Kdo by neznal smažený květák.
Oblíbená pochoutka zejména dětí, kdy si růžičky květáku rozeberou na nejmenší kousky.
Co si ho ale takhle zapéct?
Díky použití dalších ingrediencí získáme luxusní a vydatný pokrm.
Připravili jsme si pro vás 11 vynikajících receptů na zapečený květák, kterým neodoláte!
Tak pojďme na to.
Zapečená zelenina s mletým masem a čedarem
Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace mletého hovězího masa, sýrové omáčky a zeleniny je plná neuvěřitelné chuti, kterou ocení všichni vaši hosté.
INGREDIENCE
- 1 kg mletého hovězího masa (nejlépe 90% libového)
- 1 lžíce slaného másla
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- ½ lžičky soli
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ šálku suchého červeného vína
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- ¾ šálku kuřecího vývaru
- 1 velký květák nakrájený na malé růžičky
- 2 šálky mléka
- 2 polévkové lžíce plus 1 lžička kukuřičného škrobu
- 3 šálky nastrouhaného čedaru
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
POSTUP
- Troubu předehřejte na 175° Celsia.
- Nastříkejte zapékací misku o objemu 2 a ½ litru olejem ve spreji.
- Ve velkém hrnci vybaveném parním košem přiveďte k varu 2,5 až 5 cm vody.
- Květák vařte v páře, dokud nebude téměř měkký, 3 až 4 minuty.
- Dejte stranou.
- Nastříkejte velkou nepřilnavou pánev olejem ve spreji a nechte na středně vysokém ohni rozehřát.
- Přidejte hovězí maso a restujte za stálého míchání a drcení vařečkou, dokud nezhnědne, 5 až 7 minut.
- Přemístěte hovězí maso do mísy.
- Vraťte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte máslo.
- Krouživým pohybem pánve rozpusťte máslo.
- Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sůl a restujte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí, 4 až 6 minut.
- Přidejte papriku, tymián a pepř a restujte za stálého míchání, dokud se tymián nerozvoní, 30 až 90 sekund.
- Přidejte rajčatový protlak a vmíchejte do zeleniny.
- Přidejte červené víno a worcesterskou omáčku a vařte za stálého míchání, dokud se víno téměř neodpaří.
- Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu.
- Vařte, dokud nebude zelenina měkká a omáčka velmi hustá, 4 až 6 minut.
- Přidejte vařené hovězí maso zpět do této směsi.
- Dejte stranou.
- Zahřejte 1 a ½ šálku mléka ve středním hrnci na středně vysokém plameni.
- V malé misce rozšlehejte zbývající ½ šálku mléka a kukuřičný škrob.
- Kaši z kukuřičného škrobu zašlehejte do napařujícího se mléka a za stálého šlehání na plameni přiveďte k varu.
- Když směs bublá a zhoustne, stáhněte z ohně a vmíchejte 2 šálky nastrouhaného čedaru a pepř.
- Na dno zapékací mísy navrstvěte polovinu květáku.
- Navrch dejte polovinu hovězí směsi.
- Zalijte polovinou sýrové omáčky.
- Opakujte se zbylým květákem, hovězí směsí a sýrovou omáčkou.
- Zasypte zbylým čedarem.
- Pečte, dokud pokrm nezačne bublat a květák nezměkne, 20 až 25 minut.
- Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších digestoří. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Gratinovaný květák s cuketou
Vynikající zeleninový pokrm dochucený bylinkami a parmazánem zachutná i těm, kteří cuketu nemají zrovna v lásce. Smetany je v něm tak akorát a přidané mléko zabraňuje tomu, aby bylo jídlo příliš těžké pro váš žaludek. Skvěle se hodí ke grilovanému masu a sklence vína.
INGREDIENCE
- 1 velká hlávka květáku
- sůl dle chuti
- 600 g cukety, hrubě nastrouhané
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky jemně mletého černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 šálku mléka
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
- 2/3 šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
POSTUP
- Květák zbavte jádřince a zbytek rozeberte na menší kousky.
- Poté ho pomocí kuchyňského robota (nebo ostrého nože) rozdrťte tak, aby vám vznikly malé kousky, které připomínají zrnka rýže.
- Dávejte pozor, aby směs neztuhla, možná budete muset pracovat po dávkách.
- Měli byste získat asi 3 a 1/2 šálků květákové rýže.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem a dejte stranou.
- Smíchejte 1 čajovou lžičku soli a nastrouhanou cuketu a dejte ji do cedníku umístěného nad mísu.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte za stálého míchání, dokud cibule nezměkne, asi 4–5 minut.
- Mezitím vymačkejte hrst cukety nad miskou, aby zachytila šťávu, odstraňte většinu vody z cukety, čímž získáte 2/3 šálku cukety.
- Když cibule změkne, snižte plamen na střední teplotu a vmíchejte květák, česnek, cuketu, 1/2 lžičky soli a pepř.
- Restujte asi 7-8 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Do směsi přisypte mouku a míchejte.
- Postupně vmíchejte odloženou vodu z cukety, mléko a smetanu, udržujte teplotu na střední, aby se mléčné výrobky nesrazily.
- Vařte 2-3 minuty.
- Odstraňte z tepla.
- Vmíchejte 1/3 šálku parmazánu, rozmarýn a petrželku.
- Nalijte do připravené zapékací mísy a pečte 20 minut.
- Vyjměte z trouby a posypte zbývajícím sýrem (můžete přidat i více, chcete-li).
- Vraťte do trouby na dalších asi 10 minut.
- Dobrou chuť!

Květák pečený se zakysanou smetanou a sýrem
Tento báječný gratinovaný květák nejen skvělá chutná, ale je také neuvěřitelně snadný a rychlý na přípravu. Jedná se o perfektní přílohu k masu nebo rybě, ale můžete ho použít i jako lehký hlavní chod.
INGREDIENCE
- 200 g květáku
- 120 g sýra
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, podle chuti
- pepř, podle chuti
POSTUP
- Květák omyjte a rozdělte na růžičky.
- Vařte v osolené vodě s citronovou šťávou asi 10 minut.
- Nastrouhejte sýr.
- Vejce smíchejte se zakysanou smetanou.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Umístěte květák do zapékací mísy.
- Potřete ho smetanovou směsí.
- Květák pečte v troubě 15 minut na 180 stupňů Celsia.
- Posypte sýrem a pečte v troubě dalších 10 minut.
- Podávejte!

Máme pro vás také chutné recepty na květákový mozeček 4x jinak. Výborná česká klasika!
Zapékaný květák s pórkem a sýrem s modrou plísní
Květák, pórek a modrý sýr dohromady vytváří tu nejluxusnější kombinaci! Pokud toužíte po jednoduchém a zároveň netradičním a chutném jídle, které si můžete uvařit kdykoli během týdne, pak si tento recept zamilujete!
INGREDIENCE
- 2 velké pórky, okrájené a nakrájené na plátky
- lístky z několika větviček tymiánu
- 1 velký květák, nakrájený na růžičky
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
- 40 ml olivového oleje, plus navíc na vymazání formy
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 50 g sýra s modrou plísní (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
- 25 g strouhanky
- 10 g loupaných mandlí
POSTUP
- Zapékací misku o objemu 1 litr lehce vymažte olivovým olejem.
- Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a 15 minut smažte pórek s lístky tymiánu.
- Mezitím přiveďte k varu lehce osolenou vodu v hrnci.
- Přidejte květák do hrnce a vařte 2 minuty.
- Květák sceďte a promíchejte s pórkem, přidejte pořádnou špetku nastrouhaného muškátového oříšku, okořeňte a poté vyklopte do misky.
- Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušná trouba) nebo 180°C (plynová trouba).
- Na pánvi rozehřejte 40 ml olivového oleje, vmíchejte mouku a 1 minutu opékejte.
- Postupně vmíchejte mléko, poté přidejte rozdrobený sýr.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Ochutnejte, dokořeňte a pak nalijte na zeleninu.
- Nasypte strouhanku do olivového oleje a poté ji spolu s plátky mandlí nalijte na směs k zapékání.
- Pečte 30 minut nebo dozlatova.

