Přijde vám zavařování “hotovek” zbytečné?
Představte si ale situaci, kdy nestíháte a tak by se vám hodilo mít po ruce nějaký hotový pokrm, který jenom ohřejete v mikrovlnné troubě.
Mimochodem, zavařená hotová jídla jsou skvělým nápadem pro přibalení na dovolenou.
Maso a pokrmy z masa
- Maso nakládejte vždy do čistých a suchých sklenic – před každým zavařováním je důkladně sterilizujte.
- Nikdy k masu do sklenic nevkládejte cibulku – její negativní vlastnost je, že rychle podléhá zkáze.
- Zavařovací sklenice neplňte masem až po okraj, vždy nechte alespoň horní třetinu sklenice volnou.
- Pro zavařování masa používejte speciálně určené víčka s červenou gumičkou.
- Zavařování masa nepotřebuje žádný speciální nálev – stačí obyčejná převařená voda nebo šťáva z výpeku.
- Pokud maso zavařujete do plechovek, pamatujte, že plechovky musí být ve vodní lázni zcela ponořené.
- Sklenice neobracejte dnem vzhůru, pokud chcete, aby tuk zůstal nahoře.
- Paštiky a pomazánky zavařujte ve dvou fázích.
Polévky a omáčky
- Nejideálnější k zavaření jsou čisté a silné vývary.
- Nezavařujte polévky se zavářkou, tu vkládejte až při samotném ohřevu zavařené polévky.
- Zavařování polévek má dvě fáze – první den vařte při 100 stupních 60 minut, druhý den vařte pouze 45 minut.
- Nezavařujte jídla, která obsahují mouku nebo smetanu.
Uzeniny
- Zavařit si můžete například klobásy, špekáčky, párky apod.
- Velkou výhodou je, že nepotřebujete speciální nálev, postačí vám obyčejná převařená voda.
- Při zavařování klobás stačí dát do zavařovací sklenice pouze minimum vody.
Zavařování hotových jídel do sklenic
Budete potřebovat
- hotové jídlo
- nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
- zavařovací sklenice a víčka
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
- Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
- Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho. (například maso)
- Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
- Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do zavařovacího hrnce.
- Skládejte je tak, aby byly od sebe vzdálené alespoň 1 centimetr.
- Do hrnce dolijte vodu a vařte dle potřeby – většinou kolem 98-100 stupňů 1 hodinu, druhý den čas zkraťte na 45 minut.
- Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě.

Objevte podobné tipy
Zavařování hotových jídel v troubě
Budete potřebovat
- hotové jídlo
- nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
- zavařovací sklenice a víčka
- hluboký plech na pečení
- utěrku
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
- Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku.
- Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
- Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
- Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
- Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do hlubokého pečícího plechu, který předtím vyložte utěrkou.
- Dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
- Podlijte je vodou a vložte do předehřáté trouby na 100 stupňů.
- Stáhněte plamen na 90 stupňů a pečte 2 hodiny.
- Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě a temném místě.

Zavařování hotových jídel v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat
- hotové jídlo k zavaření
- nálev, šťávu, vodu – podle potřeby
- zavařovací sklenice
- plastová miska
Postup přípravy
- Zavařovácí sklenice a víčka pořádně sterilizujete.
- Sklenice nechte volně osušit na vzduchu – nepoužívejte utěrku, aby na sklenicích nezůstaly chloupky.
- Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
- Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, abyste je zbavili mastnoty.
- Zavíčkujte a vložte sklenici do plastové misky, která zabraňuje případnému vytečení.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon (700 Wattů) a zapněte.
- Jakmile ve sklenici začne jídlo probublávat, vypněte.
- Sklenici vyndejte a zchlaďte. Tento proces opakujte 3-4 krát.
- Hotové jídlo skladujte v chladném místě a temném místě.

Zavařování hotových jídel v myčce
Budete potřebovat
- hotové jídlo
- nálev, šťávu nebo převařenou vodu
- zavařovací sklenice
- víčka
Postup přípravy
- Nejdříve sterilizujte všechny potřebné zavařovací sklenice a víčka.
- Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku kvůli bakteriím.
- Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
- Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však až po okraj. (například maso)
- Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
- Sklenice řádně zavíčkujte a skládejte do myčky tak, aby stály rovně.
- Pamatujte i na dostatečný rozestup mezi sklenicemi.
- Zvolte ten nejdelší program – většinou na hrnce – a zapněte.
- Nechte program dojet dokonce.
- Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte ve sklepě nebo chladné komoře.

Jiné způsoby zavaření
Zavařování do plechovek
Budete potřebovat
- hotové jídlo
- vývar, nálev nebo voda
- plechovky
- strojek na uzavření plechovek
Postup přípravy
- Tak jako u všech typů zavařování, tak i tady vložte hotové jídlo do předem nachystaných čistých plechovek.
- Tentokrát množstvím nešetřete – naplňte je až po okraj.
- Plechovky dolijte studeným vývarem, nálevm nebo vodou – záleží na povaze jídla.
- Dbejte na důkladné uzavření plechovek.
- Připravte si zavařovací nebo obyčejný hrnec s vodou při teplotě 100 stupňů.
- Plechovky vložte dovnitř – musí být zcela ponořeny a vařte 2-3 hodiny.
- Mezitím si připravte velkou mísu nebo hrnec s vlažnou vodou – po uvaření do něj vložíte horké plechovky a pomalu budete připouštět studenou vodu, aby se ochladily.
- Zkontrolujte, zda jsou všechny plechovky správě uzavřené – pokud uniká šťáva nebo mají vypouklé víčko, konzervy ihned spotřebujte.
- Skladujte v chladném sklepě nebo komoře.

Nakládané špekáčky – Utopenci
Věděli jste, že utopenci se dají připravit nejenom z masa? My se ale podíváme na ty nejoblíbenější – pro masožravce.
Budete potřebovat
- špekáčky dle libosti
- bílý ocet
- vodu
- sůl
- chilli papričky, papriky nebo česnek
- cibule
- koření dle chuti
Množství surovin závisí na vaší chuti, většinou se udává poměr vody a octu 1:1.
Postup přípravy
- Nejdříve začněte tím, že si přichystáte potřebný počet zavařovacích sklenic a sterilizujete je i s víčky.
- Připravte si nálev – do hrnce vlijte silný bílý ocet, spolu se solí, kořením, přidejte celé chilli papričky nebo stroužky česneku, záleží na vašem vkusu.
- Naplňte sterilizované sklenice špekáčky – můžete je nakrájet na poloviny nebo kolečka, spolu s nimi do sklenice vkládejte nakrájené proužky paprik a kolečka cibule a potom na ně nalijte vroucí roztok.
- Špekáčky by měly být zcela ponořeny.
- Uzavřete sklenice a nechte je vychladnout.
- Špekáčky je nejlépe spotřebovat do tří až čtyř měsíců.

Naprosto luxusní popis a návody, jak zavařovat.. hned víte, co dělat a čemu se vyhnout.. tleskám schopnosti autorky udělat i z textu o zavařování zážitek.