Dýně nejen skvěle chutná, ale má i spoustu blahodárných účinků.
Proto je dobré ji mít neustále k dispozici.
Připravili jsme si pro vás luxusní recepty na zavařování dýně, které vás zaujmou.
Užijte si je!
Návod na nálev na zavařování dýně
Dýně jsou úžasné v tom, že je můžete zavařit jak na sladko, tak i na slano. Ovšem téměř vždy budete potřebovat klasický cukernatý nálev.
Sladký nálev
Budete potřebovat
- vodu
- cukr
Postup přípravy
- Množství surovin si zvolte podle vaší libosti, máte rádi sladší nálev? Přidejte více cukru.
- Připravte si větší hrnec s vodou, vsypte cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
- Dávejte pozor, aby se cukr zcela rozpustil.
- Jakmile nálev přejde varem, nechte vychladnout.
Octový nálev
Budete potřebovat
- 1 l vody
- 0,5 dcl octa
Postup přípravy
- Vodu s octem smíchejte dohromady.
- Tento nálev se většinou nevaří a dýně se do něj nakládá před samotným zavařením.

Konzervování dýně klasickým způsobem
Máme pro vás recept na tradiční konzervování a to pomocí hrnce. S námi to zvládne úplně každý!
Budete potřebovat
- zralé dýně
- nálev
- sklenice na zavaření
Postup přípravy
- Nejdříve bude zapotřebí nakrájet dýni na kostky – což je nejtěžší proces.
- Vyřízněte stonek a dýni nakrájejte na čtyři nebo pět klínů.
- Pomocí lžíce vydlabejte vnitřek dýně.
- Škrabkou na zeleninu dýni oloupejte.
- Oloupané části nakrájejte na kostky – 2 x 2 centimetry.
- Vložte je do hrnce a zalijte vodou.
- Kostky povařte dvě minuty – dle chuti můžete přidat i cukr.
- Poté začněte předem sterilizované zavařovací sklenice plnit dýní.
- Sklenice dolijte zbylou vodou z hrnce a pořádně zavíčkujte.(Můžete přidat skořici, hřebíček apod.)
- Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte 20 minut na 90 stupňů.
- Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.

Máme pro vás také nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Inspirujte se!
Zavařování dýně Hokaido
Dýně Hokaido je pro naše těla nejvíce prospěšná a o to větší máte důvod si ji zavařit doma. Pojďme na to!
Budete potřebovat
- dýně Hokaido
- 3 l vody
- 1 dcl octa
- 60 g cukru
- koření – hřebíček, skořice, badyán
Postup přípravy
- Dýni si očistěte – můžete se zbavit slupky, vydlabte pomocí lžíce semínka.
- Připravte si octový nálev z 1,5 l vody a 1 dcl octa.
- Kostky dýně do tohoto nálevu naložte – stačí 2,5 hodiny.
- Poté kostky z nálevu vyndejte a vložte je do čisté vody.
- Přiveďte je k varu a vařte 10 minut.
- Vodu slijte a kostky nechte okapat.
- Mezitím si připravte cukernatý nálev ze zbytku vody a cukru.
- Do předem připravených sterilizovaných sklenic na zavařování dýně vložte a spolu s nimi i koření – záleží na vašem vkusu.
- Můžete přidat i kolečko pomeranče nebo citronu.
- Sklenice dostatečně zavíčkujte a dejte vařit na půl hodiny při teplotě 85 stupňů.
- Po uvaření sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout do dalšího dne.
- Uskladněte na tmavé a chladné místo.

Konzervování dýně s ananasovým sirupem
Tento způsob konzervování si zamilují jistě ty nejmenší – sladká dýně s ještě sladším sirupem. Je to dobrota!
Budete potřebovat
- dýni
- slabý octový nálev
- 2 l vody
- 1 láhev ananasového sirupu
- 300 g cukru
- 1 čajová lžička kyseliny citronové
- celá skořice
- ananasový džus
- citron nakrájený na kolečka
Postup přípravy
- Dýni si očistěte – můžete zbavit slupky a nakrájejte na malé kostky.
- Připravte si opravdu slabší octový nálev, do kterého kostičky dýně vložte a nechte nejméně 8 hodin naležet.
- Jakmile je dýně dostatečně naložená, slijte ji a propláchněte.
- Připravte si další nálev, tentokrát sladký z vody, sirupu, cukru, kyseliny citronové a skořice.
- Jakmile směs začne vřít, vsypte do ní kostiky dýně.
- Do každé připravené zavařovací sklenice dejte 2 polévkové lžíce ananasového džusu, vřelou dýni a nahoru položte kolečko citronu.
- Zavíčkujte a nechte sterilovat 20 minut na 80 stupňů.
- Jakmile je hotovo, sklenice z hrnce vyskládejte víčkem otočeným dolů.
- Nechte vychladnout do dalšího dne a uskladněte.

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na zavařování červené řepy a uchovejte si všechny její vitamíny po celý rok.
Objevte podobné tipy
Zavařování dýňového pyré
Maminky jistě ocení tuhle zavařenou dobrotu pro své nejmenší ratolesti. Postup je velmi jednoduchý a rychlý.
Budete potřebovat
- dýni
- olivový olej
- vodu
Postup přípravy
- Dýni si očistěte, zbavte všeho nežádoucího a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte kousky do hrnce, přidejte lžičku olivového oleje, zalijte vodou a dejte vařit.
- Přiveďte k varu a nechte vařit doměkka.
- Vodu z hrnce slijte, ne však celou, trošku ponechejte a dýni rozmixujte ponorným mixérem.
- Ještě horké pyré nalijte do předem připravených zavařovacích sklenic.
- Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Připravte si zavařovací hrnec, do kterého vložte vychladlé sklenice.
- Sterilujte na 80 stupňů po dobu 15 minut.
- Po vytažení sklenice opět otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Poté uskladněte do sklepa či komory.
- Dýňové pyré si můžete i ochutit podle sebe – stačí přidat sůl, kurkumu nebo vytvořte sladkou variantu.

Konzervování dýně na slano
Dýně chutná skvěle také připravená na slano, navíc k tomu potřebujete jen pár ingrediencí!
Budete potřebovat
- dýni
- octový nálev
- cukr
Postup přípravy
- Dýni nejdříve očistěte, oloupejte a vydlabejte.
- Poté ji nakrájejte na malé kousky.
- Do hrnce si připravte octový nálev, přidejte cukr dle chuti.
- Vsypte kostičky dýně, směs přiveďte k varu a vařte po dobu 8 – 10 minut.
- Připravte si zavařovací sklenice, vložte do nich kostky dýně (můžete přidat kozí rohy nebo feferonky) a zalijte nálevem, ve kterém se dýně vařily.
- Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
- Do hrnce vložte vychladlé sklenice a vařte asi 20 minut na 80 stupňů.
- Opět otočte dnem vzhůru a nechte do dalšího dne vychladnout.
- Skladujte v chladné a tmavé místnosti.

Vyzkoušejte také naše netradiční recepty na pomazánky z dýně 6x jinak. Máme pro vás sladké i slané varianty!
Zavařování dýně v troubě
Dýni si můžete snadno zavařit i v troubě, kterou máme doma k dispozici téměř všichni. S naším návodem je to navíc úplná hračka!
Budete potřebovat
- dýně
- 1 kg cukru
- 3 citrony
- skořice
- vanilkový lusk
- hřebíček
- octový nálev
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Dýni si očistěte, oloupejte, vydlabejte semínka a měkkou část a nakrájejte na kostky.
- Kostky vložte do většího hrnce a zalijte octovým nálevem.
- Nechte alespoň 24 hodin naležet.
- Po uplynulé době vodu slijte a připravte si nálev cukernatý, v němž kostky dýně 5 minut vařte.
- Do připravených předem sterilizovaných sklenic kostky dýně naskládejte.
- Do zbylého nálevu, v kterém se dýně vařila přidejte citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček a povařte.
- Směs zceďte a dýně touto vodou zalijte.
- Do hlubokého pečícího plechu vložte utěrku a naskládejte sklenice, které pečlivě zavíčkujte.
- Nezapomínejte, sklenice skládejte alespoň 1 centimetr od sebe, aby nepraskly.
- Pečte 15 minut na 80 – 90 stupňů.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzůru a nechte vychladnout do druhého dne.
- Uskladněte do spíže nebo sklepa.

Konzervování dýně na polévku
Dýňová polévka patří mezi oblíbené pochoutky připravované z této zeleniny. Zavařte si ji podle našeho návodu a polévku pak vždy vykouzlíte raz dva.
Budete potřebovat
- dýně
- sklenice na zavaření s víčky
Postup přípravy
- Nejdříve dýně očistěte, zbavte slupky a dužiny i s jádry.
- Nakrájejte na kostky a vložte do předem sterilizovaných sklenic.
- Zavíčkujte a sterilujte 40 minut na 70 stupňů.
- Nepřidávejte do sklenic ani vodu ani nálev.
- Po vychladnutí uskladněte.

Takto zavařenou dýni můžete využít do některého z našich receptů na dýňovou polévku!
Další způsoby, jak si uchovat dýni
Dýně je skvělá nejen na zavařování, ale také na spoustu dalších receptů, často bývá používána i jako základ u zeleninových polévek. A co teprve dýňový sirup nebo máslo? Vyzkoušejte a zamilujete se!
Dýňový sirup
Znáte sirup javorový? Tak stejně chutný je i sirup dýňový, který můžete použít na vafle, palačinky a cokoliv jiného.
Budete potřebovat
Množství si určete sami – zde je ukázka na jedno použití.
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- 1 lžíce cukru
Postup přípravy
- Připravte si dýni tak, že ji očistíte a oloupete – nakrájejte ji na kostičky.
- Smíchejte ji s cukrem v hrnci.
- Postupně směs zahřívejte na sporáku.
- Míchejte a pokračujte v vaření, dokud se cukr nerozpustí.
- Jakmile po cukru není ani památka, je hotovo.
- Skladujte v lednici.

Dýňové máslo
Ještě jste o dýňovém másle neslyšeli? Buďte si jisti, že tímto receptem zaujmete celou rodinu!
Budete potřebovat
- 4 – 4,5 šálků čerstvého dýňového pyré
- 1/4 šálku sladkého jablečného moštu nebo jablečné šťávy, v případě potřeby více
- 1 šálek třtinového cukru
- 3-4 čajové lžičky čistého javorového sirupu, podle chuti
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu – semínka z vanilkového lusku
- špetka jemnozrnné mořské soli
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte čisté dýňové pyré – můžete dýni upéct nebo uvařit.
- Do misky vložte připravené pyré, přidejte jablečnou šťávu a míchejte dohladka.
- Přidejte třtinový cukr, javorový sirup, skořici a muškátový oříšek. Opět zpracujte mícháním – dohladka.
- Směs přiveďte do varu a poté snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut.
- Jakmile je směs hustá, přimíchejte semínka z vanilkového lusku.
- Směs nechte vychladnout.
- Jakmile je směs studená, přimíchejte citronovou šťávu a špetku soli.
- Uchovávejte v uzavřené nádobě v ledničce – ideální doba je 2 – 4 týdny.

Přečtěte si náš velký souhrn poznatků a znalostí o dýni. Vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!