Vynikající recepty na zapékané palačinky pro mlsné jazýčky! Zkuste jejich slanou i sladkou variantu

Zapečené palačinky můžeme servírovat na nekonečně mnoho způsobů!

Zkuste naše recepty na palačinky z trouby ve slané a sladké podobě a přesvědčte se, jak chutné mohou být!

Inspirujte se u nás a nechte si chutnat!

Zapečené palačinky s tvarohem

Připravte si víkendovou snídani snů.

Co budeme potřebovat

  • palačinky z 200 g mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 3 lžíce másla
  • moučkový cukr

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C
  2. Promícháme si tvaroh, vejce, cukr a citronovou šťávu.
  3. Palačinky potřeme náplní a zarolujeme.
  4. Pekáček vymažeme máslem.
  5. Palačinky vložíme do pekáčku.
  6. Pečeme přibližně 15 minut.
  7. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Sladké palačinky zapečené v troubě s ochuceným tvarohem.
Zdroj: theveganharmony.com

Zapečené palačinky se špenátem a parmezánem

Zapečené palačinky naslano jsou skvělým způsobem, jak vytvořit jednoduchý, ale přesto sytý pokrm.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 200 g baby špenátu
  • 250 g ricotty
  • strouhání muškátového oříšku
  • 4 velké palačinky
  • 225 g mozzarelly, okapané a nakrájené na malé kousky
  • 50 g parmazánu, strouhaného

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej, přidejte 2 stroužky česneku a pár sekund provařte, poté vhoďte rajčata.
  • Okořeníme a necháme probublávat 10-15 minut, dokud se nezredukují na hustou omáčku.
  • Špenát vařte 2 minuty v mikrovlnné troubě, aby zavadl, nebo ho vyklopte do cedníku a přelijte konvici plnou horké vody.
  • Až vychladne, vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny a poté ho nahrubo nasekejte.
  • Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
  • Smíchejte ricottu, špenát, bohatě nastrouhaný muškátový oříšek, zbývající prolisovaný česnek a trochu soli a pepře.
  • Rajčatovou omáčku rozetřeme na dno mělké zapékací mísy.
  • Špenátovou směs rozdělte do palačinek, rozetřete ji po polovině povrchu.
  • Každou palačinku přeložte napůl a poté znovu napůl, aby vznikl trojúhelník.
  • Palačinky položte do zapékací mísy, posypte mozzarellou a parmazánem.
  • Pokapejte ještě trochou oleje a pečte 15-20 minut.

Zapečené palačinky můžete naplnit i orestovaným kuřecím masem.

Zlatavé palačinky v pekáčku s jemným sýrem a špenátem.
Zdroj: sandraseasycooking.com

Zapékané palačinky s pudinkem

Výběr pudinku necháme na vás.

Co budeme potřebovat

  • palačinky z 200 g mouky
  • 1 pudink
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 2 bílky
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C
  2. Pudink uvaříme dle návodu s mlékem a cukrem.
  3. Palačinky potřeme přibližně 1/3 připraveného pudinku a zarolujeme.
  4. Pekáček vymažeme máslem.
  5. Palačinky vložíme do pekáčku.
  6. Zalijeme zbytkem pudinku.
  7. Pečeme přibližně 10 minut.
  8. Bílky vyšleháme se solí a cukrem.
  9. Sníh naklademe na zapečené palačinky a na dalších 5 minut dáme do trouby.
  10. Podáváme.
Lahodné palačinky s jemnou pudinkovou náplní a jahodami.
Zdroj: thespruceeats.com

Zapečené palačinky se šunkou a sýrem

Spotřebujte zbylé palačinky a přeměňte je na tento uklidňující sýrový pokrm. Hotová za necelou hodinu, a je to snadná večeře pro čtyři.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 g žampionů nakrájených na plátky
  • 300 g špenátu, nakrájeného
  • 200 g šunky, nakrájené
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ½ lžičky černého pepře
  • 100 g sýra gruyère, jemně nastrouhaného
  • 300 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • zelený salát

Postup

  • V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně vysokou teplotu olej a žampiony opékejte se špetkou soli 10 minut, dokud se tekutina neodpaří a houby zkaramelizují.
  • Ztlumte teplotu, přidejte špenát a nechte ho uvadnout, než vmíchejte šunku, hořčici, pepř a polovinu gruyère.
  • Troubu rozpálíme na 190 stupňů.
  • Houbovou směs rozdělíme na palačinky a každou svineme.
  • Vložte je do zapékací, přelijte smetanou a posypte nastrouhaným muškátovým oříškem, zbylým gruyère a trochou koření.
  • Pečte v troubě 20 minut, dokud nebude bublat a nahoře zezlátne.
  • Podávejte se zeleným salátem.
Šunkou plněné palačinky s jemnou sýrovou omáčkou.
Zdroj: cookingandbeer.com

Zapečené palačinky s mletým masem

Vyzkoušejte tento recept na zapečené palačinky alá boloňská směs.

