Zapečené cukety zdravá chutná večeře

Před zhruba dvěma až třemi desítkami let byly u nás cukety novinkou, což se sice zdá dostatečně dlouho, ale oproti jiným zeleninám je to doba velmi krátká. Získaly si však velkou popularitu nejen mezi zahrádkáři, ale u celé veřejnosti. S jejich oblibou rostl i počet receptů, jak nejlépe nebo jak ještě lze cukety využít. Takže se cukety smaží, vaří i nakládají. Většina jejich předností je pak zahrnuta i v zapékaných pokrmech.

Zapečená cuketa s parmazánem

Ingredience :
  • 2 cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g  strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku čerstvých bazalkových listů, jemně nasekaných
  • 2 lžičky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • špetku  čerstvě mletého černého pepře
postup :
  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Cuketu nakrájíme na tenčí plátky.
  3. Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem a potřeme je směsí z oleje, parmazánu, česneku a citronu.
  4. Pečeme až do zlatova 25 až 30 minut.

Zapečená cuketa s parmazánemzdroj : inspiredtaste.net

Zapečená plněná cuketa rajčaty

Ingredience :
  • 2-3 cukety
  • 4 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • několik snítek tymiánu
  • čerstvý sýr
  • olivový olej
  • sůl
Postup :
  1. Cukety očistíme, rozkrojíme podélně a vydlabeme vnitřek, který použijeme na náplň.
  2. V míse smícháme vydlabanou cuketu, rajčata nakrájená na malé kousky, rozdrcený česnek a špetku soli.
  3. Touto náplní naplníme slupky cukety, lehce zakápneme olivovým olejem a na každou část dáme snítku tymiánu.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
  5. Po 20 minutách vyndáme plech a každou cuketu podrobíme čerstvým sýrem.
  6. Dáme zpět do trouby a pečeme, dokud není cuketa upečená a sýr lehce nezhnědne.

Zapečená plněná cuketa rajčaty

zdroj : receptydetem.cz

Kombinace cukety s mletým masem je skvělým způsobem jak zpracovat přebytky cuket a získat výživné a chutné maso. Netrvá to dlouho a cuketu si můžete zapéct s mletým masem v troubě.

Zapečená cuketa s mletým masem a sýrem

Ingredience :
  • 2 střední cukety
  • 300 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř
  • lžička mleté papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g mozzarelly
postup :
  1. Do hluboké pánve dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme.
  2. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku.
  3. Promícháme a chvíli dusíme.
  4. Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu.
  5. Dužinu ze dvou cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme, až je cuketa poloměkká.
  6. Asi po 5minutách vmícháme do směsi vejce a naplníme jí cukety.
  7. Posypeme nastrouhaným sýrem.
  8. Naplněné cukety pečeme v pekáči pokapaném olejem a podlité trochou vody na 200°C dokud sýr nezrůžoví asi 30-40 min.

Zapečená cuketa s mletým masem a sýremzdroj : smilesandwich.com

Cuketasilné močopudné účinky. Pokrmy z cukety příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího traktu. Vysoký obsah vlákniny působí dobře na trávení a vyprazdňování střev.

Zapečená cuketa s nivou a brambory

Ingredience :
  • 2 velké brambory na tenké plátky
  • 2 cukety, nakrájené na tenké plátky
  • 250 g sýru Niva
  • 150 ml smetany na vaření
  • 100 g jogurtu řeckého typu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • tymián
  • sůl a pepř
postup :
  1. Brambory povaříme ve vodě 5 minut, poté scedíme.
  2. Vymažeme zapékací mísu.
  3. Brambory a cuketu osolíme a opepříme.
  4. V misce rozdrobíme na menší části nivu a promícháme se smetanou, jogurtem a tymiánem.
  5. Brambory a cuketu klademe do zapékací mísy v tenké vrstvě přes sebe.
  6. Přidáme vytvořenou směs.
  7. Poté pokračujeme další vrstvou.
  8. Opakujeme dokud nepoužijeme všechny brambory a cukety.
  9. Poslední vrstvu posypeme zbytkem směsi sýra.
  10. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

Zapečená cuketa s nivou a bramboryzdroj : citronetvanille.com

Cuketu můžeme zapékat s další zeleninou, s masem, uzeninou, sýry, vejci nebo houbami.. Jako zapékací zálivku nebo omáčku můžeme zvolit bešamel, šlehačku, zakysanou smetanu nebo jogurt a tyto zálivky obohatit rozšlehanými vejci. Kypřejší cuketový nákyp připravíme tak, že do směsi na zapékání zapracujeme potřebný počet žloutků a sníh z bílků. Nákypy také trochu zahušťujeme strouhankou nebo krupicí. Cuketovou směs můžeme také zapékat s brambory, těstovinami nebo rýží a pak už nemusíme připravovat přílohu, podáváme je pouze se zeleninovým salátem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *