9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!

Dýně nejen skvěle chutná, ale má i spoustu blahodárných účinků.

Proto je dobré ji mít neustále k dispozici.

Připravili jsme si pro vás luxusní recepty na zavařování dýně, které vás zaujmou.

Užijte si je!

Návod na nálev na zavařování dýně

Dýně jsou úžasné v tom, že je můžete zavařit jak na sladko, tak i na slano. Ovšem téměř vždy budete potřebovat klasický cukernatý nálev.

Sladký nálev

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr

Postup přípravy

  • Množství surovin si zvolte podle vaší libosti, máte rádi sladší nálev? Přidejte více cukru.
  • Připravte si větší hrnec s vodou, vsypte cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Dávejte pozor, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Jakmile nálev přejde varem, nechte vychladnout.

Octový nálev

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,5 dcl octa

Postup přípravy

  • Vodu s octem smíchejte dohromady.
  • Tento nálev se většinou nevaří a dýně se do něj nakládá před samotným zavařením.
Nakládaná dýně ve sklenici.
zdroj: thefieryvegetarian.com

Konzervování dýně klasickým způsobem

Máme pro vás recept na tradiční konzervování a to pomocí hrnce. S námi to zvládne úplně každý!

Budete potřebovat

  • zralé dýně
  • nálev
  • sklenice na zavaření

Postup přípravy

  • Nejdříve bude zapotřebí nakrájet dýni na kostky – což je nejtěžší proces.
  • Vyřízněte stonek a dýni nakrájejte na čtyři nebo pět klínů.
  • Pomocí lžíce vydlabejte vnitřek dýně.
  • Škrabkou na zeleninu dýni oloupejte.
  • Oloupané části nakrájejte na kostky – 2 x 2 centimetry.
  • Vložte je do hrnce a zalijte vodou.
  • Kostky povařte dvě minuty – dle chuti můžete přidat i cukr.
  • Poté začněte předem sterilizované zavařovací sklenice plnit dýní.
  • Sklenice dolijte zbylou vodou z hrnce a pořádně zavíčkujte.(Můžete přidat skořici, hřebíček apod.)
  • Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte 20 minut na 90 stupňů.
  • Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte v chladném a tmavém místě.
Nakládaná dýně v zavařovací sklenici.
zdroj: happyfoodstube.com

Máme pro vás také nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Inspirujte se!

Zavařování dýně Hokaido

Dýně Hokaido je pro naše těla nejvíce prospěšná a o to větší máte důvod si ji zavařit doma. Pojďme na to!

Budete potřebovat

  • dýně Hokaido
  • 3 l vody
  • 1 dcl octa
  • 60 g cukru
  • koření – hřebíček, skořice, badyán

Postup přípravy

  • Dýni si očistěte – můžete se zbavit slupky, vydlabte pomocí lžíce semínka.
  • Připravte si octový nálev z 1,5 l vody a 1 dcl octa.
  • Kostky dýně do tohoto nálevu naložte – stačí 2,5 hodiny.
  • Poté kostky z nálevu vyndejte a vložte je do čisté vody.
  • Přiveďte je k varu a vařte 10 minut.
  • Vodu slijte a kostky nechte okapat.
  • Mezitím si připravte cukernatý nálev ze zbytku vody a cukru.
  • Do předem připravených sterilizovaných sklenic na zavařování dýně vložte a spolu s nimi i koření – záleží na vašem vkusu.
  • Můžete přidat i kolečko pomeranče nebo citronu.
  • Sklenice dostatečně zavíčkujte a dejte vařit na půl hodiny při teplotě 85 stupňů.
  • Po uvaření sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Uskladněte na tmavé a chladné místo.
Nakládaná dýně v zavařovacích sklenicích.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Konzervování dýně s ananasovým sirupem

Tento způsob konzervování si zamilují jistě ty nejmenší – sladká dýně s ještě sladším sirupem. Je to dobrota!

Budete potřebovat

  • dýni
  • slabý octový nálev
  • 2 l vody
  • 1 láhev ananasového sirupu
  • 300 g cukru
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
  • celá skořice
  • ananasový džus
  • citron nakrájený na kolečka

Postup přípravy

  • Dýni si očistěte – můžete zbavit slupky a nakrájejte na malé kostky.
  • Připravte si opravdu slabší octový nálev, do kterého kostičky dýně vložte a nechte nejméně 8 hodin naležet.
  • Jakmile je dýně dostatečně naložená, slijte ji a propláchněte.
  • Připravte si další nálev, tentokrát sladký z vody, sirupu, cukru, kyseliny citronové a skořice.
  • Jakmile směs začne vřít, vsypte do ní kostiky dýně.
  • Do každé připravené zavařovací sklenice dejte 2 polévkové lžíce ananasového džusu, vřelou dýni a nahoru položte kolečko citronu.
  • Zavíčkujte a nechte sterilovat 20 minut na 80 stupňů.
  • Jakmile je hotovo, sklenice z hrnce vyskládejte víčkem otočeným dolů.
  • Nechte vychladnout do dalšího dne a uskladněte.
Nakládaná dýně ve sklenici a vedle položená celá dýně.
zdroj: landsandflavors.com

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na zavařování červené řepy a uchovejte si všechny její vitamíny po celý rok.

Zavařování dýňového pyré

Maminky jistě ocení tuhle zavařenou dobrotu pro své nejmenší ratolesti. Postup je velmi jednoduchý a rychlý.

Budete potřebovat

  • dýni
  • olivový olej
  • vodu

Postup přípravy

  • Dýni si očistěte, zbavte všeho nežádoucího a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte kousky do hrnce, přidejte lžičku olivového oleje, zalijte vodou a dejte vařit.
  • Přiveďte k varu a nechte vařit doměkka.
  • Vodu z hrnce slijte, ne však celou, trošku ponechejte a dýni rozmixujte ponorným mixérem.
  • Ještě horké pyré nalijte do předem připravených zavařovacích sklenic.
  • Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Připravte si zavařovací hrnec, do kterého vložte vychladlé sklenice.
  • Sterilujte na 80 stupňů po dobu 15 minut.
  • Po vytažení sklenice opět otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Poté uskladněte do sklepa či komory.
  • Dýňové pyré si můžete i ochutit podle sebe – stačí přidat sůl, kurkumu nebo vytvořte sladkou variantu.
Pyré z dýně v zavařovacích sklenicích.
zdroj: sweets.seriouseats.com

Konzervování dýně na slano

Dýně chutná skvěle také připravená na slano, navíc k tomu potřebujete jen pár ingrediencí!

Budete potřebovat

  • dýni
  • octový nálev
  • cukr

Postup přípravy

  • Dýni nejdříve očistěte, oloupejte a vydlabejte.
  • Poté ji nakrájejte na malé kousky.
  • Do hrnce si připravte octový nálev, přidejte cukr dle chuti.
  • Vsypte kostičky dýně, směs přiveďte k varu a vařte po dobu 8 – 10 minut.
  • Připravte si zavařovací sklenice, vložte do nich kostky dýně (můžete přidat kozí rohy nebo feferonky) a zalijte nálevem, ve kterém se dýně vařily.
  • Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
  • Do hrnce vložte vychladlé sklenice a vařte asi 20 minut na 80 stupňů.
  • Opět otočte dnem vzhůru a nechte do dalšího dne vychladnout.
  • Skladujte v chladné a tmavé místnosti.
Nakládaná dýně v zavařovací sklenici.
zdroj: foodinjars.com

Vyzkoušejte také naše netradiční recepty na pomazánky z dýně 6x jinak. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Zavařování dýně v troubě

Dýni si můžete snadno zavařit i v troubě, kterou máme doma k dispozici téměř všichni. S naším návodem je to navíc úplná hračka!

Budete potřebovat

  • dýně
  • 1 kg cukru
  • 3 citrony
  • skořice
  • vanilkový lusk
  • hřebíček
  • octový nálev
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Dýni si očistěte, oloupejte, vydlabejte semínka a měkkou část a nakrájejte na kostky.
  • Kostky vložte do většího hrnce a zalijte octovým nálevem.
  • Nechte alespoň 24 hodin naležet.
  • Po uplynulé době vodu slijte a připravte si nálev cukernatý, v němž kostky dýně 5 minut vařte.
  • Do připravených předem sterilizovaných sklenic kostky dýně naskládejte.
  • Do zbylého nálevu, v kterém se dýně vařila přidejte citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček a povařte.
  • Směs zceďte a dýně touto vodou zalijte.
  • Do hlubokého pečícího plechu vložte utěrku a naskládejte sklenice, které pečlivě zavíčkujte.
  • Nezapomínejte, sklenice skládejte alespoň 1 centimetr od sebe, aby nepraskly.
  • Pečte 15 minut na 80 – 90 stupňů.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzůru a nechte vychladnout do druhého dne.
  • Uskladněte do spíže nebo sklepa.
Nakládaná dýně v zavařovací sklenici s vedle položenou lžičkou.
zdroj: thehouseandhomestead.com

Konzervování dýně na polévku

Dýňová polévka patří mezi oblíbené pochoutky připravované z této zeleniny. Zavařte si ji podle našeho návodu a polévku pak vždy vykouzlíte raz dva.

Budete potřebovat

  • dýně
  • sklenice na zavaření s víčky

Postup přípravy

  • Nejdříve dýně očistěte, zbavte slupky a dužiny i s jádry.
  • Nakrájejte na kostky a vložte do předem sterilizovaných sklenic.
  • Zavíčkujte a sterilujte 40 minut na 70 stupňů.
  • Nepřidávejte do sklenic ani vodu ani nálev.
  • Po vychladnutí uskladněte.
Nakládaná dýně v zavařovacích sklenicích.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Takto zavařenou dýni můžete využít do některého z našich receptů na dýňovou polévku!

Další způsoby, jak si uchovat dýni

Dýně je skvělá nejen na zavařování, ale také na spoustu dalších receptů, často bývá používána i jako základ u zeleninových polévek. A co teprve dýňový sirup nebo máslo? Vyzkoušejte a zamilujete se!

Dýňový sirup

Znáte sirup javorový? Tak stejně chutný je i sirup dýňový, který můžete použít na vafle, palačinky a cokoliv jiného.

Budete potřebovat

Množství si určete sami – zde je ukázka na jedno použití.

  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1 lžíce cukru

Postup přípravy

  • Připravte si dýni tak, že ji očistíte a oloupete – nakrájejte ji na kostičky.
  • Smíchejte ji s cukrem v hrnci.
  • Postupně směs zahřívejte na sporáku.
  • Míchejte a pokračujte v vaření, dokud se cukr nerozpustí.
  • Jakmile po cukru není ani památka, je hotovo.
  • Skladujte v lednici.
Sirup z dýně v zavřené sklenici.
zdroj: savvyeat.com

Dýňové máslo

Ještě jste o dýňovém másle neslyšeli? Buďte si jisti, že tímto receptem zaujmete celou rodinu!

Budete potřebovat

  • 4 – 4,5 šálků čerstvého dýňového pyré
  • 1/4 šálku sladkého jablečného moštu nebo jablečné šťávy, v případě potřeby více
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 3-4 čajové lžičky čistého javorového sirupu, podle chuti
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu – semínka z vanilkového lusku
  • špetka jemnozrnné mořské soli

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte čisté dýňové pyré – můžete dýni upéct nebo uvařit.
  • Do misky vložte připravené pyré, přidejte jablečnou šťávu a míchejte dohladka.
  • Přidejte třtinový cukr, javorový sirup, skořici a muškátový oříšek. Opět zpracujte mícháním – dohladka.
  • Směs přiveďte do varu a poté snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut.
  • Jakmile je směs hustá, přimíchejte semínka z vanilkového lusku.
  • Směs nechte vychladnout.
  • Jakmile je směs studená, přimíchejte citronovou šťávu a špetku soli.
  • Uchovávejte v uzavřené nádobě v ledničce – ideální doba je 2 – 4 týdny.
Máslo z dýně v mističce.
zdroj: fifteenspatulas.com

Přečtěte si náš velký souhrn poznatků a znalostí o dýni. Vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X