Ty nejlepší recepty z pohanky na jednom místě. Objevte kouzlo této bezlepkové obiloviny!

,,Pohanka zasytí.“

,,Je skvělá při alergii na lepek.“

,,Působí proti oparům.“

Koupili jste v euforii 3 balení a teď přemýšlíte, co s ní budete dělat?

Pak jste tu správně!

Máme pro vás 10 luxusních receptů na recepty z pohanky ve sladkých i slaných variantách.

Pohankové palačinky

Připravte si tyto chutné palačinky ze směsi pohankové a pšeničné mouky. Nejen vaše děti ji jistě ocení!

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí.
  2. Přidáme zbylé ingredience.
  3. Umixujeme.
  4. Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.
Lívanečky z pohanky naskládané na sobě a servírované na talířku, ozdobené jogurtem a čerstvým ovocem.
www.vikalinka.com

Karbanátky z pohanky

Vyzkoušejte tento recept na plnohodnotné jídlo, které je zdravé a chutné a samozřejmě snadné. S nejvyšší pravděpodobností si na maso ani nevzpomenete!

INGREDIENCE

  • 200 g uvařených pohankových krup
  • 4 vejce
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 4-5 žampionů, nakrájených nadrobno
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička celého kmínu a/nebo 2 lžíce sezamových semínek

POSTUP

  1. Rozpálíme si pánev, přidáme olivový olej a restujeme cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.
  2. Poté přidáme žampiony a několik minut je restujeme.
  3. Cuketu nastrouháme na velmi jemno a rukama ji vymačkáme, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.
  4. Pohankové kroupy dáme do mísy, přidáme žampiony, cuketu, petrželku, parmazán, strouhanku a hladkou mouku.
  5. Podle chuti osolíme a přidáme kmín nebo sezamová semínka.
  6. Vejce rozšleháme vidličkou a přidáme do krupice.
  7. Vše dobře promícháme.
  8. Rozpálíme pánev, přidáme olej a dáme na ni těsto tak, abychom vytvořili placičku.
  9. Smažíme několik minut z každé strany.
  10. Podáváme se zakysanou smetanou a krátce orestovanou růžičkovou kapustou a/nebo mrkví.
Pohankové placičky naskládané na sobě, ozdobené růžičkovou kapustou a servírované na talíři s příborem.
www.maya-cooks.com

Pohankové cookies s čokoládou

Ochutnejte tyto veganské čokoládové sušenky z pohanky! Jsou bez ořechů, lepku i mléka, přirozeně slazené a navíc jsou jednoduché na přípravu. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/2 šálku hořkých čokoládových peciček

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 175 °C a vyložíme velký plech pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smícháme pohankovou mouku, kokosový cukr, olej, vodu, vanilku, sůl a jedlou sodu.
  3. Poté přidáme ocet, který zreaguje s jedlou sodou, aby sušenky trochu nakynuly.
  4. Vmícháme čokoládové pecičky a pomocí polévkové lžíce těsto nabíráme na 12 kopečků rovnoměrně rozmístěných na vyloženém plechu.
  5. Každou sušenku vyrovnáme rukama, protože se tyto sušenky jen mírně roztečou.
  6. Pečeme, dokud nejsou okraje pevné, asi 10 minut.
  7. Před podáváním necháme alespoň 10 minut vychladnout.
Sušenky z pohanky s čokoládou na plechu vyloženém pečícím papírem.
www.detoxinista.com

Zapékaná pohanka s vejci

Nejlepší snídaně, kterou jste kdy měli! Připravte si pohanku s vejcem, špenátem a muškátovým oříškem, které skvěle doplňuje čedar a opečené vlašské ořechy. Je to symfonie textur a chutí.

INGREDIENCE

  • ½ šálku pohankové krupice
  • 2 lžíce amarantu
  • 1 lžička černých chia semínek
  • 2 šálky vody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 malá cibule
  • 250 g listů baby špenátu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 šálek tvarohu
  • 50 g sýra čedar
  • štědrá špetka muškátového oříšku
  • 30 g opražených vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 vejce

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Osolenou vodu přivedeme k varu.
  3. Přidáme pohankovou krupici, amarant a chia semínka.
  4. Přikryjeme, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 10–15 minut, dokud není směs krémová a všechna voda se nevsákne.
  5. Mezitím na nepřilnavé pánvi opečeme na středním plameni cibuli se solí a pepřem, dokud nezesklovatí.
  6. Snižíme teplotu, přidáme špenát a mícháme, dokud špenát úplně nezvadne, asi 1 minutu.
  7. Vypneme sporák a dáme stranou.
  8. Tvaroh smícháme s čedarem a muškátovým oříškem.
  9. Vmícháme špenátovou směs a opražené vlašské ořechy.
  10. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
  11. Pohankovou směs rozdělíme mezi 2 formičky vhodné do trouby a rovnoměrně rozprostřeme.
  12. Navrch dáme špenátovo-sýrovou směs a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce.
  13. Posypeme solí a pečeme v troubě asi 15–20 minut nebo dokud vejce neztuhne.
Dvě misky s pohankou, špenátem a vejcem, vedle kterých jsou položeny dvě vidličky.
www.thehealthyfoodie.com

