Jak připravit fazole, aby chutnaly celé rodině?
Jak dodat do jídelníčku více vlákniny a bílkovin?
Řešením mohou být naše recepty na zapečené fazole!
Vyzkoušejte naše varianty s vejci, masem či zeleninou.
Zapékané fazole s vejcem a sýrem
Připravte si snídani z vajec zase trochu jinak! Tento recept je skvělý jako rychlá snídaně, skvěle zasytí a navíc si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 1/4 šálku konzervovaných fazolí dle výběru
- 2 – 3 lžíce salsy nebo rajčatové omáčky
- 1/4 šálku sýra dle výběru, nastrouhaného
- 1 vejce
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvé nebo sušené bylinky dle výběru (volitelně na ozdobení)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Do ramekinu lehce potřeného máslem nebo olejem navrstvěte ingredience v pořadí podle seznamu výše.
- Přidejte sůl, pepř nebo jiné koření či bylinky podle chuti.
- Ramekiny položte na plech a pečte 10-15 minut, dokud nejsou hotové.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i našich 5 nejlepších receptů na zapékaná vajíčka nejen k snídani. Jsou rychlé, vydatné, jednoduché a navíc chuťově naprosto luxusní.
Pečená kuřecí prsa s bílými fazolemi a žampiony
Vynikající a jednoduchý recept, který vám během náročného pracovního týdne přijde vhod. Pečené žampiony, slaninka, bílé fazole a kuřecí maso s čerstvými bylinkami provoní vaši kuchyň a celá rodina se bude olizovat!
INGREDIENCE
- 125 g prorostlé slaniny, nakrájené
- 6 šalotek, rozpůlených
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- ¾ lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- ¾ lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 200 ml bílého vína
- 300 g nakrájených žampionů
- 1 konzerva bílých fazolí
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí, každé prso nakrájejte na dvě části
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Do zapékací mísy dejte nakrájenou slaninu, rozpůlenou šalotku, prolisovaný česnek, tymián a rozmarýn.
- Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Vložte do trouby na 20 minut (v polovině promíchejte).
- Vyjměte z trouby a promíchejte.
- V tento okamžik měla být slanina trochu křupavá a šalotka začne měknout.
- Přidejte nakrájené žampiony, bílé fazole a víno, promíchejte a vraťte na 10 minut do trouby.
- Vyjměte z trouby, přidejte kuřecí prsa a promíchejte.
- Vložte zpět do trouby a pečte 20 – 30 minut, dokud není kuře propečené, v polovině promíchejte.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Zapečené fazole s klobásou
Sytý a hřejivý recept, který je jednoduchý na přípravu a navíc božsky chutná! Kombinace fazolí a klobás se prostě neomrzí.
INGREDIENCE
- 600 g zralých cherry rajčat různé barvy
- 4 stroužky česneku
- 200 g focaccie
- 660 g konzervovaných bílých fazolí
- 12 klobásek chipolata
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180ºC.
- Cherry rajčata rozpůlte, česnek oloupejte a nakrájejte najemno a focacciu natrhejte na kousky o velikosti sousta.
- Vše vložte do pekáčku o rozměrech 30 x 35 cm, přidejte fazole a šťávu z nich, pokapejte 1 lžící olivového oleje a červeného vinného octa, přidejte kapku vody a vše promíchejte.
- Každou chipolatu rozpůlte a pak je náhodně rozmístěte po směsi a lehce je zatlačte do fazolí a rajčat.
- Pečte 45 minut, nebo dokud vše nezezlátne.

