Zapečené palačinky můžeme servírovat na nekonečně mnoho způsobů!
Zkuste naše recepty na palačinky z trouby ve slané a sladké podobě a přesvědčte se, jak chutné mohou být!
Inspirujte se u nás a nechte si chutnat!
Zapečené palačinky s tvarohem
Připravte si víkendovou snídani snů.
Co budeme potřebovat
- palačinky z 200 g mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
- moučkový cukr
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C
- Promícháme si tvaroh, vejce, cukr a citronovou šťávu.
- Palačinky potřeme náplní a zarolujeme.
- Pekáček vymažeme máslem.
- Palačinky vložíme do pekáčku.
- Pečeme přibližně 15 minut.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Zapečené palačinky se špenátem a parmezánem
Zapečené palačinky naslano jsou skvělým způsobem, jak vytvořit jednoduchý, ale přesto sytý pokrm.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 200 g baby špenátu
- 250 g ricotty
- strouhání muškátového oříšku
- 4 velké palačinky
- 225 g mozzarelly, okapané a nakrájené na malé kousky
- 50 g parmazánu, strouhaného
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte 2 stroužky česneku a pár sekund provařte, poté vhoďte rajčata.
- Okořeníme a necháme probublávat 10-15 minut, dokud se nezredukují na hustou omáčku.
- Špenát vařte 2 minuty v mikrovlnné troubě, aby zavadl, nebo ho vyklopte do cedníku a přelijte konvici plnou horké vody.
- Až vychladne, vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny a poté ho nahrubo nasekejte.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
- Smíchejte ricottu, špenát, bohatě nastrouhaný muškátový oříšek, zbývající prolisovaný česnek a trochu soli a pepře.
- Rajčatovou omáčku rozetřeme na dno mělké zapékací mísy.
- Špenátovou směs rozdělte do palačinek, rozetřete ji po polovině povrchu.
- Každou palačinku přeložte napůl a poté znovu napůl, aby vznikl trojúhelník.
- Palačinky položte do zapékací mísy, posypte mozzarellou a parmazánem.
- Pokapejte ještě trochou oleje a pečte 15-20 minut.
Zapečené palačinky můžete naplnit i orestovaným kuřecím masem.

Zapékané palačinky s pudinkem
Výběr pudinku necháme na vás.
Co budeme potřebovat
- palačinky z 200 g mouky
- 1 pudink
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 2 bílky
- špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C
- Pudink uvaříme dle návodu s mlékem a cukrem.
- Palačinky potřeme přibližně 1/3 připraveného pudinku a zarolujeme.
- Pekáček vymažeme máslem.
- Palačinky vložíme do pekáčku.
- Zalijeme zbytkem pudinku.
- Pečeme přibližně 10 minut.
- Bílky vyšleháme se solí a cukrem.
- Sníh naklademe na zapečené palačinky a na dalších 5 minut dáme do trouby.
- Podáváme.

Objevte podobné tipy
Zapečené palačinky se šunkou a sýrem
Spotřebujte zbylé palačinky a přeměňte je na tento uklidňující sýrový pokrm. Hotová za necelou hodinu, a je to snadná večeře pro čtyři.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 250 g žampionů nakrájených na plátky
- 300 g špenátu, nakrájeného
- 200 g šunky, nakrájené
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky černého pepře
- 100 g sýra gruyère, jemně nastrouhaného
- 300 ml smetany
- muškátový oříšek
- zelený salát
Postup
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně vysokou teplotu olej a žampiony opékejte se špetkou soli 10 minut, dokud se tekutina neodpaří a houby zkaramelizují.
- Ztlumte teplotu, přidejte špenát a nechte ho uvadnout, než vmíchejte šunku, hořčici, pepř a polovinu gruyère.
- Troubu rozpálíme na 190 stupňů.
- Houbovou směs rozdělíme na palačinky a každou svineme.
- Vložte je do zapékací, přelijte smetanou a posypte nastrouhaným muškátovým oříškem, zbylým gruyère a trochou koření.
- Pečte v troubě 20 minut, dokud nebude bublat a nahoře zezlátne.
- Podávejte se zeleným salátem.