Pohankové rizoto

Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je její spojení se zeleninou na způsob rizota. Vyzkoušejte následující recept, který je snadný a výživný.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky pohanky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžička kari
  • lžička oleje na orestování
  • sýr na posypání
  • hrst bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10 minut.
  2. Na pánvi orestujeme zeleninu.
  3. Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
  4. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
Rizoto z pohanky s chřestem, hráškem a bazalkou na talíři s vidličkou.
www.sprinkleofgreen.com

Máme pro vás i další recepty na rizoto z pohanky 4x jinak. Inspirujte se!


Hovězí polévka s pohankou a zeleninou

Tato zdravá pohanková polévka je plná křehkého masa a je skvěle sytá a výživná. Servírujte ji k obědu či večeři.

INGREDIENCE

  • 4 litry vody
  • 1/2 šálku pohanky
  • 500 g hovězího masa s kostí
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • 1 velká nakrájená mrkev
  • 1 malá nakrájená cibule
  • 2 velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku čerstvých bylinek (petrželka nebo kopr)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

POSTUP

  1. Vložíme maso do velkého polévkového hrnce naplněného vodou.
  2. Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen na střední stupeň.
  3. Přidáme bobkové listy a necháme maso vařit alespoň 40 minut.
  4. Dochutíme solí.
  5. Přidáme pohanku a vaříme dalších 15 minut.
  6. Očistíme a nakrájíme brambory.
  7. Přidáme je do polévky.
  8. Nakrájíme cibuli, bylinky a mrkev na malé kostičky.
  9. Zahřejeme olej v pánvi a na středním plameni orestujeme mrkev a cibuli do zlatova.
  10. Přidáme zeleninu do polévky a vaříme 5 minut.
  11. Do polévky přidáma nasekané bylinky.
  12. Užijte si to!
Hluboký talíř plný polévky se zeleninou, masem, pohankou a čerstvými bylinkami.
www.momsdish.com

Vyzkoušejte i naše další skvělé recepty na pohankové polévky které vám určitě zachutnají! Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to.

Teplý salát z pohanky a červené řepy

Tento salát je lehký, s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií. Navíc je přirozeně bez lepku a skvěle vás zasytí. Užijte si ho!

INGREDIENCE

  • 2 šálky pohanky
  • 3 velké červené řepy
  • 50 g baby špenátu
  • 2-3 velké žampiony
  • ½ pórku, bílé a zelené části, nakrájené na plátky
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/3 lžičky hrubé mořské soli
  • černý pepř dle chuti
  • 2 lžíce lískových ořechů, nasekaných
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce balzamikového octa
  • čerstvá petrželka k servírování

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na velké kostky.
  3. V hmoždíři si připravíme rozmarýnovou sůl roztlučením suchého rozmarýnu a mořské soli na jemný prášek.
  4. Vložíme kousky červené řepy do misky.
  5. Pokapeme 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci balzamikového octa a ochutíme rozmarýnovou solí a pepřem.
  6. Pečeme asi 40 minut, dokud kousky řepy nezměknou.
  7. Pečlivě zkontrolujeme, zda pohanka neobsahuje drobné kamínky a nečistoty (nedoporučujeme ji však oplachovat, protože se pak stává kašovitou).
  8. Do malého hrnce se skleněnou poklicí vložíme pohanku a přidáme 3 hrnky / 720 ml vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  9. Nesolíme ji, dokud není uvařená, protože sůl negativně ovlivňuje texturu pohanky.
  10. Jakmile se voda přivede k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda nevstřebá.
  11. Jakmile se voda zcela vsákne, hrnec necháme dalších 10 minut (s pevně nasazenou poklicí), aby se pohanka dovařila ve vlastní páře.
  12. Na pánvi rozehřejeme zbývající dvě lžíce olivového oleje.
  13. Přidáme nakrájený pórek a orestujeme na mírném ohni téměř do měkka.
  14. K pórku přidáme na kostičky nakrájený česnek a restujeme, dokud nebude průsvitný a voňavý.
  15. Dále přidáme nakrájené žampiony a smažíme, dokud nejsou hotové.
  16. Dochutíme solí a pepřem a lžící balzamikového octa.
  17. Necháme vařit.
  18. Přidáme špenát a necháme ho zvadnout.
  19. Nakonec přidáme uvařenou pohanku.
  20. Dobře promícháme a dokořeníme.
  21. Rozdělíme do misek, navrch dáme pečené kousky červené řepy, lískové ořechy a trochu čerstvé petrželky.
Pohanka s kousky pečené červené řepy, ořechy, zeleninou a čerstvými bylinkami v hlubokém talíři.
www.lazycatkitchen.com

Kaštanový dort z pohankové mouky

Spojení lahodných oříškových tónů pohanky s jemným kaštanovým krémem vytváří jemný, vláčný dezert, který si užije nejen vaše rodina, ale i ti nejnáročnější hosté!

