Nejlepší recepty na zapékané těstoviny. Vyzkoušejte různé kombinace chutí & ingrediencí

Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduché a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici.

Skvěle se do zapékání hodí sýr, uzeniny, zelenina ale třeba i houby.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na zapečené těstoviny v několika variantách.

Inspirujte se!

Sýrové těstoviny se šunkou

Klasické zapékané těstoviny se sýrem jsou ideálním pokrmem, pokud nestíháte nebo nechcete strávit hodiny u sporáku.

Ingredience

  • 500g těstovin
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200g sýru (eidam, gouda, ementál,…)
  • 80-100g šunky
  • 1ks jarní cibulky
  • 25g parmezánu
  • Hrst strouhanky
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Nejprve dejte vařit těstoviny v osolené vodě. Uvařte je al dente, tzn. na skus. Sceďte a nechte okapat.
  • Na pánvi nebo v hrnci přiveďte k varu smetanu, přidejte nastrouhaný sýr a nechejte ho rozpustit. Vznikne vám tak sýrová omáčka.
  • Šunku s cibulkou nakrájejte nadrobno a poté přidejte do omáčky. Zamíchejte.
  • Nakonec do omáčky přidejte uvařené těstoviny a dochuťte solí a pepřem.
  • Přeneste do zapékací mísy nebo pekáčku a navrch posypte strouhankou se strouhaným parmezánem.
  • Pečte při 200°C asi 15-20 minut.
  • Po upečení podávejte.
Kolínka zapékaná v sýru s dušenou šunkou.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Zapečená brokolice s těstovinami

Tento recept prostě musíte vyzkoušet. Zapečené těstoviny s brokolicí a mozzarellou jsou prostě kolosální.

Ingredience

  • 400g těstovin
  • 2ks vajíček
  • 1ks brokolice
  • 200g strouhané mozzarelly
  • 180-200ml smetany ke šlehání
  • Máslo
  • Sůl a mletý pepř
  • Špetka muškátového oříšku (mletého)

Postup

  • Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu.
  • Brokolici nakrájejte na růžičky a dejte do vroucí osolené vody asi na 5 minut.
  • Poté uvařenou brokolici pokrájejte na menší kousky a promíchejte s uvařenými a okapanými těstovinami.
  • Polovinu mozzarelly taktéž přimíchejte do směsi.
  • Přimíchejte špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete.
  • Zapékací mísu vymažte máslem a směs do ní rovnoměrně rozložte.
  • Vyšlehejte vajíčka, smíchejte s druhou polovinou mozzarelly, se smetanou a nalijte na těstoviny v zapékací míse.
  • Pečte při 180°C dozlatova.
  • Po upečení ihned podávejte.
Vrtulky s brokolicí, smetanou a mozzarellou.
Zdroj: thekitchn.com

Brokolice je opravdu zdravou surovinou. Přinášíme vám proto tyto skvělé recepty na zapečenou brokolici v různých variantách.

Šunkofleky s uzeninou

Zkuste tento tradiční recept na oblíbené zapečené těstoviny s uzeným masem. Šunkofleky jsou jednoduchým, ale přitom tak výborným pokrmem.

Ingredience

  • 250g těstovin
  • 200g uzeného
  • 2 plátky másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2ks menší cibule
  • 3ks vajec
  • 100ml mléka
  • 30g parmezánu
  • Sůl a mletý pepř
  • Špetka rozmarýnu

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
  • Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě.
  • Nadrobno nakrájenou cibuli a uzeninu osmahněte na olivovém oleji do zlatova.
  • Uvařené těstoviny promíchejte s orestovanou cibulí a uzeným masem.
  • Dle chuti osolte, opepřete a posypte špetkou rozmarýnu.
  • Rozmíchejte vejce s mlékem.
  • Vše řádně promíchejte i s rozkvedlaným vajíčkem a rozprostřete v zapékací míse.
  • Dejte péct do trouby cca na 20 minut dozlatova.
  • Mezitím nastrouhejte sýr a posypejte těstoviny a zapékejte ještě asi 10 minut.
  • Podávejte například s kyselými okurkami.
Zapečené šunkofleky s uzeninou a sýrem.
Zdroj: recipetineats.com

Zapečené penne s mletým masem

Inspirujte se tímto klasickým receptem na italské těstoviny s mletým masem. Ideální na nedělní oběd nebo vydatnou večeři.

Ingredience

  • 500g penne
  • 500g mletého masa
  • 2ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 200g tvrdého sýra
  • 1 plechovka rajčat
  • Sůl a mletý pepř
  • Olivový olej

Postup

  • Podle návodu na obalu uvařte těstoviny v osolené vodě.
  • Na oleji orestujte cibuli s prolisovaným česnekem.
  • Poté přidejte mleté maso a opékejte.
  • Přidejte pokrájená rajčata z konzervy i se šťávou.
  • Poté dle chuti osolte, opepřete a ještě chvilku duste.
  • Promíchejte s uvařenými těstovinami, dejte do zapékací mísy nebo malého pekáčku.
  • Pečte při 200°C asi 10 minut.
  • Nakonec posypejte nastrouhaným sýrem a ještě chvíli pečte do roztavení.
  • Hotové zapečené těstoviny podávejte například s nakládanými okurkami nebo jinou zeleninou.
Mleté maso zapékané s těstovinami a strouhaným sýrem.
Zdroj: foodnetwork.ca

Vyzkoušejte také naše recepty na omáčky s mletým masem. Ideální k jakékoliv příloze.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a zeleninou

Přinášíme vám recept i na vydatnější těstoviny se zeleninou a kuřecím masem.

