5 skvělých receptů na nakládané fazole. Proč je kupovat, když si je můžete udělat sami a lepší?

Nebaví vás kupované produkty, které jsou plné chemie a konzervantů?

Vyzkoušejte jeden z těchto receptů na zavařené fazole a uvidíte (ochutnáte) ten rozdíl!

Připravte si pravou anglickou snídani s doma konzervovanými fazolemi.

Zavařované fazole v tlakovém hrnci

Konzervování fazolí je snadný způsob, jak si připravit rychlá jídla předem. Doma konzervované fazole chutnají mnohem lépe než konzervované fazole z obchodu a jejich zavařování trvá přibližně stejně dlouho jako jejich vaření. Udělejte velkou várku, která na vás ve spíži může počkat celý rok.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g suchých fazolí
  2. Voda
  3. Sůl

Postup

  1. Fazole vložíme do velkého hrnce nebo mísy a přelijeme je studenou vodou
  2. Fazole takto necháme namáčet po dobu 12-24 hodin
  3. Musí být ve vodě zcela ponořené
  4. Po uplynutí dostatečné doby, přebytečnou vodu slijeme
  5. Fazole vložíme do velkého hrnce s čerstvou vodou
  6. Vodu přivedeme k varu a vaříme 30 minut
  7. Mezitím si podle návodu připravíme tlakovou nádobu, ve které posléze budeme fazole zavařovat
  8. V konvici na čaj si uvaříme vodu
  9. Když jsou fazole hotové, naběračkou s dírami je přendáme do připravených a dezinfikovaných zavařovacích sklenic
  10. Fazole ve sklenicích zalijeme vařící vodou a necháme 3 centimetrový prostor od hrdla sklenice
  11. Hrdla sklenic otřeme a zavřeme víčkem
  12. Víčko důkladně utáhneme a sklenice naskládáme do tlakového hrnce
  13. Na tlakový hrnce nandáme víko, zajistíme jí a pokračujeme podle návodu
  14. Sklenice v tlakovém hrnci zpracováváme 75 – 90 minut
  15. Po uplynutí této doby, hrnec vypneme a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu
  16. Poté jednotlivé sklenice začneme vyndavat a zkontrolujeme jejich těsnění
  17. Sklenice skladujeme na chladném místě

Fazole z domácí konzervy by měly ve spíži vydržet 12-18 měsíců, pokud jsou správně zavařené a uzavřené.

Hnědé fazole uvařené v tlakovém hrnci.
Zdroj: jessicagavin.com

Konzervovaní zelených fazolových lusků

Tento recept na zavařované fazole postupuje krok za krokem a je ideální pro každého, kdo s konzervováním začíná. Jednoduché a jasné kroky k uchování zelených fazolek, které vydrží celou zimu!

Co budeme potřebovat

  1. Zelené fazole
  2. Voda
  3. Půllitrové nebo čtvrtlitrové sklenice
  4. Sůl na konzervování

Postup

  1. Zelené fazolky si omyjeme
  2. Poté je na 3 minuty namočíme do studené vody
  3. Pokud je potřeba lusky ořežeme a očistíme na koncích
  4. Zavařovací sklenice vložíme do vroucí vody, abychom je sterilizovali
  5. Vyndáme je a necháme je dnem vzhůru oschnout
  6. Když jsou dostatečně okapané, začneme je plnit zelenými fazolemi
  7. Sklenice by měly být naplněné až po okraj
  8. Podle návodu si připravíme tlakovou nádobu na zavařování
  9. Poté do jednotlivých sklenic nasypeme ½ lžičky konzervační soli
  10. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu, kterou poté fazole ve skleničkách zalijeme
  11. Sklenice pevně uzavřeme víčkem a vyskládáme je do tlakové nádoby
  12. Fazole zavařujeme 60-90 minut
  13. Následně tlakovou nádobu opatrně otevřeme a necháme jí vychladnout
  14. Vyndáme sklenice na kuchyňskou linku a necháme je 12-24 hodin odpočívat
  15. Sklenice si označíme a uložíme na chladné místo
Zelené fazolky ve slaném nálevu.
Zdroj: freshpreserving.com

Nakládané bílé fazole

Tlakové konzervování sušených fazolí je šetrný způsob, jak fazole připravit a uchovat.

Co budeme potřebovat

  1. 2,5 kg bílých fazolí
  2. Sůl na konzervování
  3. Voda

Postup

  1. Suché bílé fazole propláchneme a očistíme od nečistot
  2. Přendáme je do velkého hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím vody, tak aby byly ponořené
  3. Fazole necháme ve vodě 12 hodin nebo přes noc namáčet
  4. Namočenou luštěninu poté propláchneme a vrátíme je zpět do hrnce s čistou vodou
  5. Vodu začneme vařit a vaříme jí po dobu asi 30 minut
  6. Zatímco se fazole vaří, připravíme si sklenice
  7. Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a necháme je okapat
  8. Do sklenic přidáme konzervační sůl, do každé z nich ½ lžičky
  9. Pomocí naběračky naplníme sklenice fazolemi
  10. Přidáme vodu, ve kterých jsme fazole vařili, ale neplníme až k hrdlu sklenice
  11. Fazole ve sklenici promícháme dřevěnou špachtlí, abychom se zbavili vzduchových bublin
  12. Sklenice pevně uzavřeme víčkem
  13. Umístíme je do tlakové nádoby
  14. Necháme mezi nimi trochu prostoru, aby se sklenice nedotýkaly
  15. Upravíme množství vody podle potřeby a dále pokračujeme dle návodu
  16. Zavařujeme po dobu 75-90 minut
  17. Když uplyne dostatek času, nádobu vypneme a necháme vychladnout
  18. Sklenice vyndáme, rozložíme a necháme vychladnout
  19. Takto je necháme 12-24 hodin
  20. Zkontrolujeme jejich těsnění, tím že zmáčkneme střed víčka, který by se neměl hýbat
  21. Označíme je a uložíme na chladné místo
Bílé, hnědé a žluté fazole zavařené ve slaném nálevu.
Zdroj: simplycanning.com

