Jak připravit fazole, aby chutnaly celé rodině?
Jak dodat do jídelníčku více vlákniny a bílkovin?
Řešením mohou být zapečené fazole! Že nevíte, jak na to?
Proto je zde 5 snadných receptů se zapečenými fazolemi!
Příprava fazolí
POSTUP
- Fazole namočíme na několik hodin do studené vody, aby změkl jejich tvrdý obal. Nejčastěji odmáčíme přes noc.
- Všechny luštěniny pro zapékání musíme předem uvařit. Zde je relativní hlavní nevýhoda luštěnin, protože jejich vaření trvá poměrně dlouhou dobu.
- Fazole vaříme vždy v nadbytku vody, to znamená, že jsou nejen zcela zatopeny, ale voda je musí o několik cm přesahovat.
- Během varu je nemícháme, nejvýše s hrncem trochu zatřeseme. Také je před vařením nebo během varu nesolíme, to uděláme až při zpracovávání změklých a uvařených luštěnin.
Objevte podobné tipy
Zapékání fazolí
POSTUP
- Fazole předvaříme.
- Z měkkých fazolí scedíme případnou přebytečnou vodu. Tu můžeme využít polévku. Je škoda ji vylévat, protože v ní jsou vylouhovány minerální látky a bílkoviny.
- Luštěniny pak osolíme, případně i okořeníme sypkým nebo tekutým kořením nebo jiným dochucujícím přípravkem.
- Před dalším zpracováním je můžeme umlít nebo rozmixovat dohladka nebo alespoň částečně rozmělnit.
- Doplníme dalšími ingrediencemi. S nimi můžeme fazole míchat nebo je ukládat do tukem vymazaného pekáčku či zapékací misky ve vrstvách.
- Pak vložíme do předehřáté trouby a zapékáme půl hodiny.

A teď už k samotným receptům.
Zapékané fazole se sýrem
INGREDIENCE
- 200 g fazolí
- 50 g hladké mouky
- strouhaný sýr na posyp
- sůl, kmín
- 1 lžíce oleje
- 50 g smetanového roztíratelného taveného sýra
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- oregáno
POSTUP
- Fazole namočíme o den dřív, pak je uvaříme, osolíme, okmínujeme.
- Uvařené fazole trochu slijeme, aby v nich stále zůstalo trochu vody, a zahustíme je jíškou.
- Přidáme protlak a měkký sýr.
- Vše vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček.
- Směs posypeme strouhaným sýrem a oregánem a zapečeme do růžova.
- Servírujeme s pečivem či slanou oplatkou.

Fazole zapečené s masem
INGREDIENCE
- 250 g červených fazolí
- 300 g mletého masa
- cibulka
- 3 stroužky česneku
- malý rajský protlak
- 5 plátků anglické slaniny
- sůl, pepř, majoránka nebo oregáno
- 2 lžíce oleje
POSTUP
- Pokrájíme cibuli a dáme osmahnout na olej doměkka, maso pokrájíme na menší kousky, osolíme, opeříme a posypeme trochou kari.
- Maso přidáme k cibulce a opečeme, podlijeme trochou vody, a dusíme do měkka.
- Fazole přidáme k masu, přidáme protlak, dochutíme rozmačkaným česnekem a poklademe plátky slaniny a necháme zapéct.
- Po upečení posypeme čerstvým porkem a podáváme s pečivem.

Zapečené fazole se zeleninou
INGREDIENCE
- 6 rajčat
- 6 kapustiček
- 2 mrkve
- 1/2 brokolice
- 2 papriky
- 1 cibule
- 400 g fazolí (červených)
- 3 lžíce oleje
- chilli a kari dle chuti
- sůl, pepř, tymián
- hrst čerstvé pažitky
POSTUP
- Nakrájíme cibulku a prolisujeme česnek.
- Obojí orestujeme na oleji.
- Přidáme nakrájenou papriku, tymián, chilli.
- Opekáme ještě asi 2 minuty.
- Potom přidáme rajčata, papriku, mrkev a kapustičku. Osolíme a opepříme, přilijeme trošku vody a povaříme asi 5 minut.
- Brokolici rozdělíme na růžičky a povaříme v osolené vodě 2 minuty, potom ji scedíme a necháme okapat.
- Vše smícháme a vysypeme do formy.
- Zapékáme 20 minut.
- Podáváme posypané pažitkou.

Pečené fazole s bramborem (vege)
Tentokrát to bude recept s rychlou přípravou.
INGREDIENCE
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžička grilovacího koření
- 1/2 kg drobných brambor
- sušený česnek
- 1 lžička mleté červené papriky
- rajčatový protlak
- sůl
- 1 plechovka bílých fazolí
- zelené bylinky na posyp
POSTUP
- Brambory 10 minut povaříme.
- Všechny suroviny promícháme v míse.
- Směs vysypeme do formy.
- Zapečeme 15 minut ve vyhřáté troubě při 180 ºC.

Zapékané fazole s rajčaty
INGREDIENCE
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1/2 kg rajčat
- 1 cibulka
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička mleté červené papriky
- sůl, pepř
- zelené bylinky na posyp
POSTUP
- Rajčata orestujeme 10 minut na cibulce.
- Smícháme je s fazolemi, osolíme, okořeníme.
- Přidáme smetanu a sojovou omáčku.
- Směs přesypeme do formy.
- Zapečeme 8 minut ve vyhřáté troubě při 180 ºC.

Fazole zasytí celou rodinu nejen díky vysokému obsahu vlákniny ale také vitamínu B6. Léčivé účinky fazolí najdete v tomto článku.
Pokud fazole budeme servírovat jako hlavní pokrm, připravíme si 100 g suchých fazolí na osobu.
Po uvaření fazole nabudou na hmotnosti asi o 135 procent. Použijeme-li fazole do směsi se zeleninou nebo masem, postačí na porci padesát gramů suchých fazolí.
Zaujaly vás recepty na zapečené fazole? Vyzkoušejte i jiné recepty z luštěnin. Nebudete litovat!