4 varianty receptů na zapékaný lilek. Která je nejlepší?

Zapečený lilek se dá v kuchyni využít v různých receptech.

Hledáte inspiraci, jak jej připravit?

Zkoušeli jste už třeba lasagne z lilku?

Pojďte se podívat na recepty, které jsme pro vás na toto téma nachystali.

Zapečený lilek s mletým masem (lasagne)

Už jste někdy zkoušeli domácí lasagne? Pokud ano, a zároveň vám chutnaly, určitě byste ocenili i tento recept na lasagne z lilku. Tato zapečená specialita je skvělou volbou jak na oběd, tak na večeři.

Ingredience:

Na lilek:

  • 2 lilky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře

Na omáčku:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • ½ velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g pasírovaných rajčat
  • 140 g  rajského protlaku
  • 200 g rajčat
  • ½ hrnku čerstvé nasekané bazalky 
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ¼ hrnku čerstvé petrželky

Na sýrovou část:

  • 420 g sýru ricotta
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky muškátového oříšku
  • 450 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
  • 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup:

  • Lilky si umyjte, nakrájejte na podlouhlé plátky asi 7 mm široké. 
  • Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
  • Takto je dejte péct do předehřáté trouby na 205 °C na dobu asi 25 minut.
  • V polovině doby pečení plech s lilky otočte.
  • Mezitím si nachystejte omáčku.
  • Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte na drobno.
  • Na trošce rozpáleného oleje ji nechte zatáhnout maso.
  • Jakmile je maso zatažené, dejte jej na talíř bokem a do stejné pánve přidejte trochu oleje.
  • Na něm osmažte do sklovata cibuli a česnek.
  • Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, chvíli restujte a nechte je pustit šťávu.
  • Pod pokličkou je chvíli nechte ve vlastní šťávě povařit, než zredukují svou tekutinu.
  • Přidejte rajský protlak a chvíli vařte za občasného míchání.
  • Poté přilijte pasírovaná rajčata, přidejte bazalku, oregano, ½ lžičky soli, pepř a petrželku.
  • Nechte probublávat zhruba 20 minut.
  • Přidejte maso zpět do omáčky a vařte dalších 5 minut.
  • Sýr ricotta si smíchejte s vejcem a 2 lžícemi petrželky, ½ lžičkou soli a muškátovým oříškem. 
  • Tuto směs dejte zatím do lednice.
  • Do hlubšího (olejem vymazaného) pekáčku (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnek rajčatové omáčky s masem, na to naskládejte asi 6 plátků lilku (aby tato vrstva překryla omáčku), na to rozprostřete ⅓ sýrové směsi z ricotty.
  • Pokračujte přidáním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½  hrnku omáčky a následně posypejte ¼ hrnkem sýru parmazán. 
  • Tento celý postup opakujte ještě 2 krát.
  • Poslední vrstvu bude tvořit lilek pokapaný hrnkem omáčky a posypaný zbytkem mozzarelly a parmazánu.
  • Takto dejte zapéct do trouby opět na 205 °C na dobu asi 30 minut.
lilkové lasagne
Zdroj: primaverakitchen.com

Tip: Podívejte se na další recepty domácí lasagne a inspirujte se.

Na videorecept můžete kouknout zde:

Zapečený lilek podle Pohlreicha

Tyto zapečené lilky jsou úžasnou souhrou chutí. Jejich šťavnatost se slučuje s výraznou chutí rajčat, sýru a masa. Můžete si je dopřát s ledovým salátem nebo klidně jinou přílohou.

Ingredience:

Na masovou směs:

  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka chilli
  • 1 hrnek pasírovaných rajčat
  • 1 lžíce rajského protlaku

Na lilky:

  • 2 středně velké lilky

Na dokončení:

  • ½ hrnku nastrouhaného parmezánu
  • ledový salát

Postup:

Pečení lilků:

  • Lilky si omyjte a podélně nakrájejte na poloviny. Vnitřek vydlabejte tak, aby vám zbylo asi 1 cm dužiny. (Vnitřek nevyhazujte).
  • Potřete je olivovým olejem a dejte je na plechu vyloženém pečicím papírem péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 30 minut. 

