Nejlepší recepty na borůvkové zavařeniny 4x jinak. Aneb, co s přebytkem borůvek

Máte hojnou úrodu kanadských borůvek, nebo jste se vrátili z lesa s plnými kýbly těch lesních?

Pokud nevíte, jak je zpracovat, dokud jsou čerstvé, přinášíme vám několik nápadů.

Máme ty nejlepší recepty na zavařování borůvek na jednom místě.

Inspirujte se a mějte i v zimních měsících tyto sladké bobulky po ruce.

Borůvkový kompot

Připravte si tento kompot z lesních borůvek a mějte tak v zimě zásobu žahouru. Skvěle se hodí nejen jako poleva na knedlíky, ale také do palačinek, ovesných kaší a jiných sladkých snídaní. Zavařování v troubě, snadno a jednoduše.

Ingredience

  • 1 kg lesních borůvek
  • 1 l vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g želírovacího cukru

Postup

  • Nejprve borůvky důkladně proberte od lístků a properte je vlažnou vodou. Poté nechte okapat.
  • Do hrne nalijte litr vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citronovou.
  • Postupně zahřívejte a za stálého míchání rozpouštějte cukr.
  • Poté do nálevu přidejte borůvky a asi 5 minut povařte.
  • Troubu rozehřejte na 100 °C.
  • Do hlubokého plechu dejte čistou utěrku a na ní nalijte několik centimetrů vody.
  • Kompot začněte plnit do čistých zavařovacích sklenic. Ve sklenicích byste měli mít asi 2/3 borůvek a zbytek dolitý pouze nálevem z nich.
  • Skleničky pevně zavřete víčkem, postavte dnem vzhůru na utěrku v plechu a dejte do trouby sterilovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
  • Po 15 minutách kompoty vyndejte a nechte vychladnout. Uchovávejte v temnu a chladu.
Sklenice se zavařenými borůvkami.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Přemýšlíte, co s nimi dál? Přinášíme vám skvělé recepty s borůvkami pro každou příležitost!

Borůvky ve vlastní šťávě

Nejjednodušším typem zavařování borůvek je právě ve vlastní šťávě. Inspirujte se tímto receptem a dejte vědět, jak své dílo v zimě využijete.

Ingredience

  • 1 kg borůvek
  • cukre dle chuti

Postup

  • Borůvky nejprve oberte od lístečků, poté je propláchněte vlažnou vodou a nechte okapat.
  • Všechny borůvky naplňte do čistých sklenic, navrch nasypte lžíci cukru a poté sklenice pořádně uzavřete víčky.
  • Do hlubokého plechu dejte utěrku, kterou zalijete pár cm vody.
  • Na utěrku položte víčky dolů sklenice naplněné borůvkami a sterilujte při 80 °C asi 30 minut.
  • Po 30 minutách vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Zavařeniny uchovávejte v chladu.
Sterilované borůvky v zavařovací sklenici jako marmeláda.
Zdroj: thecozyapron.com

Nakládané borůvky v alkoholu

Chcete, aby měla vaše zavařenina říz? Pak si zkuste borůvkovou zavařeninu připravit podle tohoto receptu. Druh alkoholu je na vás.

Ingredience

  • 500 g lesních (příp. kanadských) borůvek
  • 450 g krupicového cukru
  • 125 ml vody
  • 750 ml pálenky, rumu, vodky, slivovice,..

Postup

  • Nejprve borůvky očistěte od lístků, opláchněte a nechte okapat.
  • Cukr svařte s vodou na sirup.
  • Do sirupu poté nasypte omyté borůvky, zamíchejte a nechte vychladnout.
  • Borůvkovou směs poté rozdělte do čistých sklenic asi do 2/3, zbytek dolijte pálenkou.
  • Důkladně uzavřete a nechte několik týdnů odležet na chladném místě.
Borůvkový sirup ve sklenici s alkoholem.
Zdroj: kleinworthco.com

Namísto zavařování borůvek, zkuste naše recepty na borůvkové smoothie! Skvělé ke svačině nebo jen tak na chuť.

Borůvková zavařenina bez cukru

Zavařování může jít i zdravější cestou. Zkuste tento recept na zavařování borůvek v troubě bez cukru a pochutnají si i diabetici.

