Červená řepa obsahuje velké množství vlákniny, které zlepšuje trávení.
To však není jediný benefit, který nám tato zdravá zelenina přináší.
Vyzkoušejte naše skvělé recepty na zavařování hrušek a dopřejte si tuto pochoutku kdykoli na ni budete mít chuť.
Dobrou chuť!
Návody na nálevy na zavařování červené řepy
Máme pro vás recepty na sladkokyselý i sladký nálev, tak je pojďte oba vyzkoušet!
Sladkokyselý nálev
Budete potřebovat
- 1 l vody
- 0,3 l octu
- 100g cukru
- 1 lžička soli
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte vodu spolu s octem a přisypte cukr a sůl.
- Celou směs míchejte a přiveďte k varu.
- Hlídejte, aby se cukr zcela rozpustil.
- Nálev nechte vychladnout.
Sladký nálev
Budete potřebovat
- 2 l vody
- 500 ml jablečného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
Postup přípravy
- Vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr.
- Vzniklou směs nechte projít varem a nechte vychladnout.

Konzervování červené řepy klasickým způsobem
Zakonzervujte si řepu tradičním způsobem a to za pomocí zavařovacího hrnce. Pokud máte tuto proprietu ve své kuchyni, vyzkoušejte náš jednoduchý návod?
Budete potřebovat
- uvařenou řepu
- nálev dle vaší volby
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte nálev a sterilizujte sklenice i s víčky.
- Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na cca centimetrové kostky.
- Poté začněte sterilizované zavařovací sklenice plnit nakrájenou řepou.
- Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dávejte je asi 1 cm od sebe.
- Vařte 20 minut na 80 stupňů.
- Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na chladném a tmavém místě.

Máme pro vás také 7 lahodných receptů na pomazánky z červené řepy. Vyzkoušejte dipy s kozím sýrem, majonézou či křenem. Nebude chybět ani oblíbený růžový hummus!
Nakládaná červená řepa s křenem
Řepa chutná skvěle v různých kombinacích, ale jedna z těch nejlepších je s křenem! Připravte si tuto delikatesu, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Budete potřebovat
- 30-40 malých červených řep
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 3 šálky bílého octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička celých bobulí černého pepře
- 1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)
- čerstvý křen, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný
Postup přípravy
- Červenou řepu uvařte v páře nebo pečte do měkka.
- Uvařenou řepu nechte mírně vychladnout a poté ji oloupejte.
- Řepu nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte nahrubo.
- Takto upravenou řepu vložte do nádoby, kterou můžete přes noc zavřít.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet, sůl, kmín, fenykl, černý pepř a chilli vločky (volitelně).
- Tekutinu přiveďte k varu a přikryté nechte 15 minut vařit.
- Odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Tekutinu nalijte přes síto na řepu, zamíchejte a nechte 2-3 hodiny uležet.
- Připravte si zavařovací hrnec, sklenice, víčka a kroužky.
- Sklenice a víčka sterilizujte.
- Na dno každé sklenice položte několik plátků čerstvého křenu.
- Naplňte sklenice nakládanou řepou, zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnec.
- Zavařujte cca 20 minut při 85 stupních Celsia.
- Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na tmavém a chladném místě.

Objevte podobné tipy
Zavařování červené řepy v troubě
Řepu si můžete snadno zavařit i v troubě, kterou máme doma téměř všichni k dispozici. Inspirujte se naším návodem!
Budete potřebovat
- uvařenou červenou řepu
- nálev dle vaší volby
- zavařovací sklenice a víčka
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Sterilizujte si sklenice a řepu nakrájejte na cca centimetrové kostky.
- Kostky vložte do sterilizovaných sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte.
- Do hlubokého pečícího plechu vložte utěrku a naskládejte sklenice, které pečlivě zavíčkujte.
- Nezapomínejte, sklenice skládejte alespoň 1 centimetr od sebe, aby nepraskly.
- Sklenice podlijte vodou a pečte 20 minut na 90 stupňů.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzůru a nechte vychladnout do druhého dne.
- Uskladněte do spíže nebo sklepa.