Co budeme potřebovat

Na palačinky

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce plus 1 žloutek
  • 30 g másla, rozpuštěného
  • 100 g hladké mouky
  • ¼ lžičky mořské soli

Na boloňskou omáčku

  • 50 g slaniny, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné kostičky
  • 1 velká celerová tyčinka, nakrájená na jemné kostičky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku

Na sýrovou vrstvu

  • 150 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 75 g sýra, jemně nastrouhaného

Postup

  1. Na palačinky smícháme mléko, vejce, žloutek, 1 lžíci rozpuštěného másla, mouku a sůl a necháme 30 minut odstát a poté usmažíme palačinky.
  2. Mezitím na boloňskou omáčku opečte na oleji ve velké pánvi slaninu, dokud není lehce zlatavá.
  3. Přidejte cibuli a opékejte 5 minut, poté přidejte česnek, mrkev a celer a dalších 5 minut za občasného míchání opékejte.
  4. Zvyšte teplotu, přidejte hovězí maso a vařte.
  5. Vmícháme rajčata, vývar a rajčatový protlak a odkryté dusíme 45 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezmizí veškerá přebytečná tekutina (musí být hustá)
  6. Podle chuti okořeníme.
  7. Na sýrovou polevu smíchejte v misce zakysanou smetanu, mléko a 25 g sýra s trochou koření.
  8. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  9. Každou palačinku naplníme 2 vrchovatými lžícemi boloňské omáčky a svineme.
  10. Naskládejte je vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy, po lžících naneste sýrovou polevu a posypte zbylým strouhaným sýrem.
  11. Pečte 20–25 minut, nebo dokud sýr nezezlátne a podávejte se salátem.

Na přípravu dokonalé palačinky je potřeba kvalitní pánvička nebo palačinkovač. Přečtěte si o pánvičkách Lamart více v naší recenzi!

Pekáček plný lahodných palačinek zapečených s mletým masem a boloňskou omáčkou.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Zapékané palačinky s banánem v karamelu

Lehké a svěží palačinky.

Co budeme potřebovat

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce, lehce rozšlehané
  • 1/2 hrnku karamelového salka
  • 1 lžíce másla se špetkou soli
  • 2 banány, podélně rozpůlené
  • 75 g hořké čokolády, nasekané
  • 60 g lískových ořechů, nasekaných

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Plech vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • V míse smícháme mouku, 2 lžíce cukru, přidejte mléko a vejce a míchejte, dokud se nespojí.
  • Nalijte těsto do plechu, přilijte polovinu karamelového salka a krouživými pohyby vytvořte mramorový efekt.
  • Pečte 10 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Mezitím rozpusťte máslo.
  • Banánů posypte zbylým cukrem. Umístěte řeznou stranou dolů na pánev a vařte 5 minut, nebo dokud nebudou tmavě zlaté a propečené.
  • Čokoládu rozpusťte.
  • Palačinku podáváme přelitou banány, zbylým karamelem, čokoládou a lískovými oříšky.

Vyzkoušejte také další sladké ale i slané palačinky.

Nadýchaná palačinka v pánvi s banánem a karamelem.
Zdroj: southernfatty.com

Jak se jí palačinky ve světě?

Amerika

Při návštěvě Ameriky nesmíte zapomenout na věž nadýchaných palačinek z podmáslí se sirupem a prorostlou slaninou. Nejlépe je budou jíst v retro jídelně, kde vám servírky doplňují „nekonečný“ šálek s filtrovanou kávou, stejně jako ve filmech.

Francie

Francouzi palačinky dovedli k dokonalosti. Jsou super tenké, lehké, křupavé a sladké, zalité čokoládou nebo karamelizovanými jablky se smetanou, ale nezapomínejte ani na jejich slané pohankové galettes.

Japonsko

Japonské jsou v podstatě suflé, které se tyčící to výšky a je nadýchané.

Brazílie

V Brazílii je obvyklé používat tapiokovou mouku na palačinky, ta se pak plní sladkou i slanou náplní. Oblíbený je strouhaný kokos a máslo.

Finsko

Finské pannukakku má všechny znaky yorkshirského pudinku. Čtvercový tvar, tyčící se do výšky, těsto upečené v troubě se pak krájí na čtverce a často se polévá ovocným kompotem.

Venezuela

Cachapas jsou tradičně vyráběné z kukuřičné mouky a patří mezi oblíbená venezuelská občerstvení a pouliční jídlo. Očekávejte, že budou plněné plátkem měkkého, vytékajícího bílého sýra.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X