Zapékané houby s rýží, těstovinami nebo brambory

Přišli jste lesa s bohatou úrodou vlastnoručně posbíraných hub?

Nemusíte z nich připravovat pouze houbovou smaženici, ale můžete je také zapékat a svůj jídelník rozšířit o velmi chutné pokrmy.

Nevadí, nemáte-li k dispozici houby z lesa. K našemu účelu naprosto stejně poslouží také kupované žampiony.

Příprava hub

Zdravé houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme. Ještě než se začnou dusit, tak je přiměřeně osolíme, lépe pak pustí vodu. Dusíme je jen při mírné teplotě, aby se houby nepřichytávaly. Z tohoto důvodu je také vhodné pod ně přidat trochu tuku a podle receptu je někdy už můžeme dusit s nakrájenou cibulkou.

Podle druhu a velikosti plátků houby dusíme asi 20-30 minut, všechna voda v nich obsažená by měla být vydušena. Takto připravené houby můžeme ještě podle chuti okořenit a pak je zapracujeme do směsi k zapékání.

Víte, že houby mají malou kalorickou hodnotu? Jsou však celkem bohaté na vitamíny a minerální látky, proto i v našem stravování mají svoje opodstatněné místo.

1. Zapékané houby s těstovinami

Na tento pokrm si připravte houby nebo pravé hřiby. Pokud jste je sami sbírali, vždy se pečlivě přesvědčte, že se jedná o jedlé houby.

INGREDIENCE:

  • asi 500 g čerstvých hub
  • 500 g těstovin – vrtule, fleky, mušličky
  • 1 cibule
  • muškátový květ
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme houby, které očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Na pánvičce na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme houby.
  3. Podusíme je doměkka, osolíme, opepříme a ochutíme kmínem.
  4. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
  5. Zapékací misku vymažeme tukem, dáme do ní těstoviny smíchané s podušenými houbami a zalijeme rozšlehanými vejci.
  6. Dáme zapéci do trouby asi na 30 minut.

Hotový recept na zapečené těstoviny s houbami

zdroj: relish.com

Víte, že smetana je nejtučnější částí mléka? Pokud obsahuje až 30 % tuku, pak tato smetana se používá hlavně ke šlehání jako šlehačka. K dostání je současně smetana sladká, nebo zakysaná, které můžeme využívat při zapékaní.

2. Zapékané houby s brambory

Pro přípravu zapečených hub s brambory si připravíme také sladkou smetanu, která celý pokrm zjemní.

INGREDIENCE:

  • 750 g brambor
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 150 g dušené šunky
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo
  • 1 vejce
  • 1 kelímek sladké smetany

POSTUP:

  1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Na druhý den je oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. V pánvičce si na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme omyté a očištěné na plátky nakrájené houby.
  3. Vše dusíme doměkka.
  4. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
  5. Pak vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme tukem, na dno poskládáme brambory, na ně položíme podušené houby a nakrájenou šunku a dáme opět vrstvu brambor.
  6. Vejce rozšleháme ve smetaně a nalijeme je na brambory v zapékací misce.
  7. Dáme zapéci do trouby asi na půl hodiny při 180 stupňů Celsia.

Hotový recept na zapečené houby s bramborem

zdroj: bbcgoodfood.com

Věděli jste, že rýži má jako hlavní pokrm asi celá jedna čtvrtina obyvatelstva na Zemi? Díky tomu je rýže jedna z nejdůležitějších obilovin světa. Kromě toho z ní je možné připravovat i alkoholický nápoj – arak, rýžové pivo nebo rýžové víno.

3. Zapékané houby s rýží

Rizoto můžeme připravit i z hub a v troubě ho zapéci.

INGREDIENCE:

  • 300 g rýže
  • 1 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce tuku – oleje
  • 500 g čerstvých hub
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • strouhanka
  • tvrdý sýr
  • 300 ml plnotučného mléka

POSTUP:

  1. Rýži přebereme, propláchneme studenou vodou a uvaříme doměkka v osolené vodě.
  2. Pak ji zcedíme a promícháme s tukem.
  3. V kastrolu si na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby.
  4. Dusíme pod pokličkou doměkka.
  5. Jak jsou houby měkké, zaprášíme je moukou, osmahneme a podlijeme mlékem.
  6. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a střídavě klademe vrstvu hub a vrstvu rýže.
  7. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a dáme zapéci do trouby asi na půl hodiny.

Hotový recept na zapečené houby s rýží

zdroj: loulou.to

Vzhledem k tomu, že se jedná o zapékané houby, tak zvláštní přílohu k nim již připravovat nemusíme. Chybu ovšem neuděláme, pokud je doplníme čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem, který může být klidně i sterilovaný.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *