Zavařte si s námi cuketu: není jednodušší způsob, jak si ji uchovat po celý rok

Věděli jste, že cuketa je skvělým pomocníkem při potížích s trávením?

Cuketa totiž obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je vhodná pro naše střeva.

Kromě toho obsahuje spoustu živin a antioxidantů.

Už z tohoto důvodu je dobré mít cuketu stále po ruce.

Příprava nálevu

Nálevů na zavaření cukety je mnoho, můžete využít sladkoslaný nálev či nálev na okurky. Nejčastější nálev je však ten sladkokyselý.

Budete potřebovat

  • 1/3 litru vody
  • 2/3 litru octa
  • lžička soli
  • 100 g cukru

Postup přípravy

  • Vodu vlijte do hrnce, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte jej a nechte vychladnout.

Běžný postup pro zavařování

Budete potřebovat

  • cukety
  • nálev
  • koření – bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
  • kolečka mrkve a křenu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Cukety očistěte, omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
  • Je velmi důležité, abyste před skládáním cuket do sklenic, všechny zavařovací sklenice sterilizovali i s víčky.
  • Špalíčky cuket naskládeje do sklenic, přidejte koření, kolečko mrkve a křenu – díky křenu budou cukety křupavé.
  • Zalijte nálevem a sklenice víčky uzavřete.
  • Vložte sklenice od zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly, podlijte je vodou.
  • Zavařujte při teplotě 90 stupňů po dobu 20 minut.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a ukladněte do sklepa.
zdroj: natashaskitchen.com

Zavařování cuketového zelí

Jako alternativu klasického zelí můžete zvolit tolik oblíbené cuketové zelí, které po zavaření máte vždy po ruce.

Dokonce jej můžete využít jako lůžko pod maso nebo do salátů.

Budete potřebovat

  • cukety
  • sůl
  • cukr krystal
  • ocet
  • drcený kmín

Množství záleží na vaší chuti, raději méně ochucujte, přidat můžete kdykoliv.

Postup přípravy

  • Jako první krok sterilizujte všechny potřebné sklenice k zavařování –  i s víčky.
  • Poté cukety oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
  • K nastrouhané cuketě přidejte sůl, cukr, kmín a ocet – množství si upravte podle sebe.
  • Takto připravenou směs nechte alespoň 20 minut stát – cuketa pustí potřebnou šťávu.
  • Do připravených zavařovacích sklenic vložte cuketovou směs – cuketové zelí.
  • Otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Naskládejte sklenice do hrnce 1 centimetr od sebe a podlijte vodou.
  • Zavařujte na 80 stupňů 20 minut.
  • Po vytažení z hrnce sklenice překlopte víčkem dolů na utěrku a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve vyhovujících podmínkách.
zdroj: attheitaliantable.com

Zavařování cukety s rajčaty

Budete potřebovat

  • 1,5 kg cukety
  • 1 ½ kg rajčat (rajčata)
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 malých koprových větviček
  • 8 šálků vody
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek octa
  • 2 ½ lžíce konzervační soli
  • 2-3 velké bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře

Postup přípravy

  • Než začnete, je potřeba sterilizovat všechny potřebné sklenice na zavařování – včetně víček.
  • Cuketu řádně omyjte, očistěte a nakrájejte ji na kolečka.
  • Rajčata zbavte stonku, opláchněte je a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
  • Dále si připravte cibuli s česnekem – taktéž nakrájejte na kolečka.
  • Připravte si nálev – ve velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet a sůl – nechte projít varem.
  • Do každé sklenice vložte cukety s nakrájenými rajčaty – přidejte po troše cibuli, pepř, kopr, bobkový list, česnek.
  • Dolijte nálevem a okraje sklenic otřete.
  • Pořádně zavíčkujte a vložte do hrnce.
  • Sklenice skládejte tak, aby se nedotýkaly.
  • Přilijte vodu a vařte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
  • Poté sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: valentinascorner.com

Zavařování leča z cukety

Budete potřebovat

  • 2 velké cukety
  • 8 rajčat
  • 8 paprik
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si připravte sklenice na zavařování a víčka – sterilizujte je.
  • Pak si nakrájejte na kousky cibuli, kterou dejte na pánev zesklovatět.
  • Mezitím si očistěte rajčata, papriky a cukety a nakrájejte je menší kousky, cukety nastrouhejte na hrubším struhadle.
  • Poté směs zeleniny přidejte k restované cibulce a 10 minut opékejte.
  • Pak přilijte vodu a duste dalších 10 minut.
  • Podle potřeby dosolte.
  • Vzniklé lečo plňte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, zalijte je vodou a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte v chladném a tmavém místě.
zdroj: reluctantentertainer.com

Zavařování cukety na sladko

Zdá se vám, že cuketa patří spíše do těch slaných pokrmů?

Ba ne, už jste zkoušeli cuketový kompot?

Řada lidí jej přirovnává k ananasu, vyzkoušejte a uvidíte sami.

Budete potřebovat

  • cuketa
  • voda
  • cukr
  • skořice
  • citron, pomeranč
  • kyselina citronová
  • ananasová esence

Veškeré množství ingrediencí závisí na vaší chuti.

Postup přípravy

  • Cukety oloupeme, zbavíme semínek a omyjeme.
  • Nakrájeme ji na malé kousky a vložíme do mísy, kde cuketu zalijeme vodou a přidejte ocet podle chuti.
  • Dejte mísu s cuketou do lednice a nechte ji alespoň 12 hodin uležet.
  • Poté přidejte cukr, kousek skořice a vařte do doby, dokud cuketa zesklovatí.
  • Jakmile je cuketa uvařená, vyjměte ji a dejte ji bokem.
  • Do zbylé šťávy vložte plátky citronu, šťávu ze dvou pomerančů a ananasovou esenci – krátce povařte.
  • Nakonec šťávu přeceďte a nechte vychladnout.
  • Kostky cukety vložte do sklenic, které jste předem sterilizovali.
  • Cuketu zalijte vychladlým nálevem.
  • Zavíčkujte a vařte při teplotě 80 stupňů 20 minut.
  • Posléze sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve sklepě či špajzu.
zdroj: cheapcooking.com

Zavařování cukety na sladko je velmi jednoduché – nebojte se experimentovat, můžete využít například domácích ovocných šťáv místo cukernatého rozvaru.

I koření můžete pozměnit – vhodný je badyán a hřebíček.

Jiné cuketové delikatesy

Cuketa je skvělou pomocnicí k přípravě cuketových moučníků. Podívejte se, co dalšího můžete z cukety vytvořit.

Cuketové máslo

Budete potřebovat

  • 1 kg cukety
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 šalotky
  • česnek – podle chuti
  • sůl a pepř – podle chuti

Postup přípravy

  • Cuketu pořádně očistěte a omyjte.
  • Nastrouhejte ji na hrubší nudličky a nechte ji nejlépe v cedníku okapat.
  • V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Oloupejte šalotku a vložte na pánev a restujte.
  • Pak přidejte cuketu, česnek a sůl s pepřem a vařte do doby, dokud cuketa nedosáhne roztíratelné konzistence.
  • Uchovávejte v chladu.

Máslo nejlépe chutná na opečeném toustu.

zdroj: mealplannerpro.com

Cuketová marmeláda

Budete potřebovat

  • 5 šálků nastrouhané cukety
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • kousek zázvoru
  • 1 tyčinka skořice
  • 6  hřebíčků
  • 1 zelené nastrouhané a oloupané jablko
  • 4 šálky hnědého cukru
  • 2 čerstvé chilli papričky jalapeno
  • 4 květy řeřichy

Postup přípravy

  • Pomocí škrabky na zeleninu odstraňte z pomerančů a citronů slupku a nakrájejte je na kolečka.
  • Odřízněte zbývající bílou dřeň z pomerančů a citronů.
  • Do pytlíku na koření vložte citronovou kůru, nastrouhaný zázvor, skořici, hřebíče a pytlík zauzlujte.
  • Na pánev přidejte strouhanou cuketu, jablko a cukr.
  • Pomeranče a citrony nakrájejte a přidejte k ostatním ingrediencím na pánvi.
  • Za stálého míchání směs se přiveďte k varu – míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  • Celou směs poctivě přepasírujte – můžete si pomoci ponorným mixérem – pozor však na koření.
  • Poté vložte přepasírovanou směs zpět na vařič a ještě vařte.
  • Pokud je směs pěnivá, můžete přidat 1/2 lžičky másla nebo margarínu.
  • Směs často míchejte – dokud nedosáhne gelové struktury, asi 45 – 50 minut.
  • Připravte si zavařovací sklenice s víčky a řádně je sterilizujte.
  • Do suchých sklenic pak horkou marmeládu nalijte.
  • Víčka otřete, zavíčkujte a vložte do hrnce – sklenice se nesmí dotýkat.
  • Sterilujte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
  • Po vyndání z hrnce sklenice otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte v komoře či ve sklepě.
zdroj: shizuokagourmet.com

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.