Připravte si jednoduchou a chutnou večeři či oběd.
Máme pro vás 5 skvělých receptů na zapečený květák s bramborem, které vás ohromí!
Vyzkoušejte indickou variantu či verzi s kozím sýrem.
Jsou vynikající!
Zapékaná zelenina s rýží na indický způsob
V tomto výživném veganském zapečeném pokrmu se brambory, květák a mnoho dalších ingrediencí pečou do jemné dokonalosti a přitom nasávají lahodnou kořeněnou omáčku. Mňam!
Co budete potřebovat
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky kurkumy
- ⅛ až ¼ lžičky kajenského pepře
- ⅛ lžičky mleté skořice
- 1 šálek hnědé rýže
- 500 g brambor, nakrájených na 2 cm kousky
- 4 šálky malých růžiček květáku
- ½ šálku na tenké plátky nakrájené mrkve
- 425 g konzervované cizrny, propláchnuté a okapané
- 425 ml rajčatové omáčky
- 410 g konzervovaných nakrájených rajčat, neloupaných
- ½ šálku mraženého hrášku
- ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru (volitelně)
Postup
- V malé misce smíchejte římský kmín, sůl, zázvor, kurkumu, pepř a skořici.
- Dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu 10 šálků vody.
- Vmíchejte rýži.
- Přiveďte k varu a snižte plamen.
- Vařte 15 minut.
- Vmíchejte brambory a vařte 10 minut.
- Vmíchejte květák a mrkev a vařte ještě 2 minuty.
- Sceďte a vraťte do hrnce.
- Vmíchejte další čtyři ingredience cizrnu, rajčatovou omáčku, nakrájená rajčata a hráček.
- Přidejte směs koření.
- Rozložte vše do obdélnkové zapékací mísy.
- Pečte přikryté 25 až 30 minut nebo dokud se vše neprohřeje a zelenina nezměkne.
- Před podáváním nechte 10 minut odstát.
- Pokud chcete, přidejte čerstvý koriandr.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i další výborné recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?
Květák pečený s bramborem a rajčaty
Zapečená zelenina s luxusním sýrem gruyere prostě nemůže chutnat špatně! Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že si pochutná celá rodina.
Co budete potřebovat
- 800 g květáku
- 350 g vařených brambor
- 200 g strouhaného sýru gruyere
- 150 g smetany ke šlehání
- 4 rajčata
- máslo
- sůl
- paprika
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Květák omyjte, rozdělte na větší kousky, odřízněte stopku a blanšírujte 4 minuty ve vroucí osolené vodě.
- Vyjměte, opláchněte studenou vodou a dobře sceďte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na střední plátky.
- Zapékací mísu vymažte 3 lžičkami másla.
- Plátky brambor navrstvěte kolem vnějšího okraje zapékací mísy.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte stonky, pak rajčata položte tak, aby překrývaly brambory, a vytvořte druhou řadu.
- Střed zapékací misky naplňte květákem.
- Bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte smetanu s nastrouhaným gruyère, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a nalijte na zeleninu.
- Pečte v troubě dozlatova asi 30 minut.

Objevte podobné tipy
Zapékané brambory s květákem a čedarem
Připravte si tuto chutnou přílohu, která je navíc rychlá a snadná na přípravu. Potřebujete na ni pouhých pár ingrediencí a zvládnete ji udělat v podstatě kdykoli. Servírujte pokrm například s kuřecím masem, je to pochoutka!
Co budete potřebovat
- 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kousky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 malý květák nakrájený na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu a více na ozdobu
- 1 lžička česnekového prášku
- ¼ šálku polotučného mléka
- 1 šálek strouhaného čedaru
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte brambory 15 minut a poté na posledních 10 minut přidejte květák.
- Brambory a květák sceďte a dejte stranou.
- Uvařenou zeleninu přendejte do zapékací misky o rozměrech 20×28 cm.
- Pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvým tymiánem, česnekovým práškem, solí a pepřem.
- Navrch nalijte mléko a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Nakonec navrch přidejte sýr a pečte v předehřáté troubě, dokud sýr není zlatavý, asi 15-20 minut.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše luxusní recepty na zapékané brambory s mletým masem na 4 různé způsoby. Pochutnáte si!
Gratinovaná zelenina s kozím sýrem
Zapékané brambory s květákem a kozím sýrem jsou perfektní přílohou či předkrmem, který uspokojí všechny vaše hosty!
Co budete potřebovat
- 1 střední květák, nakrájený na růžičky
- 1 střední brambor, nakrájený na kostičky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce drcených semínek koriandru
- 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
- 4 nasekané stroužky česnek
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- ½ lžičky kajenského pepře (volitelně)
- ½ lžičky garam masaly (volitelně)
- černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- 2 velká vejce
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 110 g kozího sýra
- 5 snítek koriandru
- ⅓ šálku parmazánu
- jarní cibulka (volitelně)
Postup
- Do velké pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje a lžíci másla.
- K tomu přidejte růžičky květáku a na kostičky nakrájené brambory, posypte solí a opékejte, dokud květák nezíská zlatohnědou barvu.
- Na středním plameni by to mělo trvat asi 20 minut.
- Mezitím do jiné pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte kmín, drcená semínka koriandru, nakrájenou cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Nyní přidejte nakrájené stroužky česneku a pokračujte v restování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu.
- Poté přidejte plechovku nakrájených rajčat a dochuťte solí, mletým černým pepřem a případně trochou kajenského pepře a garam masaly.
- Vařte, dokud se většina tekutiny z nakrájených rajčat neodpaří.
- Mělo by to trvat asi 20 až 25 minut.
- Do misky rozklepněte dvě vejce.
- Přidejte smetanu a poloviční porci kozího sýra a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Nechte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a vymažte 25 cm pekáč nebo zapékací misku máslem.
- Jakmile orestovaný květák s bramborami mírně vychladnou, přidejte k nim směs cibule a rajčat, rozšlehanou směs vajec a kozího sýra, parmazán, nasekané lístky koriandru a dobře promíchejte..
- Vše přendejte na vymaštěný pekáč.
- Vršek potřete zbylým kozím sýrem (čím více, tím lépe) a pečte v troubě do zlatova.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
- Ozdobte nasekanými lístky koriandru a jarní cibulkou a podávejte!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Květák zapečený s bramborami, jarní cibulkou a sýrem
Existuje něco lepšího než rozpečený sýr? Nemyslím si! Vyzkoušejte tento luxusní zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru, který si hravě zvládne připravit i úplně začátečník.
Co budete potřebovat
- 1 velký květák (asi 1,3–1,4 kg), nakrájený na malé růžičky
- 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 70 g másla
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 70 g hladké mouky
- 1 lžička mleté hořčice
- 750 ml mléka
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 g zralého čedaru, strouhaného, plus 2 polévkové lžíce navíc na posypání
- 25g parmazánu, jemně nastrouhaného
- 4 lžíce smetany na vaření
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé plocholisté petrželky, plus navíc na ozdobu (volitelně)
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Na topping:
- 900 g brambor, oloupaných
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Přidejte květák a přikryjte pokličkou.
- Když se voda vrátí k varu, vařte jen 2 minuty.
- Dobře sceďte a nechte v cedníku důkladně vyschnout v páře.
- Bílé části jarní cibulky dejte do hrnce.
- Přidejte máslo a cibuli a jakmile se máslo rozpustí, přiklopte poklicí a za občasného míchání vařte do změknutí.
- Vmíchejte mouku s mletou hořčicí a postupně vmíchejte všechno mléko a vývar.
- Vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
- Sundejte z plotny a vmíchejte oba sýry.
- Nechte je rozpustit.
- Přidejte smetanu, petrželku, bílý pepř a ½ lžičky soli.
- Omáčku smíchejte ve velkém pekáči s květákem.
- Přidejte také zelené části jarní cibulky.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a přidejte celé brambory.
- Vařte 15 minut, nebo dokud nejsou téměř uvařené.
- Nechte okapat a až vychladnou, nakrájejte je na kolečka o tloušťce 5 mm.
- Na květákovou směs navrstvěte brambory.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a potřete brambory olejem.
- Vršek osolte a opepřete a poté pečte 30–40 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka pod ním nebude bublat.
- Předehřejte troubu na funkci gril a navrch brambor nasypte extra čedar.
- Nechte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a vršek krásně nezezlátne.
- Pokud chcete, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

Květák je opomíjený zdroj živin, který umí zcela nahradit obiloviny. Proč tuto zdravou alternativu obilovin zařadit do svého jídelníčku? Jak jednoduše připravit výtečnou květákovou rýži? To vše a mnohem více se dozvíte v našem detailním článku o květáku!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!