Objevte podobné tipy
Zapékané fazole s kukuřicí a cuketou
Tak tohle je naprostá delikatesa! Můžete použít fazole z konzervy, ale ještě lépe dušené fazole, které zredukujete v jejich vlastním aromatickém vývaru.
INGREDIENCE
Na fazole:
- 3 šálky vařených černých fazolí, s tekutinou
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 chipotle v adobo omáčce, bez semínek a nasekaná (volitelně)
- sůl dle chuti
- 1 lžička chilli (nebo více podle chuti)
Na cuketu:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ šálku nasekané cibule
- sůl podle chuti
- 2 stroužky česneku, lisované
- 700 g cukety, nakrájené na plátky silné asi 0,5 cm
- ½ až 1 lžička oregana
Na kukuřici:
- 2 šálky kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)
- 1 a ¼ šálku mléka
- 1 nasekaná chilli paprička
- ¼ hrnku kukuřičné mouky nebo polenty
- sůl dle chuti
- ½ šálku strouhaného sýra pecorino
- ¼ šálku rozdrobené fety
- 1 lžíce másla nebo extra panenského olivového oleje
POSTUP
- Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dvoulitrovou zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem.
- Na velké, těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni a přidejte kmín a chilli.
- Restujte za stálého míchání asi minutu, dokud koření nezačne prskat.
- Přidejte fazole a případně chipotle.
- Fazole restujte (i s tekutinou) za stálého míchání a rozmačkávání zadní stranou lžíce, dokud nezhoustnou a na dně pánve nevytvoří tenkou kůrku.
- Tu promíchejte a vmíchejte do fazolí.
- Vařte, dokud fazole nejsou husté, ale ne příliš suché, asi 10 minut.
- Fazole ochutnejte a případně dosolte.
- Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do zapékací mísy.
- Vyčistěte a osušte pánev.
- Zahřejte na středním plameni a přidejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Přidejte špetku soli a česnek a restujte za stálého míchání, dokud se česnek nerozvoní, asi 30 sekund.
- Nakonec přidejte cuketu, oregano, sůl a pepř a mírně zvyšte teplotu.
- Vařte za častého míchání, dokud nebude cuketa měkká, 5 až 10 minut.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Rozložte v rovnoměrné vrstvě na fazole.
- V hrnci smíchejte kukuřici a mléko a přiveďte k varu.
- Vařte 5 minut, dokud kukuřice nezměkne.
- Vmíchejte kukuřičnou mouku a chilli, přidejte sůl podle chuti a dále vařte, dokud směs nezhoustne, 3 až 5 minut.
- Vmíchejte nastrouhaný sýr pecorino.
- Sundejte z ohně a rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na cuketu.
- Vršek posypte rozdrobenou fetou.
- Potřete máslem nebo pokapejte olejem.
- Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud sýr lehce nezhnědne.
- Podávejte horké nebo teplé.

Z fazolí se dá připravit spoustu různých dobrot. Vyzkoušejte tentokrát naše recepty na fazolový guláš 7x jinak! Máme pro vás variantu pro vegany, mexickou, ale i pořádně vydatnou s klobásou či uzeným kolenem.
Mexické pečené fazole se zeleninou
Tato mexická pochoutka z fazolí, brambor, papriky, rajčat, cukety a žamiponů je úžasně vydatná a je skvělou večeři, kterou zvládnete hravě připravit i o všedním dni.
INGREDIENCE
- 3 velké brambory, nakrájené na kousky
- 2 lžíce oleje
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 8 středních žampionů, nakrájených na čtvrtky
- 1 střední cuketa, nakrájená na kousky
- 400 g konzervovaných fazolí, scezených
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- sůl
- černý pepř
- 75 g sýra čedar, strouhaného
- čerstvý koriandr, k podávání (volitelně)
POSTUP
- Nakrájené brambory promíchejte s trochou oleje a rozložte je do velkého pekáčku.
- Pečte při 190 °C, po dobu asi 45 minut, v polovině promíchejte, nebo dokud nejsou téměř uvařené a nezačnou křupavět.
- Do misky přidejte všechnu zeleninu spolu s fazolemi, rajčaty v konzervě a kořením.
- Bohatě okořeňte a promíchejte.
- Vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a rajčata nevytvoří bohatou omáčku.
- Posypte strouhaným sýrem a pečte dalších 15 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Podávejte podle potřeby ozdobené čerstvým koriandrem.

Jak správně uvařit fazole?
- Fazole namočíme na několik hodin do studené vody, aby změkl jejich tvrdý obal.
- Nejčastěji odmáčíme přes noc.
- Všechny luštěniny pro zapékání musíme předem uvařit.
- Zde je relativní hlavní nevýhoda luštěnin, protože jejich vaření trvá poměrně dlouhou dobu.
- Fazole vaříme vždy v nadbytku vody, to znamená, že jsou nejen zcela zatopeny, ale voda je musí o několik cm přesahovat.
- Během varu je nemícháme, nejvýše s hrncem trochu zatřeseme.
- Také je před vařením nebo během varu nesolíme, to uděláme až při zpracovávání změklých a uvařených luštěnin.
Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o fazolích. Překvapí vás svými zdravotními benefity i možnostmi využití v kuchyni. Víte, jaké druhy fazolí existují? Či jak se skladují?
To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!