7 nejlepších receptů na konzervování červené řepy aneb jak si uchovat všechny její vitamíny po celý rok!

Červená řepa obsahuje velké množství vlákniny, které zlepšuje trávení.

To však není jediný benefit, který nám tato zdravá zelenina přináší.

Vyzkoušejte naše skvělé recepty na zavařování hrušek a dopřejte si tuto pochoutku kdykoli na ni budete mít chuť.

Dobrou chuť!

Návody na nálevy na zavařování červené řepy

Máme pro vás recepty na sladkokyselý i sladký nálev, tak je pojďte oba vyzkoušet!

Sladkokyselý nálev

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,3 l octu
  • 100g cukru
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

  • Do hrnce nalijte vodu spolu s octem a přisypte cukr a sůl.
  • Celou směs míchejte a přiveďte k varu.
  • Hlídejte, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Nálev nechte vychladnout.

Sladký nálev

Budete potřebovat

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru

Postup přípravy

  • Vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr.
  • Vzniklou směs nechte projít varem a nechte vychladnout.
Nakládaná řepa ve sklenici a vedle položené prázdné zavařovací sklenice a čerstvé listy salátu.
www.somebodyfeedseb.com

Konzervování červené řepy klasickým způsobem

Zakonzervujte si řepu tradičním způsobem a to za pomocí zavařovacího hrnce. Pokud máte tuto proprietu ve své kuchyni, vyzkoušejte náš jednoduchý návod?

Budete potřebovat

  • uvařenou řepu
  • nálev dle vaší volby
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte nálev a sterilizujte sklenice i s víčky.
  2. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na cca centimetrové kostky.
  3. Poté začněte sterilizované zavařovací sklenice plnit nakrájenou řepou.
  4. Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
  5. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dávejte je asi 1 cm od sebe.
  6. Vařte 20 minut na 80 stupňů.
  7. Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  8. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Nakládaná řepa ve sklenici a vedle položené stroužky česneku.
www.homespunseasonalliving.com

Máme pro vás také 7 lahodných receptů na pomazánky z červené řepy. Vyzkoušejte dipy s kozím sýrem, majonézou či křenem. Nebude chybět ani oblíbený růžový hummus!

Nakládaná červená řepa s křenem

Řepa chutná skvěle v různých kombinacích, ale jedna z těch nejlepších je s křenem! Připravte si tuto delikatesu, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Budete potřebovat

  • 30-40 malých červených řep
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky cukru
  • 3 šálky bílého octa
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička celých bobulí černého pepře
  • 1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)
  • čerstvý křen, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný

Postup přípravy

  1. Červenou řepu uvařte v páře nebo pečte do měkka.
  2. Uvařenou řepu nechte mírně vychladnout a poté ji oloupejte.
  3. Řepu nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte nahrubo.
  4. Takto upravenou řepu vložte do nádoby, kterou můžete přes noc zavřít.
  5. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet, sůl, kmín, fenykl, černý pepř a chilli vločky (volitelně).
  6. Tekutinu přiveďte k varu a přikryté nechte 15 minut vařit.
  7. Odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  8. Tekutinu nalijte přes síto na řepu, zamíchejte a nechte 2-3 hodiny uležet.
  9. Připravte si zavařovací hrnec, sklenice, víčka a kroužky.
  10. Sklenice a víčka sterilizujte.
  11. Na dno každé sklenice položte několik plátků čerstvého křenu.
  12. Naplňte sklenice nakládanou řepou, zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnec.
  13. Zavařujte cca 20 minut při 85 stupních Celsia.
  14. Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  15. Skladujte na tmavém a chladném místě.
Nakládaná řepa ve sklenicích a v misce s vidličkou.
www.hanielas.com

Zavařování červené řepy v troubě

Řepu si můžete snadno zavařit i v troubě, kterou máme doma téměř všichni k dispozici. Inspirujte se naším návodem!

Budete potřebovat

  • uvařenou červenou řepu
  • nálev dle vaší volby
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Sterilizujte si sklenice a řepu nakrájejte na cca centimetrové kostky.
  • Kostky vložte do sterilizovaných sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Do hlubokého pečícího plechu vložte utěrku a naskládejte sklenice, které pečlivě zavíčkujte.
  • Nezapomínejte, sklenice skládejte alespoň 1 centimetr od sebe, aby nepraskly.
  • Sklenice podlijte vodou a pečte 20 minut na 90 stupňů.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzůru a nechte vychladnout do druhého dne.
  • Uskladněte do spíže nebo sklepa.
Nakládaná červená řepa ve sklenicích a vedle položená čerstvá řepa.
www.aprettylifeinthesuburbs.com

Nakládaná červená řepa se zelím

Řepa skvěle chutná také v kombinace se zelím a cibulí. Přesvědčte se o tom sami!

Budete potřebovat

  • 1 kg červené řepy
  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • 250 ml octu
  • 2 lžíce soli
  • 1/2 lžíce cukru

Postup přípravy

  1. Řepu pořádně omyjte a uvařte.
  2. Za přibližně 30 minut ji sceďte, nechte vychladnout a nahrubo nastrouhejte.
  3. Zelí očištěte a nakrájejte na tenké nudličky spolu s cibulí.
  4. Zelí a cibuli smíchejte a povařte v nálevu z vody, cukru, octa, soli přibližně 5 minut.
  5. Potom přimíchejte nastrouhanou řepu a horkou směs plňte do čistých skleněných sklenic.
  6. Důkladně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
  7. Sterilizujte při teplotě 80°C přibližně 20 minut.
  8. Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je víčkem dolů.
  9. Nechte vychladnout a poté uskladněte.
Nakládaná červená řepa se zelím na talířku.
www.momsdish.com

Vyzkoušejte také naše luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!

Konzervování červené řepy v mikrovlnné troubě

Zakonzervujte si řepu v mikrovlnce. Zabere je to jen chvíli a vy budete mít tuto pochoutku ve spíži neustále k dispozici.

Budete potřebovat

  • uvařenou červenou řepu
  • nálev dle vaší volby
  • zavařovací sklenice s víčky
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Připravte si nálev a sterilizujte sklenice.
  • Řepu nakrájejte na cca centimetrové kostky, na plátky nebo ji nastrouhejte.
  • Postupně řepu vkládejte do sterilizovaných sklenic, zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte.
  • Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – slouží jako ochrana proti vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
  • Po vytažení sklenice klasicky postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Nakládaná řepa ve sklenici a v misce.
www.smallcitybigpersonality.co.uk

Další způsoby, jak si červenou řepu uchovat

Z řepy si můžete připravit spoustu skvělých dobrot, které vám nějakou dobu vydrží. Vyzkoušejte některý z našich receptů!

Džem z červené řepy

Budete potřebovat

  • 2 kg vařené červené řepy
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 3 velké citrony, oloupané
  • 150 gramů loupaných mandlí
  • zázvor podle chuti

Postup přípravy

  1. Uvařenou červenou řepu nakrájejte na nudličky velikosti zápalky.
  2. Nechte ve velké míse zasypané cukrem přes noc macerovat (změknout).
  3. Druhý den dejte směs cukru a řepy do velké těžké pánve spolu s citrony nakrájenými na čtvrtky.
  4. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Nechte na mírném plameni vařit až 3 hodiny, do té doby se změní na průsvitně hnědou.
  6. Přidejte nasekané mandle spolu s nasekaným zázvorem podle chuti.
  7. Nechte provařit dalších 15 minut.
  8. Směs nechte vychladnout a zhoustnout.
  9. Vložte do sklenic a dobře zavíčkujte.
Řepový džem ve sklenicích a v misce se lžičkou.
www.orgasmicchef.com

Inspirujte se také našimi recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

Čatní z červené řepy

Budete potřebovat

  • 1 kg červené řepy
  • 2 pomeranče
  • 500 ml jablečného octa
  • 400 g třtinového cukru
  • 3 cibule nakrájené nadrobno
  • 3 jablka, oloupaná a nakrájená
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce soli
  • 4 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 nakrájené chilli papričky

Postup přípravy

  1. Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji malé kostičky o velikosti asi 1 cm.
  2. Z pomeranče nastrouhejte kůru a poté odstraňte bílou dřeň a nakrájejte na kousky, abyste získali dužinu bez membrány.
  3. Nechte si veškerou šťávu, co můžete.
  4. Všechny ingredience dejte do pánve a pomalu zahřívejte, aby se cukr rozpustil.
  5. Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen a vařte asi hodinu, dokud není všechno měkké.
  6. Použijte šťouchadlo na brambory, abyste směs rozmělnili.
  7. Vyjměte bobkový list a tyčinku skořice.
  8. Nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
  9. Po otevření vám čatní vydrží v lednici až měsíc.
Řepové čatní ve sklenici se lžičkou a za ní je čerstvá řepa.
www.larderlove.com

Zavařujete také? Podělte se s námi o vaše zkušenosti zde v komentářích. A nezapomeňte vyzkoušet také naše recepty na zavařování rajčat, kterých je přes léto také požehnaně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X