Zapékaná pohanka

Pohanka se opět vrací do našich kuchyní.

Víte však, jak ji zapékat? A hlavně – s čím?

Pojďme se podívat pohance „na zoubek“. Zde je 5 jednoduchých receptů na zapékanou pohanku, které si oblíbíte!

Příprava pohanky

Pohankou můžeme:

  • zahušťovat polévky
  • vařit z ní kaše
  • smažit palačinky
  • tvořit z ní placky
  • podávat jí vařenou se zeleninou
  • zapékanou s dalšími ingrediencemi

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.

Pohanku předem povaříme v mírně osolené vodě. Objem vody se dává zhruba dvojnásobný nebo jej měříme tak, že by voda měla přesahovat asi 2 prsty nad pohanku. Vody nedáváme příliš, abychom ji nemuseli slévat.

Pohanku zapékáme buď ve střídavých vrstvách nebo promíchanou s dalšími ingrediencemi zhruba 30-40 minut.

Zapékaná pohanka s hokkaido

INGREDIENCE

  • 300 g odmočené pohanky
  • 1 hokkaido dýně
  • 200 g tvrdého sýra
  • česnek
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Pohanku odmočte ve vodě (asi hodinu).
  2. Polévkovou lžící vydlabejte dýni.
  3. Zapékací mísu vymažte olejem.
  4. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem, nakonec přimíchejte nakrájený sýr. Vylijte směs do formy a přelite vejci se solí.
  5. Pohanku zapékáme 45 minut při 180ºC (než změkne dýně).

Zapečená pohanka s hokaido je ideální zdravá večeře.

Dýni hokkaido můžeme použít i do salátu, dodá mu příjemnou oříškovou chuť.

Zapékaná pohanka s cuketou

INGREDIENCE

  • 250 g pohanky
  • 250 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Pohanku necháme odmočit a kratičce povaříme do poloměkka.
  2. Cuketu nakrájíme na čtvrtky koleček a rajčata na polovičky, cibuli a česnek nadrobno, mrkev a celer nastrouháme.
  3. Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše promícháme
  4. Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zalijeme vývarem z pohanky a v předehřáté troubě pečeme doměkka
  5. Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme s nimi směs.
  6. Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.

Výborný recept na zapékanou pohanku s cuketou

Pohanku lze přidávat i do dalších zapékaných pokrmů, například zde najdete výborné recepty s houbami, do kterých se pohanka také hodí.

Zapékané mleté maso s pohankou

INGREDIENCE

  • 500 g pohanky
  • 500 g mletého masa
  • cibulka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • oregano, tymián, kmín, majoránka nebo bazalka dle chuti
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra

POSTUP

  1. Mleté maso předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo zeleninu.
  2. Odmočenou pohanku krátve povaříme do poloměkka, pak promícháme s masovou směsí a vše osolíme, okořeníme a vylijeme do vymazané formy.
  3. Pečeme 45 min při 180ºC, pak přelijeme rozšlehaným vejcem se strouhaným sýrem a dopečeme do zlatova.
  4. Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Recept na zapékané mleté maso s pohankou

Zapékaná pohanka s uzeným masem

INGREDIENCE

  • 300 g pohanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, tymián nebo oregáno
  • 200 g uzeného masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pórek

POSTUP

  1. Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.
  2. Odmočenou pohanku přivedeme k varu a pak zcedíme.
  3. Vymažeme pečící formu, promícháme pohanku s uzeným masem, osolíme, okořeníme a směs vylijeme do formy.
  4. Pečeme při 180ºC asi 50 minut.
  5. Na talíři dozdobíme sekaným pórkem.
  6. Servírujeme s pečivem.
Recept na zapékané mleté maso s pohankou je snadný a vydatný.
foto zdroj: google.com

Pohanka zapékaná se zeleninou

Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky nebo brokolice.

INGREDIENCE

  • 300 g květáku
  • 6 rajčat
  • 150 g feta sýru
  • 1 cuketa
  • 1 porek
  • 300 ml pohanky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky
  • 2 šalotky
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Pohanku necháme odmočit (minimálně hodinu).
  2. Zeleninu pokrájime na kousky a rychle osmahneme na másle.
  3. Pohanku krátce povaříme a scedíme, smícháme se zeleninou.
  4. Přidáme nasekané bylinky a česnek.
  5. Osolíme, opepříme.
  6. Přelijeme do zapekaci formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut při 180ºC.
  7. Posypeme feta sýrem a dopečeme do zlatova.

Recept na zapečenou pohanku se zeleninou

Tip na závěr:

Sypkou pohanku získáme i dušením, kdy ji dusíme při mírné teplotě a podléváme postupně vodou podle potřeby. Na zapékání můžeme použít i pohankovou mouku, ze které uvaříme kaši a po vychladnutí ji připravíme k zapékání.

Dozvěděli jste se něco nového? Sdílejte recept s přáteli, ať je také potěšíte!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *