Jak zavařovat broskve: vychutnejte si své oblíbené ovoce po celý rok!

Věděli jste, že broskve v sobě skrývají spoustu niacinů – vitamínů s uklidňujícími účinky?

Není tedy škoda je konzumovat jenom v létě, kdy je jich všude dost?

Dopřejte si je klidně po celý rok!

Inspirujte se nejlepšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si skvělou náladu a „no stress“ kdykoli chcete.

Předtím, než se vrhneme na samotné zavařování, poradíme vám, jak broskve nejjednodušeji oloupat. Zapomeňte na nůž nebo škrabku, broskve si jednoduše zblanšírujte.

Ingredience

  • velký hrnec vroucí vody
  • lžíci či naběračku na vyjmutí broskví z vody
  • mísa
  • ledovou vodu k zastavení blanšírování
  • citronovou vodu k uchování oloupaných broskví
  • samozřejmě broskve

Postup

  • Vložte do vody 6 – 8 broskví.
  • Cca minutu vařte.
  • Po této době broskve vyjměte z hrnce a vložte do studené vody.
  • Teď můžete slupku broskve jednoduše stáhnout.
  • Až zchládnou, přesuňte je do citronové vody – předejdete tak jejich zhnědnutí.

Nálev na zavařování

Tento nálev je nezbytný prakticky při každém způsobu zavařování – připravte si tedy dostatečné množství a s chutí do toho.

Ingredience

  • 2l vody
  • 750 g cukr krystal

Postup

  • Do velkého hrnce si vlejte vodu a přidejte krystalový cukr.
  • Vařte tak dlouho, dokud se cekr kompletně rozpustí – a máte hotovo!

Zavařování broskví se slupkou

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup:

  • Broskve zbavte všech nečistot a pokud chcete, také slupky.
  • Nakrájejte si je na měsíčky, kterými naplníte sklenice až po okraj.
  • Zalejte nálevem a pevně uzavřete.
  • Sklenice vložte do velkého hrnce a nechte vařit cca 20 minut.
  • Následně sklenice vytáhněte, nechte zchládnout a skladujte na temném a suchém místě.
zdroj: deliaonline.com


Zavařování broskví v troubě

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup

  • Předehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Ve větším hrnci si na sporáku připravíme nálev, který dostatečně dlouho povaříme.
  • Broskve si očistíme a vložíme do sklenic, které naplníme úplně po okraj.
  • Sklenice důkladně zavíčkujeme víčky s gumou.
  • Připravené sklenice poskládejte na plech, zároveň je trochu podlejte vodou.
  • Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.
  • Následně vyjměte z trouby, postavte víčkem dolů a nechte takto plně zchladnout.
zdroj: fountainavenuekitchen.com

Zavařování broskví bez cukru

Ingredience

  • broskve
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva (1 lžička na sklenici)
  • med
  • voda

Postup

  • Broskve na tento typ zavařování musí být na dotek měkké – tak akorát.
  • Připravíme si sklenice, které předem sterilizujeme.
  • Oloupejte si broskve a nakrájejte na poloviny.
  • Vkládejte do sklenic, až je naplníte po okraj.
  • Až budou všechny sklenice plné, přidejte do každé 1 čajovou lžičku citronové šťávy pro zachování barvy broskví.
  • Smíchejte ½ hrnku medu s 8mi hrnky vody a promíchejte, dokud se med nerozpustí.
  • Tento roztok vlejte do každé sklenice až po okraj.
  • Pečlivě zavíčkujte a vložte do velkého hrnce, kde je cca 20 minut povaříte.
  • Sklenice vyjměte, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.
zdroj: happymoneysaver.com


Zavařování broskví v mikrovlnné troubě

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup přípravy:

  • Broskve si dokonale očistěte, zbavte slupky a nakrájejte na půlky či měsíčky – dle vašich preferencí.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které si dopředu sterilizujete.
  • Naplňte broskve do sklenic a zalejte cukerným roztokem až po jejich okraj.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na výkon 700 Watů.
  • Sklenice vložte do mikrovlnky a zapněte. Na jednu sklenici připadá 6 minut, takže délku nastavte dle jejich počtu.
  • Až bude hotovo, sklenice vyjměte, postavte na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte na suchém a tmavém místě.
zdroj: www.bite.co.nz


Jaké jsou další možnosti uchování broskví?

Zmrazení kousků

Jeden z nejčastějších způsobů uchování broskví je jejich zmrazení.

Postup

  • Broskve zbavte všech nečistot a nakrájejte je na plátky.
  • Vyberte si způsob, jakým budete mrazit – broskve balené ve vodě, sypané cukrem či balené v sirupu.
  • Broskve naplňte do sáčku, ale vždy maximálně jen do jeho poloviny a vložte do mrazáku.
zdroj: knowyourproduce.com

Broskvová marmeláda

Příprava marmelády je velice snadná. Vše, co potřebujete, je pár velkých broskví a cukr.

Postup

  • Zbavte broskve slupky a pecky.
  • Nasekejte je na kousky a vařte na mírném ohni po dobu cca 20 minut.
  • Pokud chcete mít marmeládu zcela bez kousků, vařte je déle, až budou zcela rozvařeny.
  • Podle chuti přidejte cukr, a ještě chvíli vařte.
  • Uvařenou marmeládu bez konzervantů naplňte do předem připravených sklenic a pečlivě uzavřete.
  • Tyto sklenice následně ještě vařte dalších 10 minut.
  • Po této době vyjměte z vodní lázně a nechte zchládnout.
  • Skladujte na temném a suchém místě.
zdroj: blog.surlatable.com

Broskvové máslo

Ingredience

  • broskve
  • cukr

Postup

  • Broskve si nakrájejte na plátky a vařte, dokud budou měkké – cca 10 minut.
  • Vložte do kuchyňského robotu a nechte je zcela rozmačkat.
  • Přidejte cukr, a ještě chvíli mixujte.
  • Výslednou směs vařte pár hodin na mírném ohni, dokud nebude mít máselnou konzistenci.
zdroj: tastingtable.com

Broskvový sirup

Broskvový sirup je skvělá volba pro uchování broskví – hlavně děti milují tuto šťávičku, která je naprosto přírodní, bez chemie. Můžete jej použít třeba i na palačinky.

Ingredience

  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek vody
  • 2 broskve
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup

  • Vodu s cukrem přiveďte k varu.
  • Přidejte nakrájené broskve a vše dobře promíchejte.
  • Pokud chcete, aby si sirup udržel barvu, přidejte kyselinu citronovou – není ale podmínkou.
  • Jakmile je cukr rozpuštěn, snižte teplotu.
  • Hrnec zakryjte a vařte cca půl hodiny a poté odstavte.
  • Až sirup vychladne, vraťte sirup na sporák a znovu přiveďte k varu.
  • Po provaření slejte sirup a neplňte jím předem připravené skleněné lahve.
  • Vložte opět do hrnce a nechte je ještě povařit po dobu 10 minut.
  • Nechte vychladnout a můžete podávat.
zdroj: mrbreakfast.com

Sušené broskve

Na sušení broskví budete potřebovat kvalitní sušičku – takovou můžete využít na spoustu ovoce, opravdu se vyplatí do ní investovat.

Postup

  • Připravené broskve zbavte všech nečistot a pecek.
  • Vložte je do sušičky a postupujte dle pokynů výrobce.
  • Sušené broskve uchovávejte v sáčcích.
zdroj: shopcgn.com

Broskvová salsa

Skvělá volba jako přílohová omáčka k salátu či hlavnímu jídlu.

Postup

  • Očištěné a odpeckované broskve si zblanšírujte.
  • Ve velkém hrnci je smíchejte s rajčaty, cibulí, paprikou, jalpeňos, koriandrem, medem, octem česnekem, kmínem a pepřem.
  • Vařte asi půl hodiny za stálého míchání, aby se tato směs nepřilepila na spodek hrnce.
  • V případě potřeby přidejte další koření dle chuti.
  • Když je vše hotovo, vložte salsu do horkých sklenic – nahoře ale ponechte trochu prostoru.
  • Sklenice ještě na chvíli vložte do horké lázně a povařte.
zdroj: makingthymeforhealth.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.