Zavařování červené řepy je nejlepší způsob, jak si uchovat všechny její vitamíny

Víte, že červená řepa  napomáhá při léčbě klíšťové encefalitidy a boreliózy?

Obsahuje velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení.

Uchovejte si červenou řepu po celý rok, její blahodárné účinky se jistě podepíší na vašem zdraví.

Nálev na zavařování

Červená řepa má velkou výhodu, můžete ji upravovat jak na sladko, tak na slano.

Sladkokyselý nálev na zavařování

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,3 l octu
  • 100g cukru
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

  • Do hrnce nalijte vodu spolu s octem a přisypte cukr a sůl.
  • Celou směs míchejte a přiveďte k varu.
  • Hlídejte, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Nálev nechte vychladnout.

Sladký nálev na zavařování

Budete potřebovat

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru

Postup přípravy

  • Vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr.
  • Vzniklou směs nechte projít varem a nechte vychladnout.

Zavařování červené řepy

Budete potřebovat

  • červenou řepu
  • nálev
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte doměkka.
  • Mezitím si připravte nálev (pokud zavařujete samotnou řepu, můžete použít sladký nebo sladkokyselý nálev) a sterilizujte zavařovací sklenice.
  • Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 x 1 centimetru.
  • Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Sklenice skládejte do zavařovacího hrnce asi jeden centimetr od sebe, aby nepopraskaly.
  • Vařte po dobu 15 minut na 80 stupňů.
  • Posléze sklenice vytáhněte a přetočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj:happyearth.com.au

Zavařování červené řepy s křenem

Budete potřebovat

  • 1 kg červené řepy
  • 200 g křenu
  • sladkokyselý nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Aby šla řepa dobře oloupat, vložte ji do hrnce s vodou a uvařte doměkka – přibližně hodinu.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte a sladkokyselý nálev.
  • Vychladlou uvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
  • Poté na tom samém struhadle nastrouhejte křen.
  • Řepu smíchejte dohromady s křenem a naplňte sklenice.
  • Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Doba sterilování není dlouhá, stačí 15 minut při teplotě 85 stupňů.
  • Jakmile je řepa hotova, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Hotové sklenice skladujte v tmavém a chladném místě.
zdroj: sbcanning.com

Zavařování červené řepy se zelím

Budete potřebovat

  • 1 kg červené řepy
  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • nálev
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Červenou řepu vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte doměkka.
  • Poté ji oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
  • Připravte si zelí a cibuli – zelí nakrouhejte a cibuli nakrájejte najemno.
  • Řepu, zelí a cibuli smíchejte dohromady a pořádně promíchejte.
  • Připravte si nálev, jakmile začne vřít, vložte do něj připravenou zeleninu.
  • Směs povařte a následně naplňte sklenice.
  • Důkladně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
  • Sterilujte 20 minut na 80 stupňů.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a poté uskladněte.
zdroj: feastingathome.com

Zavařování červené řepy v troubě

Budete potřebovat

  • červenou řepu
  • nálev
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech na pečení
  • utěrku

Postup přípravy

  • Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte doměkka.
  • Mezitím si připravte nálev (pokud zavařujete samotnou řepu, můžete použít sladký nebo sladkokyselý nálev) a sterilizujte zavařovací sklenice.
  • Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 x 1 centimetru.
  • Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Sklenice skládejte na hluboký plech, který je vyložený utěrkou.
  • Sklenice podlijte vodou a pečte 20 minut na 90 stupňů.
  • Posléze sklenice vytáhněte a přetočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte v tmavé a chladné místnosti.
zdroj: mouthsofmums.com.au

Zavařování červené řepy v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • červenou řepu
  • nálev – podle libosti sladký nebo sladkokyselý
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte doměkka.
  • Mezitím si připravte nálev a řádně sterilizujte zavařovací sklenice.
  • Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 x 1 centimetru, na plátky nebo nastrouhejte na struhadle.
  • Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Sklenice skládejte do plastové misky – zachytí se tak případná vytečená šťáva.
  • Mirkovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut.
  • 1 sklenice se vaří 6 minut, s každou další se čas zdvojnásobí.
  • Po vytažení sklenice přetočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte ve sklepě.
zdroj: growingandgathering.com


Jiné metody zavaření a uchování

Řepa je také skvělou pomocnicí při přípravě salátů či jiných pochutin. Inspirujte se následujícími recepty:

Sladký kompot z červené řepy

Budete potřebovat

  • 2,5 kg červené řepy
  • 4,5 šálku jablečného octa
  • 1,5 lžičky hrubé soli
  • 2 šálky hnědého cukru
  • 2.5 sklenice šťávy z červené řepy
  • 2 tyčinky skořice
  • 6 celých hřebíčků

Postup přípravy

  • Červenou řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte.
  • Poté ji oloupejte a nakrájejte na požadované kousky.
  • Smíchejte ocet, sůl, šťávu z řepy, cukr, skořici.
  • Povařte 5 minut.
  • Připravte si sklenice na zavařování a sterilizujte je v troubě 15 minut při 100 °C
  • Víčka sterilizujte 10 minut vařením ve vodě.
  • Sklenice naplňte červenou řepou a zalijte nálevem.
  • Pečlivě uzavřete a vložte do hlubokého plechu do trouby.
  • Pečte v troubě při 100 stupních po dobu 30 – 40 minut.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte do chladného a tmavého sklepa.
zdroj: greatbritishchefs.com

Marmeláda z červené řepy

Budete potřebovat

  • 1 velkou červenou řepu
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup přípravy

  • Řepu důkladně umyjte pod tekoucí vodou.
  • Oloupejte ji – nezapomeňte na rukavice a nakrájejte na malé kousky.
  • Připravte si cukr a citronovou šťávu.
  • Nakrájené kousky červené řepy přeneste do tlakového hrnce.
  • Přidejte  trochu vody – podle potřeby pro tlakové vaření.
  • Jakmile je červená řepa uvařená, kousky vložte do mixéru spolu s citronovou šťávou.
  • Rozmixujte vše do hladka.
  • V případě potřeby přidejte vodu z řepného vývaru.
  • Vzniklé pyré z červené řepy dejte na pánev a přidejte cukr.
  • Míchejte do doby, než vznikne konzistence podobá džemu.
  • Po celou dobu vařte na mírném až stredním ohni.
  • Máte hotovo? Směs nalijte do zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Zavařujte při teplotě 85 stupňů 15 minut.
  • Sklenice vytáhněte z hrnce a položte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: easilygoodeats.blogspot.com

Brownies z červené řepy

Budete potřebovat

  • 500 g celé syrové řepy
  • 100 g másla
  • 200 g čokolády – alespoň 70 procent kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 25 g kakaového prášku

Postup přípravy

  • Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky – nejlépe ji nastrouhejte na hrubším struhadle.
  • Vložte řepu do hrnce, zalijte vodou a nechte ji 15 minut vařit.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Nakrájejte si na kousky čokoládu i máslo.
  • Uvařenou řepu přeceďte, vložte do mixéru spolu s čokoládou, máslem a vanilkovým extraktem.
  • Rozmixujte dohladka.
  • Cukr s vejci vyšlehejte a do vyšlehané směsi pomalu a opatrně po lžičkách dávejte vzniklou směs řepy, čokolády a másla.
  • Nakonec přidejte prosátou mouku s kakaovým práškem.
  • Těsto vlijte na plech a pečte asi 25 minut.
zdroj: bbcgoodfood.com

Zavařujete také? Podělte se s námi o vaše zkušenosti zde v komentářích. A nezapomeňte vyzkoušet zavařování rajčat, kterých je přes léto také požehnaně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.