Nejlepší recepty na pečené zelí 5x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Zelí je nedílnou součástí naší kuchyně.

Je zdravé a má nezaměnitelnou chuť.

Inspirujte se našimi TOP recepty na zapečené zelí, na kterých si opravdu pochutnáte.

Máme pro vás varianty s bramborami, těstovinami i rýží.

Tak pojďme na to!

Pečené brambory s kysaným zelím a uzeným masem

Tuto pochoutku z brambor, kyseného zelí a uzené krkovice prostě musíte vyzkoušet! Je to kombinace, která málokomu nezachutná.

INGREDIENCE

  • 2 ks cibule
  • 300 g uzené krkovice
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g brambor
  • 3 ks vajec
  • 500 ml mléka
  • 100 g nastrouhaného sýra gouda
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky mletého kmínu

POSTUP

  1. Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na kostky na kostky.
  2. Dáme na pánev s olejem a orestujeme do zlatova.
  3. Ze zelí vymačkáme šťávu, brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. Zelí a brambory dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Polovinu směsi dáme do vymazaného pekáčku, na brambory se zelím rozložíme orestovanou cibuli s uzeným masem a přikryjeme zbytkem brambor se zelím.
  6. Vejce dobře rozšleháme s mlékem, přidáme kmín,  špetku soli a promícháme.
  7. Mlékem zalijeme maso se zelím a posypeme nastrouhaným sýrem.
  8. Dáme do trouby a pečeme 45 minut při 180°C.
Brambory s kysaným zelím a uzenou krkovicí servírované v zapékací míse s vařečkou.
www.eatsmarter.com

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů

Zapékané kološvárské kysané zelí

Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprostá lahůdka.

INGREDIENCE

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 hrníček (2,5dcl) rýže
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř
  • menší klobáska
  • 50 g domácí slaniny
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 lžička sádla
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2,5 dcl vývaru
  • 1 lžička protlaku

POSTUP

  1. Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
  2. V hrnci podusíme kyselé zelí.
  3. Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
  4. K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
  5. Hotovou směs promícháme s rýží.
  6. Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
  7. Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
  8. Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
  9. Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.
Pečené mleté maso s rýží a kysaným zelím servírované na talíři.
www.gurman.rimava.sk

Zapečené kysané zelí se slaninou a zakysanou smetanou

A co taková kombinace kvalitní slaniny, kysaného zelí, zakysané smetany a mozzarelly? Vyzkoušejte sami a uvidíte, že si pochutnáte!

INGREDIENCE

  • plátky kvalitní anglické slaniny, nakrájené na tenké proužky
  • 2 lžičky  olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 500 g kysané zelí
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 g strouhaného sýru Mozzarella

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 190°C.
  2. Zelí vložíme do hrnce a vaříme asi 10 minut.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce s olivovým olejem, mírně orestujeme a přidáme slaninu nakrájenou na proužky.
  4. Poloměkké zelí scedíme a smícháme s opečenou cibulkou a slaninou.
  5. Vymažeme si zapékací mísu.
  6. K vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
  7. Vložíme do zapékací mísy.
  8. Posypeme strouhanou mozzarellou.
  9. Zapékáme v troubě asi 30 minut.
Upečené zelí se zakysanou smetanou, slaninou a mozzarellou servírované v mističce.
www.allroadsleadtothe.kitchen

Pečené zelí s těstovinami

Zelí se dá skvěle zapéct také s těstovinami. Vyzkoušejte náš následující recept, který si zamiluje celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 250 g těstovin
  • 800 gramů bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 4 lžíce Sherry octa
  • 150 g vařené šunky (nakrájené na plátky, např. pražská šunka)
  • mletý pepř a sůl dle chuti
  • 2 velké špetky mletého kmínu
  • 1 štědrá špetka mletého koriandru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 200 g šlehačky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 200 ml mléka
  • muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
  • kajenský pepř
  • 200 g strouhaného sýra (suchého jako ementál)
  • máslo

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve velkém množství vroucí osolené vody al dente.
  2. Dobře scedíme.
  3. Zelí nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme stopku a nakrájíme na asi 2 cm proužky.
  4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky.
  5. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a smažíme cibuli asi 3 minuty nebo dokud nezměkne.
  6. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat do světle hnědé, pánev pokapeme octem a vaříme, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří.
  7.  Přidáme zelí a přikryté dusíme asi 10 minut na středním plameni za občasného míchání.
  8. Šunku nakrájíme na kousky, smícháme s těstovinami a zelím a ochutíme solí, pepřem, kmínem a mletým koriandrem.
  9. Žloutky rozšleháme s vejci, smetanou, kukuřičným škrobem a mlékem, dobře dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a kajenským pepřem.
  10. Zapékací mísu (30 x 18 cm) vymažeme máslem a vysypeme polovinou sýra.
  11. Potřeme směsí zelí a těstovin a posypeme zbylým sýrem.
  12. Přilijeme vaječnou směsí a přikryjeme alobalem.
  13. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
  14. Sundáme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě asi 15 minut nebo dozlatova.
  15. Vyjmeme z trouby, necháme krátce odpočinout a podáváme.
Těstoviny zapečené se zelím a šunkou v pekáčku na plechu.
www.eatsmarter.com

Vybrali jsme pro vás i další luxusní recepty na zapečené těstoviny v několika variantách. Inspirujte se!

Alsaské zelí

Následující recept je pro opravdové fajnšmejkry! Obsahuje spoustu masa a samozřejmě kysané zelí. Je to delikatesa!

INGREDIENCE

  • 1 lžíce sádla
  • 300 g uzeného bůčku
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžičky jalovce
  • 1 lžička celého pepře
  • 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
  • 4 uzené kotlety
  • 8 malých klobásek, třeba bavorských
  • 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
  • vařené brambory a dijonská hořčice k podávání

POSTUP

  1. Bůček nakrájíme na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova.
  2. Na závěr přidáme cibuli a mícháme asi 3 minuty, až zesklovatí.
  3. Vmícháme zelí, koření a víno.
  4. Přivedeme k varu a dvě třetiny rozložíme do pekáčku.
  5. Poklademe kotletami a klobáskami a na to rozložíme zbytek zelí.
  6. Přiklopíme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
  7. Potom odklopíme, vytáhneme klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečeme dozlatova.
  8. Podáváme s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.
Pečené zelí s klobásami a uzeným masem na talíři s krajícem chleba.
www.cookaround.com

Kysané zelí můžeme velmi dobře kombinovat s různými surovinami. Výborně se hodí k masu, uzenině, smetaně, bramborám, těstovinám, gnocchům, kroupám.

Věděli jste, že se takové zapečené pokrmy dají udělat i v domácí pekárně? Není to paráda? Nemusí se tak nahřívat celá trouba.

Rádi byste se o domácích pekárnách dozvěděli více? Přečtěte si naše cenné rady a tipy pro výběr domácí pekárny.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X