Ingredience

  • 1 kg borůvek
  • 4 lžíce medu
  • 1 citron
  • chia semínka dle chuti

Postup

  • Nejprve očistěte borůvky od všech nečistot, lístků a poté okapané dejte do hrnce.
  • Přiveďte k varu, přidejte med a za občasného míchání vařte, dokud borůvky nezměknou.
  • Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a chia semínka dle chuti. Vařte dalších 5 minut dohusta.
  • Zavařeninu plňte do čistých sklenic a poté sterilujte víčkem dolů v troubě při 150°C po dobu asi 15 minut.
  • Nechte zcela vychladnout a skladujte v chladu.
Domácí borůvková marmeláda z kanadských borůvek ve sklenici.
Zdroj: delightfuladventures.com

Jak správně konzervovat borůvky?

Zavařovat ovoce můžete jak bez cukru, tak i bez zbytečné chemie. Stačí vám čisté sterilované sklenice a teplota 80°C.

Vždy je nutné sklenice dobře uzavřít a sterilovat cca 15-20 minut při 80°C v troubě. Lze i ve vroucí vodě, zde je nutné sklenice mít ponořené do tří čtvrtin jejich výšky. Těmito způsoby můžete uchovávat jakékoli bobulovité ovoce z vaší zahrádky – angrešt, rybíz, jahody, broskve…

Nálev na zavařování borůvek

Pokud zavařujete s příměsí cukru, přidejte vždy na 1 l vody 0,5 kg krystalového cukru. Nálev tak získá akorát hustou konzistenci. Do nálevu se hodí přidat šťávu z citronu, která zavařenině dodá nádech kyselosti. Ale nebojte, cukr kyselost přebije, jde spíše o aroma.

Borůvky ale nemusíte pouze zavařovat. Chcete-li mít zásobu nejen v podobě zavařeniny, omyté borůvky rozdělte do sáčků a šoupněte do mrazáku. Můžete je tak kdykoli použít při pečení nebo do ovocného poháru. Z borůvek můžete vytvořit také marmeládu, džemy, džusy nebo je lze usušit.

Zavařování borůvek v troubě

Na zavařování v troubě není potřeba speciálního zavařovacího hrnce. Zavařovat lze v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Než se ale do samotného zavařování pustíte, nezapomeňte na pár důležitých pravidel.

Jedním z nich je pečlivá sterilizace sklenic. Doporučují se používat nová víčka, aby dobře těsnila. Sklenice vypláchněte horkou vodou nebo alkoholem. Nevysoušejte je utěrkou, ale vložte do vyhřáté trouby, ve které vyschnou a navíc se ještě více sterilizují. Před samotným zavařováním pokládejte sklenice naplněné ovocem na plech s vodou. Tím předejdete prasknutí víček a přiblížíte se tak zavařování v zavařovacím hrnci. Vody by v plechu mělo být cca 2 cm.

Zavařování borůvek v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnné troubě není nic složitého. Je ale nutné dodržovat pár pravidel.

Zatímco při zavařování v troubě lze použít jakýkoliv typ sklenic, do mikrovlnky dejte sklenice s víčkem na závit. Při zavařování však buďte vždy nablízku spotřebiči a průběh kontrolujte. Před naplněním samotných sklenic je důkladně sterilujte – omyjte, odmastěte a vysušte. Stačí propláchnout horkou vodou jak sklenice, tak i víčka. Důležité je nepřeplňovat zavařovačky po okraj zeleninou či ovocem. Pod víčkem musí zůstat mezera.

Nejdůležitější při zavařování v mikrovlnce je správný odhad času. Doba se liší podle velikosti sklenice, počtu sklenic a výkonu mikrovlnky. Pro představu jsme vám sepsali orientační časy u různých výkonů zařízení.

700 W800 W900 W
1x sklenice 0,3 ldo 3 min2,5 min2 min
2x sklenice 0,3 ldo 6 min5 min4 min
3x sklenice 0,3 ldo 9 min7,5 min6 min
1x sklenice 0,7 l6 minnad 5 min4,5 min
2x sklenice 0,7 l12 minnad 10 min9 min
3x sklenice 0,7 l18 minnad 15 min13,5 min

Zaujaly vás naše recepty na zavařování borůvek? Mrkněte také na naše recepty na zavařování paprik!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X