Víte, že brusinky jsou nejlepším pomocníkem při potížích močových cest?
Brusinky totiž obsahují antioxidanty, které snižují šance na rozvoj infekcí močových cest.
Proč si tyto zázračné bobulky neuchovat na “horší časy” ?
Nejenom zavařování brusinek, jsou výborné i jako kompot i jako džem.
Zavařování brusinek – nálev
Budete potřebovat
- vodu
- cukr krystal
Postup přípravy
- Do velkého hrnce si vlejte vodu a přiveďte k varu.
- Přisypejte cukr a vařte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Objevte podobné tipy
Zavařování brusinek v myčce
Brusinky patří mezi ovoce, které ke svému zavařování nevyžaduje nálev.
Zavařují se ve své vlastní šťávě pomocí cukru – brusinky mají sklon ke kyselosti.
Budete potřebovat
- brusinky
- cukr krystal – na 1 kilogram použijeme 450 g cukru
- skořice
- hřebíček
Postup přípravy
- Brusinky přeberte, zbavte nežádoucích částic a propláchněte je.
- Nasypte je do velkého hrnce, přisypte cukr a na mírném ohni je pomalu zahřívejte.
- Jakmile začnou být brusinky lesklé – sklovité, vytáhněte je – dobrým pomocníkem je cedník.
- Ke zbylé šťávě vložte skořici s hřebíčkem a povařte ještě 6 minut – během vaření z ní sbírejte pěnu.
- Brusinky nasypte do předem připravených sterilizovaných sklenic, zalijte je vychladlou šťávou.
- Sklenice pořádně zavíčkujte a vložte do myčky.
- Nezapomínejte na pravidla zavařování v myčce – sklenice musí stát celou dobu rovně a nikdy je neskládejte ta, aby se jedna druhé dotýkaly.
- Zapněte ten nejdelší program – většinou program na mytí hrnců a nechte jej dojet dokonce.
- Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v chladném a tmavém sklepě.

Zavařování brusinek v troubě
Tak jako v předchozím receptu, i tady se obejdete bez nálevu cukru a vody.
Budete potřebovat
- brusinky
- cukr
- koření – hřebíček, skořice
Postup přípravy
- Brusinky přeberte a opláchněte.
- Vložte je do velkého hrnce, přidejte k nim cukr.
- Brusinky vařte pomalu do doby, než zesklovatí.
- Poté je cedníkem vyberte z hrnce ven.
- Do šťávy přidejte koření a vařte za stálého míchání ještě 6 minut.
- Připravte si sklenice na zavařování – sterilizujte je.
- Poté do nich brusinky nasypte a zalijte vychladlou šťávou – koření vyjměte.
- Sklenice zavíčkujte a naskládejte je na pečící plech, který vyložíte utěrkou.
- Podlijte je a vložte do trouby.
- Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut.
- Po vytažení sklenic z trouby sklenice otočte dnem vzhůru na utěrku.
- Nechte vychladnout do druhého dne a poté uskladněte.

Zavařování brusinek v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat:
- brusinky
- cukr
- koření
- plastovou misku
Postup přípravy
- Tak jako vždy, brusinky přeberte a properte.
- Sklenice na zavařování pořádně sterilizujte a nechte uschnout.
- Brusinky vložte do velkého hrnce, přisypte cukr a na mírném ohni vařte.
- Sklovité brusinky vytáhněte pomocí cedníku.
- Do brusinkové šťávy přidejte koření a vařte dalších 6 minut – poté šťávu nechte vychladnout.
- Do sklenic nasypte brusinky, zalijte je šťávou až po okraj.
- Sklenice velmi dobře uzavřete víčkem a vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby.
- Plastová miska zabrání případnému vytečení šťávy ze sklenic.
- Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a časovač zapněte na 5 minut.
- 1 sklenice = 5 minut, 2 sklenice = 10 minut, 3 sklenice = 15 minut apod.
- Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
- Zkontrolujte, zda se všechna víčka chytla.
- Po vychladnutí skladujte v temné a chladné místnosti.

Zavařování brusinek klasickým způsobem
Budete potřebovat
- brusinky
- cukr
- koření
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Brusinky opláchněte a přeberte.
- Nachystejte si požadovaný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je.
- Do většího hrnce dejte brusinky a cukr.
- Směs vařte pomalu – dokud brusinky nezískají potřebnou sklovitost.
- Poté je vytáhněte – pomůže vám cedník
- Šťávu ještě vařte dalších 6 minut – přidejte do ní koření – skořici s hřebíčkem (badyánem).
- Brusinkami naplňte zavařovací sklenice a přelijte je uvařenou šťávou, kterou jste nechali vychladnout.
- Pečlivě zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Skládejte je asi 1 centimetr od sebe – zalijte je vodou tak, aby byly celé ve vodě.
- Vařte 20 minut na 80 stupňů.
- Po vytažení je obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
- Skladujte v temném a chladném místě.

