Vynikající recepty se zapékanou cuketou aneb inspirace pro vaše zdravé obědy i večeře

Zelenina, která svým tvarem i barvou v mnohém připomíná okurku.

Z hlediska botaniky má ale překvapivě blíže spíše k dýni.

Pojďme se společně podívat na recepty ze zapečené cukety!

Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Mimochodem, různé varianty tohoto pokrmu se mohou stát i velmi originální součástí vaší oslavy či večírku.

Zapečená cuketa se sýrem, kuřecím masem a slaninou

Chutný a vydatný oběd plný proteinů a vitamínů, který vám dodá energii pro zbytek dne.

Ingredience:

  • 4 středně velké cukety
  • 300 g kuřecích prsou
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku italského dresinku
  • 1/2 šálku strouhaného sýra, například goudy či eidamu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. V mezidobě si uvařte kuřecí prsa.
  3. V misce promíchejte kousky kuřecího masa, kousky slaniny, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  4. Omyté cukety rozkrojte na poloviny a odstraňte část jejich dužiny tak, aby vám vznikl prostor pro naplnění.
  5. Naplňte cukety připravenou směsí a vložte je do zapékací misky či pekáče.
  6. Posypejte cukety strouhaným sýrem a misku či pekáč překryjte alobalem.
  7. Pečte zakryté v předehřáté troubě přibližně 20 minut.
  8. Poté alobal odstraňte a pečte dalších 5 minut dozlatova.
Cuketové lodičky zapékané se sýrem, kuřecím masem a slaninou
zdroj: midgetmomma.com

Plněná zapékaná cuketa s mletým masem a zeleninou

Kromě masové směsi lze k naplnění použít také mleté maso. Specifickou chuť této variantě dodá také další zelenina, především rajčata a papriky.

Ingredience:

  • 2 středně velké cukety
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • 5 PL rajčatového protlaku
  • 150 g mozzarelly
  • oregano
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Na pánvi na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a česnek.
  3. Následně přidejte i mleté maso a restujte ho po dobu několika minut.
  4. Odstraňte z pánve přebytečný tuk a přidejte rajský protlak, na malé kousky nakrájené rajče, papriku a koření.
  5. Duste přibližně 10 minut.
  6. Pánev odstavte z ohně a vmíchejte do směsi polovinu mozzarelly.
  7. Omyté cukety rozpulte napůl a vydlabejte část dužiny tak, aby vznikl prostor, do kterého budete vkládat připravenou masovo-zeleninovou směs.
  8. Cukety naplňte směsí a vložte do zapékací misky.
  9. Posypejte kousky zbývající mozzarelly.
  10. Pečte po dobu přibližně 25 minut, než jsou cukety měkké.
Zapékaná cuketa plněná mletým masem a zeleninou
zdroj: spendwithpennies.com

Cuketu lze tepelně upravit nejen zapečením. Lze z ní připravit rovněž vynikající polévku, guláš či lečo. Načerpejte inspiraci z našich cuketových specialit!

Kousky cukety pečené s vajíčkem a parmezánem         

Připravte si s námi chutnou italskou pochoutku, kterou navíc můžete uchovávat v ledničce až po dobu pěti dní!

Ingredience:

  • 3 středně velké cukety
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku strouhaného sýra Pecorino Romano
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1 PL másla
  • bazalka
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Zapékací misku vymažte máslem.
  3. Omytou cuketu nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe za pomoci struhadla mandolína.
  4. Následně jednotlivé plátky zlehka osolte a nechte je chvilku odpočinout na papírové utěrce, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
  5. Následně vložte plátky cukety do misky a přidejte k nim najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  6. Do jiné misky rozklepněte vajíčka a smíchejte je s olivovým olejem.
  7. Nalijte směs vajíček a oleje do misky s cuketou.
  8. Přidejte mouku, prášek do pečiva, oba dva typy sýrů i veškeré koření.
  9. Směs pečlivě promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
  10. Následně směs vložte do připravené zapékací misky.
  11. Pečte přibližně 55-60 minut.

Podáváte ozdobené čerstvou petrželkou.

Kousky cukety s vajíčkem a parmetánem zapečené v troubě
zdroj: cookingwithmammac.com

Cuketové plátky zapékané s bramborem a nivou

Kromě nivy můžete tento pokrm připravit také za použití francouzského sýru roquefort či italské gorgonzoly, které mu dodají ještě intenzivnější chuť.

Ingredience:

  • 2 velké brambory
  • 2 cukety
  • 250 g sýru Niva
  • 150 ml smetany na vaření
  • 100 g jogurtu řeckého typu
  • 3 PL olivového oleje
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na tenké plátky nakrájené brambory povařte ve vodě přibližně 5 minut, poté sceďte.
  2. Olivovým olejem vymažte zapékací misku či pekáč.
  3. Nakrájejte si na plátky cuketu a následně cuketové a bramborové plátky osolte a opepřete.
  4. V misce rozdrobte nivu na malé kousky a ty následně smíchejte se smetanou, jogurtem a tymiánem.
  5. Plátky cukety a brambor vyskládejte v jedné vrstvě do zapékací misky.
  6. Vrstvu následně přelijte směsí z nivy a ostatních ingrediencí.
  7. Na tuto směs vyskládejte další vrstvu brambor a cukety.
  8. Opět přelijte směsí a pokračujte až do doby, než zužitkujete všechny plátky.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu přibližně 30 minut.
Cuketové plátky s nivou a bramborem
zdroj:citronetvanille.com

Lodičky z cukety plněné rajčaty a sýrem                             

Bojíte se, že vám lodičky nebudou stát rovně? Stačí je ze spodní strany jemně seříznout!