Příprava masové náplně:

  • Na rozehřátém oleji si osmažte vydlabaný lilek. Jakmile se zezlátne, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte asi 5 minut. 
  • Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Nakonec přidejte koření, promíchejte a směs dejte z pánve bokem třeba do talíře.
  • Stejnou pánev si nahřejte a přidejte mleté maso. Míchejte jej, aby se ze všech stran zatáhlo. Jakmile je zatažené, můžete přidat rajský protlak a nechat chvilku za občasného míchání povařit.
  • Přidejte pasírovaná rajčata a nechte ještě 5-10 minut probublávat.
  • Nakonec přidejte orestovanou směs lilků a vše smíchejte.

Konečná příprava:

  • Upečené lilky naplňte touto směsí, posypte parmezánem a dejte ještě na 20 minut zapéct zpět do trouby. 
lilek zapečený s jehněčím
Zdroj: laureninbalance.com

Tip: Přemýšlíte, jakou přílohu k tomuto chodu zvolit? Co třeba zkusit některý z receptů na vařené brambory na mnoho jiných způsobů

Zapékaný lilek se zeleninou

Hledáte tip na rychlý a zdravý oběd nebo večeři? Lilek zapečený se zeleninou je skvělou volbou, pokud nemáte chuť na nic masitého. Tento recept je navíc velice jednoduchý, s náročností přípravy si tedy starosti dělat nemusíte.

Ingredience:

  • 1 malý lilek
  • 1 pořádná hrst kukuřice
  • 1 malá cibule
  • 1 malé rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 4 a ½ lžičky řepkového oleje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky oregana
  • ¼ lžičky pepře
  • ½ hrnku vody
  • ⅓ hrnku nastrouhaného čedaru

Postup:

  • Lilek si rozkrojte na horizontální poloviny.
  • Vnitřek lilku vydlabejte tak, aby vám zbyla ještě zhruba 1 cm široká dužina se slupkou. (Vydlabaný lilek nevyhazujte).
  • Na pánvi si rozpalte olej. Na něm orestujte vydlabaný lilek, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kukuřici a rajče. Vše osolte, opepřete a přidejte oregano.
  • Touto směsí naplňte lilky a dejte do pekáčku podlitého vodou zapéct do předehřáté trouby.
  • Pečte na 175°C asi 25-30 minut přikryté.
  • Poté je odkryjte, posypejte sýrem a dopečte dalších 5 minut.
zapečený lilek se zeleninou
Zdroj: 12tomatoes.com

Lilek zapečený s mozarellou a kuřecím masem

Tento recept vás možná zaujme tím, že k němu není potřeba mnoho ingrediencí. Můžeme také říci, že tato varianta zapékaného lilku ani není náročná. Co myslíte?

Ingredience:

  • 2 lilky
  • olivový olej
  • 4 kuřecí prsa
  • 5 plátky goudy
  • sůl dle chuti
  • mozzarella

Postup:

Pečení lilků:

  • Lilky si umyjte, osušte rozkrojte na podlouhlé poloviny.
  • Potřete je olivovým olejem, posolte vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 °C.
  • Pečte je zhruba 10-15 minut.
  • Poté je častěji kontrolujte. Hotové budou, až budou měkké. 

Příprava náplně:

  • Maso si nakrájejte na malé kousky. 
  • Goudu si nakrájejte na kostičky. 
  • Až budou lilky upečené, nechte je chvíli vychladnout, a poté jim opatrně vyškrábejte vnitřky (asi 1 cm široký vnitřek se slupkou ponechte).
  • Na oleji si orestujte maso, osolte a nechte zatáhnout. 
  • Pak přidejte vydlabaný lilek a na kostičky nakrájenou goudu. 
  • Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. 

Konečná příprava:

  • Touto směsí upečené lilky naplňte a navrch nasypejte nastrouhanou mozzarellu.
  • Dejte je ještě zapéct na 200 °C do trouby, dokud se sýr nerozteče. 
baklažán plněný masem
Zdroj: turkishfoodie.com

Jaká je výhoda čtvercové pánve? Mrkněte na naši recenzi.

Jak se ještě dá tato výborná zelenina připravit? Na to existuje spousta dalších úžasných receptů s lilkem ať už s masem nebo bez masa, které pro vás máme.

Který se zamlouvá vám?

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.