Zavařte si brusinky: skvělý způsob, jak si tuto pochoutku uchovat po celý rok

Víte, že brusinky jsou nejlepším pomocníkem při potížích močových cest?

Brusinky totiž obsahují antioxidanty, které snižují šance na rozvoj infekcí močových cest.

Proč si tyto zázračné bobulky neuchovat na “horší časy” ?

Nejenom zavařování brusinek, jsou výborné i jako kompot i jako džem.

Zavařování brusinek – nálev

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Do velkého hrnce si vlejte vodu a přiveďte k varu.
  • Přisypejte cukr a vařte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.
zdroj: homepreservingbible.com

Zavařování brusinek v myčce

Brusinky patří mezi ovoce, které ke svému zavařování nevyžaduje nálev.

Zavařují se ve své vlastní šťávě pomocí cukru – brusinky mají sklon ke kyselosti.

Budete potřebovat

  • brusinky
  • cukr krystal – na 1 kilogram použijeme 450 g cukru
  • skořice
  • hřebíček

Postup přípravy

  • Brusinky přeberte, zbavte nežádoucích částic a propláchněte je.
  • Nasypte je do velkého hrnce, přisypte cukr a na mírném ohni je pomalu zahřívejte.
  • Jakmile začnou být brusinky lesklé – sklovité, vytáhněte je – dobrým pomocníkem je cedník.
  • Ke zbylé šťávě vložte skořici s hřebíčkem a povařte ještě 6 minut – během vaření z ní sbírejte pěnu.
  • Brusinky nasypte do předem připravených sterilizovaných sklenic, zalijte je vychladlou šťávou.
  • Sklenice pořádně zavíčkujte a vložte do myčky.
  • Nezapomínejte na pravidla zavařování v myčce – sklenice musí stát celou dobu rovně a nikdy je neskládejte ta, aby se jedna druhé dotýkaly.
  • Zapněte ten nejdelší program – většinou program na mytí hrnců a nechte jej dojet dokonce.
  • Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte v chladném a tmavém sklepě.
zdroj: theculturedfoodie.com

Zavařování brusinek v troubě

Tak jako v předchozím receptu, i tady se obejdete bez nálevu cukru a vody.

Budete potřebovat

  • brusinky
  • cukr
  • koření – hřebíček, skořice

Postup přípravy

  • Brusinky přeberte a opláchněte.
  • Vložte je do velkého hrnce, přidejte k nim cukr.
  • Brusinky vařte pomalu do doby, než zesklovatí.
  • Poté je cedníkem vyberte z hrnce ven.
  • Do šťávy přidejte koření a vařte za stálého míchání ještě 6 minut.
  • Připravte si sklenice na zavařování – sterilizujte je.
  • Poté do nich brusinky nasypte a zalijte vychladlou šťávou – koření vyjměte.
  • Sklenice zavíčkujte a naskládejte je na pečící plech, který vyložíte utěrkou.
  • Podlijte je a vložte do trouby.
  • Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut.
  • Po vytažení sklenic z trouby sklenice otočte dnem vzhůru na utěrku.
  • Nechte vychladnout do druhého dne a poté uskladněte.
zdroj: theculturedfoodie.com

Zavařování brusinek v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat:

  • brusinky
  • cukr
  • koření
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Tak jako vždy, brusinky přeberte a properte.
  • Sklenice na zavařování pořádně sterilizujte a nechte uschnout.
  • Brusinky vložte do velkého hrnce, přisypte cukr a na mírném ohni vařte.
  • Sklovité brusinky vytáhněte pomocí cedníku.
  • Do brusinkové šťávy přidejte koření a vařte dalších 6 minut – poté šťávu nechte vychladnout.
  • Do sklenic nasypte brusinky, zalijte je šťávou až po okraj.
  • Sklenice velmi dobře uzavřete víčkem a vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby.
  • Plastová miska zabrání případnému vytečení šťávy ze sklenic.
  • Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a časovač zapněte na 5 minut.
  • 1 sklenice = 5 minut, 2 sklenice = 10 minut, 3 sklenice = 15 minut apod.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
  • Zkontrolujte, zda se všechna víčka chytla.
  • Po vychladnutí skladujte v temné a chladné místnosti.
zdroj: foodinjars.com

Zavařování brusinek klasickým způsobem

Budete potřebovat

  • brusinky
  • cukr
  • koření
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Brusinky opláchněte a přeberte.
  • Nachystejte si požadovaný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je.
  • Do většího hrnce dejte brusinky a cukr.
  • Směs vařte pomalu – dokud brusinky nezískají potřebnou sklovitost.
  • Poté je vytáhněte – pomůže vám cedník
  • Šťávu ještě vařte dalších 6 minut – přidejte do ní koření – skořici s hřebíčkem (badyánem).
  • Brusinkami naplňte zavařovací sklenice a přelijte je uvařenou šťávou, kterou jste nechali vychladnout.
  • Pečlivě zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Skládejte je asi 1 centimetr od sebe – zalijte je vodou tak, aby byly celé ve vodě.
  • Vařte 20 minut na 80 stupňů.
  • Po vytažení je obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
  • Skladujte v temném a chladném místě.
zdroj: growforagecookferment.com


Další metody uskladnění

Brusinková hořčice

Budete potřebovat

  • 1 šálek červeného vinného octa (nejméně 5% kyselosti)
  • ⅔ šálku žlutých hořčičných semen
  • 1 šálek vody
  • 4 šálky brusinek
  • ¾ šálku hnědého cukru
  • 2-4 papričky habanero
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 lžíčky koření – hořčice

Postup přípravy

  • V malé misce smíchejte ocet a hořčičná semena.
  • Nechte uležet, misku nechte zakrytou, dokud semena neabsorbují celý ocet – asi 4 – 8 hodin, nebo přes noc.
  • Připravte si zavařovací sklenice a víčka.
  • Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky a vodu.
  • Přiveďte pomalu k varu, poté snižte plamen a nechte probublávat – dokud většina brusinek nepopraská – asi 20 minut.
  • Poté přidejte hnědý cukr a pokračujte v mírném ohřívání, za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minut.
  • V kuchyňském robotu s kovovou čepelí smíchejte naložená hořčičná semena ( s jakýmkoliv zbývajícím množství octu ), papriku habanero a medem.
  • Celá směs by měla být dobře nasekaná – měla by mít zrnitou strukturu.
  • Pak ke směsi přidejte více vody, 1 lžíci pokaždé, když se směs jeví příliš suchá.
  • Pak směs dejte do mísy a po malém množství začněte přidávat koření, sůl a mletý zázvor – záleží na vaší chuti.
  • Jakmile budete s chutí spokojeni, směs přiveďte za stálého míchání k varu.
  • Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně je zavíčkujte.
  • Nechte je ještě vařit ve vroucí lázni po dobu 10 minut.
  • Po vychladnutí uskladněte.
zdroj: cheerstohappy.blogspot.com

Brusinkový sirup

Není nic lepšího, než domácí sirup, který můžete použít jak na osvěžující drinky nebo na ranní teplé palačinky.

Budete potřebovat

  • 3 kg brusinek
  • 2 hrnky cukru
  • 4 hrnky vody
  • 1 lusk vanilky

Postup přípravy

  • Brusinky přeberte a opláchněte.
  • Všechny ingredience vložte do velkého hrnce – vanilkový lusk rozřízněte a vyjměte z něj potřebná semínka.
  • Směs přiveďte k varu – nelekejte se, brusinky začnou praskat.
  • Brusinky míchejte a vařečkou je přitlačujte na boky hrnce, abyste získali více šťávy.
  • Vařte asi 15 minut a poté vypněte.
  • Dalších 15 minut směs nechte vychladnout.
  • Rozvařené brusinky zceďte přes sítko.
  • Sirup by měl být jasně červený, téměř průsvitný a můžou v něm zůstat vanilkové semínka.
  • Nalijte do ozdobných sklenic a uchovejte v lednici.
zdroj: thespruceeats.com

Brusinková marmeláda

Budete potřebovat

  • 5 celých  středních pomerančů, umytých a sušených
  • 1 celý  citron,umytý a usušený
  • 6 šálků  vody
  • 4 šálky  čerstvých nebo mražených brusinek
  • 8 šálků  hnědého cukru

Postup přípravy

  • Použijte škrabku na zeleninu k získání tenké, barevné vnější kůry z pomerančů a citronů.
  • Nakrájejte kůru na jemné kproužky a smíchejte je s vodou ve velkém hrnci.
  • Přiveďte směs k varu, pak zakryjte nádobu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut.
  • Zatímco kůra vaří, oloupejte zbývající bílou kůru z citrusů a zlikvidujte ji.
  • Rozdělte pomeranče a citron na měsíčky a opatrně odstraňte pecky.
  • Důkladně pomeranče a citrony nasekejte na malé kousíčky.
  • Po 20 minutách varu přidejte nakrájené citrusy do hrnce.
  • I brusinky je potřeba nasekat, proto je rozmixujte a přidejte do hrnce.
  • Celou směs zase přiveďte k varu a pokračujte za občasného míchání ve varu asi 10 minut.
  • Po 10 minutách varu ovocné směsi přidejte do hrnce cukr.
  • Vařte 20 minut a celou dobu směs míchejte, dokud se nevytvoří gel.
  • Odstraňte hrnec z ohně a nalijte směs do teplých sterilizovaných nádob.
  • Položte víčka na sklenice a pořádně přišroubujte.
  • Zavařte ve vroucí vodní lázni po dobu 10 minut.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: skinnyms.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.