Recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?

Kdo by neznal smažený květák.

Oblíbená pochoutka zejména dětí, kdy si růžičky květáku rozeberou na nejmenší kousky.

Co si ho ale takhle zapéct?

Díky použití dalších ingrediencí získáme luxusní a vydatný pokrm.

Připravili jsme si pro vás 11 vynikajících receptů na zapečený květák, kterým neodoláte!

Tak pojďme na to.

Zapečená zelenina s mletým masem a čedarem

Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace mletého hovězího masa, sýrové omáčky a zeleniny je plná neuvěřitelné chuti, kterou ocení všichni vaši hosté.

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého hovězího masa (nejlépe 90% libového)
  • 1 lžíce slaného másla
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička papriky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • ¾ šálku kuřecího vývaru
  • 1 velký květák nakrájený na malé růžičky
  • 2 šálky mléka
  • 2 polévkové lžíce plus 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 šálky nastrouhaného čedaru
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře

POSTUP

  • Troubu předehřejte na 175° Celsia.
  • Nastříkejte zapékací misku o objemu 2 a ½ litru olejem ve spreji.
  • Ve velkém hrnci vybaveném parním košem přiveďte k varu 2,5 až 5 cm vody.
  • Květák vařte v páře, dokud nebude téměř měkký, 3 až 4 minuty.
  • Dejte stranou.
  • Nastříkejte velkou nepřilnavou pánev olejem ve spreji a nechte na středně vysokém ohni rozehřát.
  • Přidejte hovězí maso a restujte za stálého míchání a drcení vařečkou, dokud nezhnědne, 5 až 7 minut.
  • Přemístěte hovězí maso do mísy.
  • Vraťte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte máslo.
  • Krouživým pohybem pánve rozpusťte máslo.
  • Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sůl a restujte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí, 4 až 6 minut.
  • Přidejte papriku, tymián a pepř a restujte za stálého míchání, dokud se tymián nerozvoní, 30 až 90 sekund.
  • Přidejte rajčatový protlak a vmíchejte do zeleniny.
  • Přidejte červené víno a worcesterskou omáčku a vařte za stálého míchání, dokud se víno téměř neodpaří.
  • Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Vařte, dokud nebude zelenina měkká a omáčka velmi hustá, 4 až 6 minut.
  • Přidejte vařené hovězí maso zpět do této směsi.
  • Dejte stranou.
  • Zahřejte 1 a ½ šálku mléka ve středním hrnci na středně vysokém plameni.
  • V malé misce rozšlehejte zbývající ½ šálku mléka a kukuřičný škrob.
  • Kaši z kukuřičného škrobu zašlehejte do napařujícího se mléka a za stálého šlehání na plameni přiveďte k varu.
  • Když směs bublá a zhoustne, stáhněte z ohně a vmíchejte 2 šálky nastrouhaného čedaru a pepř.
  • Na dno zapékací mísy navrstvěte polovinu květáku.
  • Navrch dejte polovinu hovězí směsi.
  • Zalijte polovinou sýrové omáčky.
  • Opakujte se zbylým květákem, hovězí směsí a sýrovou omáčkou.
  • Zasypte zbylým čedarem.
  • Pečte, dokud pokrm nezačne bublat a květák nezměkne, 20 až 25 minut.
  • Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
Květák pečený s mletým masem, sýrem a další zeleninou servírovaný v zapékací míse se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.cabotcheese.coop

Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších digestoří. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Gratinovaný květák s cuketou

Vynikající zeleninový pokrm dochucený bylinkami a parmazánem zachutná i těm, kteří cuketu nemají zrovna v lásce. Smetany je v něm tak akorát a přidané mléko zabraňuje tomu, aby bylo jídlo příliš těžké pro váš žaludek. Skvěle se hodí ke grilovanému masu a sklence vína.

INGREDIENCE

  • 1 velká hlávka květáku
  • sůl dle chuti
  • 600 g cukety, hrubě nastrouhané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 lžičky jemně mletého černého pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku mléka
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání
  • 2/3 šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky

POSTUP

  • Květák zbavte jádřince a zbytek rozeberte na menší kousky.
  • Poté ho pomocí kuchyňského robota (nebo ostrého nože) rozdrťte tak, aby vám vznikly malé kousky, které připomínají zrnka rýže.
  • Dávejte pozor, aby směs neztuhla, možná budete muset pracovat po dávkách.
  • Měli byste získat asi 3 a 1/2 šálků květákové rýže.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem a dejte stranou.
  • Smíchejte 1 čajovou lžičku soli a nastrouhanou cuketu a dejte ji do cedníku umístěného nad mísu.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte za stálého míchání, dokud cibule nezměkne, asi 4–5 minut.
  • Mezitím vymačkejte hrst cukety nad miskou, aby zachytila ​​šťávu, odstraňte většinu vody z cukety, čímž získáte 2/3 šálku cukety.
  • Když cibule změkne, snižte plamen na střední teplotu a vmíchejte květák, česnek, cuketu, 1/2 lžičky soli a pepř.
  • Restujte asi 7-8 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Do směsi přisypte mouku a míchejte.
  • Postupně vmíchejte odloženou vodu z cukety, mléko a smetanu, udržujte teplotu na střední, aby se mléčné výrobky nesrazily.
  • Vařte 2-3 minuty.
  • Odstraňte z tepla.
  • Vmíchejte 1/3 šálku parmazánu, rozmarýn a petrželku.
  • Nalijte do připravené zapékací mísy a pečte 20 minut.
  • Vyjměte z trouby a posypte zbývajícím sýrem (můžete přidat i více, chcete-li).
  • Vraťte do trouby na dalších asi 10 minut.
  • Dobrou chuť!
Zapékaný květák s cuketou v zapékací misce se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.relishingit.com

Květák pečený se zakysanou smetanou a sýrem

Tento báječný gratinovaný květák nejen skvělá chutná, ale je také neuvěřitelně snadný a rychlý na přípravu. Jedná se o perfektní přílohu k masu nebo rybě, ale můžete ho použít i jako lehký hlavní chod.

INGREDIENCE

  • 200 g květáku
  • 120 g sýra
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, podle chuti
  • pepř, podle chuti

POSTUP

  • Květák omyjte a rozdělte na růžičky.
  • Vařte v osolené vodě s citronovou šťávou asi 10 minut.
  • Nastrouhejte sýr.
  • Vejce smíchejte se zakysanou smetanou.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Umístěte květák do zapékací mísy.
  • Potřete ho smetanovou směsí.   
  • Květák pečte v troubě 15 minut na 180 stupňů Celsia.
  • Posypte sýrem a pečte v troubě dalších 10 minut.
  • Podávejte!
Gratinovaný květák se sýrem v zapékací míse, ozdobený větvičkou rozmarýnu.
www.yummytemple.com

Máme pro vás také chutné recepty na květákový mozeček 4x jinak. Výborná česká klasika!

Zapékaný květák s pórkem a sýrem s modrou plísní

Květák, pórek a modrý sýr dohromady vytváří tu nejluxusnější kombinaci! Pokud toužíte po jednoduchém a zároveň netradičním a chutném jídle, které si můžete uvařit kdykoli během týdne, pak si tento recept zamilujete!

INGREDIENCE

  • 2 velké pórky, okrájené a nakrájené na plátky
  • lístky z několika větviček tymiánu
  • 1 velký květák, nakrájený na růžičky
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti
  • 40 ml olivového oleje, plus navíc na vymazání formy
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 50 g sýra s modrou plísní (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
  • 25 g strouhanky
  • 10 g loupaných mandlí

POSTUP

  • Zapékací misku o objemu 1 litr lehce vymažte olivovým olejem.
  • Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a 15 minut smažte pórek s lístky tymiánu.
  • Mezitím přiveďte k varu lehce osolenou vodu v hrnci.
  • Přidejte květák do hrnce a vařte 2 minuty.
  • Květák sceďte a promíchejte s pórkem, přidejte pořádnou špetku nastrouhaného muškátového oříšku, okořeňte a poté vyklopte do misky.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušná trouba) nebo 180°C (plynová trouba).
  • Na pánvi rozehřejte 40 ml olivového oleje, vmíchejte mouku a 1 minutu opékejte.
  • Postupně vmíchejte mléko, poté přidejte rozdrobený sýr.
  • Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  • Ochutnejte, dokořeňte a pak nalijte na zeleninu.
  • Nasypte strouhanku do olivového oleje a poté ji spolu s plátky mandlí nalijte na směs k zapékání.
  • Pečte 30 minut nebo dozlatova.
Gratinovaný květák se sýrem a pórkem, posypaný mandlemi a servírovaný v zapékací míse s vedle položenou lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Gratinovaný květák s brokolicí a kuřecím masem

Tento zdravý a snadný pokrm se skvěle hodí k obědu i večeři. Je plný zeleniny, hotový ho máte do 30 minut a oblíbí si ho i vaše děti. Navíc je nízkosacharidový a bezlepkový!

