Zapečené fazole jedna báseň

Jak připravit fazole, aby chutnaly celé rodině?

Jak dodat do jídelníčku více vlákniny a bílkovin?

Řešením mohou být zapečené fazole! Že nevíte, jak na to? Proto je zde 5 snadných receptů se zapečenými fazolemi!

Příprava fazolí

POSTUP

  1. Fazole namočíme na několik hodin do studené vody, aby změkl jejich tvrdý obal. Nejčastěji odmáčíme přes noc.
  2. Všechny luštěniny pro zapékání musíme předem uvařit. Zde je relativní hlavní nevýhoda luštěnin, protože jejich vaření trvá poměrně dlouhou dobu.
  3. Fazole vaříme vždy v nadbytku vody, to znamená, že jsou nejen zcela zatopeny, ale voda je musí o několik cm přesahovat.
  4. Během varu je nemícháme, nejvýše s hrncem trochu zatřeseme. Také je před vařením nebo během varu nesolíme, to uděláme až při zpracovávání změklých a uvařených luštěnin.

Zapékání fazolí

POSTUP

  1. Fazole předvaříme.
  2. Z měkkých fazolí scedíme případnou přebytečnou vodu. Tu můžeme využít polévku. Je škoda ji vylévat, protože v ní jsou vylouhovány minerální látky a bílkoviny.
  3. Luštěniny pak osolíme, případně i okořeníme sypkým nebo tekutým kořením nebo jiným dochucujícím přípravkem.
  4. Před dalším zpracováním je můžeme umlít nebo rozmixovat dohladka nebo alespoň částečně rozmělnit.
  5. Doplníme dalšími ingrediencemi. S nimi můžeme fazole míchat nebo je ukládat do tukem vymazaného pekáčku či zapékací misky ve vrstvách.
  6. Pak vložíme do předehřáté trouby a zapékáme půl hodiny.
Recepty na zapečené fazole se sýrem lze doplnit uzeninou
foto zdroj: google.com

S čím fazole zapékáme

Většinou vybíráme následující suroviny :

  • maso
  • uzeninu
  • zeleninu
  • vejce
  • houby
  • bešamel
  • sýr

Zapečené fazole se sýrem

INGREDIENCE

  • 200 g fazolí
  • 50 g hladké mouky
  • strouhaný sýr na posyp
  • sůl, kmín
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g smetanového roztíratelného taveného sýra
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • oregáno

POSTUP

  1. Fazole namočíme o den dřív, pak je uvaříme, osolíme, okmínujeme.
  2. Uvařené fazole trochu slijeme, aby v nich stále zůstalo trochu vody, a zahustíme je jíškou.
  3. Přidáme protlak a měkký sýr.
  4. Vše vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček.
  5. Směs posypeme strouhaným sýrem a oregánem a zapečeme do růžova. 
  6. Servírujeme s pečivem či slanou oplatkou.

 

Zapečené fazole se sýrem ozdobíme porkem
foto zdroj: google.com

Zapečené fazole s masem

INGREDIENCE

  • 250 g červených fazolí
  • 300 g mletého masa
  • cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • malý rajský protlak
  • 5 plátků anglické slaniny
  • sůl, pepř, majoránka nebo oregáno
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Pokrájíme cibuli a dáme osmahnout na olej doměkka, maso pokrájíme na menší kousky, osolíme, opeříme a posypeme trochou kari.
  2. Maso přidáme k cibulce a opečeme, podlijeme trochou vody, a dusíme do měkka.
  3. Fazole přidáme k masu, přidáme protlak, dochutíme rozmačkaným česnekem a poklademe plátky slaniny a necháme zapéct.
  4. Po upečení posypeme čerstvým porkem a podáváme s pečivem.
Recept na zapečené fazole s masem a slaninkou
foto zdroj: pinterest.com

Další zapečené fazole s masem můžete připravit i podle tohoto receptu s bůčkem.

Zapečené fazole se zeleninou

INGREDIENCE

  • 6 rajčat
  • 6 kapustiček
  • 2 mrkve
  • 1/2 brokolice
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 400 g fazolí (červených)
  • 3 lžíce oleje
  • chilli a kari dle chuti
  • sůl, pepř, tymián
  • hrst čersté pažitky

POSTUP

  1. Nakrájíme cibulku a prolisujeme česnek.
  2. Obojí orestujeme na oleji.
  3. Přidáme nakrájenou papriku, tymián, chilli.
  4. Opekáme ještě asi 2 minuty.
  5. Potom přidáme rajčata, papriku, mrkev a kapustičku. Osolíme a opepříme, přilijeme trošku vody a povaříme asi 5 minut.
  6. Brokolici rozdělíme na růžičky a povaříme v osolené vodě 2 minuty, potom ji scedíme a necháme okapat.
  7. Vše smícháme a vysypeme do formy.
  8. Zapékáme 20 minut.
  9. Podáváme posypané pažitkou.

Zapečené fazole s rajčaty a paprikou jsou výborné jako hlavní pokrmfoto zdroj: google.com

Fazole můžeme připravit také třeba na paprice podle tohoto receptu.

 

Zapečené fazole s bramborem

Tentokrát to bude recept s rychlou přípravou.

INGREDIENCE

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1/2 kg drobných brambor
  • sušený česnek
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • rajčatový protlak
  • sůl
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • zelené bylinky na posyp

POSTUP

  1. Brambory 10 minut povaříme.
  2. Všechny suroviny promícháme v míse.
  3. Směs vysypeme do formy.
  4. Zapečeme 15 minut ve vyhřáté troubě při 180ºC.
Zapečené fazole s bramborem je vydatný pokrm pro chladné dny
foto zdroj: pinterest.com

 

Zapečené fazole s rajčaty

INGREDIENCE

  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/2 kg rajčat
  • 1 cibulka
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • sůl, pepř
  • zelené bylinky na posyp

 

POSTUP

  1. Rajčata orestujeme 10 minut na cibulce.
  2. Smícháme je s fazolemi, osolíme, okořeníme.
  3. Přidáme smetanu a sojovou omáčku.
  4. Směs přesypeme do formy.
  5. Zapečeme 8 minut ve vyhřáté troubě při 180ºC.
Recepty na zapečené fazole s rajčaty
foto zdroj: google.com

Fazole zasytí celou rodinu nejen díky vysokému obsahu vlákniny ale také vitamínu B6. Léčivé účinky fazolí najdete v tomto článku.

Tip na závěr:

Pokud fazole budeme servírovat jako hlavní pokrm, připravíme si 100 g suchých fazolí na osobu. Po uvaření fazole nabydou na hmotnosti asi o 135 procent. Použijeme-li fazole do směsi se zeleninou nebo masem, postačí na porci padesát gramů suchých fazolí.

Zaujaly vás recepty na zapečené fazole? Podělte se o ně s přáteli na facebooku, je to snadné!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *