Zelí je nedílnou součástí naší kuchyně.
Je zdravé a má nezaměnitelnou chuť.
Inspirujte se našimi TOP recepty na zapečené zelí, na kterých si opravdu pochutnáte.
Máme pro vás varianty s bramborami, těstovinami i rýží.
Tak pojďme na to!
Pečené brambory s kysaným zelím a uzeným masem
Tuto pochoutku z brambor, kyseného zelí a uzené krkovice prostě musíte vyzkoušet! Je to kombinace, která málokomu nezachutná.
INGREDIENCE
- 2 ks cibule
- 300 g uzené krkovice
- 500 g kysaného zelí
- 2 lžíce oleje
- 500 g brambor
- 3 ks vajec
- 500 ml mléka
- 100 g nastrouhaného sýra gouda
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky mletého kmínu
POSTUP
- Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na kostky na kostky.
- Dáme na pánev s olejem a orestujeme do zlatova.
- Ze zelí vymačkáme šťávu, brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Zelí a brambory dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme.
- Polovinu směsi dáme do vymazaného pekáčku, na brambory se zelím rozložíme orestovanou cibuli s uzeným masem a přikryjeme zbytkem brambor se zelím.
- Vejce dobře rozšleháme s mlékem, přidáme kmín, špetku soli a promícháme.
- Mlékem zalijeme maso se zelím a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Dáme do trouby a pečeme 45 minut při 180°C.

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů
Zapékané kološvárské kysané zelí
Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprostá lahůdka.
INGREDIENCE
- 1 kg kysaného zelí
- 1 hrníček (2,5dcl) rýže
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř
- menší klobáska
- 50 g domácí slaniny
- 400 g zakysané smetany
- 1 lžička sádla
- 100 g bílého jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lžička protlaku
POSTUP
- Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
- V hrnci podusíme kyselé zelí.
- Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
- K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
- Hotovou směs promícháme s rýží.
- Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
- Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
- Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
- Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.

Objevte podobné tipy
Zapečené kysané zelí se slaninou a zakysanou smetanou
A co taková kombinace kvalitní slaniny, kysaného zelí, zakysané smetany a mozzarelly? Vyzkoušejte sami a uvidíte, že si pochutnáte!
INGREDIENCE
- plátky kvalitní anglické slaniny, nakrájené na tenké proužky
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 střední cibule
- 500 g kysané zelí
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 250 ml zakysané smetany
- 250 g strouhaného sýru Mozzarella
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 190°C.
- Zelí vložíme do hrnce a vaříme asi 10 minut.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce s olivovým olejem, mírně orestujeme a přidáme slaninu nakrájenou na proužky.
- Poloměkké zelí scedíme a smícháme s opečenou cibulkou a slaninou.
- Vymažeme si zapékací mísu.
- K vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
- Vložíme do zapékací mísy.
- Posypeme strouhanou mozzarellou.
- Zapékáme v troubě asi 30 minut.

Pečené zelí s těstovinami
Zelí se dá skvěle zapéct také s těstovinami. Vyzkoušejte náš následující recept, který si zamiluje celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 250 g těstovin
- 800 gramů bílého zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky cukru
- 4 lžíce Sherry octa
- 150 g vařené šunky (nakrájené na plátky, např. pražská šunka)
- mletý pepř a sůl dle chuti
- 2 velké špetky mletého kmínu
- 1 štědrá špetka mletého koriandru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 200 g šlehačky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- kajenský pepř
- 200 g strouhaného sýra (suchého jako ementál)
- máslo
POSTUP
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve velkém množství vroucí osolené vody al dente.
- Dobře scedíme.
- Zelí nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme stopku a nakrájíme na asi 2 cm proužky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a smažíme cibuli asi 3 minuty nebo dokud nezměkne.
- Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat do světle hnědé, pánev pokapeme octem a vaříme, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří.
- Přidáme zelí a přikryté dusíme asi 10 minut na středním plameni za občasného míchání.
- Šunku nakrájíme na kousky, smícháme s těstovinami a zelím a ochutíme solí, pepřem, kmínem a mletým koriandrem.
- Žloutky rozšleháme s vejci, smetanou, kukuřičným škrobem a mlékem, dobře dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a kajenským pepřem.
- Zapékací mísu (30 x 18 cm) vymažeme máslem a vysypeme polovinou sýra.
- Potřeme směsí zelí a těstovin a posypeme zbylým sýrem.
- Přilijeme vaječnou směsí a přikryjeme alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
- Sundáme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě asi 15 minut nebo dozlatova.
- Vyjmeme z trouby, necháme krátce odpočinout a podáváme.

Vybrali jsme pro vás i další luxusní recepty na zapečené těstoviny v několika variantách. Inspirujte se!
Alsaské zelí
Následující recept je pro opravdové fajnšmejkry! Obsahuje spoustu masa a samozřejmě kysané zelí. Je to delikatesa!
INGREDIENCE
- 1 lžíce sádla
- 300 g uzeného bůčku
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
- 3 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- 2 lžičky jalovce
- 1 lžička celého pepře
- 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
- 4 uzené kotlety
- 8 malých klobásek, třeba bavorských
- 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
- vařené brambory a dijonská hořčice k podávání
POSTUP
- Bůček nakrájíme na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova.
- Na závěr přidáme cibuli a mícháme asi 3 minuty, až zesklovatí.
- Vmícháme zelí, koření a víno.
- Přivedeme k varu a dvě třetiny rozložíme do pekáčku.
- Poklademe kotletami a klobáskami a na to rozložíme zbytek zelí.
- Přiklopíme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
- Potom odklopíme, vytáhneme klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečeme dozlatova.
- Podáváme s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.

Kysané zelí můžeme velmi dobře kombinovat s různými surovinami. Výborně se hodí k masu, uzenině, smetaně, bramborám, těstovinám, gnocchům, kroupám.
Věděli jste, že se takové zapečené pokrmy dají udělat i v domácí pekárně? Není to paráda? Nemusí se tak nahřívat celá trouba.
Rádi byste se o domácích pekárnách dozvěděli více? Přečtěte si naše cenné rady a tipy pro výběr domácí pekárny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!