Věděli jste, že broskve v sobě skrývají spoustu niacinů neboli vitamínů s uklidňujícími účinky?
Není tedy škoda je konzumovat jenom v létě?
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si je naprosto kdykoli!
Nálev na zavařování
Tento nálev je nezbytný prakticky při každém způsobu zavařování – připravte si tedy dostatečné množství a s chutí do toho.
Ingredience
- 2l vody
- 750 g cukr krystal
Postup
- Do velkého hrnce si vlejte vodu a přidejte krystalový cukr.
- Vařte tak dlouho, dokud se cukr kompletně rozpustí – a máte hotovo!
Nakládání broskví se slupkou
Na tento recept budete potřebovat pouze nálev z předchozího receptu a neoloupané broskve.
Ingredience
- broskve
- nálev
Postup:
- Broskve zbavte všech nečistot a pokud chcete, také slupky.
- Nakrájejte si je na měsíčky, kterými naplníte sklenice až po okraj.
- Zalejte nálevem a pevně uzavřete.
- Sklenice vložte do velkého hrnce a nechte vařit cca 20 minut.
- Následně sklenice vytáhněte, nechte zchládnout a skladujte na temném a suchém místě.

Vyzkoušejte i naše další recepty z broskví, které se vám rozplynou na jazyku!
Konzervování broskví v troubě
Broskve si velmi jednoduše můžete zavařit i v troubě, kterou má téměř každý z nás ve své kuchyni. Tak pojďme na to!
Ingredience
- broskve
- nálev
Postup
- Předehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia.
- Ve větším hrnci si na sporáku připravíme nálev, který dostatečně dlouho povaříme.
- Broskve si očistíme a vložíme do sklenic, které naplníme úplně po okraj.
- Sklenice důkladně zavíčkujeme víčky s gumou.
- Připravené sklenice poskládejte na plech, zároveň je trochu podlejte vodou.
- Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.
- Následně vyjměte z trouby, postavte víčkem dolů a nechte takto plně zchladnout.

Objevte podobné tipy
Zavařování broskví bez cukru
Broskve si můžeme zakonzervovat i bez cukru. Místo něj stačí použít med a vznikne vám naprostá lahůdka. Vyzkoušejte tento vynikající recept!
Ingredience
- broskve
- čerstvě vymačkaná citronová šťáva (1 lžička na sklenici)
- med
- voda
Postup
- Broskve na tento typ zavařování musí být na dotek měkké – tak akorát.
- Připravíme si sklenice, které předem sterilizujeme.
- Oloupejte si broskve a nakrájejte na poloviny.
- Vkládejte do sklenic, až je naplníte po okraj.
- Až budou všechny sklenice plné, přidejte do každé 1 čajovou lžičku citronové šťávy pro zachování barvy broskví.
- Smíchejte ½ hrnku medu s 8mi hrnky vody a promíchejte, dokud se med nerozpustí.
- Tento roztok vlejte do každé sklenice až po okraj.
- Pečlivě zavíčkujte a vložte do velkého hrnce, kde je cca 20 minut povaříte.
- Sklenice vyjměte, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Konzervovat si můžete spoustu potravin. Inspirujte se i našimi recepty na zavařování třešní 10x jinak!
Konzervování broskví v mikrovlnné troubě
Uchovejte si své oblíbené broskve na později. Tentokrát vám bude stačit obyčejná mikrovlnná trouba!
Ingredience
- broskve
- nálev
Postup
- Broskve si dokonale očistěte, zbavte slupky a nakrájejte na půlky či měsíčky – dle vašich preferencí.
- Připravte si zavařovací sklenice, které si dopředu sterilizujete.
- Naplňte broskve do sklenic a zalejte cukerným roztokem až po jejich okraj.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na výkon 700 Watů.
- Sklenice vložte do mikrovlnky a zapněte. Na jednu sklenici připadá 6 minut, takže délku nastavte dle jejich počtu.
- Až bude hotovo, sklenice vyjměte, postavte na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na suchém a tmavém místě.

Jaké jsou další možnosti uchování broskví?
Existuje také spoustu dalších způsobu, jak si broskve uchovat po celý rok. Vyzkoušejte je všechny!
Zmrazení kousků
Jeden z nejčastějších způsobů uchování broskví je jejich zmrazení.
Postup
- Broskve zbavte všech nečistot a nakrájejte je na plátky.
- Vyberte si způsob, jakým budete mrazit – broskve balené ve vodě, sypané cukrem či balené v sirupu.
- Broskve naplňte do sáčku, ale vždy maximálně jen do jeho poloviny a vložte do mrazáku.

Broskvová marmeláda
Příprava marmelády je velice snadná. Vše, co potřebujete, je pár velkých broskví a cukr.
Postup
- Zbavte broskve slupky a pecky.
- Nasekejte je na kousky a vařte na mírném ohni po dobu cca 20 minut.
- Pokud chcete mít marmeládu zcela bez kousků, vařte je déle, až budou zcela rozvařeny.
- Podle chuti přidejte cukr, a ještě chvíli vařte.
- Uvařenou marmeládu bez konzervantů naplňte do předem připravených sklenic a pečlivě uzavřete.
- Tyto sklenice následně ještě vařte dalších 10 minut.
- Po této době vyjměte z vodní lázně a nechte zchládnout.
- Skladujte na temném a suchém místě.

Máme pro vás i další recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Broskvové máslo
Tento recept je skvělou a jednoduchou alternativou k marmeládě. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
- broskve
- cukr
Postup
- Broskve si nakrájejte na plátky a vařte, dokud budou měkké – cca 10 minut.
- Vložte do kuchyňského robotu a nechte je zcela rozmačkat.
- Přidejte cukr, a ještě chvíli mixujte.
- Výslednou směs vařte pár hodin na mírném ohni, dokud nebude mít máselnou konzistenci.

Broskvový sirup
SIrup z broskví je skvělá volba pro uchování broskví – hlavně děti milují tuto šťávu, která je naprosto přírodní, bez chemie. Můžete jej použít třeba i na palačinky.
Ingredience
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek vody
- 2 broskve
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup
- Vodu s cukrem přiveďte k varu.
- Přidejte nakrájené broskve a vše dobře promíchejte.
- Pokud chcete, aby si sirup udržel barvu, přidejte kyselinu citronovou – není ale podmínkou.
- Jakmile je cukr rozpuštěn, snižte teplotu.
- Hrnec zakryjte a vařte cca půl hodiny a poté odstavte.
- Až sirup vychladne, vraťte sirup na sporák a znovu přiveďte k varu.
- Po provaření slejte sirup a neplňte jím předem připravené skleněné lahve.
- Vložte opět do hrnce a nechte je ještě povařit po dobu 10 minut.
- Nechte vychladnout a můžete podávat.

Sušené broskve
Na sušení broskví budete potřebovat kvalitní sušičku – takovou můžete využít na spoustu ovoce, opravdu se vyplatí do ní investovat.
Postup
- Připravené broskve zbavte všech nečistot a pecek.
- Vložte je do sušičky a postupujte dle pokynů výrobce.
- Sušené broskve uchovávejte v sáčcích.

Broskvová salsa
Skvělá volba jako přílohová omáčka k salátu či hlavnímu jídlu.
Postup
- Očištěné a odpeckované broskve si zblanšírujte.
- Ve velkém hrnci je smíchejte s rajčaty, cibulí, paprikou, jalpeňos, koriandrem, medem, octem česnekem, kmínem a pepřem.
- Vařte asi půl hodiny za stálého míchání, aby se tato směs nepřilepila na spodek hrnce.
- V případě potřeby přidejte další koření dle chuti.
- Když je vše hotovo, vložte salsu do horkých sklenic – nahoře ale ponechte trochu prostoru.
- Sklenice ještě na chvíli vložte do horké lázně a povařte.

A jak broskve oloupat?
V závěru článku vám poradíme, jak broskve nejjednodušeji oloupat. Zapomeňte na nůž nebo škrabku, broskve si jednoduše zblanšírujte.
Ingredience
- velký hrnec vroucí vody
- lžíci či naběračku na vyjmutí broskví z vody
- mísa
- ledovou vodu k zastavení blanšírování
- citronovou vodu k uchování oloupaných broskví
- samozřejmě broskve
Postup
- Vložte do vody 6 – 8 broskví.
- Cca minutu vařte.
- Po této době broskve vyjměte z hrnce a vložte do studené vody.
- Teď můžete slupku broskve jednoduše stáhnout.
- Až zchládnou, přesuňte je do citronové vody – předejdete tak jejich zhnědnutí.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!