Recepty na zakonzervování broskví aneb jak si vychutnat své oblíbené ovoce po celý rok

Věděli jste, že broskve v sobě skrývají spoustu niacinů neboli vitamínů s uklidňujícími účinky?

Není tedy škoda je konzumovat jenom v létě?

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si je naprosto kdykoli!

Jak broskve oloupat?

Předtím, než se vrhneme na samotné konzervování, poradíme vám, jak broskve nejjednodušeji oloupat. Zapomeňte na nůž nebo škrabku, broskve si jednoduše zblanšírujte.

Ingredience

  • velký hrnec vroucí vody
  • lžíci či naběračku na vyjmutí broskví z vody
  • mísa
  • ledovou vodu k zastavení blanšírování
  • citronovou vodu k uchování oloupaných broskví
  • samozřejmě broskve

Postup

  • Vložte do vody 6 – 8 broskví.
  • Cca minutu vařte.
  • Po této době broskve vyjměte z hrnce a vložte do studené vody.
  • Teď můžete slupku broskve jednoduše stáhnout.
  • Až zchládnou, přesuňte je do citronové vody – předejdete tak jejich zhnědnutí.

Nálev na zavařování

Tento nálev je nezbytný prakticky při každém způsobu zavařování – připravte si tedy dostatečné množství a s chutí do toho.

Ingredience

  • 2l vody
  • 750 g cukr krystal

Postup

  • Do velkého hrnce si vlejte vodu a přidejte krystalový cukr.
  • Vařte tak dlouho, dokud se cukr kompletně rozpustí – a máte hotovo!

Nakládání broskví se slupkou

Na tento recept budete potřebovat pouze nálev z předchozího receptu a neoloupané broskve.

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup:

  • Broskve zbavte všech nečistot a pokud chcete, také slupky.
  • Nakrájejte si je na měsíčky, kterými naplníte sklenice až po okraj.
  • Zalejte nálevem a pevně uzavřete.
  • Sklenice vložte do velkého hrnce a nechte vařit cca 20 minut.
  • Následně sklenice vytáhněte, nechte zchládnout a skladujte na temném a suchém místě.
Nakládané broskve ve sklenicích s víčky.
zdroj: deliaonline.com

Vyzkoušejte i naše další recepty z broskví, které se vám rozplynou na jazyku!

Konzervování broskví v troubě

Broskve si velmi jednoduše můžete zavařit i v troubě, kterou má téměř každý z nás ve své kuchyni. Tak pojďme na to!

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup

  • Předehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Ve větším hrnci si na sporáku připravíme nálev, který dostatečně dlouho povaříme.
  • Broskve si očistíme a vložíme do sklenic, které naplníme úplně po okraj.
  • Sklenice důkladně zavíčkujeme víčky s gumou.
  • Připravené sklenice poskládejte na plech, zároveň je trochu podlejte vodou.
  • Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.
  • Následně vyjměte z trouby, postavte víčkem dolů a nechte takto plně zchladnout.
Sklenice naložených broskví s vedle položenými čerstvými broskvemi.
zdroj: fountainavenuekitchen.com

Zavařování broskví bez cukru

Broskve si můžeme zakonzervovat i bez cukru. Místo něj stačí použít med a vznikne vám naprostá lahůdka. Vyzkoušejte tento vynikající recept!

Ingredience

  • broskve
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva (1 lžička na sklenici)
  • med
  • voda

Postup

  • Broskve na tento typ zavařování musí být na dotek měkké – tak akorát.
  • Připravíme si sklenice, které předem sterilizujeme.
  • Oloupejte si broskve a nakrájejte na poloviny.
  • Vkládejte do sklenic, až je naplníte po okraj.
  • Až budou všechny sklenice plné, přidejte do každé 1 čajovou lžičku citronové šťávy pro zachování barvy broskví.
  • Smíchejte ½ hrnku medu s 8mi hrnky vody a promíchejte, dokud se med nerozpustí.
  • Tento roztok vlejte do každé sklenice až po okraj.
  • Pečlivě zavíčkujte a vložte do velkého hrnce, kde je cca 20 minut povaříte.
  • Sklenice vyjměte, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Nakládané broskve ve sklenicích s víčky.
zdroj: happymoneysaver.com

Konzervovat si můžete spoustu potravin. Inspirujte se i našimi recepty na zavařování třešní 10x jinak!

Konzervování broskví v mikrovlnné troubě

Uchovejte si své oblíbené broskve na později. Tentokrát vám bude stačit obyčejná mikrovlnná trouba!

Ingredience

  • broskve
  • nálev

Postup

  • Broskve si dokonale očistěte, zbavte slupky a nakrájejte na půlky či měsíčky – dle vašich preferencí.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které si dopředu sterilizujete.
  • Naplňte broskve do sklenic a zalejte cukerným roztokem až po jejich okraj.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na výkon 700 Watů.
  • Sklenice vložte do mikrovlnky a zapněte. Na jednu sklenici připadá 6 minut, takže délku nastavte dle jejich počtu.
  • Až bude hotovo, sklenice vyjměte, postavte na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte na suchém a tmavém místě.
zdroj: www.deliaonline.com

Jaké jsou další možnosti uchování broskví?