Nakládaná červená řepa se zelím
Řepa skvěle chutná také v kombinace se zelím a cibulí. Přesvědčte se o tom sami!
Budete potřebovat
- 1 kg červené řepy
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g cibule
- 250 ml octu
- 2 lžíce soli
- 1/2 lžíce cukru
Postup přípravy
- Řepu pořádně omyjte a uvařte.
- Za přibližně 30 minut ji sceďte, nechte vychladnout a nahrubo nastrouhejte.
- Zelí očištěte a nakrájejte na tenké nudličky spolu s cibulí.
- Zelí a cibuli smíchejte a povařte v nálevu z vody, cukru, octa, soli přibližně 5 minut.
- Potom přimíchejte nastrouhanou řepu a horkou směs plňte do čistých skleněných sklenic.
- Důkladně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
- Sterilizujte při teplotě 80°C přibližně 20 minut.
- Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je víčkem dolů.
- Nechte vychladnout a poté uskladněte.

Vyzkoušejte také naše luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!
Konzervování červené řepy v mikrovlnné troubě
Zakonzervujte si řepu v mikrovlnce. Zabere je to jen chvíli a vy budete mít tuto pochoutku ve spíži neustále k dispozici.
Budete potřebovat
- uvařenou červenou řepu
- nálev dle vaší volby
- zavařovací sklenice s víčky
- plastovou misku
Postup přípravy
- Připravte si nálev a sterilizujte sklenice.
- Řepu nakrájejte na cca centimetrové kostky, na plátky nebo ji nastrouhejte.
- Postupně řepu vkládejte do sterilizovaných sklenic, zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte.
- Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – slouží jako ochrana proti vytečení.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
- Po vytažení sklenice klasicky postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

Další způsoby, jak si červenou řepu uchovat
Z řepy si můžete připravit spoustu skvělých dobrot, které vám nějakou dobu vydrží. Vyzkoušejte některý z našich receptů!
Džem z červené řepy
Budete potřebovat
- 2 kg vařené červené řepy
- 1,5 kg krupicového cukru
- 3 velké citrony, oloupané
- 150 gramů loupaných mandlí
- zázvor podle chuti
Postup přípravy
- Uvařenou červenou řepu nakrájejte na nudličky velikosti zápalky.
- Nechte ve velké míse zasypané cukrem přes noc macerovat (změknout).
- Druhý den dejte směs cukru a řepy do velké těžké pánve spolu s citrony nakrájenými na čtvrtky.
- Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Nechte na mírném plameni vařit až 3 hodiny, do té doby se změní na průsvitně hnědou.
- Přidejte nasekané mandle spolu s nasekaným zázvorem podle chuti.
- Nechte provařit dalších 15 minut.
- Směs nechte vychladnout a zhoustnout.
- Vložte do sklenic a dobře zavíčkujte.

Inspirujte se také našimi recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Čatní z červené řepy
Budete potřebovat
- 1 kg červené řepy
- 2 pomeranče
- 500 ml jablečného octa
- 400 g třtinového cukru
- 3 cibule nakrájené nadrobno
- 3 jablka, oloupaná a nakrájená
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 polévková lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 nakrájené chilli papričky
Postup přípravy
- Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji malé kostičky o velikosti asi 1 cm.
- Z pomeranče nastrouhejte kůru a poté odstraňte bílou dřeň a nakrájejte na kousky, abyste získali dužinu bez membrány.
- Nechte si veškerou šťávu, co můžete.
- Všechny ingredience dejte do pánve a pomalu zahřívejte, aby se cukr rozpustil.
- Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen a vařte asi hodinu, dokud není všechno měkké.
- Použijte šťouchadlo na brambory, abyste směs rozmělnili.
- Vyjměte bobkový list a tyčinku skořice.
- Nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
- Po otevření vám čatní vydrží v lednici až měsíc.

Zavařujete také? Podělte se s námi o vaše zkušenosti zde v komentářích. A nezapomeňte vyzkoušet také naše recepty na zavařování rajčat, kterých je přes léto také požehnaně.