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku (75 g) pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce, oddělené
  • 1 lžička (5 ml) vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku (105 g) třtinového cukru
  • 1/2 šálku (125 ml) kaštanového krému
  • 1/4 šálku (60 ml) řepkového oleje
  • moučkový cukr, na posypání
  • crème fraîche (volitelně)

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C a mřížku umístíme do středu.
  2. Dno 20 cm formy vyložíme pečicím papírem.
  3. Poté vyložíme i vnitřní stěny formy pásem pečícího papíru.
  4. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva.
  5. Dáme stranou.
  6. V jiné míse šleháme bílky elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké vrcholky.
  7. Postupně přidáváme vanilkový a třtinový cukr a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  8. Dáme stranou.
  9. Ve velké míse ušleháme žloutky, kaštanový krém a olej.
  10. Vmícháme suché ingredience do hladka.
  11. Pomocí stěrky jemně vmícháme bílky do těsta.
  12. Lžící vložíme těsto do připravené pánve.
  13. Pečeme 35 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu dortu nevyjde čisté.
  14. Před vyjmutím z formy necháme vychladnout.
  15. Dort se může uprostřed mírně propadnout.
  16. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
  17. Pokud chcete, podávejte s crème fraîche.
Dort z pohanky a kaštanového krému, který je rozkrojený a servírovaný na talíři s nožem.
www.ricardocuisine.com

Sladká kokosová kaše z pohanky

Tato pohanková kaše, která se připravuje přes noc, je sytá, zdravá a veganská a skvěle se hodí k snídani. Připravuje se z pohankové krupice, kokosového mléka, chia semínek a je slazena čerstvým ovocem.

INGREDIENCE

Na kaši:

  • 1 šálek pohankové krupice
  • 1/4 šálku chia semínek
  • šálky neslazeného kokosového mléka
  • 1 šálek vody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • špetka soli

Na topping (vše volitelné):

  • 1/2 šálku vlašských ořechů nebo jakýchkoli jiných nesolených ořechů dle vašeho výběru
  • 1 a 1/2 šálku semínek granátového jablka (můžete použít jakékoli jiné čerstvé ovoce, které máte doma)
  • 1/2 šálku neslazeného strouhaného kokosu

POSTUP

  1. V misce smícháme pohankovou krupici, chia semínka, kokosové mléko, vodu, vanilkový extrakt, skořici a sůl.
  2. Zakryjeme strečovou fólií a necháme přes noc uležet v lednici.
  3. Ráno ji dáme do hrnce a za občasného míchání vaříme 10–12 minut nebo dokud nedosáhne požadované hustoty.
  4. Ozdobíme ovocem, kokosem a ořechy.
  5. Servírujeme.
Pohanková kaše servírovaná v mističkách s čerstvým ovocem. Vedle jsou položeny dvě lžíce,mistička s granátovým jablkem a mistička s nakrájenou broskví.
www.foolproofliving.com

Vyzkoušejte také našich 8 dalších receptů na kaši z pohanky! Jsou rychlé, levné a snadné.

Pohankový chléb

Upéct chleba od nuly nemusí být vůbec tak složité, jak se na první pohled zdá? Tento nadýchaný chléb z pohanky zvládnou i úplní začátečníci. Pohanková mouku dodává tomuto vydatnému pečivu výživnost a ořechovou chuť. Navíc je přirozeně veganský!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce lněné mouky
  • 7 lžic vody
  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • ½ šálku pohankové mouky
  • ¼ šálku psyllia
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
  • ¼ šálku slunečnicových semínek

POSTUP

  1. Formu na chléb vyložíme pečicím papírem.
  2. Dáme stranou.
  3. V malé míse smícháme lněnou mouku a vodu, a necháme 5 minut stát, aby se z nich stala gelovitá hmota.
  4. V mixéru prošleháme mouku, psyllium, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
  5. Přidáme zbývající ingredience a šleháme do hladka. (Směs bude lepkavá.)
  6. Těsto vložíme do připravené formy a  rozetřeme mokrou stěrkou.
  7. Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  8. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  9. Když těsto vykyne, odkryjeme a vložíme do trouby na 45–50 minut.
  10. Chléb by měl být hotový, když po poklepání zní dutě a zvenčí je kůrka.
  11. Před krájením na 16-18 plátků necháme těsto úplně vychladnout na mřížce.
  12. Chléb zůstane čerstvý až 3 dny, když je uložen ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Nakrájený chléb z pohanky na dřevěném prkýnku. Vedle něj je položený nůž.
www.nourishingniki.com

Tipy na přípravu pohanky

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.

Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.

Pohanka byla významnou součástí kuchyně po mnoho staletí, pak téměř vymizela.
Touha po zdravém životním stylu ale opět oživila zájem o tuto jedinečnou plodinu. Co to pohanka vlastně je? Jaké jsou její druhy? A zdravotní benefity? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o pohance!

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X