Gratinovaný květák s brokolicí a kuřecím masem
Tento zdravý a snadný pokrm se skvěle hodí k obědu i večeři. Je plný zeleniny, hotový ho máte do 30 minut a oblíbí si ho i vaše děti. Navíc je nízkosacharidový a bezlepkový!
INGREDIENCE
- 1 velká hlávka květáku nakrájená na malé růžičky
- 1 malá brokolice nakrájená na malé růžičky
- 2 šálky vařených kuřecích prsou nakrájených na kostičky
- 230 g krémového sýra
- ½ šálku smetany na vaření
- 2 šálky nastrouhané mozzarelly
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky sušené cibule
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
POSTUP
- Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Květák a brokolici uvařte v páře tak, že naplníte velký hrnec asi 2 šálky vody a na dno umístíte pařák.
- Přiveďte vodu k varu.
- Do pařáku přidejte růžičky květáku a brokolice.
- Hrnec přikryjte a vařte v páře asi 5 minut.
- Mezitím do velké mísy přidejte vařené kuře, krémový sýr, smetanu, mozzarellu (část si nechte na posypání pokrmu), sušený česnek a cibuli, sůl a mletý černý pepř.
- Vše smíchejte dohromady.
- Květák a brokolici stáhněte z ohně (nemusíte čekat, až vychladnou) a vložte do mísy s kuřetem a krémovým sýrem.
- Směs vložte do olejem vymazané zapékací misky a poklaďte zbylou mozzarellou.
- Pečte odkryté 10–15 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Užijte si to!

A co takhle vyzkoušet recepty na salát z květáku na 5 různých způsobů? Jsou zdravé a vynikající!
Gnocchi pečené s rajčatovou omáčkou a zeleninou
Tento luxusní zapečený pokrm z květáku, gnocchi, papriky, rajčatové omáčky a mozzarelly si zamiluje celá vaše rodina! Je výživný, chutný a má nízký obsah kalorií.
INGREDIENCE
- 1 malá hlávka květáku i s listy
- 350 g gnocchi
- 3 malé cibule
- 5 lžic rajčatové omáčky
- italské koření dle chuti
- 140 g mozzarelly
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce jarní cibulky nebo čerstvých bylinek na ozdobu
POSTUP
- Květák omyjte a rozeberte na růžičky.
- Papriky omyjte a nakrájejte na proužky.
- Oloupejte a omyjte cibuli.
- Dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 200° Celsia.
- Umístěte pánev vhodnou do trouby na střední plamen s jednou lžící olivového oleje.
- Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte gnocchi a restujte 3 minuty za občasného míchání, dokud cibule nezesklovatí a gnocchi nezezlátnou.
- Přidejte růžičky květáku a proužky papriky.
- Restujte další 2-3 minuty za občasného míchání.
- Přidejte 5 velkorysých polévkových lžic rajčatové omáčky předem smíchané s italským kořením.
- Omáčku nemíchejte, pouze ji použijte jako ozdobu pokrmu ve formě kopečků či malých špiček rozprostřených na restované směsi.
- Na každý kopeček rajčatové omáčky položte vrstvu nastrouhané mozzarelly.
- Vložte pánev do trouby a pečte po dobu 15-20 minut.
- Podávejte horké, ozdobené jarní cibulkou nebo čerstvými bylinkami.

Nemůžete se nabažit italské kuchyně? Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem. Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.
Objevte podobné tipy
Zapečený květák se žampiony
Ochutnejte tuto lahodnou přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, kterou ale můžete servírovat také jako vynikající vegetariánský hlavní chod s čerstvým salátem a křupavým chlebem.
INGREDIENCE
- 3 lžíce olivového oleje
- 230 g žampionů, nakrájených na plátky
- 4 čerstvé lístky šalvěje, nasekané plus další na ozdobu
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cibule, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 4 šálky květáku, nakrájeného na růžičky o velikosti sousta
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1/4 šálku smetany na vaření
- 1 šálek cherry rajčat
- 1/3 šálku hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce másla, nakrájeného na 0,5 cm kostky
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
- 1/4-1/2 lžičky čerstvé citronové kůry na ozdobu (podle chuti)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte mouku, cukr a máslo.
- Pomocí konečků prstů promíchejte ingredience, dokud nevytvoříte drobenku držící pohromadě, když ji sevřete mezi palcem a ukazováčkem.
- Přidejte ¼ šálku parmazánu a lžičku nasekaných lístků šalvěje a promíchejte.
- Dejte stranou.
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středním hrnci na středním plameni.
- Přidejte žampiony a restujte, dokud nepustí tekutinu a nezačnou hnědnout, 5-6 minut za občasného míchání.
- Přidejte česnek a 4 lístky nasekané šalvěje a restujte 30–40 sekund, dokud se nerozvoní.
- Sundejte hrnec z ohně a přikryjte těsně přiléhající poklicí – aby se šalvěj a česnek vařily v páře a změkly, aniž by zhnědly.
- Dejte stranou.
- Ve velké misce smíchejte květák a cibuli.
- Přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a promíchejte.
- Přidejte žampiony a ¼ šálku parmazánu a promíchejte.
- Přeneste zeleninu do malé čtvercové nebo obdélníkové zapékací misky, ideálně o rozměrech 20×20 cm.
- Smíchejte vývar se smetanou a nalijte na zeleninu.
- Drobenku rovnoměrně nasypte na směs v zapékací míse.
- Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut, dokud květák a cibule nezměknou.
- Odstraňte alobal a horní část pokrmu posypte cherry rajčátky.
- Pečte dalších 15–20 minut.
- Ještě teplou zapečenou směs posypte petrželkou, několika malými lístky šalvěje a citronovou kůrou.
- Servírujte.

Těstoviny zapékané s květákem
Není nic lepšího a snadnějšího než zapečená pochoutka se zlatým sýrovým vrchem. Tento recept si zamiluje celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 375 g těstovin penne
- 1/2 hlávky květáku, nakrájené na velké kousky, listy si ponechte
- 50 g másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 125 g čerstvé mozzarelly, nastrouhané
- troška čerstvé šalvěje
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Těstoviny vařte ve velkém hrnci s vroucí vodou 14 minut, na poslední 4 minuty vaření přidejte květák a listy.
- Sceďte.
- Mezitím rozpusťte máslo ve velké hluboké pánvi na středním ohni.
- Přidejte cibuli a restujte 3 minuty za stálého míchání nebo do změknutí.
- Přidejte slaninu a restujte dalších 5 minut za stálého míchání nebo dozlatova.
- Snižte teplotu na minimum.
- Přidejte mouku a restujte 2 minuty.
- Postupně přilévejte mléko a vařte po dobu 5 minut za stálého míchání nebo do mírného zhoustnutí.
- Přidejte polovinu mozzarelly a míchejte 1 minutu nebo dokud se nerozpustí.
- Přidejte směs mléka do směsi těstovin a poté promíchejte.
- Směs přendejte do zapékací misky o rozměrech 22 x 32 cm.
- Posypte zbývající mozzarellou, navrch položte šalvěj a pečte 15 minut nebo dozlatova.
- Servírujte.

