Zapečený lilek se dá v kuchyni využít v různých receptech.
Hledáte inspiraci, jak jej připravit?
Zkoušeli jste už třeba lasagne z lilku?
Pojďte se podívat na recepty, které jsme pro vás na toto téma nachystali.
Zapečený lilek s mletým masem (lasagne)
Už jste někdy zkoušeli domácí lasagne? Pokud ano, a zároveň vám chutnaly, určitě byste ocenili i tento recept na lasagne z lilku. Tato zapečená specialita je skvělou volbou jak na oběd, tak na večeři.
Ingredience:
Na lilek:
- 2 lilky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
Na omáčku:
- 450 g mletého hovězího masa
- ½ velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 800 g pasírovaných rajčat
- 140 g rajského protlaku
- 200 g rajčat
- ½ hrnku čerstvé nasekané bazalky
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- ¼ hrnku čerstvé petrželky
Na sýrovou část:
- 420 g sýru ricotta
- 1 velké vejce
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky muškátového oříšku
- 450 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
- 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
- Lilky si umyjte, nakrájejte na podlouhlé plátky asi 7 mm široké.
- Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Takto je dejte péct do předehřáté trouby na 205 °C na dobu asi 25 minut.
- V polovině doby pečení plech s lilky otočte.
- Mezitím si nachystejte omáčku.
- Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Na trošce rozpáleného oleje ji nechte zatáhnout maso.
- Jakmile je maso zatažené, dejte jej na talíř bokem a do stejné pánve přidejte trochu oleje.
- Na něm osmažte do sklovata cibuli a česnek.
- Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, chvíli restujte a nechte je pustit šťávu.
- Pod pokličkou je chvíli nechte ve vlastní šťávě povařit, než zredukují svou tekutinu.
- Přidejte rajský protlak a chvíli vařte za občasného míchání.
- Poté přilijte pasírovaná rajčata, přidejte bazalku, oregano, ½ lžičky soli, pepř a petrželku.
- Nechte probublávat zhruba 20 minut.
- Přidejte maso zpět do omáčky a vařte dalších 5 minut.
- Sýr ricotta si smíchejte s vejcem a 2 lžícemi petrželky, ½ lžičkou soli a muškátovým oříškem.
- Tuto směs dejte zatím do lednice.
- Do hlubšího (olejem vymazaného) pekáčku (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnek rajčatové omáčky s masem, na to naskládejte asi 6 plátků lilku (aby tato vrstva překryla omáčku), na to rozprostřete ⅓ sýrové směsi z ricotty.
- Pokračujte přidáním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnku omáčky a následně posypejte ¼ hrnkem sýru parmazán.
- Tento celý postup opakujte ještě 2 krát.
- Poslední vrstvu bude tvořit lilek pokapaný hrnkem omáčky a posypaný zbytkem mozzarelly a parmazánu.
- Takto dejte zapéct do trouby opět na 205 °C na dobu asi 30 minut.

Tip: Podívejte se na další recepty domácí lasagne a inspirujte se.
Na videorecept můžete kouknout zde:
Zapečený lilek podle Pohlreicha
Tyto zapečené lilky jsou úžasnou souhrou chutí. Jejich šťavnatost se slučuje s výraznou chutí rajčat, sýru a masa. Můžete si je dopřát s ledovým salátem nebo klidně jinou přílohou.
Ingredience:
Na masovou směs:
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky muškátového oříšku
- špetka chilli
- 1 hrnek pasírovaných rajčat
- 1 lžíce rajského protlaku
Na lilky:
- 2 středně velké lilky
Na dokončení:
- ½ hrnku nastrouhaného parmezánu
- ledový salát
Postup:
Pečení lilků:
- Lilky si omyjte a podélně nakrájejte na poloviny. Vnitřek vydlabejte tak, aby vám zbylo asi 1 cm dužiny. (Vnitřek nevyhazujte).
- Potřete je olivovým olejem a dejte je na plechu vyloženém pečicím papírem péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 30 minut.
Příprava masové náplně:
- Na rozehřátém oleji si osmažte vydlabaný lilek. Jakmile se zezlátne, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte asi 5 minut.
- Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Nakonec přidejte koření, promíchejte a směs dejte z pánve bokem třeba do talíře.
- Stejnou pánev si nahřejte a přidejte mleté maso. Míchejte jej, aby se ze všech stran zatáhlo. Jakmile je zatažené, můžete přidat rajský protlak a nechat chvilku za občasného míchání povařit.
- Přidejte pasírovaná rajčata a nechte ještě 5-10 minut probublávat.
- Nakonec přidejte orestovanou směs lilků a vše smíchejte.
Konečná příprava:
- Upečené lilky naplňte touto směsí, posypte parmezánem a dejte ještě na 20 minut zapéct zpět do trouby.

Tip: Přemýšlíte, jakou přílohu k tomuto chodu zvolit? Co třeba zkusit některý z receptů na vařené brambory na mnoho jiných způsobů?
Objevte podobné tipy
Zapékaný lilek se zeleninou
Hledáte tip na rychlý a zdravý oběd nebo večeři? Lilek zapečený se zeleninou je skvělou volbou, pokud nemáte chuť na nic masitého. Tento recept je navíc velice jednoduchý, s náročností přípravy si tedy starosti dělat nemusíte.
Ingredience:
- 1 malý lilek
- 1 pořádná hrst kukuřice
- 1 malá cibule
- 1 malé rajče
- 1 stroužek česneku
- 4 a ½ lžičky řepkového oleje
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky oregana
- ¼ lžičky pepře
- ½ hrnku vody
- ⅓ hrnku nastrouhaného čedaru
Postup:
- Lilek si rozkrojte na horizontální poloviny.
- Vnitřek lilku vydlabejte tak, aby vám zbyla ještě zhruba 1 cm široká dužina se slupkou. (Vydlabaný lilek nevyhazujte).
- Na pánvi si rozpalte olej. Na něm orestujte vydlabaný lilek, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kukuřici a rajče. Vše osolte, opepřete a přidejte oregano.
- Touto směsí naplňte lilky a dejte do pekáčku podlitého vodou zapéct do předehřáté trouby.
- Pečte na 175°C asi 25-30 minut přikryté.
- Poté je odkryjte, posypejte sýrem a dopečte dalších 5 minut.

Lilek zapečený s mozarellou a kuřecím masem
Tento recept vás možná zaujme tím, že k němu není potřeba mnoho ingrediencí. Můžeme také říci, že tato varianta zapékaného lilku ani není náročná. Co myslíte?
Ingredience:
- 2 lilky
- olivový olej
- 4 kuřecí prsa
- 5 plátky goudy
- sůl dle chuti
- mozzarella
Postup:
Pečení lilků:
- Lilky si umyjte, osušte rozkrojte na podlouhlé poloviny.
- Potřete je olivovým olejem, posolte vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 °C.
- Pečte je zhruba 10-15 minut.
- Poté je častěji kontrolujte. Hotové budou, až budou měkké.
Příprava náplně:
- Maso si nakrájejte na malé kousky.
- Goudu si nakrájejte na kostičky.
- Až budou lilky upečené, nechte je chvíli vychladnout, a poté jim opatrně vyškrábejte vnitřky (asi 1 cm široký vnitřek se slupkou ponechte).
- Na oleji si orestujte maso, osolte a nechte zatáhnout.
- Pak přidejte vydlabaný lilek a na kostičky nakrájenou goudu.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Konečná příprava:
- Touto směsí upečené lilky naplňte a navrch nasypejte nastrouhanou mozzarellu.
- Dejte je ještě zapéct na 200 °C do trouby, dokud se sýr nerozteče.

Jaká je výhoda čtvercové pánve? Mrkněte na naši recenzi.
Jak se ještě dá tato výborná zelenina připravit? Na to existuje spousta dalších úžasných receptů s lilkem ať už s masem nebo bez masa, které pro vás máme.
Který se zamlouvá vám?