Zapečené palačinky s mletým masem
Vyzkoušejte tento recept na zapečené palačinky alá boloňská směs.
Co budeme potřebovat
Na palačinky
- 350 ml plnotučného mléka
- 1 vejce plus 1 žloutek
- 30 g másla, rozpuštěného
- 100 g hladké mouky
- ¼ lžičky mořské soli
Na boloňskou omáčku
- 50 g slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné kostičky
- 1 velká celerová tyčinka, nakrájená na jemné kostičky
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 150 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
Na sýrovou vrstvu
- 150 ml zakysané smetany
- 2 lžíce plnotučného mléka
- 75 g sýra, jemně nastrouhaného
Postup
- Na palačinky smícháme mléko, vejce, žloutek, 1 lžíci rozpuštěného másla, mouku a sůl a necháme 30 minut odstát a poté usmažíme palačinky.
- Mezitím na boloňskou omáčku opečte na oleji ve velké pánvi slaninu, dokud není lehce zlatavá.
- Přidejte cibuli a opékejte 5 minut, poté přidejte česnek, mrkev a celer a dalších 5 minut za občasného míchání opékejte.
- Zvyšte teplotu, přidejte hovězí maso a vařte.
- Vmícháme rajčata, vývar a rajčatový protlak a odkryté dusíme 45 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezmizí veškerá přebytečná tekutina (musí být hustá)
- Podle chuti okořeníme.
- Na sýrovou polevu smíchejte v misce zakysanou smetanu, mléko a 25 g sýra s trochou koření.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Každou palačinku naplníme 2 vrchovatými lžícemi boloňské omáčky a svineme.
- Naskládejte je vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy, po lžících naneste sýrovou polevu a posypte zbylým strouhaným sýrem.
- Pečte 20–25 minut, nebo dokud sýr nezezlátne a podávejte se salátem.
Na přípravu dokonalé palačinky je potřeba kvalitní pánvička nebo palačinkovač. Přečtěte si o pánvičkách Lamart více v naší recenzi!

Zapékané palačinky s banánem v karamelu
Lehké a svěží palačinky.
Co budeme potřebovat
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1 šálek mléka
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- 1/2 hrnku karamelového salka
- 1 lžíce másla se špetkou soli
- 2 banány, podélně rozpůlené
- 75 g hořké čokolády, nasekané
- 60 g lískových ořechů, nasekaných
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- V míse smícháme mouku, 2 lžíce cukru, přidejte mléko a vejce a míchejte, dokud se nespojí.
- Nalijte těsto do plechu, přilijte polovinu karamelového salka a krouživými pohyby vytvořte mramorový efekt.
- Pečte 10 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Mezitím rozpusťte máslo.
- Banánů posypte zbylým cukrem. Umístěte řeznou stranou dolů na pánev a vařte 5 minut, nebo dokud nebudou tmavě zlaté a propečené.
- Čokoládu rozpusťte.
- Palačinku podáváme přelitou banány, zbylým karamelem, čokoládou a lískovými oříšky.
Vyzkoušejte také další sladké ale i slané palačinky.

Jak se jí palačinky ve světě?
Amerika
Při návštěvě Ameriky nesmíte zapomenout na věž nadýchaných palačinek z podmáslí se sirupem a prorostlou slaninou. Nejlépe je budou jíst v retro jídelně, kde vám servírky doplňují „nekonečný“ šálek s filtrovanou kávou, stejně jako ve filmech.
Francie
Francouzi palačinky dovedli k dokonalosti. Jsou super tenké, lehké, křupavé a sladké, zalité čokoládou nebo karamelizovanými jablky se smetanou, ale nezapomínejte ani na jejich slané pohankové galettes.
Japonsko
Japonské jsou v podstatě suflé, které se tyčící to výšky a je nadýchané.
Brazílie
V Brazílii je obvyklé používat tapiokovou mouku na palačinky, ta se pak plní sladkou i slanou náplní. Oblíbený je strouhaný kokos a máslo.
Finsko
Finské pannukakku má všechny znaky yorkshirského pudinku. Čtvercový tvar, tyčící se do výšky, těsto upečené v troubě se pak krájí na čtverce a často se polévá ovocným kompotem.
Venezuela
Cachapas jsou tradičně vyráběné z kukuřičné mouky a patří mezi oblíbená venezuelská občerstvení a pouliční jídlo. Očekávejte, že budou plněné plátkem měkkého, vytékajícího bílého sýra.