Fazole ve sladko pálivém nálevu

Podzim s sebou často přináší období kdy se snažíme uchovat letní čerstvé ovoce a zeleninu, aby jsme si je mohli užívat po celý rok. Ať už jde o výrobu džemu, mražení jiných dobrot nebo nakládání zeleniny, je to určitě něco, co se praktikuje často a těší se velké oblibě.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g žlutých fazolí
  2. 250 ml vody
  3. 200 ml bílého octa
  4. 75 g medu
  5. 2 lžíce chilli papričky
  6. Chilli paprička (nakrájená)
  7. 2 stroužky česneku
  8. Lžíce hořčičných semínek
  9. Lžička soli

Postup

  1. Začneme sterilizací sklenic
  2. Ty vaříme v horké vodě po dobu 10 minut
  3. Stejně tak vyvaříme víčka na sklenice
  4. Oba komponenty poté necháme okopat na čisté utěrce
  5. V hrnci přivedeme k varu vodu, med, ocet a sůl
  6. Směs udržujeme stále teplou, dokud jí nebudeme potřebovat
  7. Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme fazole, aby byly částečně uvařené, ale stále křupavé (asi 3 minuty) a scedíme
  8. Když jsou připraveny, naplníme jimi sklenice
  9. Přidáme chilli koření i nakrájenou papričku, hořčičná semínka a česnek
  10. Vše zalijeme nálevem, ale ponecháme 3 centimetry od hrdla sklenice
  11. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a utěrkou na dně, začneme vařit
  12. Ve vodní lázni fazole zavařujeme po dobu 10 minut
  13. Vyndáme je z vody a necháme je vychladnout
  14. Jednotlivé sklenice zkontrolujeme, že dobře těsní, označíme je a uložíme na suché místo
Červené fazole v pálivém nálevu s chilli.
Zdroj: canningandcookingathome.com

Sterilizované fazole v tomatové omáčce

Lahodné fazolky upravené s tomatovou omáčkou. Přesně tuto kombinaci musíte mít ve své spíži, když se rozhodnete pro tematickou snídani v anglickém stylu.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g fazolí
  2. 400 g cibule
  3. 500 g pasírovaných rajčat
  4. 100 g oleje
  5. Feferonka (nepovinné)
  6. Lžíce chilli (nepovinné)
  7. Sůl
  8. Pepř

Postup

  1. Den předem si dáme do studené vody odmočit fazole
  2. Druhý den je slijeme, ale vodu z nich si ponecháme
  3. Cibuli nakrájíme na větší kostičky
  4. Vhodíme jí na pánev
  5. Osolíme, opepříme a společně s feferonkou jí podusíme na oleji
  6. Pokud bude potřeba podlijeme jí trochu vody
  7. Změklou cibuli zalijeme pasírovanými rajčaty a vaříme
  8. Přidáme fazole a pokud je nutné vlijeme trochu vody, kterou jsme si slili
  9. Povaříme, dochutíme a fazolemi posléze plníme sterilizované zavařovací sklenice
  10. Uzavřeme víčkem a vkládáme do hrnce s horkou vodou
  11. Fazole sterilizujeme ve vroucí vodě po dobu 40 minut
  12. Z vodní lázně je poté vyndáme a necháme vychladnout
Bílé fazole v rajčatové omáčce.
Zdroj: whipsmartkitchen.com

Jak nakládané fazole skladovat?

Možná si teď kladete otázku, jak správně sklenice s nakládanými fazolemi skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.

Ano, i skladování konzervovaných potravin má svá pravidla. Níže jsme si pro vás připravili několik tipů jak se vyhnout překvapení v podobně znehodnoceného obsahu sklenic a zmařené práce.

Sklenice je dobré po ukončení celého procesu zavařování a nakládání, nechat v klidu při pokojové teplotě vychladnout.

Otočením sklenice pak zjistíme jestli náhodou neprotékají a jsou dobře uzavřeny a zakonzervovány.

Pro lepší přehlednost si vždy sklenice označíme datem výroby a obsahem, kterým jsme je naplnili.

Během prvních dnů a týdnů zavřeniny kontrolujeme, tak dodatečně zjistíme jestli se nám zavařování opravdu povedlo a náhodou nám zavařeniny nezačínají plesnivět. Pokud plíseň zpozorujeme okamžitě sklenici vyhazujeme.

Důvodem proč se tak stalo může být jednak špatná teplota nebo doba zavařovacího procesu, ale také to mohlo být způsobeno tím, že ovoce již bylo příliš přezrálé a začalo již samovolně kvasit.

Proto nesmíme podceňovat ani kvalitu ovoce, které zavařujeme. Mělo by se jednat vždy o čerstvé produkty, které nezmaří naše snažení v kuchyni.

Když už budete mít spíš plnou správně uskladněných sklenic se zavařenými fazolemi, je dobré vědět do jakých receptů se hodí.

Nechte se proto inspirovat jednoduchými recepty se zapečenými fazolemi.

Pokud patříte mezi milovníky polévek, neváhejte ani vteřinu a uvařte si fazolovou polévku jako od babičky!

Pokud hledáte inspiraci na lehký nedělní oběd, není nic lepšího než si připravit lehký salát s fazolemi na různé způsoby. Jsou rychlé, chutné a co je hlavní zdravé!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X