Nejlepší recepty na nakládané beraní rohy. V obchodu si je už nikdy nekoupíte!

Co je doma to se počítá. A přesně to a mnohem více platí o doma dělaných jídlech a produktech.

Tyto recepty na navařené beraní rohy nejsou výjimkou a vy se už ke kupovaným nikdy nevrátíte.

Každý si zde může najít ten svůj oblíbený, který bude vyhovovat jeho chuti.

Vyzkoušejte je s námi!

Pikantní zavařené beraní rohy

Nakládané pálivé papričky jsou lahodným a snadným způsobem, jak uchovat jejich výbornou chuť. Naloženou dobrotu uchovávejte ve sklenici v lednici a podávejte se sendviči, trhaným masem nebo nachos.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g beraních rohů (nakrájených na plátky)
  2. 50 ml bílého octa
  3. 50 ml vody
  4. 25 g cukru
  5. Lžička hořčičného semínka
  6. Lžička semínek koriandru
  7. 2 bobkové listy
  8. Lžička chilli
  9. Česnek (prolisovaný)

Postup

  1. Sklenice na zavařování důkladně omyjeme teplou vodou a saponátem
  2. Opláchneme a dáme si je k ruce
  3. Beraní rohy omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky
  4. Nakrájené papričky naskládáme do sklenic
  5. Do hrnce nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu
  6. Jakmile se voda začne vařit, přidáme ocet, cukr, sůl a zbylé koření
  7. Horkou tekutinou zalijeme papričky ve sklenicích
  8. Otřeme hrdlo sklenic a uzavřeme víčkem
  9. Víko pořádně utáhneme
  10. Sklenice vyskládáme na utěrku a necháme je zcela vychladnout na pokojovou teplotu
  11. Naložené beraní rohy ve sklenici uložíme do lednice nebo na jiné chladné místo a spotřebujeme je v rozmezí 4 měsíců
barevné pálivé papriky různých druhů v pikantním nálevu.
Zdroj: butteryourbiscuit.com

Nakládané beraní rohy v jablečném octu

Nakládání vlastních papriček je to nejlepší. Připravte si čerstvé feferonky, vodu, cukr, ocet, česnek a další bylinky, které máte rádi a chcete si jimi ochutit lák, ve kterém se budou nakládat. Pomocí níže uvedeného receptu si doma vytvoříte bezkonkurenční doma vyrobenou dobrotu.  

Co budeme potřebovat

  1. 800 g beraních rohů
  2. 400 ml vody
  3. 400 ml jablečného octa
  4. 4 lžíce soli
  5. 4 bobkové listy
  6. 8 stroužky česneku
  7. 4 lžičky celého pepře

Postup

  1. Papriky omyjeme a po straně na nich uděláme tenký zářez
  2. Zářez napomůže lepšímu naložení papriček, když jsou v celku
  3. Ve větším hrnci si k varu přivedeme vodu, ocet a sůl
  4. Zatímco se nálev vaří, naplníme si sklenice beraními rohy, bobkovým listem, česnekem a pepřem
  5. Papriky posléze zalijeme horkým nálevem, necháme si 3 centimetrový prostor od hrdla sklenice
  6. Hrdlo otřeme
  7. Sklenice uzavřeme víčkem a maximálně utáhneme
  8. Sklenice položíme dnem vzhůru a necháme vychladnout
  9. Poté si je označíme a před konzumací je uložíme minimálně na 3 dny do lednice nebo na nějaké chladné místo
pálivé papriky zalité lákem z jablečného octa.
Zdroj: theadventurebite.com

Beraní rohy ve sladkokyselém láku

Čerstvé papričky jsou samozřejmě vynikající, ale jsou přímo neodolatelně dobré, když jsou nakládané. Můžete popustit uzdu své fantazii a použít několik různých druhů paprik dohromady společně s různými druhy pepře. V tomto receptu se meze nekladou. Pálivé, jemné, sladké, slané … použijte jakoukoli odrůdu pepře, na kterou mají zrovna vaše chuťové pohárky zálusk!

Co budeme potřebovat

  1. 400 g beraních rohů
  2. 100 ml vody
  3. 100 ml octa
  4. Lžíce soli
  5. Lžíce cukru
  6. Hrst kopru
  7. 3 stroužky česneku
  8. 2 lžíce celého pepře
  9. Lžička celerového semínka
  10. Bobkový list (na sklenici)
  11. List křenu (na sklenici)

Postup

  1. Celé papriky si omyjeme a očistíme
  2. Několikrát každou papriku propíchneme nožem, aby se nálev dostal i dovnitř
  3. Na dno každé sklenice si dáme čerstvý kopr, prolisovaný stroužek česneku a kuličky pepře
  4. Pokud jsme se rozhodli pro bobkový list nebo křen, ty přidáme také
  5. V hrnci přivedeme k varu ocet, vodu, cukr a sůl
  6. Zahříváme, dokud se cukr a sůl nerozpustí
  7. Než lákem budeme papriky zalévat, necháme ho ještě mírně vychladnout
  8. Mezitím si beraní rohy naskládáme do jednotlivých sklenic
  9. Snažíme si jich tam namačkat co nejvíce
  10. Nakonec papriky přelijeme lákem, dokud nejsou zcela ponořené
  11. Otřeme hrdlo sklenic a uzavřeme víčkem
  12. Sklenice s lákem necháme vychladnout, poté umístíme do lednice
  13. Před samotnou konzumací je necháme alespoň 2-3 týdny odpočívat na chladném místě

Tento recept na zavařené beraní rohy je nejlepší pro konzumaci do 6 měsíců.

Pikantní papriky ve sladkokyselém láku s kořením.
Zdroj: daringgourmet.com

Fermentované beraní rohy

Když se konec srpna přehoupne do září, začnou do našeho CSA boxu přicházet papriky. Objevuje se krásný sortiment běžných i obskurních papriček a jedním z nejlepších způsobů, jak je uchovat, je hodit je do fermentační nádoby a nechat pracovat dobré bakterie. Tento recept na fermentované pepperoncini je skvělý způsob, jak začít.

Co budeme potřebovat

  1. 300 ml vody
  2. 2 lžíce soli
  3. 450 g beraních rohů
  4. 4 stroužky česneku
  5. Bobkový list

Postup

  1. Ve velkém hrnci si přivedeme k varu vodu
  2. Přidáme sůl a mícháme, dokud se nerozpustí
  3. Poté sporák vypneme a vodu se solí necháme zchladnout
  4. Do jednotlivých sklenic natěsno naskládáme papričky
  5. Mezi jednotlivé kusy přidáme celý česnek a bobkový list
  6. Beraní rohy zalijeme vychladlý nálevem
  7. Sklenice uzavřeme a necháme je 10 dní fermentovat
  8. Po 10 dnech papriky ochutnáme
  9. Fermentujeme tak dlouho, dokud nezískají vaší preferovanou chuť
  10. Papriky umístíme do lednice nebo na chladné místo

Pokud dáváte přednost kyselejší chuti, pokračujte ve fermentaci paprik, dokud nezískáte chuť, kterou máte rádi, testujte každých 5 až 7 dní ve svém volném čase. Pokud je recept na nakládané beraní provedený správně, tak v solném nálevu vydrží asi 1 rok.

Fermentované barevné papriky, ve slaném nálevu.
Zdroj: thefreerangelife.com

Nakládané pálivé papriky ve vodní lázni

Recepty na nakládané beraní rohy jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit zimní jídla a zahřát se zevnitř. Jednoduše je můžete přidat ke každému a během chvilky připravíme opravdu úžasný a jedinečný pokrm.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg beraních rohů
  2. 10 stroužků česneku
  3. 400 ml jablečného octa
  4. 400 ml vody
  5. 4 lžičky soli
  6. 2 lžíce cukru

Postup

  1. Na sporák si umístíme hrnec s vodou, kterou začneme zahřívat
  2. Papriky si omyjeme a očistíme
  3. Můžeme je nakrájet na plátky nebo je nechat v celku
  4. Pokud je necháme v celku tak do nich uděláme několik průřezů, aby se dobře naložily a zavařily
  5. Naskládáme je do zavařovacích sklenic
  6. Do každé sklenice přidáme česnek
  7. V dalším hrnci přivedeme k varu ocet, sůl a cukr
  8. Octovým nálevem poté beraní rohy zalijeme a necháme 3 centimetrový prostor od hrdla
  9. Hrdlo otřeme a sklenici uzavřeme víčkem
  10. Sklenice naskládáme do hrnce se zahřátou vodou a přivedeme k varu
  11. Takto papriky zpracováváme 10 minut
  12. Poté je vyndáme, rozprostřeme na utěrku a necháme je vychladnout
  13.  Když jsou zchladlé, zkontrolujeme těsnění, tím že zmáčkneme střed víčky, který by neměl mít vůli, a uschováme do lednice
Pálivé papričky naložené s octem, česnekem a solí.
Zdroj: theadventurebite.com

Jak na domácí zavařování?