Existuje také spoustu dalších způsobu, jak si broskve uchovat po celý rok. Vyzkoušejte je všechny!

Zmrazení kousků

Jeden z nejčastějších způsobů uchování broskví je jejich zmrazení.

Postup

  • Broskve zbavte všech nečistot a nakrájejte je na plátky.
  • Vyberte si způsob, jakým budete mrazit – broskve balené ve vodě, sypané cukrem či balené v sirupu.
  • Broskve naplňte do sáčku, ale vždy maximálně jen do jeho poloviny a vložte do mrazáku.
Plátky broskví položené na plechu vyloženém pečícím papírem.
zdroj: knowyourproduce.com

Broskvová marmeláda

Příprava marmelády je velice snadná. Vše, co potřebujete, je pár velkých broskví a cukr.

Postup

  • Zbavte broskve slupky a pecky.
  • Nasekejte je na kousky a vařte na mírném ohni po dobu cca 20 minut.
  • Pokud chcete mít marmeládu zcela bez kousků, vařte je déle, až budou zcela rozvařeny.
  • Podle chuti přidejte cukr, a ještě chvíli vařte.
  • Uvařenou marmeládu bez konzervantů naplňte do předem připravených sklenic a pečlivě uzavřete.
  • Tyto sklenice následně ještě vařte dalších 10 minut.
  • Po této době vyjměte z vodní lázně a nechte zchládnout.
  • Skladujte na temném a suchém místě.
Džem z broskví ve sklenici s vedle položenými čerstvými broskvemi.
zdroj: blog.surlatable.com

Máme pro vás i další recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

Broskvové máslo

Tento recept je skvělou a jednoduchou alternativou k marmeládě. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • broskve
  • cukr

Postup

  • Broskve si nakrájejte na plátky a vařte, dokud budou měkké – cca 10 minut.
  • Vložte do kuchyňského robotu a nechte je zcela rozmačkat.
  • Přidejte cukr, a ještě chvíli mixujte.
  • Výslednou směs vařte pár hodin na mírném ohni, dokud nebude mít máselnou konzistenci.
Máslo z broskví ve sklenici s vedle položenými talířkem s plátkem opečeného toustu s broskvovým máslem a čerstvými broskvemi.
zdroj: tastingtable.com

Broskvový sirup

SIrup z broskví je skvělá volba pro uchování broskví – hlavně děti milují tuto šťávu, která je naprosto přírodní, bez chemie. Můžete jej použít třeba i na palačinky.

Ingredience

  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek vody
  • 2 broskve
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup

  • Vodu s cukrem přiveďte k varu.
  • Přidejte nakrájené broskve a vše dobře promíchejte.
  • Pokud chcete, aby si sirup udržel barvu, přidejte kyselinu citronovou – není ale podmínkou.
  • Jakmile je cukr rozpuštěn, snižte teplotu.
  • Hrnec zakryjte a vařte cca půl hodiny a poté odstavte.
  • Až sirup vychladne, vraťte sirup na sporák a znovu přiveďte k varu.
  • Po provaření slejte sirup a neplňte jím předem připravené skleněné lahve.
  • Vložte opět do hrnce a nechte je ještě povařit po dobu 10 minut.
  • Nechte vychladnout a můžete podávat.
Sirup z broskví ve skleněném džbánku.
zdroj: mrbreakfast.com

Sušené broskve

Na sušení broskví budete potřebovat kvalitní sušičku – takovou můžete využít na spoustu ovoce, opravdu se vyplatí do ní investovat.

Postup

  • Připravené broskve zbavte všech nečistot a pecek.
  • Vložte je do sušičky a postupujte dle pokynů výrobce.
  • Sušené broskve uchovávejte v sáčcích.
Usušené plátky broskví.
zdroj: shopcgn.com

Broskvová salsa

Skvělá volba jako přílohová omáčka k salátu či hlavnímu jídlu.

Postup

  • Očištěné a odpeckované broskve si zblanšírujte.
  • Ve velkém hrnci je smíchejte s rajčaty, cibulí, paprikou, jalpeňos, koriandrem, medem, octem česnekem, kmínem a pepřem.
  • Vařte asi půl hodiny za stálého míchání, aby se tato směs nepřilepila na spodek hrnce.
  • V případě potřeby přidejte další koření dle chuti.
  • Když je vše hotovo, vložte salsu do horkých sklenic – nahoře ale ponechte trochu prostoru.
  • Sklenice ještě na chvíli vložte do horké lázně a povařte.
Miska se salsou z broskví a dalších ingreidencí, a ruka, která drží krekr, kterým si tuto salsu nabírá.
zdroj: makingthymeforhealth.com

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X