Další metody uskladnění
Brusinková hořčice
Budete potřebovat
- 1 šálek červeného vinného octa (nejméně 5% kyselosti)
- ⅔ šálku žlutých hořčičných semen
- 1 šálek vody
- 4 šálky brusinek
- ¾ šálku hnědého cukru
- 2-4 papričky habanero
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mořské soli
- 3 lžíčky koření – hořčice
Postup přípravy
- V malé misce smíchejte ocet a hořčičná semena.
- Nechte uležet, misku nechte zakrytou, dokud semena neabsorbují celý ocet – asi 4 – 8 hodin, nebo přes noc.
- Připravte si zavařovací sklenice a víčka.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky a vodu.
- Přiveďte pomalu k varu, poté snižte plamen a nechte probublávat – dokud většina brusinek nepopraská – asi 20 minut.
- Poté přidejte hnědý cukr a pokračujte v mírném ohřívání, za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minut.
- V kuchyňském robotu s kovovou čepelí smíchejte naložená hořčičná semena ( s jakýmkoliv zbývajícím množství octu ), papriku habanero a medem.
- Celá směs by měla být dobře nasekaná – měla by mít zrnitou strukturu.
- Pak ke směsi přidejte více vody, 1 lžíci pokaždé, když se směs jeví příliš suchá.
- Pak směs dejte do mísy a po malém množství začněte přidávat koření, sůl a mletý zázvor – záleží na vaší chuti.
- Jakmile budete s chutí spokojeni, směs přiveďte za stálého míchání k varu.
- Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně je zavíčkujte.
- Nechte je ještě vařit ve vroucí lázni po dobu 10 minut.
- Po vychladnutí uskladněte.

Brusinkový sirup
Není nic lepšího, než domácí sirup, který můžete použít jak na osvěžující drinky nebo na ranní teplé palačinky.
Budete potřebovat
- 3 kg brusinek
- 2 hrnky cukru
- 4 hrnky vody
- 1 lusk vanilky
Postup přípravy
- Brusinky přeberte a opláchněte.
- Všechny ingredience vložte do velkého hrnce – vanilkový lusk rozřízněte a vyjměte z něj potřebná semínka.
- Směs přiveďte k varu – nelekejte se, brusinky začnou praskat.
- Brusinky míchejte a vařečkou je přitlačujte na boky hrnce, abyste získali více šťávy.
- Vařte asi 15 minut a poté vypněte.
- Dalších 15 minut směs nechte vychladnout.
- Rozvařené brusinky zceďte přes sítko.
- Sirup by měl být jasně červený, téměř průsvitný a můžou v něm zůstat vanilkové semínka.
- Nalijte do ozdobných sklenic a uchovejte v lednici.

Brusinková marmeláda
Budete potřebovat
- 5 celých středních pomerančů, umytých a sušených
- 1 celý citron,umytý a usušený
- 6 šálků vody
- 4 šálky čerstvých nebo mražených brusinek
- 8 šálků hnědého cukru
Postup přípravy
- Použijte škrabku na zeleninu k získání tenké, barevné vnější kůry z pomerančů a citronů.
- Nakrájejte kůru na jemné kproužky a smíchejte je s vodou ve velkém hrnci.
- Přiveďte směs k varu, pak zakryjte nádobu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut.
- Zatímco kůra vaří, oloupejte zbývající bílou kůru z citrusů a zlikvidujte ji.
- Rozdělte pomeranče a citron na měsíčky a opatrně odstraňte pecky.
- Důkladně pomeranče a citrony nasekejte na malé kousíčky.
- Po 20 minutách varu přidejte nakrájené citrusy do hrnce.
- I brusinky je potřeba nasekat, proto je rozmixujte a přidejte do hrnce.
- Celou směs zase přiveďte k varu a pokračujte za občasného míchání ve varu asi 10 minut.
- Po 10 minutách varu ovocné směsi přidejte do hrnce cukr.
- Vařte 20 minut a celou dobu směs míchejte, dokud se nevytvoří gel.
- Odstraňte hrnec z ohně a nalijte směs do teplých sterilizovaných nádob.
- Položte víčka na sklenice a pořádně přišroubujte.
- Zavařte ve vroucí vodní lázni po dobu 10 minut.
- Nechte vychladnout a uskladněte.