Na začátku všeho je upřímná radost, když vidíme jak naše zahrádka začíná rozkvétat. Těšíme se na velkou úrodu. Když ale přijde čas sklizně, možná nás popadne strach co s ní vlastně budeme dělat. Čerstvé ovoce a zelenina dlouho nevydrží a tak začínáme hledat řešení. Tím řešením je zavařování a nakládání. To je ideální způsob, jak lahodnou úrodu zpracovat a uchovat, abychom si jí poté mohli celý rok vychutnávat.
Je známo několik zavařovacích technik mezi, které patří například:

  • v troubě
  • v zavařovacím hrnci
  • v klasickém hrnci
  • v myčce

S těmi jdou ruku v ruce i některé zásady, kterých se musíme držet, aby zavařování bylo úspěšné.

Dodržujte zásady hygieny

Dávejte pozor, aby veškeré pomůcky, které na zavařování použijete byly čisté. Před samotným zavařováním sterilizujte sklenice i víčka ve vařící vodě. Nebo pokud to uznáte za vhodné, kupte úplně nové, ale i ty před použitím opláchněte v horké vodě a nechte na čisté utěrce okapat.

Zavařeninu NIKDY neochutnáváme přímo z vařečky, kterou jí mícháme, nebo používáme k práci. Vždy si k ruce bereme čistou lžičku.

Zavařování v troubě

Tento způsob se nám může na první pohled zdát jednoduchým, ale zdání klame. Udržet konzistentní teplotu v troubě je skoro nadlidský výkon. Takže pokud nemáte jinou možnost než tuto, pořiďte si k ruce pomocníka v podobě teploměru do trouby, ať se vám zavařování vydaří na jedničku.

Do spodní části trouby umístěte plech, na který vyskládáme sklenice. Vlijeme do něj 3-4 centimetry vody, kterou v průběhu zavařování doléváme.

Sklenice se nesmí dotýkat.

Teplota i délka zavařování se odvíjí od typu trouby.

Zavařování v zavařovacím hrnci

Pomocník v podobě zavařovacího hrnce je snad nejlepším vynálezem co se zavařování týče.

Jeho součástí je i teploměr, který vám usnadňuje celý proces a zaručuje kvalitnější výsledek.

Samotná manipulace s hrncem je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Stačí do něj pouze naskládat sklenice a sledovat teploměr.


Zavařování v klasickém hrnci

Tento způsob zavařování má jednu velkou nevýhodu, a to uhlídat, aby se sklenice navzájem nedotýkaly. Jinak hrozí, že prasknou.

Vychytávkou je vyložit dno hrnce utěrkou, aby o sebe či o dno sklenice nemohly ťukat.

Do hrnce poté nalijeme vodu, aby dosahovala do ½ sklenic a pozvolna teplotu vody přivedeme k 80-90 stupňům. Tuto teplotu udržujeme zhruba 1-1,5 hodiny.


Zavařování v myčce na nádobí
Naplněné sklenice pouze stačí umístit do myčky, vždy víčkem nahoru a zapneme cyklus o teplotě 70-80 stupňů.

Poté sklenice z myčky vyndáme a položíme na suchou utěrku víčkem dolů.

Bohužel nelze zabít dvě mouchy jednou ranou. Při zavařování nemyjte jiné nádobí ani nevkládejte mycí kapsli.

V mnoha těchto receptech na zavařené beraní rohy se zmiňuje o tom, že jsou skvělým doplňkem ke každému jídlu, pokud jste fajnšmekr a libujete si v pikantních a pálivých chutích.

Ale jaké přesné recepty bychom vám doporučili, abyste si je mohli vychutnat v celé své parádě?

Pro milovníky masa doporučujeme uvařit hovězí nudličky, se kterými pálivost papriček krásně vynikne.

Pokud jste spíše na bezmasou stravu nebo se jen vyhýbáte konzumaci červeného masa. V tom případě vyzkoušejte kombinaci nakládaných beraních rohů a lahodným lehkým salátkem s čerstvou zeleninou.

Nebo je servírujte k přikusování k čerstvému pečivu a domácí pomazánce z vepřového masa, když vás zaskočí nečekaná návštěva. Uvidíte jak to pomazánku ozvláštní. Každý ochutná a pochutná si podle své libosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X