Ingredience:

  • 2 středně velké cukety
  • 2 větší rajčata
  • 1 šálek strouhaného sýra, například gouda či eidam
  • 1/4  šálku strouhanky
  • 4 PL másla
  • 2 PL parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • oregano
  • tymián
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Omytá rajčata nakrájejte na plátky, položte je na papírovou utěrku, posypejte zlehka solí a navrch opět přikryjte další vrstvou papírové utěrky
  3. Jemně zatlačte, aby rajčata uvolnila přebytečnou tekutinu.
  4. Omytou cuketu rozkrojte napůl.
  5. Rozpuštěné máslo smíchejte dle chuti s veškerým kořením.
  6. Vzniklým kořeněným máslem následně potřete vrchní plochu cuket.
  7. Cukety posypejte polovičním množstvím strouhaného sýra.
  8. Na sýr položte plátky rajčat, ze kterých jste pomocí soli odstranili přebytečnou tekutinu.
  9. Poté posypejte zbývajícím sýrem.
  10. Zbývající kořeněné máslo smíchejte s parmezánem a strouhankou a posypejte touto směsí vršek cuket.
  11. Pečte přibližně 30 minut.

Takto připravenou zapečenou cuketu servírujte ozdobenou lístky čerstvé bazalky.

Cuketové lodičky plněné rajčaty a sýrem
zdroj: melissassouthernstylekitchen.com

Věděli jste, že z cukety lze připravit i velmi chutnou bábovku či perník? Inspirujte se našimi recepty na cuketové moučníky!

Cuketový nákyp se sýrem a smetanou

Skvělý cuketovo-sýrový casserole, který si díky jeho jemné chuti naprosto zamilujete!

Ingredience:

  • 1 větší cuketa
  • 2 PL másla
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku šlehačky nebo smetany
  • 150 g strouhaného sýra, například goudy či eidamu
  • 100 g parmezánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Omytou cuketu nakrájejte na silnější plátky a lehce z obou stran osolte.
  3. Posolené plátky cukety položte na vrstvu papírových utěrek a nechte z každé strany 10 minut odpočívat. Cuketa takto pustí přebytečnou tekutinu.
  4. Do zapékací misky či pekáče vyskládejte plátky cukety.
  5. V pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli.
  6. Přidejte prolisované stroužky česneku a vařte přibližně 2 minuty.
  7. Přilijte smetanu a přiveďte ji k varu.
  8. Přidejte polovinu množství nastrouhaného parmezánu a tři čtvrtiny množství strouhaného sýra.
  9. Důkladně míchejte až do okamžiku, než se sýr roztaví.
  10. Následně touto sýrovou omáčku přelijte plátky cukety v zapékací misce.
  11. Misku či pekáč přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  12. Pečte přibližně 15 minut.
  13. Odstraňte z misky či pekáče alobal a posypte zbývajícím množstvím sýra a parmezánu.
  14. Pečte ještě přibližně 5 minut dozlatova.

Takto zapečená cuketa chutná nejlépe s čerstvým pečivem.

Cuketový nákyp se sýrem a smetanou
zdroj:homemadeinterest.com

Potřebovali byste poradit s výběrem nové trouby? Doporučit vám můžeme náš test elektrických vestavných trub, kde se dozvíte, jak si tohoto pomocníka nejlépe vybrat.

Cuketové chipsy s parmezánem                                           

Pořádáte oslavu a chcete svým hostům připravit něco chutného a zdravého. Zkuste tyto jednoduché cuketové lupínky!

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/3 šálku parmezánu
  • 1/3 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky
  • 1 lžička sušeného mletého česneku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, které následně potřete z obou stran olivovým olejem.
  3. V misce si smíchejte nastrouhaný parmezán, strouhanku, najemno nakrájenou bazalku, česnek, sůl a pepř.
  4. Následně všechny plátky v této směsi důkladně obalte.
  5. Obalené plátky pokládejte na plech s pečícím papírem.
  6. Pečte přibližně po dobu 25-30 minut, dokud plátky nezačnou lehce hnědnout.
Cuketové lupínky s parmezánem a bylinkami
zdroj: inspiredtaste.net

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

Parmesan Basil Baked Zucchini Chips Recipe - How to Make Zucchini Chips
zdroj: inspiredtaste.net

Proč do svého jídelníčku zařadit cukety?

Zapečenou cuketu je možné připravit mnoha různými způsoby. Ve formě plátků, lodiček i nákypu. Tato nenápadná zelenina je navíc velmi zdravá, a tak se jí jídelníčku vyplatí zařadit nejen v této formě, ale také jako pomazánku či polévku.

Podobně jako okurky, obsahují i cukety velké množství vody, díky které pomáhají naše tělo čistit od nejrůznějších škodlivých látek. Cuketa je navíc bohatá také na rozmanité vitamíny, jako je vitamín A, B či C, a minerální látky, především draslík, hořčík a vápník.

Chcete si cuketu dopřát i mimo sezonu? Žádný problém, lze ji totiž velmi snadno uskladnit ve sklepě či zamrazením. V neposlední řadě lze cuketu podobně jako okurky rovněž zavařit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X