INGREDIENCE

  • 1 velká hlávka květáku nakrájená na malé růžičky
  • 1 malá brokolice nakrájená na malé růžičky
  • 2 šálky vařených kuřecích prsou nakrájených na kostičky
  • 230 g krémového sýra
  • ½ šálku smetany na vaření
  • 2 šálky nastrouhané mozzarelly
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušené cibule
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP

  • Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Květák a brokolici uvařte v páře tak, že naplníte velký hrnec asi 2 šálky vody a na dno umístíte pařák.
  • Přiveďte vodu k varu.
  • Do pařáku přidejte růžičky květáku a brokolice.
  • Hrnec přikryjte a vařte v páře asi 5 minut.
  • Mezitím do velké mísy přidejte vařené kuře, krémový sýr, smetanu, mozzarellu (část si nechte na posypání pokrmu), sušený česnek a cibuli, sůl a mletý černý pepř.
  • Vše smíchejte dohromady.
  • Květák a brokolici stáhněte z ohně (nemusíte čekat, až vychladnou) a vložte do mísy s kuřetem a krémovým sýrem.   
  • Směs vložte do olejem vymazané zapékací misky a poklaďte zbylou mozzarellou.
  • Pečte odkryté 10–15 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
  • Užijte si to!
Zapékaná zelenina s kuřecím masem v zapékací míse s vařečkou.
www.primaverakitchen.com

A co takhle vyzkoušet recepty na salát z květáku na 5 různých způsobů? Jsou zdravé a vynikající!

Gnocchi pečené s rajčatovou omáčkou a zeleninou

Tento luxusní zapečený pokrm z květáku, gnocchi, papriky, rajčatové omáčky a mozzarelly si zamiluje celá vaše rodina! Je výživný, chutný a má nízký obsah kalorií.

INGREDIENCE

  • 1 malá hlávka květáku i s listy
  • 350 g gnocchi
  • 3 malé cibule
  • 5 lžic rajčatové omáčky
  • italské koření dle chuti
  • 140 g mozzarelly
  • 2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžíce jarní cibulky nebo čerstvých bylinek na ozdobu

POSTUP

  • Květák omyjte a rozeberte na růžičky.
  • Papriky omyjte a nakrájejte na proužky.
  • Oloupejte a omyjte cibuli.
  • Dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 200° Celsia.
  • Umístěte pánev vhodnou do trouby na střední plamen s jednou lžící olivového oleje.
  • Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  • Přidejte gnocchi a restujte 3 minuty za občasného míchání, dokud cibule nezesklovatí a gnocchi nezezlátnou.
  • Přidejte růžičky květáku a proužky papriky.
  • Restujte další 2-3 minuty za občasného míchání.
  • Přidejte 5 velkorysých polévkových lžic rajčatové omáčky předem smíchané s italským kořením.
  • Omáčku nemíchejte, pouze ji použijte jako ozdobu pokrmu ve formě kopečků či malých špiček rozprostřených na restované směsi.
  • Na každý kopeček rajčatové omáčky položte vrstvu nastrouhané mozzarelly.   
  • Vložte pánev do trouby a pečte po dobu 15-20 minut.
  • Podávejte horké, ozdobené jarní cibulkou nebo čerstvými bylinkami.
Zapečený pokrm z květáku, gnocchi, papriky, rajčatové omáčky a mozzarelly v pánvi, ozdobený jarní cibulkou.
www.ramonascuisine.com

Nemůžete se nabažit italské kuchyně? Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem. Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.

