Zavařování hotových jídel – “hotovka” se přece vždycky hodí!

Přijde vám zavařování “hotovek” zbytečné?

Představte si ale situaci, kdy nestíháte a tak by se vám hodilo mít po ruce nějaký hotový pokrm, který jenom ohřejete v mikrovlnné troubě.

Mimochodem, zavařená hotová jídla jsou skvělým nápadem pro přibalení na dovolenou.

Maso a pokrmy z masa

  • Maso nakládejte vždy do čistých a suchých sklenic – před každým zavařováním je důkladně sterilizujte.
  • Nikdy k masu do sklenic nevkládejte cibulku – její negativní vlastnost je, že rychle podléhá zkáze.
  • Zavařovací sklenice neplňte masem až po okraj, vždy nechte alespoň horní třetinu sklenice volnou.
  • Pro zavařování masa používejte speciálně určené víčka s červenou gumičkou.
  • Zavařování masa nepotřebuje žádný speciální nálev – stačí obyčejná převařená voda nebo šťáva z výpeku.
  • Pokud maso zavařujete do plechovek, pamatujte, že plechovky musí být ve vodní lázni zcela ponořené.
  • Sklenice neobracejte dnem vzhůru, pokud chcete, aby tuk zůstal nahoře.
  • Paštiky a pomazánky zavařujte ve dvou fázích.

Polévky a omáčky

  • Nejideálnější k zavaření jsou čisté a silné vývary.
  • Nezavařujte polévky se zavářkou, tu vkládejte až při samotném ohřevu zavařené polévky.
  • Zavařování polévek má dvě fáze – první den vařte při 100 stupních 60 minut, druhý den vařte pouze 45 minut.
  • Nezavařujte jídla, která obsahují mouku nebo smetanu.

Uzeniny

  • Zavařit si můžete například klobásy, špekáčky, párky apod.
  • Velkou výhodou je, že nepotřebujete speciální nálev, postačí vám obyčejná převařená voda.
  • Při zavařování klobás stačí dát do zavařovací sklenice pouze minimum vody.

Zavařování hotových jídel do sklenic

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice a víčka
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do zavařovacího hrnce.
  • Skládejte je tak, aby byly od sebe vzdálené alespoň 1 centimetr.
  • Do hrnce dolijte vodu a vařte dle potřeby – většinou kolem 98-100 stupňů 1 hodinu, druhý den čas zkraťte na 45 minut.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě.
zdroj: paleoleap.com

Zavařování hotových jídel v troubě

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech na pečení
  • utěrku

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
  • Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do hlubokého pečícího plechu, který předtím vyložte utěrkou.
  • Dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
  • Podlijte je vodou a vložte do předehřáté trouby na 100 stupňů.
  • Stáhněte plamen na 90 stupňů a pečte 2 hodiny.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě a temném místě.
zdroj: bidista.com

Zavařování hotových jídel v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • hotové jídlo k zavaření
  • nálev, šťávu, vodu – podle potřeby
  • zavařovací sklenice
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Zavařovácí sklenice a víčka pořádně sterilizujete.
  • Sklenice nechte volně osušit na vzduchu – nepoužívejte utěrku, aby na sklenicích nezůstaly chloupky.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však po okraj. (například maso)
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, abyste je zbavili mastnoty.
  • Zavíčkujte a vložte sklenici do plastové misky, která zabraňuje případnému vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon (700 Wattů) a zapněte.
  • Jakmile ve sklenici začne jídlo probublávat, vypněte.
  • Sklenici vyndejte a zchlaďte. Tento proces opakujte 3-4 krát.
  • Hotové jídlo skladujte v chladném místě a temném místě.
zdroj: survival-mastery.com

Zavařování hotových jídel v myčce

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • nálev, šťávu nebo převařenou vodu
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup přípravy

  • Nejdříve sterilizujte všechny potřebné zavařovací sklenice a víčka.
  • Sklenice nechte volně osušit – nepoužívejte utěrku kvůli bakteriím.
  • Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
  • Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho – ne však až po okraj. (například maso)
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Sklenice řádně zavíčkujte a skládejte do myčky tak, aby stály rovně.
  • Pamatujte i na dostatečný rozestup mezi sklenicemi.
  • Zvolte ten nejdelší program – většinou na hrnce – a zapněte.
  • Nechte program dojet dokonce.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte ve sklepě nebo chladné komoře.
zdroj: survival-mastery.com

Jiné způsoby zavaření

Zavařování do plechovek

Budete potřebovat

  • hotové jídlo
  • vývar, nálev nebo voda
  • plechovky
  • strojek na uzavření plechovek

Postup přípravy

  • Tak jako u všech typů zavařování, tak i tady vložte hotové jídlo do předem nachystaných čistých plechovek.
  • Tentokrát množstvím nešetřete – naplňte je až po okraj.
  • Plechovky dolijte studeným vývarem, nálevm nebo vodou – záleží na povaze jídla.
  • Dbejte na důkladné uzavření plechovek.
  • Připravte si zavařovací nebo obyčejný hrnec s vodou při teplotě 100 stupňů.
  • Plechovky vložte dovnitř – musí být zcela ponořeny a vařte 2-3 hodiny.
  • Mezitím si připravte velkou mísu nebo hrnec s vlažnou vodou – po uvaření do něj vložíte horké plechovky a pomalu budete připouštět studenou vodu, aby se ochladily.
  • Zkontrolujte, zda jsou všechny plechovky správě uzavřené – pokud uniká šťáva nebo mají vypouklé víčko, konzervy ihned spotřebujte.
  • Skladujte v chladném sklepě nebo komoře.
zdroj: menshealth.com

Nakládané špekáčky – Utopenci

Věděli jste, že utopenci se dají připravit nejenom z masa? My se ale podíváme na ty nejoblíbenější – pro masožravce.

Budete potřebovat

  • špekáčky dle libosti
  • bílý ocet
  • vodu
  • sůl
  • chilli papričky, papriky nebo česnek
  • cibule
  • koření dle chuti

Množství surovin závisí na vaší chuti, většinou se udává poměr vody a octu 1:1.

Postup přípravy

  • Nejdříve začněte tím, že si přichystáte potřebný počet zavařovacích sklenic a sterilizujete je i s víčky.
  • Připravte si nálev – do hrnce vlijte silný bílý ocet, spolu se solí, kořením, přidejte celé chilli papričky nebo stroužky česneku, záleží na vašem vkusu.
  • Naplňte sterilizované sklenice špekáčky – můžete je nakrájet na poloviny nebo kolečka, spolu s nimi do sklenice vkládejte nakrájené proužky paprik a kolečka cibule a potom na ně nalijte vroucí roztok.
  • Špekáčky by měly být zcela ponořeny.
  • Uzavřete sklenice a nechte je vychladnout.
  • Špekáčky je nejlépe spotřebovat do tří až čtyř měsíců.
zdroj: deskgram.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.