Ingredience

  • 400g špaget
  • 400g zeleninové směsi
  • 200-300g kuřecího masa (dle chuti)
  • 100g tvrdého sýra
  • 100g smetany
  • 1ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a mletý pepř
  • Špetka muškátového oříšku

Postup

  • Nejprve uvařte špagety dle návodu na obalu a v osolené vodě.
  • Na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nakrájené kuřecí maso.
  • Přidejte zeleninu a ještě 5 minut restujte.
  • Dle chuti osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a zakápněte citronem.
  • Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem.
  • Obsah pánve smíchejte s uvařenými a okapanými těstovinami.
  • Rozprostřete do zapékací mísy a zalijte smetanou. Zasypte strouhaným sýrem a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
  • Pečte při 200°C cca 25 minut dozlatova.
  • Hotové těstoviny ihned podávejte s jakoukoliv zeleninou, kterou máte rádi. Skvělým je třeba hlávkový salát nebo rajčata.
Smetanovo-sýrové špagety zapečené s kuřecím masem.
Zdroj: mantitlement.com

Zapékané houbové těstoviny

Inspirujte se tímto výborným receptem na zapečené těstoviny s houbami. Pochutná si celá rodina.

Ingredience

  • 250g těstovin
  • 200g hub
  • 1ks cibule
  • 2ks vajec
  • 100g tvrdého sýra
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 30g slaniny
  • 1ks snítky tymiánu
  • hrstka petrželky
  • 20g strouhaného parmezánu
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl a mletý pepř

Postup

  • Podle návodu na obalu uvařte v osolené vodě těstoviny. Sceďte a propláchněte studenou vodou.
  • Houby nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno.
  • Slaninu pokrájejte na proužky a sýr nastrouhejte nahrubo.
  • Na pánvi zahřejte olej a rozpusťte kousek másla.
  • Opékejte houby, osolte, opepřete a 10 minut duste.
  • Na jiné pánvi na troše oleje orestujte cibuli se slaninou.
  • Zapékací mísu vymažte máslem a rozprostřete do ní těstoviny smíchané se slaninou a houbami. Zamíchejte tymián a hrstku petrželky.
  • Zalijte opepřenými a osolenými vejci se smetanou a strouhaným sýrem.
  • Nakonec posypte nastrouhaným parmezánem a pečte při 200°C cca 25 minut dozlatova.
  • Hotové těstoviny podávejte tak, jak je máte rádi.
Zapékací mísa s těstovinami a houbami a petrželkou.
Zdroj: bubbapie.com

Špenátové těstoviny se šunkou

Vynikající zapečené těstoviny se špenátem a šunkou, které musíte vyzkoušet.

Ingredience

  • 500g těstovin
  • 1 balíček mraženého nebo čerstvého špenátu
  • 200g šunky
  • 100g strouhaného sýra
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a mletý pepř

Postup

  • Podle návodu na obalu uvařte těstoviny v osolené vodě. Poté sceďte a nechte okapat.
  • Mezitím uvařte špenát, ochuťte jej prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Nakonec vlijte smetanu a poduste.
  • Šunku nakrájejte nadrobno.
  • Těstoviny smíchejte v zapékací míse s šunkou a ochuceným špenátem.
  • Dejte zapéct do trouby při 180°C asi na 20 minut.
  • Po upečení ihned podávejte.
Špenátové těstoviny se sýrem zapečené v míse.
Zdroj: vegansandra.com

Máte rádi špenát? Skvělá zpráva! Máme pro vás další recepty na těstoviny se špenátem, ze kterých si jistě vyberete!

Nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy těstovin

Představíme si 7 nejčastěji připravovaných druhů těstovin, které byste měli ochutnat. Existuje nespočet druhů těstovin, o které si svůj jídelníček můžete zpestřit.

Penne se nejčastěji připravují s hustou omáčkou se sýrem a smetanou. Tyto trubičky se doporučují servírovat al dente. Nesmí být příliš rozvařené a naměkko. Výborné jsou i jako základ v těstovinovém salátu.

Tortellini jsou drobnější těstoviny, které připomínají prstýnky. Nejčastěji bývají plněné sýrem nebo masem. Jde o chutný druh, který se skvěle hodí ke každé příležitosti – obědu, večeři nebo jen tak jako svačinka.

Špagety jsou snad nejznámějším druhem těstovin u nás. Zapomeňte na ty pofidérní špagety podávané ve školních jídelnách. Dají se totiž připravit jako výborná delikatesa s kvalitními rajčatovými omáčkami.

Další srdcovkou jsou lasagne. Tyto obdélníkové těstoviny jsou ideální pro zapékání s mletým masem nebo třeba špenátem a smetanou. Ideálními sýry k lasagne těstovinám jsou mozzeralla nebo třeba riccota.

Gnocchi neboli po česku „gnoči“ jsou malé bramborové koule, které se dají připravovat na spoustu způsobů. Můžete je zapékat, servírovat v polévkách ale i zalité nejrůznějšími omáčkami.

Fusilli neboli vřetena zná asi každý. Ty se servírují zejména s masovými omáčkami. Jsou však vhodné i do salátů. Sehnat můžete i jejich barevné varianty. Například zelené ze špenátu, červené z rajčat nebo fialové z červené řepy.

Farfalle neboli mašličky, motýlci se u nás servírují s rajčatovými omáčkami. Známe je ale jistě ze školních jídelen, kde nám je kuchařky podávaly s mákem, cukrem a máslem. Vhodné jsou i do salátů.

Těstoviny si můžete připravit i domácí. Přinášíme vám recenze a tipy na nejlepší strojky na těstoviny. Vyberte si s námi toho nejlepšího pomocníka do kuchyně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X