryté 25 až 30 minut nebo dokud se vše neprohřeje a zelenina nezměkne.
  • Před podáváním nechte 10 minut odstát.
  • Pokud chcete, přidejte čerstvý koriandr.
  • Dobrou chuť!
Zapečená kořeněná zelenina s rýží v zapékací míse s naběračkou.
www.forksoverknives.com

Máme pro vás i další výborné recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?

Květák pečený s bramborem a rajčaty

Zapečená zelenina s luxusním sýrem gruyere prostě nemůže chutnat špatně! Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že si pochutná celá rodina.

Co budete potřebovat

  • 800 g květáku
  • 350 g vařených brambor
  • 200 g strouhaného sýru gruyere
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 4 rajčata
  • máslo
  • sůl
  • paprika
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Květák omyjte, rozdělte na větší kousky, odřízněte stopku a blanšírujte 4 minuty ve vroucí osolené vodě.
  • Vyjměte, opláchněte studenou vodou a dobře sceďte.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na střední plátky.
  • Zapékací mísu vymažte 3 lžičkami másla.
  • Plátky brambor navrstvěte kolem vnějšího okraje zapékací mísy.
  • Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte stonky, pak rajčata položte tak, aby překrývaly brambory, a vytvořte druhou řadu.
  • Střed zapékací misky naplňte květákem.
  • Bohatě dochuťte solí a pepřem.
  • Smíchejte smetanu s nastrouhaným gruyère, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a nalijte na zeleninu.
  • Pečte v troubě dozlatova asi 30 minut.
Zapečená zelenina s luxusním sýrem gruyere v zapékací míse.
www.eatsmarter.com

Zapékané brambory s květákem a čedarem

Připravte si tuto chutnou přílohu, která je navíc rychlá a snadná na přípravu. Potřebujete na ni pouhých pár ingrediencí a zvládnete ji udělat v podstatě kdykoli. Servírujte pokrm například s kuřecím masem, je to pochoutka!

Co budete potřebovat

  • 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kousky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 malý květák nakrájený na růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu a více na ozdobu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ¼ šálku polotučného mléka
  • 1 šálek strouhaného čedaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte brambory 15 minut a poté na posledních 10 minut přidejte květák.
  • Brambory a květák sceďte a dejte stranou.
  • Uvařenou zeleninu přendejte do zapékací misky o rozměrech 20×28 cm.
  • Pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvým tymiánem, česnekovým práškem, solí a pepřem.
  • Navrch nalijte mléko a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Nakonec navrch přidejte sýr a pečte v předehřáté troubě, dokud sýr není zlatavý, asi 15-20 minut.
  • Užijte si to!
Gratinované brambory s květákem a sýrem v zapékací míse.
www.feelgoodfoodie.net

Vyzkoušejte i naše luxusní recepty na zapékané brambory s mletým masem na 4 různé způsoby. Pochutnáte si!

Gratinovaná zelenina s kozím sýrem

Zapékané brambory s květákem a kozím sýrem jsou perfektní přílohou či předkrmem, který uspokojí všechny vaše hosty!

Co budete potřebovat

  • 1 střední květák, nakrájený na růžičky
  • 1 střední brambor, nakrájený na kostičky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce drcených semínek koriandru
  • 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
  • 4 nasekané stroužky česnek
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • ½ lžičky kajenského pepře (volitelně)
  • ½ lžičky garam masaly (volitelně)
  • černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 2 velká vejce
  • ⅓ šálku smetany ke šlehání
  • 110 g kozího sýra
  • 5 snítek koriandru
  • ⅓ šálku parmazánu
  • jarní cibulka (volitelně)

Postup

  • Do velké pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje a lžíci másla.
  • K tomu přidejte růžičky květáku a na kostičky nakrájené brambory, posypte solí a opékejte, dokud květák nezíská zlatohnědou barvu.
  • Na středním plameni by to mělo trvat asi 20 minut.
  • Mezitím do jiné pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
  • Přidejte kmín, drcená semínka koriandru, nakrájenou cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
  • Nyní přidejte nakrájené stroužky česneku a pokračujte v restování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu.
  • Poté přidejte plechovku nakrájených rajčat a dochuťte solí, mletým černým pepřem a případně trochou kajenského pepře a garam masaly.
  • Vařte, dokud se většina tekutiny z nakrájených rajčat neodpaří.
  • Mělo by to trvat asi 20 až 25 minut.
  • Do misky rozklepněte dvě vejce.
  • Přidejte smetanu a poloviční porci kozího sýra a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Nechte stranou.
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a vymažte 25 cm pekáč nebo zapékací misku máslem.
  • Jakmile orestovaný květák s bramborami mírně vychladnou, přidejte k nim směs cibule a rajčat, rozšlehanou směs vajec a kozího sýra, parmazán, nasekané lístky koriandru a dobře promíchejte..
  • Vše přendejte na vymaštěný pekáč.
  • Vršek potřete zbylým kozím sýrem (čím více, tím lépe) a pečte v troubě do zlatova.
  • Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
  • Ozdobte nasekanými lístky koriandru a jarní cibulkou a podávejte!
Zapékané brambory s květákem a kozím sýrem v zapékací formě.
www.cookwithkushi.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Květák zapečený s bramborami, jarní cibulkou a sýrem

Existuje něco lepšího než rozpečený sýr? Nemyslím si! Vyzkoušejte tento luxusní zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru, který si hravě zvládne připravit i úplně začátečník.

Co budete potřebovat

  • 1 velký květák (asi 1,3–1,4 kg), nakrájený na malé růžičky
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 70 g másla
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 750 ml mléka
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zralého čedaru, strouhaného, ​​plus 2 polévkové lžíce navíc na posypání
  • 25g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé plocholisté petrželky, plus navíc na ozdobu (volitelně)
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Na topping:

  • 900 g brambor, oloupaných
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup

  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  • Přidejte květák a přikryjte pokličkou.
  • Když se voda vrátí k varu, vařte jen 2 minuty.
  • Dobře sceďte a nechte v cedníku důkladně vyschnout v páře.
  • Bílé části jarní cibulky dejte do hrnce.
  • Přidejte máslo a cibuli a jakmile se máslo rozpustí, přiklopte poklicí a za občasného míchání vařte do změknutí.
  • Vmíchejte mouku s mletou hořčicí a postupně vmíchejte všechno mléko a vývar.
  • Vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte oba sýry.
  • Nechte je rozpustit.
  • Přidejte smetanu, petrželku, bílý pepř a ½ lžičky soli.
  • Omáčku smíchejte ve velkém pekáči s květákem.
  • Přidejte také zelené části jarní cibulky.
  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a přidejte celé brambory.
  • Vařte 15 minut, nebo dokud nejsou téměř uvařené.
  • Nechte okapat a až vychladnou, nakrájejte je na kolečka o tloušťce 5 mm.
  • Na květákovou směs navrstvěte brambory.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a potřete brambory olejem.
  • Vršek osolte a opepřete a poté pečte 30–40 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka pod ním nebude bublat.
  • Předehřejte troubu na funkci gril a navrch brambor nasypte extra čedar.
  • Nechte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a vršek krásně nezezlátne.
  • Pokud chcete, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.
Zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru v zapékací míse.
www.bbc.co.uk

Květák je opomíjený zdroj živin, který umí zcela nahradit obiloviny. Proč tuto zdravou alternativu obilovin zařadit do svého jídelníčku? Jak jednoduše připravit výtečnou květákovou rýži? To vše a mnohem více se dozvíte v našem detailním článku o květáku!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X