Recepty na zapékané těstoviny: různá kombinace chutí & ingrediencí

Zapečené těstoviny nejsou žádnou novinkou.

Recepty na zapékané těstoviny se šunkou nebo uzeným masem najdeme i ve velmi starých kuchařkách.

Tento pokrm lze přitom různě upravovat a využít suroviny, které máme doma k dispozici.

Při zapékání těstovin nestrávíme v kuchyni příliš času, jejich příprava bývá často velmi jednoduchá.

Inspirujte se našimi recepty!

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Uzené maso dodá těstovinám svoji specifickou chuť i vůni.

INGREDIENCE

  • 350 g těstovin
  • 300 g uzeného masa
  • sádlo
  • sůl
  • česnek
  • pepř
  • 3 vejce
  • 2 dl mléka

POSTUP

  1. Uzené maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky.
  2. Uvaříme také těstoviny v osolené vodě dle návodu.
  3. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme do něho uvařené těstoviny, nakrájené uzené maso.
  4. Vše osolíme a opepříme a dochutíme utřeným česnekem.
  5. V mléce rozšleháme vejce a zalijeme tím směs v pekáčku.
  6. Dáme zapéci to vyhřáté trouby dozlatova.

Hotový recept na zapékané těstoviny s uzeným masemzdroj: recipeofpasta.blogspot.cz

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

K těstovinám se výborně hodí také jemné kuřecí maso, které doplníme strouhaným sýrem.

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích maso z prsou
  • 1 cibule
  • sůl
  • svazek mladé jarní cibule
  • 100 g strouhaný tvrdý sýr
  • 2 vejce
  • 1 kelímek sladké smetany
  • olej

POSTUP

  1. Těstoviny, nejlépe špagety, uvaříme doměkka podle návodu.
  2. Kuřecí maso opláchneme a nakrájíme na nudličky.
  3. Na pánvi rozpálíme olej a na něm zprudka opečeme maso.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Vymažeme zapékací misku olejem, vložíme do ní uvařené těstoviny, opečené maso a cibuli nakrájenou na kolečka.
  6. Posypeme strouhaným sýrem a zalijeme ve smetaně rozšlehanými vejci.
  7. Dáme zapéci do trouby na 180 °C.

Hotový recept na zapékané těstoviny s kuřecím masemzdroj: bbcgoodfood.com

Zapékané těstoviny s houbami

Žampiony nebo hlívu ústřičnou využijeme k přípravě chutných zapékaných těstovin. Použít můžeme samozřejmě i houby, které jsem vlastnoručně nasbírali.

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 400 g těstovin
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • petrželka – nať
  • muškátový květ
  • olej
  • sádlo

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. V pánvi rozpustíme sádlo a na něm podusíme omyté a nakrájené houby.
  3. Osolíme, opepříme a dochutíme kmínem.
  4. Zapékací misku vymažeme olejem, vložíme do ní uvařené těstoviny a podušené houby.
  5. Přidáme nakrájenou petrželovou nať.
  6. Zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme v troubě při 180 °C.

Hotový recept na zapékané těstoviny s houbamizdroj: chowhound.com

Zapékané těstoviny s brokolicí

S brokolicí rozhodně jídlo nepokazíme. Její jemná chuť těstoviny výborně doplní.

INGREDIENCE

  • 400 g těstovin
  • 1 brokolice
  • 4 velká rajčata
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 100 g tvrdý sýr

POSTUP

  1. Brokolici opláchneme a rozebereme na jednotlivé růžičky, které uvaříme ve vodě doměkka.
  2. Těstoviny uvaříme dle návodu.
  3. Zapékací misku vymažeme olejem a na její dno dáme polovinu těstovin.
  4. Na ně položíme omytá a nakrájená rajčata.
  5. Na rajčata vložíme uvařenou a pokrájenou brokolici.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Jako vrchní vrstva budou opět těstoviny.
  8. Zalijeme smetanou a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
  9. Dáme zapéci do trouby.

Hotový recept na zapékané těstoviny s brokolicí zdroj: taste.com.au

Zapečené těstoviny s mletým masem

Pro milovníky masných pokrmů máme recept na zapékané těstoviny s mletým masem. Nezapomeňte je doplnit strouhaným parmezánem a rajčaty.

INGREDIENCE

  • 400 g těstovin – nejlépe špagety
  • 500 g mletého masa
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • oregano
  • 1 kelímek sladké smetany
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • strouhaný parmezán

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme dle návody ve vařící osolené vodě.
  2. Na pánvičce zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a osolíme a opepříme a dochutíme oreganem.
  3. Směs doplníme nakrájenými rajčaty a chvíli dusíme.
  4. Potom vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme oleje, dáme do ní těstoviny smíchané s podušeným mletým masem.
  5. Vše zalijeme smetanou a posypeme strouhaným parmezánem.

Hotový recept na zapékané těstoviny s mletým masemzdroj: simplyrecipes.com

Zapékané těstoviny mají tu výhodu, že k nim není třeba připravovat žádnou přílohu ve formě brambor, rýže nebo knedlíků.

Měli bychom si to vynahradit oblohou ze syrové nebo sterilované zeleniny nebo zeleninovým salátem.

Jaké druhy zapečených těstovin zvolit?

Zatímco dříve se zapékaly těstoviny výhradně doma připravené a krájené na široké nudle nebo čtverečky, dnes většinou použijeme nudle průmyslově vyráběné, které jsou k dostání v mnoha variantách tvarů, složení i příchutí. Takže si opravdu můžeme vybrat a přitom vynechat zdlouhavé válení, prosoušení a krájení domácích nudlí.

Zřejmě z tradice se nejčastěji používají široké nudle nebo fleky, ale velmi dobře se zapékají i obyčejné špagety. K dispozici jsou i těstoviny ve tvaru drobných či větších mušliček a podobných tvarů. Specifické jsou těstovinové plátky – lasagne.

Chutnají vám zapečené těstoviny? Zkuste i recepty na nejznámější pokrm z těstovin – těstoviny se sýrovou omáčkou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.