I když už kysané zelí není v české kuchyni na stole několikrát týdně, tak je stále ještě jednou z jejích důležitých a charakteristických složek.
A nemusí to být pouze dušená příloha k masu s knedlíky nebo brambory. Kromě uplatnění v zeleninových salátech nebo náplních ve slaném pečivu, jej můžeme připravovat i jako zapékané s dalšími surovinami.
My jsme pro vás připravili nejlepších 5 receptů. Pojďme tedy na to.
Zapékané kysané zelí s brambory a uzeným masem
INGREDIENCE
- 2 ks cibule
- 300 g uzené krkovice
- 500 g kysaného zelí
- 2 lžíce oleje
- 500 g brambor
- 3 ks vajec
- 500 ml mléka
- 100 g nastrouhaného sýra gouda
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky mletého kmínu
POSTUP
- Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na kostky na kostky.
- Dáme na pánev s olejem a orestujeme do zlatova.
- Ze zelí vymačkáme šťávu, brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Zelí a brambory dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme.
- Polovinu směsi dáme do vymazaného pekáčku, na brambory se zelím rozložíme orestovanou cibuli s uzeným masem a přikryjeme zbytkem brambor se zelím.
- Vejce dobře rozšleháme s mlékem, přidáme kmín, špetku soli a promícháme.
- Mlékem zalijeme maso se zelím a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Dáme do trouby a pečeme 45 minut při 180°C.
zdroj: recepty.blesk.cz
Objevte podobné tipy
Zapékané kološvárské kysané zelí
Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to super lahůdka.
INGREDIENCE
- 1 kg kysaného zelí
- 1 hrníček (2,5dcl) rýže
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř
- menší klobáska
- 50 g domácí slaniny
- 400 g zakysané smetany
- 1 lžička sádla
- 100 g bílého jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lžička protlaku
POSTUP
- Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
- V hrnci podusíme kyselé zelí.
- Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
- K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
- Hotovou směs promícháme s rýží.
- Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
- Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
- Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
- Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.
zdroj: gurman.rimava.sk
Zapékané kysané zelí se slaninou a zakysanou smetanou
INGREDIENCE
- plátky kvalitní anglické slaniny, nakrájené na tenké proužky
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 střední cibule
- 500 g kysané zelí
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 250 ml zakysané smetany
- 250 g strouhaného sýru Mozzarella
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 190°C.
- Zelí vložíme do hrnce a vaříme asi 10 minut.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce s olivovým olejem, mírně orestujeme a přidáme slaninu nakrájenou na proužky.
- Poloměkké zelí scedíme a smícháme s opečenou cibulkou a slaninou.
- Vymažeme si zapékací mísu.
- K vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
- Vložíme do zapékací mísy.
- Posypeme strouhanou mozzarellou.
- Zapékáme v troubě asi 30 minut.
zdroj: allroadsleadtothe.kitchen
Zapékané kysané zelí s houbami
INGREDIENCE
- 1 kilo čerstvých hub
- 1/2 šálku teplé vody
- 2 velké cibule
- 2 lžíce oleje
- 500 g kysaného zelí
- 1/3 šálku vody
- 2 lžíce mouky
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Zelí pokrájíme a podusíme asi 15 minut.
- Nakrájíme cibuli na kostičky, houby očistíme a pokrájíme na plátky
- Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme, přidáme pokrájené houby.
- Scedíme zelí, promícháme s cibulkou a houbami.
- Osolíme a opepříme.
- Dáme do vymazaného pekáčku a zapékáme asi 10 až 15 minut.
zdroj: www.cdkitchen.com
Alsaské zelí
INGREDIENCE
- 1 lžíce sádla
- 300 g uzeného bůčku
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
- 3 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- 2 lžičky jalovce
- 1 lžička celého pepře
- 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
- 4 uzené kotlety
- 8 malých klobásek, třeba bavorských
- 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
- vařené brambory a dijonská hořčice k podávání
POSTUP
- Bůček nakrájíme na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova.
- Na závěr přidáme cibuli a mícháme asi 3 minuty, až zesklovatí.
- Vmícháme zelí, koření a víno.
- Přivedeme k varu a dvě třetiny rozložíme do pekáčku.
- Poklademe kotletami a klobáskami a na to rozložíme zbytek zelí.
- Přiklopíme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
- Potom odklopíme, vytáhneme klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečeme dozlatova.
- Podáváme s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.
zdroj: cookaround.com
Kysané zelí můžeme velmi dobře kombinovat s různými surovinami. Výborně se hodí k masu, uzenině, smetaně, bramborám, těstovinám, gnocchům, kroupám.
Vhodné jsou i ke klobásám, které můžete zavařit a připravovat po celý rok.
Věděli jste, že se takové zapečené pokrmy dají udělat i v domácí pekárně? Není to paráda? Nemusí se tak nahřívat celá trouba.
Rádi byste se o domácích pekárnách dozvěděli více? Přečtěte si naše cenné rady a tipy pro výběr domácí pekárny.