Zapečený květák se žampiony

Ochutnejte tuto lahodnou přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, kterou ale můžete servírovat také jako vynikající vegetariánský hlavní chod s čerstvým salátem a křupavým chlebem.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 230 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 4 čerstvé lístky šalvěje, nasekané plus další na ozdobu
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malá cibule, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 4 šálky květáku, nakrájeného na růžičky o velikosti sousta
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1/2 šálku strouhaného parmazánu
  • 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku smetany na vaření
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla, nakrájeného na 0,5 cm kostky
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
  • 1/4-1/2 lžičky čerstvé citronové kůry na ozdobu (podle chuti)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • V malé misce smíchejte mouku, cukr a máslo.
  • Pomocí konečků prstů promíchejte ingredience, dokud nevytvoříte drobenku držící pohromadě, když ji sevřete mezi palcem a ukazováčkem.
  • Přidejte ¼ šálku parmazánu a lžičku nasekaných lístků šalvěje a promíchejte.
  • Dejte stranou.
  • Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středním hrnci na středním plameni.
  • Přidejte žampiony a restujte, dokud nepustí tekutinu a nezačnou hnědnout, 5-6 minut za občasného míchání.
  • Přidejte česnek a 4 lístky nasekané šalvěje a restujte 30–40 sekund, dokud se nerozvoní.
  • Sundejte hrnec z ohně a přikryjte těsně přiléhající poklicí – aby se šalvěj a česnek vařily v páře a změkly, aniž by zhnědly.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké misce smíchejte květák a cibuli.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a promíchejte.
  • Přidejte žampiony a ¼ šálku parmazánu a promíchejte.
  • Přeneste zeleninu do malé čtvercové nebo obdélníkové zapékací misky, ideálně o rozměrech 20×20 cm.
  • Smíchejte vývar se smetanou a nalijte na zeleninu.
  • Drobenku rovnoměrně nasypte na směs v zapékací míse.
  • Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut, dokud květák a cibule nezměknou.
  • Odstraňte alobal a horní část pokrmu posypte cherry rajčátky.
  • Pečte dalších 15–20 minut.
  • Ještě teplou zapečenou směs posypte petrželkou, několika malými lístky šalvěje a citronovou kůrou.
  • Servírujte.
Gratinovaný květák se žampiony a rajčaty v zapékací míse se lžící.
www.food52.com

Těstoviny zapékané s květákem

Není nic lepšího a snadnějšího než zapečená pochoutka se zlatým sýrovým vrchem. Tento recept si zamiluje celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 375 g těstovin penne
  • 1/2 hlávky květáku, nakrájené na velké kousky, listy si ponechte
  • 50 g másla
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 125 g čerstvé mozzarelly, nastrouhané
  • troška čerstvé šalvěje

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Těstoviny vařte ve velkém hrnci s vroucí vodou 14 minut, na poslední 4 minuty vaření přidejte květák a listy.
  • Sceďte.
  • Mezitím rozpusťte máslo ve velké hluboké pánvi na středním ohni.
  • Přidejte cibuli a restujte 3 minuty za stálého míchání nebo do změknutí.
  • Přidejte slaninu a restujte dalších 5 minut za stálého míchání nebo dozlatova.
  • Snižte teplotu na minimum.
  • Přidejte mouku a restujte 2 minuty.
  • Postupně přilévejte mléko a vařte po dobu 5 minut za stálého míchání nebo do mírného zhoustnutí.
  • Přidejte polovinu mozzarelly a míchejte 1 minutu nebo dokud se nerozpustí.
  • Přidejte směs mléka do směsi těstovin a poté promíchejte.
  • Směs přendejte do zapékací misky o rozměrech 22 x 32 cm.
  • Posypte zbývající mozzarellou, navrch položte šalvěj a pečte 15 minut nebo dozlatova.
  • Servírujte.
Penne zapečené s květákem a šalvějí v zapékací míse s vedle položeným talířkem těstovin se lžící.
www.woolworths.com.au

Pokud se chcete o květáku dozvědět více, máte možnost. Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o květáku, kde zjistíte spoustu zajímavých informací o této zdravé zelenině!

Gratinový květák se šunkou a sýrem

Květák zapečený se šunkou a několika druhy sýra je naprostou lahůdkou! Navíc se jedná o jednoduchý pokrm s nízkým obsahem sacharidů.

