5 nejlepších receptů na konzervování hotových jídel aneb mějte výborný oběd za pár chvil vždy po ruce!

Přijde vám zavařování “hotovek” zbytečné?

Představte si ale situaci, kdy nestíháte a tak by se vám hodilo mít po ruce nějaký hotový pokrm, který jenom ohřejete v mikrovlnné troubě.

Vyzkoušejte naše recepty na zavařování hotových jídel a přibalte si je třeba i na dovolenou.

Užijte si to!

Uchovávání hotových jídel do sklenic

Nejznámější způsob, jak si uchovat nějaký pokrm, je si ho zavařit pomocí zavařovacího hrnce do sklenic. Pokud takový hrnec máte doma, tak pojďme na to!

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice a víčka
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do zavařovacího hrnce.
  • Skládejte je tak, aby byly od sebe vzdálené alespoň 1 centimetr.
  • Do hrnce dolijte vodu a vařte dle potřeby – většinou kolem 98-100 stupňů 1 hodinu, druhý den čas zkraťte na 45 minut.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě.
Nakládané maso v zavařovacích sklenicích s víčky.
zdroj: paleoleap.com

Podívejte se také na naše recepty na zavařování salátů aneb je efektivně konzervovat!

Zavařování hotových jídel v troubě

Hotovky si můžete zavařit i v troubě. Tu většina z nás doma má. Navíc je to neuvěřitelně jednoduché!

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech na pečení
  • utěrku

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
  • Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do hlubokého pečícího plechu, který předtím vyložte utěrkou.
  • Dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
  • Podlijte je vodou a vložte do předehřáté trouby na 100 stupňů.
  • Stáhněte plamen na 90 stupňů a pečte 2 hodiny.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě a temném místě.
Zakonzervované pokrmy v zavařovacích sklenicích.
zdroj: foodly.tn

Konzervování hotových jídel v mikrovlnné troubě

Ano, opravdu si svůj oblíbený pokrm můžete uchovat i pomocí obyčejné mikrovlnné trouby. S naším návodem je to navíc úplná hračka!

Budete potřebovat

  • hotové jídlo k zavaření
  • nálev, šťávu, vodu – podle potřeby
  • zavařovací sklenice
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Zavařovácí sklenice a víčka pořádně sterilizujete.
  • Sklenice nechte volně osušit na vzduchu – nepoužívejte utěrku, aby na sklenicích nezůstaly chloupky.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, abyste je zbavili mastnoty.
  • Zavíčkujte a vložte sklenici do plastové misky, která zabraňuje případnému vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon (700 Wattů) a zapněte.
  • Jakmile ve sklenici začne jídlo probublávat, vypněte.
  • Sklenici vyndejte a zchlaďte. Tento proces opakujte 3-4 krát.
  • Hotové jídlo skladujte v chladném místě a temném místě.
Nakládané pokrmy v zavařovacích sklenicích.
zdroj: survival-mastery.com

Uchovávání hotových jídel v myčce

Připravte si svůj oblíbený pokrm a pak ho jednoduše zavařte v myčce. Chcete vědět, jak na to? Pak čtěte dál!

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup přípravy

  • Nejdříve sterilizujte všechny potřebné zavařovací sklenice a víčka.
  • Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku kvůli bakteriím.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však až po okraj. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Sklenice řádně zavíčkujte a skládejte do myčky tak, aby stály rovně.
  • Pamatujte i na dostatečný rozestup mezi sklenicemi.
  • Zvolte ten nejdelší program – většinou na hrnce – a zapněte.
  • Nechte program dojet dokonce.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte ve sklepě nebo chladné komoře.
Zakonzervovaná rajčatová omáčka v zavařovacích sklenicích s vedle položenými listy bazalky, česnekem a čerstvými rajčaty.
zdroj: wholefully.com

Zavařování hotových jídel do plechovek

Svou oblíbenou hotovku si můžete zavařit klidně i do plechovek. Kromě plechovek budete potřebovat ještě strojek na uzavření plechovek.

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • vývar, nálev nebo voda
  • plechovky
  • strojek na uzavření plechovek

Postup přípravy

  • Tak jako u všech typů zavařování, tak i tady vložte hotové jídlo do předem nachystaných čistých plechovek.
  • Tentokrát množstvím nešetřete – naplňte je až po okraj.
  • Plechovky dolijte studeným vývarem, nálevm nebo vodou – záleží na povaze jídla.
  • Dbejte na důkladné uzavření plechovek.
  • Připravte si zavařovací nebo obyčejný hrnec s vodou při teplotě 100 stupňů.
  • Plechovky vložte dovnitř – musí být zcela ponořeny a vařte 2-3 hodiny.
  • Mezitím si připravte velkou mísu nebo hrnec s vlažnou vodou – po uvaření do něj vložíte horké plechovky a pomalu budete připouštět studenou vodu, aby se ochladily.
  • Zkontrolujte, zda jsou všechny plechovky správě uzavřené – pokud uniká šťáva nebo mají vypouklé víčko, konzervy ihned spotřebujte.
  • Skladujte v chladném sklepě nebo komoře.
Rýže, maso, vejce a zelenina s rýží v mističce.
zdroj: menshealth.com

Tipy, co vše si můžete uchovat k obědu či večeři

Maso a pokrmy z masa

  • Maso nakládejte vždy do čistých a suchých sklenic – před každým zavařováním je důkladně sterilizujte.
  • Nikdy k masu do sklenic nevkládejte cibulku – její negativní vlastnost je, že rychle podléhá zkáze.
  • Zavařovací sklenice neplňte masem až po okraj, vždy nechte alespoň horní třetinu sklenice volnou.
  • Pro zavařování masa používejte speciálně určená víčka s červenou gumičkou.
  • Zavařování masa nepotřebuje žádný speciální nálev – stačí obyčejná převařená voda nebo šťáva z výpeku.
  • Pokud maso zavařujete do plechovek, pamatujte, že plechovky musí být ve vodní lázni zcela ponořené.
  • Sklenice neobracejte dnem vzhůru, pokud chcete, aby tuk zůstal nahoře.
  • Paštiky a pomazánky zavařujte ve dvou fázích.

Máme pro vás skvělé recepty na nakládané vepřové maso. Inspirujte se!

Polévky a omáčky

  • Nejideálnější k zavaření jsou čisté a silné vývary.
  • Nezavařujte polévky se zavářkou, tu vkládejte až při samotném ohřevu zavařené polévky.
  • Zavařování polévek má dvě fáze – první den vařte při 100 stupních 60 minut, druhý den vařte pouze 45 minut.
  • Nezavařujte jídla, která obsahují mouku nebo smetanu.

Uzeniny

  • Zavařit si můžete například klobásy, špekáčky, párky apod.
  • Velkou výhodou je, že nepotřebujete speciální nálev, postačí vám obyčejná převařená voda.
  • Při zavařování klobás stačí dát do zavařovací sklenice pouze minimum vody.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Nezapomeňte nám napsat do komentářů!

Komentáře
  1. Naprosto luxusní popis a návody, jak zavařovat.. hned víte, co dělat a čemu se vyhnout.. tleskám schopnosti autorky udělat i z textu o zavařování zážitek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X