9 skvělých receptů na zakonzervování hub aneb jak si vychutnat svou oblíbenou pochoutku po celý rok!

Úroda hub byla hojná, ale teď co s nimi?

Pro zimní období můžeme houby uchovávat několika způsoby a to mražením, sušením nebo sterilováním.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zavařování hub.

Pochutnáte si!

Návod na sladkokyselý nálev na zavařování hub

Připravte si tento jednoduchý sladkokyselý nálev, který poté můžete v různých receptech na zavařování.

Budete potřebovat

  • 300 m vody
  • 200 ml octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • koření dle chuti (nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, hořčičné semínko)

Postup přípravy

  1. Do hrnce vlijte vodu a začněte ji zahřívat.
  2. Přisypte ostatní suroviny a přiveďte k varu.
  3. Vše vařte asi 5 minut a poté nechte vychladnout.
Nakládané houby v zavařovací sklenici a za ní jsou rozházené čerstvé houby.
www.foragerchef.com

Vyzkoušejte také naše recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!

Konzervování hub na kyselo

Do octa lze naložit téměř všechny druhy hub (vynikající jsou václavky, ryzce, klouzky a všechny hřibovité houby). Do sklenic vždy dávejte pouze jeden druh.

Na 8 skleniček o objemu 200 ml budete potřebovat

  • 2 kg drobných hříbků, pokrájených
  • 2 mrkve, pokrájené na kolečka
  • 3 cibule, nakrájené na kolečka
  • sůl dle chuti
  • 250 ml octa
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy

Postup přípravy

  1. Do hrnce dejte 750 ml vody a všechny ostatní suroviny na nálev (ocet, sůl, cukr, černý pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkové listy).
  2. Pět minut povařte a udržujte horké.
  3. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a na dvě minuty do ní ponořte pokrájené houby.
  4. Sceďte je a naplňte do horkých čistých sklenic.
  5. Přidejte kolečka mrkve a cibule, zalijte horkým nálevem.
  6. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
  7. Tento způsob ,zavaření‘ by měl stačit – pokud některé sklenice tečou nebo se víčka vypoulila, postavte je do pekáče (víčkem vzhůru), zalijte asi do třetiny horkou vodou, předehřejte troubu na 80 °C a dvacet minut zavařujte.
Nakládané houby se zeleninou a bylinkami v zavařovací sklenici.
www.foragerchef.com

Návod na uchování smaženice

Pokud patří mezi milovníky smaženice, pak vám určitě přijde vhod následující recept. Díky němu totiž můžete zavařené houby kdykoli přidat do hrnce spolu s vajíčky a mít na stole za 5 minut hotový tento výtečný pokrm.

Budete potřebovat

  • lžičku soli
  • lžičku kmínu
  • lžíci sádla
  • cca 400 g hub

Postup přípravy

  1. Houby očistěte, pokrájejte a dochuťte solí a kmínem.
  2. Duste je na sádle, dokud se neodpaří všechna voda.
  3. Ještě horkou směs nalijte do skleniček, zavíčkujte a zavařujte hodinu při 90 °C dva dny po sobě.
Houbová smaženice na talíři s kyselými okurkami a houskou.
www.bonvivani.sk

Máme pro vás také recepty na tu nejlepší houbovou smaženici na několik způsobů. Inspirujte se!

Zavařování hub v troubě

Houby si můžete zavařit i v troubě. Jedná se o snadný způsob a díky našemu návodu to bude úplná hračka!

Budete potřebovat

  • houby dle vaší volby
  • nálev ze začátku článku
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech
  • utěrku

Postup přípravy

  • Sterilizujte všechny potřebné sklenice na zavařování i s víčky.
  • Troubu předehřejte na 80 stupňů Celsia.
  • Houby pokrájejte a na dvě minuty povařte v osolené vroucí vodě.
  • Natlačte houby do sklenic a zalijte nálevem.
  • Víčka pořádně utáhněte a vložte sklenice na plech, který je vyložen utěrkou.
  • Podlijte vodou asi do třetiny sklenic a vložte plech do trouby.
  • Pečte 15-20 minut.
  • Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte do sklepa či komory.
Nakládané houby v zavařovací sklenici.
www.finecooking.com

Konzervování hub v mikrovlnné troubě

Zakonzervujte si houby v mikrovlnce! Chcete vědět jak? Pak postupujte dle našeho návodu!

Budete potřebovat

  • houby
  • nálev
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si nálev dle libosti.
  • Houby nakrájejte a dvě minuty povařte v osolené vroucí vodě.
  • Napěchujte je do sklenic a zalijte nálevem (případně můžete přidat koření dle chuti).
  • Otřete okraje sklenic a víčka pořádně utáhněte.
  • Sklenice dejte do plastové misky do mikrovlnky.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
  • Pro jednu sklenici mikrovlnku zapněte na 6 minut – s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Jakmile jsou houby zavařené, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte na chladné a tmavé místo.
Nakládané houby ve sklenici.
www.foreignfork.com

Zavařit si můžete i maso. Vyzkoušejte naše nejlepší recepty na konzervování uzeného masa. Dopřejte si tu skvělou chuť kdykoli vás jen napadne!

Zavařování hub ve vlastní šťávě

Nejste příznivcem nálevů? Pak si zavařte houby pouze ve vlastní šťávě!

Budete potřebovat

  • houby
  • sůl
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  1. Nejdříve všechny sklenice sterilizujte – i s víčky.
  2. Houby očistěte a nakrájejte je na silné plátky.
  3. Dejte je do hrnce s vroucí vodou a na mírném plameni je zahřívejte 20 minut.
  4. Pustí šťávu, ve které se budou krásně dusit.
  5. Houby i se šťávou naskládejte do sterilizovaných sklenic.
  6. Pokud nepustily dostatek šťávy, můžete sklenice dolít vodou.
  7. Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  8. Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je asi centimetr od sebe.
  9. Vařte těsně pod bodem varem asi hodinu.
  10. Poté sklenice vyndejte a nechte vychladnout.
  11. Druhý den zopakujte, ale bude stačit zavařovat už jen 30 minut.
Nakládané houby v zavařovací sklenici, která je položená venku.
www.dobruchut.aktuality.sk

Jiné metody uchování hub

Máme pro vás také další návody, jak si uchovat houby na horší časy, a to bez zavaření.

Mražené houby

Budete potřebovat

  • houby v jakémkoli množství, jaké se vám vejde do mrazáku
  • citronovou šťávu

Postup přípravy

  1. Houby očístěte, omyjte a polijte citrónovou šťávou (uchovají si pěknou barvu).
  2. Dejte vařit vodu, do síta do páry vložte houby na 2 minuty,
  3. Po vystydnutí rozložte houby na plech a mrazte 2 hodiny, takto pak nebudou přimrazené k sobě a můžete je vyjmout v libovolném množství.
Zmrazené houby.
www.grocycle.com

Vychutnejte si naše inspirativní recepty s hovězím na houbách aneb česká klasika tradičně i netradičně!

Nakládané houby

Budete potřebovat

  • 220 g mladých, pevných hub (hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce)
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 1/4 lžičky hrubé mořské soli
  • 14 snítek čerstvého tymiánu

Postup přípravy

  1. Umyjte litrovou zavařovací sklenici a její víčko v horké mýdlové vodě a dobře osušte.
  2. Pokud jsou stonky hub pevné a masité, nechte stonky neporušené a ořízněte pouze konce stonků.
  3. Pokud stonky hub nejsou pevné a masité, stonky úplně ořízněte a vyhoďte nebo si je schovejte na zeleninový vývar.
  4. Kloboučky hub nakrájejte na 6 mm plátky nebo na čtvrtiny.
  5. V hrnci na středně vysokém plameni smíchejte 1/4 šálku oleje, 1/4 šálku octa, kuličky pepře, sůl a tymián a přiveďte k varu.
  6. Vařte 2 minuty, poté přidejte houby, snižte plamen na minimum a vařte za stálého otáčení hub přesně 2 minuty.
  7. Do sklenice dejte houby a horkou tekutinu.
  8. Přidejte zbývající 1/4 šálku oleje a 1/4 šálku octa.
  9. Sklenici volně zakryjte alobalem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  10. Vyhoďte alobal a sklenici utěsněte.
  11. Dejte do lednice alespoň na 24 až 48 hodin, aby se chutě propojily.
  12. Olej vlivem nízké teploty poněkud ztuhne, ale při pokojové teplotě opět zkapalní.
  13. Takto naložené houby vydrží v lednici až 3 měsíce.
  14. (Nakládané houby vydrží v lednici až 3 měsíce.
  15. Můžete je podávat jako luxusní předkrm spolu s uzeným masem a olivami.
Naložené houby v otevřené sklenici.
www.leitesculinaria.com

Sušené houby

Budete potřebovat

  • jakékoli množství hub
  • vývar / mléko / vodu

Postup přípravy

  1. Sušené houby vždy předem namočte do mléka, vody nebo masového či zeleninového vývaru.
  2. Jakmile houby nasáknou tekutinu, můžete je dále zpracovávat.
  3. Posekejte je na menší kousky a rozprostřete na plechy s novinami.
  4. Ze sušených hub vařte vynikající polévky.
  5. Jen je nesmíte zapařit!
Usušené houby.
www.themom100.com

Pokud vás zajímají houby více do hloubky, přečtěte si zajímavé informace o žampionu. Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůdu houby na světě a kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů, přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví.

A jak se vám dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X