Zapékáme květák s bramborem a sýrem

Nejčastější úpravou květáku je smažení.

Proč ale nevyzkoušet květák zapéci? Díky použitým další igrediencím získáme chutný pokrm.

Navíc je zapékání oproti smažení zdravější způsob přípravy zeleniny.

Příprava květáku

Květák, který chceme upravit jako zapékaný, očistíme, odkrojíme košťály. Pak ho buď celý, nebo rozebraný na růžičky mírně povaříme v osolené vodě do poloměkka. Mezitím si připravíme další potřebné ingredience. Květák lze zapékat s velkým množstvím dalších potravin a na různé způsoby, takže během sezóny květáku není třeba při troše fantazie stejné jídlo opakovat, vždycky se najde možnost obměny.

Ke květáku při zapékání můžeme přidávat maso nebo uzeninu, brambory, těstoviny i rýži, vejce, sýry, dušené houby a další zeleninu, kterou přidáváme téměř vždy. Všechny suroviny můžeme mezi sebou ještě kombinovat a doplnit je bešamelem nebo některou ze zapékacích omáček. Podle druhu použitých surovin zapékáme dozlatova asi 30 minut.

1. Zapékaný květák s bramborem

Květák je zelenina bohatá hlavně na draslík a vitamín C. Pro osoby nemocné dnou však není nejvhodnější potravinou, protože obsahuje poměrně vysoké množství kyseliny močové.

INGREDIENCE:

  • 1 květák
  • 4 brambory
  • polohrubá mouka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce tuku – oleje nebo másla
  • sůl
  • vegeta
  • tvrdý sýr Eidam

POSTUP:

  1. Květák opláchneme a rozebereme na růžičky.
  2. Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Zapékací misku vymažeme tukem a na dno naskládáme růžičky květáku a kolečka brambor.
  4. Osolíme a ochutíme vegetou.
  5. Připravíme si bešamel z mouky a smetany. Ten osolíme a přidáme ho na květák s brambory.
  6. Povrch posypeme strouhaným sýrem a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Hotový recept na zapečený květák s bramborem

zdroj: familystylefood.com

2. Zapékaný květák s nivou

Květák sám o sobě nemá příliš výraznou chuť. Můžeme ho ale doplnit strouhanou nivou a získáme tím pokrm, který bude chutnat znamenitě.

INGREDIENCE:

  • květák
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička hořčice
  • 150 ml mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 75 g nivy
  • 25 g tvrdého sýru
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Nejprve si uvaříme doměkka květák – rozebereme ho na růžičky, opláchneme a uvaříme v horké osolené vodě.
  2. Připravíme si jíšku z másla a mouky, kterou ochutíme hořčicí.
  3. Smícháme smetanu a mléko a nalijeme na jíšku a opatrně rozmícháme, abychom neměli kousky.
  4. Chvíli povaříme.
  5. Potom do omáčky přidáme nastrouhanou nivu a ještě za stálého mícháme vaříme, až se sýr rozpustí.
  6. Můžeme osolit a opepřit a dochutit strouhaným muškátovým oříškem.
  7. Vezmeme zapékací misku a vymažeme ji tukem.
  8. Vložíme do ní květák a zalijeme ho omáčkou.
  9. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
  10. Dáme zapéci do trouby na 180 stupňů Celsia dozlatova.

Hotový recept na zapečený květák s nivou

zdroj: bbcgoodfood.com

3. Zapékaný květák se sýrem

Pro zapékání se velmi dobře hodí tvrdý sýr typu Eidam. Můžeme ho použít pro zapečení květáku.

INGREDIENCE:

  • květák
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýru Eidam
  • 1 lžíce strouhanky
  • petrželová nať
  • bílek
  • 50 ml mléka

POSTUP:

  1. V horké vodě uvaříme doměkka na růžičky rozebraný a omytý květák.
  2. Z mouky a mléka si připravíme bešamel.
  3. Uvařený květák dáme do misky, můžeme ho ještě překrájet na menší kousky a zalijeme ho bešamelem.
  4. Přidáme nasekanou petrželovou nať.
  5. Hmotu dáme do vymazané a strouhankou vymazané zapékací misky.
  6. Povrch posypeme strouhaným sýrem.
  7. A zapečeme v předehřáté troubě dozlatova.
  8. Tento pokrm výborně chutná se zeleninovým salátem.

Hotový recept na zapečený květák se sýrem

zdroj: kraftrecipes.com

Připravenou květákovou směs zaléváme některou ze zapékacích omáček. Ty si buď koupíme, nebo si je připravíme doma. Obvyklý je uvařený bešamel, který lze různě dochutit nebo různé sýrové omáčky připravené ze sýrů rozpuštěných v mléce nebo smetaně.

Jako studenou zálivku můžeme použít sladkou nebo kysanou smetanu, mléko rozšlehané s vejci a případně doplněné sýrem nebo některou ze speciálních a většinou i pikantních omáček připravených z kečupu, hořčice a koření.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *