Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduché a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici.
Skvěle se do zapékání hodí sýr, uzeniny, zelenina ale třeba i houby.
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na zapečené těstoviny v několika variantách.
Inspirujte se!
Sýrové těstoviny se šunkou
Klasické zapékané těstoviny se sýrem jsou ideálním pokrmem, pokud nestíháte nebo nechcete strávit hodiny u sporáku.
Ingredience
- 500g těstovin
- 200ml smetany ke šlehání
- 200g sýru (eidam, gouda, ementál,…)
- 80-100g šunky
- 1ks jarní cibulky
- 25g parmezánu
- Hrst strouhanky
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Nejprve dejte vařit těstoviny v osolené vodě. Uvařte je al dente, tzn. na skus. Sceďte a nechte okapat.
- Na pánvi nebo v hrnci přiveďte k varu smetanu, přidejte nastrouhaný sýr a nechejte ho rozpustit. Vznikne vám tak sýrová omáčka.
- Šunku s cibulkou nakrájejte nadrobno a poté přidejte do omáčky. Zamíchejte.
- Nakonec do omáčky přidejte uvařené těstoviny a dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste do zapékací mísy nebo pekáčku a navrch posypte strouhankou se strouhaným parmezánem.
- Pečte při 200°C asi 15-20 minut.
- Po upečení podávejte.

Zapečená brokolice s těstovinami
Tento recept prostě musíte vyzkoušet. Zapečené těstoviny s brokolicí a mozzarellou jsou prostě kolosální.
Ingredience
- 400g těstovin
- 2ks vajíček
- 1ks brokolice
- 200g strouhané mozzarelly
- 180-200ml smetany ke šlehání
- Máslo
- Sůl a mletý pepř
- Špetka muškátového oříšku (mletého)
Postup
- Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu.
- Brokolici nakrájejte na růžičky a dejte do vroucí osolené vody asi na 5 minut.
- Poté uvařenou brokolici pokrájejte na menší kousky a promíchejte s uvařenými a okapanými těstovinami.
- Polovinu mozzarelly taktéž přimíchejte do směsi.
- Přimíchejte špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete.
- Zapékací mísu vymažte máslem a směs do ní rovnoměrně rozložte.
- Vyšlehejte vajíčka, smíchejte s druhou polovinou mozzarelly, se smetanou a nalijte na těstoviny v zapékací míse.
- Pečte při 180°C dozlatova.
- Po upečení ihned podávejte.

Brokolice je opravdu zdravou surovinou. Přinášíme vám proto tyto skvělé recepty na zapečenou brokolici v různých variantách.
Šunkofleky s uzeninou
Zkuste tento tradiční recept na oblíbené zapečené těstoviny s uzeným masem. Šunkofleky jsou jednoduchým, ale přitom tak výborným pokrmem.
Ingredience
- 250g těstovin
- 200g uzeného
- 2 plátky másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2ks menší cibule
- 3ks vajec
- 100ml mléka
- 30g parmezánu
- Sůl a mletý pepř
- Špetka rozmarýnu
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě.
- Nadrobno nakrájenou cibuli a uzeninu osmahněte na olivovém oleji do zlatova.
- Uvařené těstoviny promíchejte s orestovanou cibulí a uzeným masem.
- Dle chuti osolte, opepřete a posypte špetkou rozmarýnu.
- Rozmíchejte vejce s mlékem.
- Vše řádně promíchejte i s rozkvedlaným vajíčkem a rozprostřete v zapékací míse.
- Dejte péct do trouby cca na 20 minut dozlatova.
- Mezitím nastrouhejte sýr a posypejte těstoviny a zapékejte ještě asi 10 minut.
- Podávejte například s kyselými okurkami.

Objevte podobné tipy
Zapečené penne s mletým masem
Inspirujte se tímto klasickým receptem na italské těstoviny s mletým masem. Ideální na nedělní oběd nebo vydatnou večeři.
Ingredience
- 500g penne
- 500g mletého masa
- 2ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 200g tvrdého sýra
- 1 plechovka rajčat
- Sůl a mletý pepř
- Olivový olej
Postup
- Podle návodu na obalu uvařte těstoviny v osolené vodě.
- Na oleji orestujte cibuli s prolisovaným česnekem.
- Poté přidejte mleté maso a opékejte.
- Přidejte pokrájená rajčata z konzervy i se šťávou.
- Poté dle chuti osolte, opepřete a ještě chvilku duste.
- Promíchejte s uvařenými těstovinami, dejte do zapékací mísy nebo malého pekáčku.
- Pečte při 200°C asi 10 minut.
- Nakonec posypejte nastrouhaným sýrem a ještě chvíli pečte do roztavení.
- Hotové zapečené těstoviny podávejte například s nakládanými okurkami nebo jinou zeleninou.

Vyzkoušejte také naše recepty na omáčky s mletým masem. Ideální k jakékoliv příloze.
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a zeleninou
Přinášíme vám recept i na vydatnější těstoviny se zeleninou a kuřecím masem.
Ingredience
- 400g špaget
- 400g zeleninové směsi
- 200-300g kuřecího masa (dle chuti)
- 100g tvrdého sýra
- 100g smetany
- 1ks cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžíce másla
- Sůl a mletý pepř
- Špetka muškátového oříšku
Postup
- Nejprve uvařte špagety dle návodu na obalu a v osolené vodě.
- Na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nakrájené kuřecí maso.
- Přidejte zeleninu a ještě 5 minut restujte.
- Dle chuti osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a zakápněte citronem.
- Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem.
- Obsah pánve smíchejte s uvařenými a okapanými těstovinami.
- Rozprostřete do zapékací mísy a zalijte smetanou. Zasypte strouhaným sýrem a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
- Pečte při 200°C cca 25 minut dozlatova.
- Hotové těstoviny ihned podávejte s jakoukoliv zeleninou, kterou máte rádi. Skvělým je třeba hlávkový salát nebo rajčata.

Zapékané houbové těstoviny
Inspirujte se tímto výborným receptem na zapečené těstoviny s houbami. Pochutná si celá rodina.
Ingredience
- 250g těstovin
- 200g hub
- 1ks cibule
- 2ks vajec
- 100g tvrdého sýra
- 100ml smetany ke šlehání
- 30g slaniny
- 1ks snítky tymiánu
- hrstka petrželky
- 20g strouhaného parmezánu
- rostlinný olej
- máslo
- sůl a mletý pepř
Postup
- Podle návodu na obalu uvařte v osolené vodě těstoviny. Sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Houby nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno.
- Slaninu pokrájejte na proužky a sýr nastrouhejte nahrubo.
- Na pánvi zahřejte olej a rozpusťte kousek másla.
- Opékejte houby, osolte, opepřete a 10 minut duste.
- Na jiné pánvi na troše oleje orestujte cibuli se slaninou.
- Zapékací mísu vymažte máslem a rozprostřete do ní těstoviny smíchané se slaninou a houbami. Zamíchejte tymián a hrstku petrželky.
- Zalijte opepřenými a osolenými vejci se smetanou a strouhaným sýrem.
- Nakonec posypte nastrouhaným parmezánem a pečte při 200°C cca 25 minut dozlatova.
- Hotové těstoviny podávejte tak, jak je máte rádi.

Špenátové těstoviny se šunkou
Vynikající zapečené těstoviny se špenátem a šunkou, které musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 500g těstovin
- 1 balíček mraženého nebo čerstvého špenátu
- 200g šunky
- 100g strouhaného sýra
- 250ml smetany ke šlehání
- 1 stroužek česneku
- sůl a mletý pepř
Postup
- Podle návodu na obalu uvařte těstoviny v osolené vodě. Poté sceďte a nechte okapat.
- Mezitím uvařte špenát, ochuťte jej prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Nakonec vlijte smetanu a poduste.
- Šunku nakrájejte nadrobno.
- Těstoviny smíchejte v zapékací míse s šunkou a ochuceným špenátem.
- Dejte zapéct do trouby při 180°C asi na 20 minut.
- Po upečení ihned podávejte.

Máte rádi špenát? Skvělá zpráva! Máme pro vás další recepty na těstoviny se špenátem, ze kterých si jistě vyberete!
Nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy těstovin
Představíme si 7 nejčastěji připravovaných druhů těstovin, které byste měli ochutnat. Existuje nespočet druhů těstovin, o které si svůj jídelníček můžete zpestřit.
Penne se nejčastěji připravují s hustou omáčkou se sýrem a smetanou. Tyto trubičky se doporučují servírovat al dente. Nesmí být příliš rozvařené a naměkko. Výborné jsou i jako základ v těstovinovém salátu.
Tortellini jsou drobnější těstoviny, které připomínají prstýnky. Nejčastěji bývají plněné sýrem nebo masem. Jde o chutný druh, který se skvěle hodí ke každé příležitosti – obědu, večeři nebo jen tak jako svačinka.
Špagety jsou snad nejznámějším druhem těstovin u nás. Zapomeňte na ty pofidérní špagety podávané ve školních jídelnách. Dají se totiž připravit jako výborná delikatesa s kvalitními rajčatovými omáčkami.
Další srdcovkou jsou lasagne. Tyto obdélníkové těstoviny jsou ideální pro zapékání s mletým masem nebo třeba špenátem a smetanou. Ideálními sýry k lasagne těstovinám jsou mozzeralla nebo třeba riccota.
Gnocchi neboli po česku „gnoči“ jsou malé bramborové koule, které se dají připravovat na spoustu způsobů. Můžete je zapékat, servírovat v polévkách ale i zalité nejrůznějšími omáčkami.
Fusilli neboli vřetena zná asi každý. Ty se servírují zejména s masovými omáčkami. Jsou však vhodné i do salátů. Sehnat můžete i jejich barevné varianty. Například zelené ze špenátu, červené z rajčat nebo fialové z červené řepy.
Farfalle neboli mašličky, motýlci se u nás servírují s rajčatovými omáčkami. Známe je ale jistě ze školních jídelen, kde nám je kuchařky podávaly s mákem, cukrem a máslem. Vhodné jsou i do salátů.
Těstoviny si můžete připravit i domácí. Přinášíme vám recenze a tipy na nejlepší strojky na těstoviny. Vyberte si s námi toho nejlepšího pomocníka do kuchyně!