Přišli jste z lesa s bohatou úrodou vlastnoručně posbíraných hub?
Nemusíte z nich připravovat pouze houbovou smaženici, ale můžete je také zapékat a svůj jídelníček rozšířit o velmi chutné pokrmy. Pojďme si tedy připravit zapékané houby!
Nevadí, nemáte-li k dispozici houby z lesa. K našemu účelu naprosto stejně poslouží také kupované žampiony.
Zapékané houby s těstovinami
Na tento pokrm si připravte houby nebo pravé hřiby. Pokud jste je sami sbírali, vždy se pečlivě přesvědčte, že se jedná o jedlé houby.
INGREDIENCE
- asi 500 g čerstvých hub
- 500 g těstovin – vrtule, fleky, mušličky
- 1 cibule
- muškátový květ
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo
POSTUP
- Nejprve si připravíme houby, které očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
- Na pánvičce na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme houby.
- Podusíme je doměkka, osolíme, opepříme a ochutíme kmínem.
- Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
- Zapékací misku vymažeme tukem, dáme do ní těstoviny smíchané s podušenými houbami a zalijeme rozšlehanými vejci.
- Dáme zapéci do trouby asi na 30 minut.
zdroj: relish.com
Objevte podobné tipy
Zapečené těstoviny s houbami
Pro přípravu zapečených hub s brambory si připravíme také sladkou smetanu, která celý pokrm zjemní.
INGREDIENCE
- 750 g brambor
- 300 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 150 g dušené šunky
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo
- 1 vejce
- 1 kelímek sladké smetany
POSTUP
- Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Na druhý den je oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V pánvičce si na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme omyté a očištěné na plátky nakrájené houby.
- Vše dusíme doměkka.
- Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
- Pak vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme tukem, na dno poskládáme brambory, na ně položíme podušené houby a nakrájenou šunku a dáme opět vrstvu brambor.
- Vejce rozšleháme ve smetaně a nalijeme je na brambory v zapékací misce.
- Dáme zapéci do trouby asi na půl hodiny při 180 stupňů Celsia.
zdroj: bbcgoodfood.com
Víte, že? Rýži má jako hlavní pokrm asi celá jedna čtvrtina obyvatelstva na Zemi? Díky tomu je rýže jedna z nejdůležitějších obilovin světa.
Kromě toho z ní je možné připravovat i alkoholický nápoj – arak, rýžové pivo nebo rýžové víno.
Zapékané houby s rýží
Rizoto můžeme připravit i z hub a v troubě ho zapéci.
INGREDIENCE
- 300 g rýže
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 lžíce tuku – oleje
- 500 g čerstvých hub
- 1 lžíce polohrubé mouky
- strouhanka
- tvrdý sýr
- 300 ml plnotučného mléka
POSTUP
- Rýži přebereme, propláchneme studenou vodou a uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Pak ji zcedíme a promícháme s tukem.
- V kastrolu si na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby.
- Dusíme pod pokličkou doměkka.
- Jak jsou houby měkké, zaprášíme je moukou, osmahneme a podlijeme mlékem.
- Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a střídavě klademe vrstvu hub a vrstvu rýže.
- Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a dáme zapéci do trouby asi na půl hodiny.
zdroj: loulou.to
TIP: Víte o tom, že se taková zapékaná jídla dají udělat i v domácí pekárně? Co dalšího ještě tento spotřebič dokáže? Rádi byste se o domácích pekárnách dozvěděli více. Přečtěte si naše cenné rady a tipy pro výběr domácí pekárny.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zapékané houby, tak zvláštní přílohu k nim již připravovat nemusíme. Chybu ovšem neuděláme, pokud je doplníme čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem, který může být klidně i sterilovaný.
Pokud vám ani tyto recepty nestačí a voláte po další inspiraci, mrkněte se na další recepty na zapékané houby.