Úroda hub byla hojná, ale teď co s nimi?
Pro zimní období můžeme houby uchovávat několika způsoby a to mražením, sušením nebo sterilováním.
Přinášíme Vám nejoblíbenější recepty na zavařování hub.
Inspirujte se!
Zavařování hub na kyselo
Do octa lze naložit téměř všechny druhy hub (vynikající jsou václavky, ryzce, klouzky a všechny hřibovité houby).
Do sklenic vždy dávejte pouze jeden druh.
INGREDIENCE
asi pro 8 skleniček o objemu 200 ml
- 2 kg drobných hříbků, pokrájených
- 2 ks mrkev, pokrájená na kolečka
- 3 cibule, na kolečka
- sůl
Nálev
- 250 ml octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 2 bobkové listy
POSTUP
- Do hrnce dáme 750 ml vody a všechny ostatní suroviny na nálev.
- Pět minut je povařte a udržujeme horké.
- Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a na dvě minuty do ní ponoříme pokrájené houby.
- Scedíme je a naplníme do horkých čistých sklenic
- Přidáme kolečka mrkve a cibule, zalijte horkým nálevem.
- Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
- Tento způsob ,zavaření‘ by měl stačit – pokud některé sklenice tečou nebo se víčka vypoulila, postavíme je do pekáče (víčkem vzhůru), zalijeme asi do třetiny horkou vodou, předehřejeme troubu na 80 °C a dvacet minut zavařujeme.

Objevte podobné tipy
Zavařování hub ve vlastní šťávě
Co s takovými houbami? Výborně se budou hodit v zimním období do omáček, polévek, smaženic, jako součást dušených mas nebo zapékaných pokrmů.
INGREDIENCE
- 500 g lesních hub, očištěných
- mořská sůl
POSTUP
- Houby nakrájíme na silné plátky, menší houby můžeme nechat v celku.
- Dáme do kastrolu a osolíme.
- Na středním plameni za občasného míchání zahříváme 20 minut a pomalu dusíme.
- Podušené houby naplníme do čistých horkých skleniček.
- Pokud houby nepustily dost vlastní šťávy, dolijeme je převařenou vodou.
- Houby i se šťávou by neměly sahat výš než asi 1cm pod okraj skleničky.
- Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce vyloženého utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Vaříme mírným varem 1 hodinu.
- Takto sterilované houby vyjmeme a necháme vychladnout.
- Druhý den sterilaci opakujeme, ale tentokrát stačí 30 minut.

Zavařování hub ve sladkokyselém nálevu
Houby nakládané ve sladkokyselém nálevu jsou pikantní pochutina, která kromě práce a surovin na nálev nic nestojí.
Jejich kalorická hodnota je zanedbatelná, tak si je mohou dopřávat i lidé bojující s nadváhou.
INGREDIENCE
- 2 kg hub
- 220 ml octa
- 780 ml vody
- 90 g cukru krupice
- 25 g soli
- 5 kuliček pepře
- 20 kuliček nového koření
- 1 kulička jalovce
- 1 ks hřebíček
- 1 ks bobkový list
- 1,5 lžičky hořčičného semínka
- 0,5 lžičky koriandru
POSTUP
- Vše svaříme 5 minut, necháme přes noc macerovat.
- Druhý den scedíme (možno i rozdělit koření do skleniček).
- Předvařené houby v mírně osolené vodě (25 g soli na litr vody a na špičku nože kyselina citronová).
- Naplníme do 2/3 sklenic a sterilujeme při 100 °C (sklenice 370 ml – 20 minut, větší 25 minut).

Konzervace hub zmražením
INGREDIENCE
- Houby v jakémkoli množství, jaké se vám vejde do mrazáku
- citronová šťáva
POSTUP
Houby se musí před zmrazením spařit, jejich kvalita pak bude zachována.
- Houby očístíme, omyjeme a polijeme citrónovou šťávou (uchovají si pěknou barvu).
- Dáme vařit vodu, do síta do páry vložíme houby na 2 minuty,
- Po vystydnutí rozložíme houby na plech a mrazíme 2 hodiny, takto pak nebudou přimrazené k sobě a můžeme je vyjmout v libovolném množství.

Jak na sušené houby
INGREDIENCE
- jakékoli množství hub
- vývar / mléko / voda
POSTUP
- Sušené houby vždy předem namáčíme do mléka, vody nebo masového či zeleninového vývaru.
- Jakmile houby nasáknou tekutinu, můžeme je dále zpracovávat.
- Posekáme je na menší kousky, rozprostřeme na plechy s novinami.
- Ze sušených hub vaříme vynikající polévky. Jen je nesmíme zapařit!
Pokud nepatříte mezi milovníky hub, tak to vůbec nevadí, můžete zkusit podle těchto receptů zavařit houby nebo i jinou vhodnou zeleninu.
Pro další zavařovací recepty navštivte naše další recepty na zavařování.