Jak zavařit houby na horší časy (5 snadných receptů)

Úroda hub byla hojná, ale teď co s nimi?

Pro zimní období můžeme houby uchovávat několika způsoby a to mražením, sušením nebo sterilováním.

Přinášíme Vám nejoblíbenější recepty na zavařování hub.

Inspirujte se!

Zavařování hub na kyselo

Do octa lze naložit téměř všechny druhy hub (vynikající jsou václavky, ryzce, klouzky a všechny hřibovité houby).

Do sklenic vždy dávejte pouze jeden druh.

INGREDIENCE

asi pro 8 skleniček o objemu 200 ml

  • 2 kg drobných hříbků, pokrájených
  • 2 ks mrkev, pokrájená na kolečka
  • 3 cibule, na kolečka
  • sůl

Nálev

  • 250 ml octa
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy

POSTUP

  1. Do hrnce dáme 750 ml vody a všechny ostatní suroviny na nálev.
  2. Pět minut je povařte a udržujeme horké.
  3. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a na dvě minuty do ní ponoříme pokrájené houby.
  4. Scedíme je a naplníme do horkých čistých sklenic
  5. Přidáme kolečka mrkve a cibule, zalijte horkým nálevem.
  6. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
  7. Tento způsob ,zavaření‘ by měl stačit – pokud některé sklenice tečou nebo se víčka vypoulila, postavíme je do pekáče (víčkem vzhůru), zalijeme asi do třetiny horkou vodou, předehřejeme troubu na 80 °C a dvacet minut zavařujeme.
Zavařování hub do octa
TIP: Přemýšlíte o multifunkčním hrnci? Přečtěte si naši recenzi multifunkčních hrnců a mějte přehled, do jakého se vyplatí investovat!

Zavařování hub ve vlastní šťávě

Co s takovými houbami? Výborně se budou hodit v zimním období do omáček, polévek, smaženic, jako součást dušených mas nebo zapékaných pokrmů.

INGREDIENCE

  • 500 g lesních hub, očištěných
  • mořská sůl

POSTUP

  1. Houby nakrájíme na silné plátky, menší houby můžeme nechat v celku.
  2. Dáme do kastrolu a osolíme.
  3. Na středním plameni za občasného míchání zahříváme 20 minut a  pomalu dusíme.
  4. Podušené houby naplníme do čistých horkých skleniček.
  5. Pokud houby nepustily dost vlastní šťávy, dolijeme je převařenou vodou.
  6. Houby i se šťávou by neměly sahat výš než asi 1cm pod okraj skleničky.
  7. Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce vyloženého utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
  8. Vaříme mírným varem 1 hodinu.
  9. Takto sterilované houby vyjmeme a necháme vychladnout.
  10. Druhý den sterilaci opakujeme, ale tentokrát stačí 30 minut.
Zavařování hub ve vlastní šťávě

Zavařování hub ve sladkokyselém nálevu

Houby nakládané ve sladkokyselém nálevu jsou pikantní pochutina, která kromě práce a surovin na nálev nic nestojí.

Jejich kalorická hodnota je zanedbatelná, tak si je mohou dopřávat i lidé bojující s nadváhou.

INGREDIENCE

  • 2 kg hub
  • 220 ml octa
  • 780 ml vody
  • 90 g cukru krupice
  • 25 g soli
  • 5 kuliček pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 1 kulička jalovce
  • 1 ks hřebíček
  • 1 ks bobkový list
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 0,5 lžičky koriandru

POSTUP

  1. Vše svaříme 5 minut, necháme přes noc macerovat.
  2. Druhý den scedíme (možno i rozdělit koření do skleniček).
  3. Předvařené houby v mírně osolené vodě (25 g soli na litr vody a na špičku nože kyselina citronová).
  4. Naplníme do 2/3 sklenic a sterilujeme při 100 °C (sklenice 370 ml – 20 minut, větší 25 minut).
Zavařování hub ve sladkokyselém nálevu

Konzervace hub zmražením

INGREDIENCE

  • Houby v jakémkoli množství, jaké se vám vejde do mrazáku
  • citronová šťáva

POSTUP

Houby se musí před zmrazením spařit, jejich kvalita pak bude zachována.

  1. Houby očístíme, omyjeme a polijeme citrónovou šťávou (uchovají si pěknou barvu).
  2. Dáme vařit vodu, do síta do páry vložíme houby na 2 minuty,
  3. Po vystydnutí rozložíme houby na plech a mrazíme 2 hodiny, takto pak nebudou přimrazené k sobě a můžeme je vyjmout v libovolném množství.
Jak správně zamrazit houby se dzvíte v tomto receptu

Jak na sušené houby

INGREDIENCE

  • jakékoli množství hub
  • vývar / mléko / voda

POSTUP

  1. Sušené houby vždy předem namáčíme do mléka, vody nebo masového či zeleninového vývaru.
  2. Jakmile houby nasáknou tekutinu, můžeme je dále zpracovávat.
  3. Posekáme je na menší kousky, rozprostřeme na plechy s novinami.
  4. Ze sušených hub vaříme vynikající polévky. Jen je nesmíme zapařit!

Pokud nepatříte mezi milovníky hub, tak to vůbec nevadí, můžete zkusit podle těchto receptů zavařit houby nebo i jinou vhodnou zeleninu.

Pro další zavařovací recepty navštivte naše další recepty na zavařování.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.