INGREDIENCE

  • 6 šálků syrových růžiček květáku, nakrájených na malé kousky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
  • 110 g krémového sýru
  • 3/4 šálku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 3/4 šálku strouhaného sýru čedar

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou, přidejte 1/2 lžičky soli a dejte vařit.
  • Květák nakrájejte na malé růžičky, zbytek květáku vyhoďte.
  • Do vroucí vody vložte kousky květáku a vařte.
  • Květák nepřevařte, v troubě ještě změkne.
  • Zatímco se květák vaří, nakrájejte šunku na velmi malé kostičky a nakrájejte jarní cibulku.
  • Do skleněné misky dejte krémový sýr a na pár minut ho dejte změkčit do mikrovlnné trouby.
  • Do změklého sýru vmíchejte řecký jogurt, parmezán a nakrájenou jarní cibulku.
  • Když je květák uvařený natolik, že začne měknout, přelijte ho do cedníku umístěného ve dřezu a nechte dobře okapat (alespoň 5 minut).
  • Scezený květák vložte zpět do hrnce, ve kterém jste ho vařili, a šťouchajte šťouchadlem na brambory, dokud není skoro celý rozmačkaný a nezbyde jen pár kousků.
  • Vmíchejte omáčku a poté jemně vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku.
  • Dochuťte mletým černým pepřem.   
  • Nastříkejte zapékací misku olejem ve spreji.
  • Do misky nalijte květákovou směs, rovnoměrně rozprostřete a posypte sýrem.
  • Pečte 30–35 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne a směs nezačne bublat.
  • Nechte 10 minut uležet, aby se vstřebala veškerá tekutina, a poté podávejte horké.
Zapékaný květák se šunkou a sýrem v zapékací míse.
www.kalynskitchen.com

Květák pečený s bramborami

Tento krémový květákový gratin s bramborami patří mezi přílohy, kterých nebudete mít nikdy dost! Navíc je neuvěřitelně snadný na přípravu.

INGREDIENCE

  • 700 g květáku, nakrájeného na malé růžičky
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 4 lžíce másla rozdělené
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ šálku teplého mléka
  • ½ šálku strouhaného sýra Gruyere
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ⅓ šálku Panko strouhanky
  • 1 a ¼ lžičky soli
  • pepř dle chuti

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  • Přidejte 1 lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním plameni 7 minut.
  • Sceďte.
  • Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
  • Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Odstraňte hrnec z ohně.
  • Přidejte zbývající ¼ lžičky soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  • Přeneste květák a brambory do zapékací mísy o rozměrech 20 x 28 cm.
  • Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Posypte Panko strouhankou a zbývajícím ¼ šálkem Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
  • Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Zapněte funkci gril a pečte 2–3 minuty, dokud není vršek gratinované směsi zlatavě hnědý.
  • Ihned podávejte.
Květákový gratin s bramborami v zapékací míse, nabíraný lžící.
www.lavenderandmacarons.com

Zapékaný květák se sýrem a bešamelem

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, s kterým uděláte hodně parády. Kombinace květáku, sýru a bešamelu je prostě vynikající!

INGREDIENCE

  • květák
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýru Eidam
  • 1 lžíce strouhanky
  • petrželová nať
  • bílek
  • 50 ml mléka

POSTUP

  1. V horké vodě uvařte doměkka na růžičky rozebraný a omytý květák.
  2. Z mouky a mléka si připravte bešamel.
  3. Uvařený květák dejte do misky, můžete ho ještě překrájet na menší kousky a zalijte ho bešamelem.
  4. Přidejte nasekanou petrželovou nať.
  5. Hmotu dejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky.
  6. Povrch posypete strouhaným sýrem.
  7. A zapečte v předehřáté troubě dozlatova.
  8. Tento pokrm výborně chutná se zeleninovým salátem.
Gratinovaný květák s bešamel v zapékací míse na prkénku.
www.kfraftercipes.com

Tipy na zapékání květáku

  • Květák, který chceme upravit jako zapékaný, očistíme, odkrojíme košťály.
  • Pak ho buď celý, nebo rozebraný na růžičky mírně povaříme v osolené vodě do poloměkka.
  • Mezitím si připravíme další potřebné ingredience.
  • Květák lze zapékat s velkým množstvím dalších potravin a na různé způsoby, takže během sezóny květáku není třeba při troše fantazie stejné jídlo opakovat, vždycky se najde možnost obměny.
  • Ke květáku při zapékání můžeme přidávat maso nebo uzeninu, brambory, těstoviny i rýži, vejce, sýry, dušené houby a další zeleninu, kterou přidáváme téměř vždy.
  • Všechny suroviny můžeme mezi sebou ještě kombinovat a doplnit je bešamelem nebo některou ze zapékacích omáček.
  • Podle druhu použitých surovin zapékáme dozlatova asi 30 minut.

Pokud vám chutnalo, určitě vyzkoušejte i naše recepty na zapečenou brokolici!

Nezapomeňte sdílet vaše oblíbené recepty se svými přáteli!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X