Pokud se chcete o květáku dozvědět více, máte možnost. Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o květáku, kde zjistíte spoustu zajímavých informací o této zdravé zelenině!
Gratinový květák se šunkou a sýrem
Květák zapečený se šunkou a několika druhy sýra je naprostou lahůdkou! Navíc se jedná o jednoduchý pokrm s nízkým obsahem sacharidů.
INGREDIENCE
- 6 šálků syrových růžiček květáku, nakrájených na malé kousky
- 1/2 lžičky soli
- 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
- 110 g krémového sýru
- 3/4 šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
- 1/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
- mletý černý pepř podle chuti
- 3/4 šálku strouhaného sýru čedar
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou, přidejte 1/2 lžičky soli a dejte vařit.
- Květák nakrájejte na malé růžičky, zbytek květáku vyhoďte.
- Do vroucí vody vložte kousky květáku a vařte.
- Květák nepřevařte, v troubě ještě změkne.
- Zatímco se květák vaří, nakrájejte šunku na velmi malé kostičky a nakrájejte jarní cibulku.
- Do skleněné misky dejte krémový sýr a na pár minut ho dejte změkčit do mikrovlnné trouby.
- Do změklého sýru vmíchejte řecký jogurt, parmezán a nakrájenou jarní cibulku.
- Když je květák uvařený natolik, že začne měknout, přelijte ho do cedníku umístěného ve dřezu a nechte dobře okapat (alespoň 5 minut).
- Scezený květák vložte zpět do hrnce, ve kterém jste ho vařili, a šťouchajte šťouchadlem na brambory, dokud není skoro celý rozmačkaný a nezbyde jen pár kousků.
- Vmíchejte omáčku a poté jemně vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku.
- Dochuťte mletým černým pepřem.
- Nastříkejte zapékací misku olejem ve spreji.
- Do misky nalijte květákovou směs, rovnoměrně rozprostřete a posypte sýrem.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne a směs nezačne bublat.
- Nechte 10 minut uležet, aby se vstřebala veškerá tekutina, a poté podávejte horké.

Květák pečený s bramborami
Tento krémový květákový gratin s bramborami patří mezi přílohy, kterých nebudete mít nikdy dost! Navíc je neuvěřitelně snadný na přípravu.
INGREDIENCE
- 700 g květáku, nakrájeného na malé růžičky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 4 lžíce másla rozdělené
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku teplého mléka
- ½ šálku strouhaného sýra Gruyere
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ⅓ šálku Panko strouhanky
- 1 a ¼ lžičky soli
- pepř dle chuti
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Přidejte 1 lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním plameni 7 minut.
- Sceďte.
- Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
- Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Odstraňte hrnec z ohně.
- Přidejte zbývající ¼ lžičky soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Přeneste květák a brambory do zapékací mísy o rozměrech 20 x 28 cm.
- Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Posypte Panko strouhankou a zbývajícím ¼ šálkem Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zapněte funkci gril a pečte 2–3 minuty, dokud není vršek gratinované směsi zlatavě hnědý.
- Ihned podávejte.

Zapékaný květák se sýrem a bešamelem
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, s kterým uděláte hodně parády. Kombinace květáku, sýru a bešamelu je prostě vynikající!
INGREDIENCE
- květák
- olej
- 1 lžička hladké mouky
- sůl
- 100 g tvrdého sýru Eidam
- 1 lžíce strouhanky
- petrželová nať
- bílek
- 50 ml mléka
POSTUP
- V horké vodě uvařte doměkka na růžičky rozebraný a omytý květák.
- Z mouky a mléka si připravte bešamel.
- Uvařený květák dejte do misky, můžete ho ještě překrájet na menší kousky a zalijte ho bešamelem.
- Přidejte nasekanou petrželovou nať.
- Hmotu dejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky.
- Povrch posypete strouhaným sýrem.
- A zapečte v předehřáté troubě dozlatova.
- Tento pokrm výborně chutná se zeleninovým salátem.

Tipy na zapékání květáku
- Květák, který chceme upravit jako zapékaný, očistíme, odkrojíme košťály.
- Pak ho buď celý, nebo rozebraný na růžičky mírně povaříme v osolené vodě do poloměkka.
- Mezitím si připravíme další potřebné ingredience.
- Květák lze zapékat s velkým množstvím dalších potravin a na různé způsoby, takže během sezóny květáku není třeba při troše fantazie stejné jídlo opakovat, vždycky se najde možnost obměny.
- Ke květáku při zapékání můžeme přidávat maso nebo uzeninu, brambory, těstoviny i rýži, vejce, sýry, dušené houby a další zeleninu, kterou přidáváme téměř vždy.
- Všechny suroviny můžeme mezi sebou ještě kombinovat a doplnit je bešamelem nebo některou ze zapékacích omáček.
- Podle druhu použitých surovin zapékáme dozlatova asi 30 minut.
Pokud vám chutnalo, určitě vyzkoušejte i naše recepty na zapečenou brokolici!
Nezapomeňte sdílet vaše oblíbené recepty se svými přáteli!